Hur man aktiverar Microsoft Edges nya Crapware-blockerare

Microsoft Edge har en ny crapware-blockerare, men den är inte aktiverad som standard. Den är nu tillgänglig för alla som använder den Chromium-baserade Edge-webbläsaren med den stabila versionen av Edge 80 den 7 februari 2020.

”Potentiellt oönskade appar” är crapware

Den här webbläsarfunktionen blockerar ”potentiellt oönskade appar”, som också kallas ”potentiellt oönskade program”. PUPs inkluderar obehagliga funktioner som adware, trackers, webbläsarverktygsfält, kryptovalutagruvarbetare och annat skräp som du nästan säkert inte vill ha på din PC. PUPs har kallats ”skadlig programvara med ett juridiskt team.” Du ger tillåtelse att installera detta skräp när du klickar dig igenom licensavtalet, så det är tekniskt sett inte skadlig programvara.

Microsoft kommer inte att blockera nedladdningar av crapware som standard i Microsoft Edge, så du måste veta att det finns och gå till Inställningar för att hitta det. Det finns en snabb växling som tvingar Edge att blockera detta skräp. Det fungerar på samma sätt som det dolda alternativet som gör att Windows Defender blockerar crapware på ditt skrivbord.

Edge, Chrome, Firefox och andra webbläsare blockerar redan potentiellt farliga nedladdningar, men det här alternativet gör att Edge går ännu längre och blockerar en del skräpprogram som det normalt skulle tillåta.

Hur man blockerar potentiellt oönskade program i Edge

För att aktivera crapware-blockeraren i nya Microsoft Edge, klicka på menyn > Inställningar.

Klicka på alternativet ”Sekretess och tjänster” i den vänstra rutan.

Scrolla ner till botten av listan här. Under Tjänster, aktivera alternativet ”Blockera potentiellt oönskade appar”.

(Om du inte ser det här alternativet har du inte uppgraderat till Microsoft Edge 80 än. För att se vilken version av den nya Microsoft Edge du har, klicka på menyn > Hjälp och feedback > Om Microsoft Edge.)

Du kan nu stänga sidan Inställningar. Microsoft Edge kommer att vara mer aggressiv när det gäller att blockera nedladdningar som innehåller potentiellt vidrig programvara.