Utforska hur Internet of Things (IoT) spelar en central roll i att stödja, utveckla och expandera detaljhandeln över olika produktkategorier, geografiska områden och kundgrupper.
Detaljhandelsbranschen är starkt beroende av både etablerade och framväxande teknologier. Vi ser redan en betydande förändring inom sektorn, från små lokala butiker till stora marknadsplatser online.
Idag är det möjligt att beställa dagligvaror, mat och andra konsumentprodukter via internet och få dem levererade direkt till dörren. E-handelsföretag experimenterar även med autonoma fordon och drönare för att optimera leveransprocessen.
Detta är bara kundperspektivet. Ny teknologi underlättar också för detaljhandeln att hantera logistik, lager, beställningar online, säkra betalningslösningar och mycket mer. IoT är ytterligare en innovation som kan lyfta detaljhandeln till en helt ny nivå.
Läs vidare för att upptäcka hur IoT bidrar till transformationen av detaljhandeln.
Vad är IoT?
Internet of Things (IoT) refererar till ett nätverk av intelligenta enheter, sensorer och programvara som syftar till att skapa bekvämlighet i hemmet eller på arbetsplatsen.
Inom IoT ingår bland annat smarta produkter som Google Home, Amazon Echo, intelligenta lampor, smarta termostater och hushållsapparater. Dessa enheter kommunicerar via hemmets Wi-Fi för att minska energiförbrukning och behovet av manuellt arbete i vardagliga sysslor.
IoT finns också i industriella tillämpningar för tillverknings-, lager- och detaljhandelssektorerna. Detta kallas Industrial Internet of Things (IIoT).
Inom detaljhandeln kombineras både konsument-IoT och IIoT för att skapa värde genom hela kedjan, från produktion till konsument.
IoT:s roll i detaljhandeln
Här följer exempel på hur IoT och IIoT kan användas inom detaljhandeln:
- Intelligenta GPS-spårningsenheter, RFID-skannrar, rörelsesensorer och molntjänster underlättar säker transport av varor för stora detaljhandelskedjor och distributionsföretag.
- IoT kan ge butiker och e-handelsplatser möjlighet att erbjuda skräddarsydda kampanjer till kunder, både i butik och online.
- IoT och IIoT kan samla in omfattande data om kunder, personal, leverantörer och andra intressenter, vilket bidrar till en säkrare detaljhandelskedja.
Detta är bara några exempel på hur IoT kan användas i detaljhandeln. Möjligheterna är många och kan bidra till en bättre kundupplevelse, från det första intresset till genomfört köp.
Hur förändrar IoT detaljhandeln?
IoT ger detaljhandelsföretag insikter i kundernas beteende både online och i fysiska butiker. Var rör sig kunderna mest? Hur beställer restauranggäster? Vilka är de vanligaste incheckningspreferenserna på hotell? IoT-analyser kan enkelt ge svar på dessa frågor.
Som detaljhandelsaktör behöver du inte längre förlita dig på externa byråer för marknadsrapporter. IoT kan också förändra hela detaljhandelns backend, som personalhantering, förbrukningsvaror, beställningar, relationer med leverantörer, lager och säkerhet.
Nedan presenteras några konkreta exempel på hur IoT förändrar detaljhandelsverksamheten i den digitala eran:
#1. IoT Wearables
Detaljhandelskedjor, hotell och restauranger kan erbjuda sina mest lojala kunder smarta bärbara enheter. Data från dessa enheter kan hjälpa företagen att förbereda sig inför ankomsten av VIP-kunder, guida dem till rätt hyllor och möjliggöra digitala betalningar för en smidig shoppingupplevelse.
Bärbara enheter kan även underlätta för företag att erbjuda individuella lojalitetspoäng och rabatter till återkommande kunder, istället för att presentera komplexa erbjudanden i butik.
#2. Aviseringar om väntetid i butik
Smarta enheter i butik, såsom kameror, rörelsesensorer och RFID-skannrar, samlar kontinuerligt in data om besökarantal och genomsnittliga väntetider vid kassan.
Detta gör det möjligt för systemet att visa beräknade väntetider på skärmar utanför butiken eller skicka personliga aviseringar direkt till registrerade kunder.
#3. Digital produktvägledning och kampanjer
Detaljhandelsföretag kan enkelt skapa detaljerade kundprofiler och guida dem genom deras vanliga inköpslistor. Detta eliminerar behovet för kunderna att leta efter produkter i hela butiken.
Med hjälp av Bluetooth Low Energy-enheter och sensorer kan butiker skicka butiksvägledning och kampanjerbjudanden direkt till kundernas smartphones.
#4. Aviseringar om produktleverans i realtid
E-handelsföretag och detaljhandelskedjor som erbjuder hemleverans använder olika IoT-enheter för att skicka exakta aviseringar om leveranstider.
RFID-skannrar skickar produktdata till molnprogramvara när en vara lämnar lagret. Molnapplikationen använder sedan GPS-spårning för att beräkna leveranstiden, med hänsyn till faktorer som hastighet, trafik och antal stopp.
#5. Välja Supply Chain och Logistik
Stora detaljhandelsföretag måste noggrant välja sina logistik- och leverantörspartners för att optimera leveranskedjans kostnader.
IoT-enheter som GPS, RFID-skannrar, rörelsesensorer och kameror kan användas för att utvärdera leverantörer innan ett avtal ingås, vilket säkerställer hög kvalitet till ett rimligt pris.
#6. Innovativa digitala butiker
Amazon Go-butiker är ett exempel på IoT-baserade innovativa butiker. Kunderna kan enkelt plocka det de behöver och lämna butiken utan att stå i kö. Amazon-appen debiterar kunderna automatiskt när de lämnar butiken.
För att skapa denna smidiga upplevelse använder Amazon avancerad teknologi som sensorfusion, datorseende, IoT-enheter, smarta kameror, artificiell intelligens och maskininlärning.
Fördelar med IoT i detaljhandeln
Här är några fördelar med att integrera IoT i din fysiska butik och onlinebutik:
#1. Stärk personalen i butik
IoT-enheter och sensorer kan spåra kundernas rörelser i butik. Om en kund har svårt att hitta en produkt kan smarta kameror och högtalare uppmärksamma personalen.
Personalen kan sedan snabbt hjälpa kunden och guida dem till rätt produkt.
#2. Minska avfall
IoT-enheter underlättar effektiv hantering av el- och gasförbrukning. Smarta termostater, kylskåp och belysningssystem kan automatiskt minska energianvändningen när färre kunder befinner sig i butiken.
#3. Butikssäkerhet
IoT-enheter baserade på Bluetooth, GPS och RFID kan skapa en virtuell barriär runt butiken. Smarta övervakningskameror kan hålla koll på produkterna. Med kombinationen av dessa verktyg kan risken för snatteri minskas avsevärt.
#4. Produktplacering
Rörelsesensorer och kameror kan identifiera de mest besökta områdena i butiken. Butikschefen kan sedan placera produkter som ska marknadsföras på dessa platser för ökad försäljning.
#5. Butikshantering och spårning
Vid högt besökstryck är det en utmaning att hålla hyllorna fyllda. Utan korrekt information om vilka produkter som saknas kan det skapa problem.
IoT-enheter som RFID-skannrar, smarta kameror, mjukvara för objektigenkänning och viktsensorer kan användas för att skapa intelligenta hyllor. När försäljningen av en specifik produkt ökar får lagerteamet automatiskt en avisering om att fylla på produkten.
#6. Omnikanal-upplevelse
Ett starkt IoT-nätverk i butiken kan integreras med e-handelsplattformar. Detta skapar samma bekvämlighet för kunder som handlar i fysiska butiker som de är vana vid online. Kampanjer och rabatter kan enkelt synkroniseras mellan online- och fysiska butiker.
Nackdelar med IoT i detaljhandeln
Trots fördelarna med IoT finns det också utmaningar som detaljhandelsföretag behöver vara medvetna om inför implementeringen av IoT-teknik i butiker och e-handel.
#1. Säkerhet
Den mest uppenbara utmaningen är risken för cyberattacker. Om IoT-arkitekturen inte är ordentligt krypterad finns en stor risk för intrång och ransomware-attacker.
Företag måste regelbundet granska enheter och nätverk för att förebygga sårbarheter.
#2. IoT-hårdvara och -programvara
Det finns ett begränsat antal tillverkare av IoT-hårdvara och -programvara, vilket kan leda till marknadsmonopol. Detta kan påverka priserna på sensorer, enheter, chipset och programvara och göra det svårt för mindre företag att investera i tekniken.
#3. Utbildning för anställda
Eftersom IoT-teknik är relativt ny krävs utbildning för personalen. Företag kan behöva anställa IoT-dataanalytiker för att tolka data som samlas in från IoT-nätverket.
#4. Jobbsäkerhetsrisker
IoT leder till ökad automatisering, vilket kan minska behovet av manuell arbetskraft och öka arbetslösheten. Det är viktigt att regeringar och företag tar ansvar för omskolning av arbetskraften.
Framtiden för IoT i detaljhandeln
IoT-teknik blir alltmer prisvärd. Konsumenter i städer använder smarta enheter i snabbare takt än förutspått. Detta bekräftas av aktuella marknadstrender och statistik:
- Grand View Research uppskattar att IoT inom detaljhandeln kommer att vara en industri värd 161 miljarder dollar år 2028, jämfört med 31,99 miljarder dollar år 2020.
- IoT-hårdvarusegmentet förväntas generera den största andelen av intäkterna, cirka 60 %.
- Programvarusegmentet förväntas också växa kraftigt, med en förväntad intäkt på 3,38 miljarder dollar till 2029.
- Intäktspotentialen för IoT-enhetshantering förväntas också växa till cirka 15,66 miljarder USD från 1,88 miljarder USD år 2022.
Denna statistik visar på betydande affärs- och karriärmöjligheter inom IoT för detaljhandeln. För de som är verksamma inom mjukvaruutveckling, hårdvaruproduktion och IoT-enhetshantering finns en säker marknad för långsiktiga investeringar och intäktsgenerering.
IoT och augmented reality kommer att vara nästa steg i utvecklingen av detaljhandeln. Med hjälp av kunddata från online- och offlineplattformar kan företag erbjuda relevanta produktrekommendationer till kunder som värderar kvalitet och tid.
Författarens anteckning
Precis som shoppingappar, kontaktlösa betalningar och RFID-skannrar är IoT en viktig trend inom detaljhandeln. Globala rapporter indikerar att det kommer ske stora investeringar i den här sektorn.
Om du är företagare, utforska möjligheterna med IoT för att hålla ditt företag konkurrenskraftigt. Om du är nyutexaminerad, leta efter utbildningsresurser inom IoT. Om du är en IoT-leverantör, börja utforska möjligheter hos detaljhandelsföretag.
Nu vet du hur IoT kan påverka allt från råvaruanskaffning till kundupplevelsen. Det är dags att dra nytta av de möjligheter som IoT erbjuder innan dina konkurrenter tar steget.
Utforska även open source-plattformar och verktyg för Internet of Things (IoT).