Smarthomes är som alla andra hem, bara med extra kontrollmöjligheter för lampor, kontakter, termostater och mer. Men dessa extra kontroller introducerar komplexitet, och att förstå hur de fungerar hjälper dig att bygga ett bättre smarthem.
Vi har tidigare täckt vad ett smarthem är, och till och med erbjudit råd för nav, röstassistenter som Alexa och Google Assitant, och hur man ställer in en smarthome på en budget. Men om du sätter upp ditt första smarta hem eller uppgraderar ett befintligt smarthem, är det viktigt att förstå hur de fungerar när du fattar beslut om vad du ska lägga till det. Och med smarta hem handlar det om radioapparater och hjärnor.
Innehållsförteckning
Dina smarta prylar är radiodrivna
När det kommer till enheterna som driver ditt smarta hem har de alla något gemensamt: en radio. Oavsett om det är Wi-Fi, Zigbee, Z-wave, Blåtandeller proprietär, den stora skillnaden mellan din smarta enhet och en icke-smart version är en radio.
Men den radion ger inte dina glödlampor, kontakter och dörrklockan någon intelligens. Det är till för kommunikation. Du kanske tror att dina enheter kommunicerar direkt med din telefon eller surfplatta och vice versa, men det är vanligtvis inte sant. Och även i fall där det är, som Bluetooth, är det alltid slutet på historien. Nästan alla dina smarta enheter kommunicerar med en mellanhand, hjärnan i ditt smarta hem om du så vill.
Ditt smarta hem kräver en hjärna, ibland mer än en
Den här bilden innehåller fem ”hjärnor” för smarthemkommunikation.
Vid det här laget borde du veta när du pratar med dina Echo- eller Google Home-enheter; de överför din röst till Amazons och Googles servrar för tolkning. Utan den processen förstår röstassistenterna inte ett ord du säger. Sanningen är att nästan alla (om inte alla) dina smarta prylar fungerar på liknande sätt. Innan videon från din smarta dörrklocka når din telefon går den genom dörrklocktillverkarens servrar. När du trycker på av-knappen i Philips Hue-appen går den signalen från din smartphone till din trådlösa router, till Philips-hubben. Det navet kommunicerar sedan med dina Hue-lampor för att stänga av dem.
Tänk på servrarna eller nav (och ibland båda) som hjärnan i ditt smarta hem. Det är där intelligensen finns. Inte i själva prylarna och inte i de appar eller fysiska fjärrkontroller du använder för att interagera med dem. Och dessa servrar och nav möjliggör extra förmågor utöver på och av. De tillhandahåller rutiner, ansiktsigenkänning, automatiseringar, röststyrning och mer.
Men det du bör tänka på är att ditt smarthem kan ha mer än en uppsättning hjärnor. Din Google Home ansluter till Googles servrar; dina Philips Hue-lampor ansluts till en Philips-hub, Lutron till dess hubb och så vidare.
Vissa tillverkare designar enheter för att kommunicera med universella hubbar, som Z-wave-enheter som ansluter till en SmartThings eller Hubitat hub. Men du kan fortfarande behöva involvera andra företagsservrar och hubbar för interaktion mellan alla dina enheter. Philips Hue-lampor kan fungera med en SmartThings-hub, till exempel, men de använder fortfarande Philips Hub i processen.
Fler hjärnor betyder fler prylar, mer komplikationer och kanske fördröjning
Att veta att din smarta enhet kommunicerar med något (ett nav, en server, etc.) är viktigt eftersom smarta hem fungerar bäst när allt fungerar tillsammans. Om du föredrar att prata med ditt hem för att styra det, men din lampa fungerar inte med Alexa, kan det lika gärna inte vara en smart lampa.
Tack och lov förstår enhetstillverkare detta och försöker vanligtvis arbeta med så många olika tjänster som möjligt. Så om du redan har bestämt dig för ett visst glödlampsmärke när du lägger till rörelsesensorer, måste du dubbelkolla att de kommunicerar med dina glödlampor. Men viktigast av allt, du vill vara uppmärksam på hur de interagerar.
Varje ytterligare ”hjärna” i kedjan introducerar punkter av misslyckanden och risker för eftersläpning. Föreställ dig till exempel att du skapar en rutin som tänder belysningen i vardagsrummet när du kommer hem och låser upp dörren. Om ditt smarta lås fungerar på Wi-Fi och dina lampor på Z-wave, måste data som du har kommit hem för att resa från ditt lås till din router, till det smarta låsets moln, tillbaka till din router, till din hubb, sedan till dina lampor. Längs vägen kommer molnet och navet att se data och bestämma vad de ska göra med dem.
De extra resorna introducerar eftersläpning. Det kan vara mindre eller mycket märkbart beroende på hastigheten på ditt internet, de inblandade enheterna och servrarna och hubbar. Ett helt lokalt kontrollerat system (allt Z-wave genom ett molnfritt nav som Hubitat eller HomeSeer till exempel) kommer nästan alltid att fungera snabbare än ett system som använder molnet. Men att ge upp molnet kan begränsa vilka enheter du kan använda, och till och med utesluta röststyrning som uteslutande förlitar sig på molnservrar för att fungera.
Utöver feltolkad data är en annan felpunkt för hem med flera hjärnor när en enhetstillverkare går i konkurs eller ändrar åtkomsträttigheter. Din navet kan sluta fungera, eller tjänsten du använder (som Nest) kan stänga av åtkomsten helt. Och ditt smarthem kan gå sönder på grund av det.
Lägg till ytterligare enheter med omtanke
Välj en plats att kontrollera dina saker och håll dig till den.
Därmed inte sagt att ditt hem inte fungerar bra med en rad och blandning av radiotyper och tillverkare. Ibland innebär den bästa lösningen att gå utanför din nuvarande mix. Du hittar inga Ecobee-glödlampor (åtminstone inte än), men det betyder inte att du inte ska använda smarta glödlampor tillsammans med din Ecobee-termostat.
Men ju mer du kan begränsa hoppen du gör genom olika hubbar och servrar, desto bättre blir ditt hem. Och när det är oundvikligt, försök att välja en ”dominant” eller ”kontroll” hjärna. Så mycket som möjligt, skicka dina enheter genom en ”hub” oavsett om det är en smarthome-hub eller en röstassistent. Genom att ge kontroll till en tjänst begränsar du åtminstone apphoppning när det är dags att skapa rutiner, automatiseringar och till och med grundläggande kontroller.
Och din bästa insats för att behålla kontrollen över hur dina smarthome-prylar interagerar är att börja med en god förståelse för hur de interagerar och vad som styr dessa interaktioner.