När du funderar på att köpa din första projektor finns det flera aspekter att överväga. Priset och det tillgängliga utrymmet spelar en viktig roll, men även den underliggande ljustekniken är avgörande. Denna teknik kommer att påverka både kostnaden och den visuella kvaliteten på den projicerade bilden.
Majoriteten av projektorerna på marknaden använder lamplösningar. Dessa lampor har en livslängd som sträcker sig över tusentals timmar, vilket möjliggör flera års användning innan byte blir nödvändigt. Tack vare att lampan oftast kan bytas ut av användaren själv, kan projektorns livslängd förlängas ytterligare till en kostnad av mindre än 100 dollar för en ny lampa.
Laserprojektorer representerar en annan typ av teknik. Även om de initialt är dyrare, kompenserar de med högre ljusstyrka och en betydligt längre livslängd, ofta över 20 000 timmar. Om du till exempel använder en laserprojektor i fyra timmar dagligen, kan du förvänta dig att den håller i mer än 13 år.
Hur fungerar projektorer med lampa?
Projektorer med lampa är den vanligaste typen på marknaden för hemmabio. De bygger på en beprövad teknik och tillverkas tillräckligt kostnadseffektivt för att betraktas som standard.
Lamporna i en projektor fungerar på liknande sätt som traditionella ljuskällor: En elektrisk signal leds genom halvledande material. Denna signal aktiverar elektroner i materialen, vilket resulterar i att fotoner frigörs. Fotoner är ljuspartiklar som vi kan se.
I skärmteknik, som projektorer och TV-apparater, används röda, blå och gröna pixlar. Dessa kombineras för att skapa alla färger som visas på skärmen. Inuti projektorerna hittar man antingen DLP-chip (Digital Light Processing) eller LCD-lager (Liquid Crystal Display). DLP-chip reflekterar ljuset via mikroskopiska speglar, medan LCD-lager filtrerar ljuset på ett liknande sätt som en TV-skärm.
Fördelar och nackdelar med lampbaserade projektorer
Som tidigare nämnts är lampprojektorer en etablerad teknik. Lysdioder har blivit tillräckligt prisvärda för att användas i projektorer som kostar ungefär 100 dollar, och även i ännu billigare nattlampor. Lampan i de flesta hemmabioprojektorer kan bytas ut och har vanligtvis en livslängd på några tusen timmar. Ett exempel är ViewSonic PX800HD, som har en nominell lamplivslängd på 3000 timmar i standardläge. Med fyra timmars användning per dag, kommer lampan att hålla i cirka 750 dagar, eller drygt två år. När lampan sedan behöver bytas ut, finns det ersättningslampor att tillgå.
Den huvudsakliga nackdelen med lampbaserade projektorer är att de kräver en uppvärmningsperiod innan de når full ljusstyrka. Denna uppvärmningstid är vanligtvis några minuter. Detta brukar inte vara ett problem i hemmiljö, men om projektorn används i en offentlig miljö är det bra att starta den 5-10 minuter innan den ska användas.
Hur fungerar laserprojektorer?
Laserprojektorer är relativt nya på marknaden. De första modellerna lanserades 2008 och var extremt dyra. Även så sent som 2014 kostade exempelvis Epson LS10000 cirka 8 000 dollar. Nu har priserna på laserprojektorer blivit mer överkomliga, med exempelvis Xiaomi Mi laserprojektor som säljs för cirka 2 000 dollar. Laser i projektorer fungerar på samma sätt som i andra applikationer. En elektrisk ström exciterar elektroner inuti atomer av specifika gaser, glas eller kristaller. De exciterade elektronerna flyttar sig till en högre omloppsbana runt atomkärnan. När elektronerna återgår till sin normala bana, frigör de fotoner av ljus som är synliga för det mänskliga ögat.
På samma sätt som för lampprojektorer passerar laserljuset genom speglar och DLP-chip innan det projiceras genom linsen. Linsen bestämmer projektionsavståndet och påverkar i hög grad det slutliga priset på projektorn.
Fördelar och nackdelar med laserprojektorer
Den främsta fördelen med laserprojektorer är deras mycket längre livslängd jämfört med lampprojektorer. Till exempel har Xiaomi Mi Laser Projector en livslängd på 25 000 timmar. Med en användning på fyra timmar per dag kan man använda den i mer än 17 år innan den behöver bytas ut.
Till skillnad från lampprojektorer kan man inte byta ut lasern separat; istället måste hela projektorn bytas ut. Detta kan dock ses som en fördel eftersom tekniken sannolikt kommer att utvecklas under de åren du använder projektorn, vilket gör en uppgradering till en nyare modell mer attraktiv.
Laser är fortfarande dyrare att tillverka än lampor, även om priserna har minskat. Xiaomi-projektorn kostar till exempel cirka 2 000 dollar, vilket bara är några hundra dollar mer än likvärdiga projektorer med ultrakort kast och lampteknik.
En sista fördel är att laserprojektorer når full ljusstyrka direkt när man slår på dem, utan någon uppvärmningstid, vilket är ett klart plus jämfört med lampprojektorer.
Vilken projektor är bäst för dig?
Varken lamp- eller laserprojektorer är ett dåligt val i sig, men om budgeten tillåter är en laserprojektor sannolikt det bättre alternativet. Den långa livslängden gör att pengarna räcker längre och att man slipper vänta på att projektorn ska värmas upp är en bekvämlighet.
Det är dock inget fel med att välja en lampbaserad projektor, särskilt om man vill spara pengar initialt. När lampan behöver bytas ut, är det troligt att laserprojektorer kommer att vara mer prisvärda än vad de är idag.