Hur du uppdaterar din Mac och håller appar uppdaterade

By rik

Att hålla din Mac aktuell kan upplevas som en ansträngning, men det är en fundamental del i att skydda din digitala närvaro. Både Apple och diverse applikationsutvecklare arbetar kontinuerligt med att korrigera säkerhetsbrister som upptäcks, samt att introducera praktiska nya funktioner till macOS och dina applikationer.

Utöver de vanliga säkerhetsförbättringarna och uppdateringarna av applikationer, presenterar Apple årligen nya, förbättrade versioner av macOS, helt utan kostnad för Mac-användare. Här kommer vi att gå igenom hur detta fungerar. Du kan även automatisera stora delar av processen så att uppdateringarna genomförs smidigt utan att störa din användning.

Installera macOS-uppdateringar

Apple lanserar en ny större version av macOS varje år, normalt sett under oktober månad. Mellan dessa större lanseringar distribueras kompletterande korrigeringar för att åtgärda fel, täppa till säkerhetshål och ibland även införa nya funktioner och stöd för nya produkter. Dessa korrigeringar kallas helt enkelt uppdateringar och återspeglas i versionsnumret, där till exempel 10.14.3 representerar den tredje uppdateringen av macOS 10.14.

Dessa uppdateringar implementerar ändringar i kärnan av operativsystemet, i Apples egna applikationer som Safari och Mail, och kan även omfatta firmwareuppdateringar för hårdvara och kringutrustning. Du behöver inte oroa dig för att installera fel versioner, eftersom Apple endast tillhandahåller uppdateringar som är relevanta för just din Mac.

Om du använder macOS Mojave 10.14 eller en senare version kan du uppdatera din Mac genom att klicka på ”Systeminställningar” i dockan och sedan välja ”Programuppdatering” i det fönster som visas. Du kan också klicka på Apple-menyn i menyraden och välja ”Systeminställningar” där.

Ett annat alternativ är att söka efter ”programuppdatering” genom att trycka Kommando+Mellanslag och skriva det i Spotlight-sökrutan som dyker upp.

Förutsatt att din Mac är ansluten till internet, kommer den att söka efter tillgängliga systemuppdateringar. Klicka på ”Uppdatera nu” för att påbörja uppdateringsprocessen. Det kan vara nödvändigt att starta om din Mac innan processen är fullständig.

Om du inte ser alternativet ”Programuppdatering” i fönstret Systeminställningar, har du macOS 10.13 eller en äldre version installerad. I sådana fall måste du hantera operativsystemets uppdateringar via Mac App Store.

Öppna App Store från dockan och klicka på fliken ”Uppdateringar”. När fönstret har laddats om bör du se alla uppdateringar listade som ”macOS 10.xx.x Update” (beroende på vilken version du har).

Klicka på ”Uppdatera” bredvid relevant post, eller ”Uppdatera alla” längst upp på skärmen för att uppdatera samtliga. Det kan krävas en omstart av din Mac för att uppdateringen ska träda i kraft.

Generellt sett ges säkerhetsuppdateringar för de tre senaste huvudversionerna av macOS. Om du vill fördjupa dig i detaljerna kring de senaste säkerhetsuppdateringarna kan du besöka Apples sida för säkerhetsuppdateringar.

Aktivera automatiska uppdateringar

Din Mac har förmågan att automatiskt leta efter, ladda ned och installera olika typer av uppdateringar.

För macOS 10.14 Mojave eller senare, navigera till Systeminställningar > Programuppdatering och klicka på ”Avancerat” för att konfigurera automatiska uppdateringar. Om du har macOS 10.13 High Sierra eller en äldre version, hittar du dessa inställningar under Systeminställningar > App Store.

Genom att aktivera ”Sök efter uppdateringar” ger du din Mac instruktionen att automatiskt leta efter uppdateringar. En notifiering kommer att dyka upp i skärmens övre högra hörn om något hittas. Om du inaktiverar det här alternativet måste du själv initiera sökningen efter uppdateringar via den här menyn.

Om du aktiverar ”Ladda ner nya uppdateringar när de är tillgängliga”, kommer din Mac att ladda ner samtliga tillgängliga systemuppdateringar och meddela dig när de är redo för installation. Du kommer att behöva installera dessa uppdateringar manuellt antingen via notifieringen eller genom att gå till Systeminställningar > Programuppdatering.

Genom att välja ”Installera macOS-uppdateringar” eller ”Installera appuppdateringar från App Store” kommer system- och appuppdateringar att installeras automatiskt. Du behöver inte godkänna något manuellt, även om du kan bli ombedd att starta om datorn för att uppdateringarna ska träda i kraft.

Systemdatafiler installeras ofta först när du använder en funktion som är beroende av dem. Exempel på detta inkluderar resurser för taligenkänning, förbättringar av din Macs text-till-tal-funktioner, typsnitt och ordboksdefinitioner. Säkerhetsuppdateringar är nedladdningar som rättar till kända sårbarheter i ditt system, även om du kör en äldre version av macOS. Det kan också innefatta uppdateringar för XProtect, den inbyggda anti-malware-funktionen i macOS.

Vi rekommenderar att du behåller automatiska uppdateringar aktiverade för att säkerställa att din Mac förblir skyddad och att alla macOS-funktioner fungerar som avsett. Om du väljer att stänga av dem måste du hantera dessa uppdateringar manuellt via Programuppdatering.

Uppgradera till nästa större macOS-version

Att uppgradera macOS är inte samma sak som att uppdatera det, då du går från en huvudversion till en annan. Dessa uppdateringar släpps en gång om året och introducerar mer markanta förändringar än vanliga korrigeringar. Du kan upptäcka den senaste versionen av macOS genom att besöka Apples webbplats.

Tänk på att det kan vara svårt att nedgradera din Mac till en tidigare version av macOS. Innan du uppgraderar, se till att all programvara som du använder är kompatibel med den senaste versionen av macOS. Om du behöver återgå kan det vara nödvändigt att torka din Mac och installera om macOS. Du kan också återställa ditt system från en Time Machine-säkerhetskopia, förutsatt att du har skapat en sådan i förväg.

Innan du påbörjar installationen av en uppdatering av ditt kärnoperativsystem är det alltid klokt att ha en säkerhetskopia till hands om något skulle gå fel. Du kan skapa en säkerhetskopia med Time Machine och en extern hårddisk, kostnadsfritt. Det finns även programvara från tredjepartstillverkare som låter dig skapa en startbar säkerhetskopia.

Den senaste versionen av macOS görs alltid tillgänglig via Mac App Store. Starta App Store genom att klicka på ikonen i dockan, eller via Apple-menyn och välj ”App Store”.

Nya versioner brukar visas på fliken ”Upptäck” (eller ”Utvalda” på äldre versioner), eller så kan du söka efter ”macOS” för att hitta det senaste resultatet.

Klicka på ”Hämta” på App Store-posten för att påbörja nedladdningen. Du kan behöva ange ditt Apple-ID-lösenord eller använda Touch ID om din dator stöder det. Större uppdateringar av operativsystemet kan ta en stund att ladda ner.

När nedladdningen är slutförd ska uppdateringsprocessen starta automatiskt. Du kan avsluta installationsprogrammet och fortsätta senare genom att starta applikationen ”Installera macOS [namn]” (där ”namn” är namnet på den senaste versionen). Att uppgradera ditt operativsystem kan ta allt från 30 minuter till flera timmar och kommer att resultera i flera omstarter medan uppdateringen genomförs.

Uppdatera dina Mac App Store-applikationer

Mac App Store gör det enkelt att hitta, installera och underhålla programvara på din Mac. Samtliga applikationer som finns i App Store är godkända av Apple och konstruerade i sandlådor, vilket innebär att de körs i en säker miljö som inte ska orsaka skada på din Mac.

Öppna App Store genom att klicka på ikonen i din docka, via Apple-menyn och välj ”App Store”, eller genom att trycka Kommando+Mellanslag och söka efter den. Gå sedan till fliken ”Uppdateringar” för att se en lista över tillgängliga uppdateringar. Du kan välja att uppdatera varje applikation individuellt, eller klicka på ”Uppdatera alla” i stället.

Om du vill att dina Mac App Store-applikationer ska uppdateras automatiskt, öppna App Store och klicka på ”App Store” i det övre vänstra hörnet på skärmen. Välj ”Inställningar” och se till att ”Automatiska uppdateringar” är aktiverat.

Uppdatera applikationer utanför Mac App Store

Alla applikationer är inte tillgängliga i Mac App Store. Om du måste installera en applikation manuellt, behöver den uppdateras på annat sätt. Många applikationer inkluderar inbyggda funktioner för självuppdatering, som webbläsaren Google Chrome (som automatiskt installerar den senaste versionen), och Microsoft Office, som använder ett separat program, ”Microsoft AutoUpdate” för att hantera uppdateringar.

De flesta applikationer söker automatiskt efter uppdateringar och meddelar dig om något är tillgängligt. Du kan tvinga fram en sökning genom att leta efter relevant menyalternativ. Var det finns varierar beroende på vilken applikation du använder, men kolla följande:

  • Under ”Applikationsnamn” i menyraden, sedan ”Sök efter uppdatering”
  • Under ”Applikationsnamn”, välj ”Om [Applikationsnamn]” sedan ”Sök efter uppdatering”
  • Under ”Hjälp” i menyraden, sedan ”Sök efter uppdatering”
  • Inuti själva applikationen. I Chrome klickar du till exempel på Chrome > Om Google Chrome och använder uppdateringsverktyget som finns där.
  • Via ett dedikerat uppdateringsprogram, som ”Microsoft AutoUpdate” för Microsoft Office på Mac

Om en applikation inte har möjlighet att uppdatera sig själv kan du behöva göra det manuellt. Ta först reda på vilken version av applikationen du kör genom att starta den, klicka på ”Applikationsnamn” i det övre vänstra hörnet på skärmen och välj sedan ”Om [Applikationsnamn]”.

Gå därefter till applikationens webbplats och kolla om det finns en nyare version tillgänglig. Om så är fallet, ladda ner den. Medan nedladdningen pågår, navigera till mappen ”Program” och leta upp applikationen. Dra applikationsikonen till papperskorgen i dockan. Tänk på att du kan förlora en del av applikationens data.

Installera sedan applikationen som vanligt.

Uppdatera Mac-systemverktyg och drivrutiner

I allmänhet behöver du inte oroa dig för drivrutiner om du använder en Mac. Apple upptäcker din hårdvara och levererar de senaste uppdateringarna för din specifika konfiguration. Ett undantag är drivrutiner och systemverktyg från tredjepartstillverkare.

Du kan ha en drivrutin från tredje part installerad om du använder en produkt som Paragon NTFS, som ger full skrivåtkomst till NTFS-formaterade enheter. Dessa verktyg installerar ofta en kärnförlängning och en ikon i Systeminställningar, vanligtvis längst ner på skärmen.

Om du har några sådana systemverktyg eller tredjepartsdrivrutiner installerade, sök efter dem i Systeminställningar. Det bör finnas ett alternativ för ”Sök efter uppdateringar” eller ”Uppdatera nu”. Du kommer troligtvis att behöva bekräfta alla ändringar med ditt administratörslösenord och sedan starta om din Mac för att ändringarna ska träda i kraft.

Uppdatera Safari-tillägg

Om du har installerat Safari-tillägg (som Evernote Web Clipper eller Grammarly) från Safari Extension Gallery (macOS 10.13 eller tidigare) eller Mac App Store (macOS 10.14 eller senare), kommer uppdateringar att installeras automatiskt.

Om du har installerat ett Safari-tillägg manuellt från en annan källa, måste du uppdatera det manuellt. För att göra detta, starta Safari, klicka på ”Safari” i det övre vänstra hörnet på skärmen, följt av ”Inställningar”. Om det finns några tillgängliga uppdateringar kommer de att visas i det nedre vänstra hörnet av fönstret. Klicka på ”Uppdatera” bredvid varje objekt efter behov.

Föråldrade Safari-tillägg kan utsätta din Mac för risker. Se till att du inaktiverar alla föråldrade tillägg som inte längre får några uppdateringar. Det är rimligt att anta att ett tillägg är föråldrat om det inte längre underhålls – till exempel om det inte har uppdaterats på över ett år. Du hittar denna information på tilläggets webbplats. Inaktivera ett tillägg genom att avmarkera rutan bredvid det under Safari-inställningar > Tillägg.

Uppdatera applikationer med Homebrew

Homebrew är ett system för pakethantering för macOS som låter dig installera applikationer via kommandoraden (Terminal). Alla applikationer som du installerar via Homebrew kan uppdateras med ett enda kommando. Du måste installera Homebrew-versionen av applikationen för att detta ska fungera.

Först måste du installera Homebrew på din Mac. Därefter kan du använda Terminal för att söka efter applikationer att installera med följande kommando:

brew search office

Detta kommer att söka efter alla paket som matchar sökordet ”office”. Du installerar alla relevanta paket du hittar med följande kommando:

brew install --cask libreoffice

Nu kan du köra ett enstaka kommando för att uppdatera alla applikationer som är installerade via Homebrew:

brew upgrade --cask

Detta fungerar inte för applikationer som har sina egna inbyggda uppdateringsfunktioner, som Google Chrome.

Håll din mjukvara uppdaterad och säker

Om möjligt, aktivera automatiska uppdateringar och se till att skapa regelbundna säkerhetskopior av din Mac för att få en ökad känsla av trygghet. Ta dig tid att uppgradera din dator en gång om året till den senaste versionen, men försäkra dig om att all programvara är kompatibel innan du tar steget.

Att installera programuppdateringar är det bästa du kan göra för att skydda dig mot nya säkerhetsbrister. Om du använder en applikation som inte längre underhålls aktivt, överväg att söka efter ett alternativ som inte utsätter dig för risk.