Hur du tar hand om ditt icke-borttagbara batteri

De flesta bärbara datorer kommer nu med icke-utbytbara batterier, oavsett om det är MacBook-datorer, Windows 11-datorer eller Chromebooks. Oavsett pris eller plattform är icke-borttagbara batterier normen.

I vissa avseenden är detta bra. Dessa bärbara datorer är tunnare och snyggare än någonsin tidigare, och med lågeffektprocessorer och fläktlösa konstruktioner överträffar deras batterilivslängd faktiskt långt den hos deras skrymmande motsvarigheter.

Men det ger också den bärbara datorn en begränsad livslängd, med utsikten att batteriet kan dö även när resten av hårdvaran fortfarande fungerar. Så vilka försiktighetsåtgärder bör du vidta för att säkerställa att ditt inbyggda batteri för bärbar dator räcker så länge som möjligt?

Låt inte den bärbara datorn bli för varm

En av de viktigaste faktorerna som påverkar batteritiden för bärbara datorer är temperaturen. Låga temperaturer kan vara ett problem om du bor i ett kallt klimat, men höga temperaturer är ett mycket större problem.

Det är inte bara omgivningsförhållanden som fungerar, utan värme genereras också naturligt av datorns processor och andra komponenter. Dessutom är det mycket dåligt att lämna din bärbara dator i bilen en varm dag.

Bildkredit: Chris Waits/Flickr

Det rekommenderades ofta att användare tar bort batterierna från sina bärbara datorer när de spelar avancerade spel, redigerar video eller utför andra resurskrävande uppgifter. Men även om några spelbärbara datorer fortfarande erbjuder löstagbara batterier, är det här alternativet helt enkelt inte tillgängligt för de flesta användare.

På vissa sätt spelar det inte så stor roll. Moderna chipset är designade för att generera mindre värme, och MacBook Air-datorer har inga fläktar alls tack vare Apple Silicons effektivitet.

Men du bör se till att luft kan cirkulera runt din bärbara dator, hålla alla ventiler fria och inte vila den på en kudde. Försök att hålla den under 95 grader Fahrenheit (35 grader Celsius). Om du använder den bärbara datorn i sängen är ett stativ ett bra sätt att hålla den sval.

Ladda och ladda ur batteriet

Bildkredit: James West/Flickr

En vanlig fråga är om du ska ha din bärbara dator inkopplad hela tiden.

Det korta svaret är nej. Bärbara datortillverkare rekommenderar i allmänhet blandad användning – du kan hålla den inkopplad mycket av tiden, men det är bra att köra den från batteriet då och då och låta den gå ner till 40 % eller så.

Batterier kan inte överladdas, så de kommer inte att skadas direkt, men att hålla dem laddade till 100 % utsätter dem för större belastning och kan minska deras livslängd. För att motverka detta har Windows 11 en Smart Charging-funktion och macOS har Optimerad batteriladdning som kommer att hålla batteriet laddat till cirka 80 % tills det tror att du behöver ladda resten av det.

Det är värt att hålla detta aktiverat, men observera att Windows 11-alternativet kräver att varje tillverkare implementerar det så du måste kontrollera att det är tillgängligt på din maskin.

Låt inte batteriet ta slut

Om du kör din bärbara dator utan batteri, bör du helst undvika att ladda ur den helt – eller till och med komma under cirka 20 % – regelbundet.

Tester från batteryuniversity.com visar att det kan ta cirka 600 fullständiga urladdningar för att minska batterikapaciteten för en bärbar dator till 70 %. Som jämförelse, om du bara kör ner batteriet till cirka 50 % innan du laddar det, kommer du att få över 1500 urladdningar innan dess livslängd reduceras till samma nivå.

Som sagt, vissa tillverkare rekommenderar att du utför en fullständig urladdning med några månaders mellanrum för att hålla batteriet korrekt kalibrerat och för att säkerställa att statistiken det rapporterar är korrekt.

Du kan ändra energischemat i Windows för att uttryckligen förhindra att batteriet sjunker under en viss nivå. Det är väl dolt, men i Windows 11:

 • Gå till Inställningar.
 • Under Hitta en inställning skriver du Power Plan och väljer Välj ett energischema från resultaten.
 • Klicka på Ändra planinställningar, följt av Ändra avancerade energiinställningar.
 • Välj Batteri > Kritisk batterinivå och klicka på På batteri. Ställ in en ny lägsta procentnivå.
 • Håll batteriet laddat när det inte används

  Batteriets laddningsnivå är viktig, även när du inte använder din bärbara dator.

  HP rekommenderar att batterier förvaras med 50–70 % laddning vid temperaturer mellan 68–77 grader Fahrenheit (20–25 grader Celsius). Om du inte ska använda din bärbara dator på ett tag, försök att hålla den så nära dessa förhållanden som möjligt. Du bör aldrig förvara en enhet under en längre tid med batteriet helt slut. Du kanske aldrig får det att fungera igen.

  Hur länge håller din bärbara dators batteri?

  Det är ett oundvikligt faktum att en bärbar dators kapacitet minskar lite varje gång den laddas.

  SOM OSS uppger att dess batterier har en livslängd på mellan 300 och 500 laddningscykler, varefter kapaciteten kommer att ha sjunkit till 80 %. En laddningscykel mäts vanligtvis som att ladda batteriets fulla kapacitet i valfri kombination: en enda 100 % laddning, två 50 % påfyllningar, en 50 % och två 25 % laddningar och så vidare.

  Därför kan du efter ett år till 18 månader börja märka att batteriet inte räcker lika länge som det gjorde tidigare. Vid det här laget kanske du vill börja fokusera på de många metoderna för att förlänga din bärbara dators batteritid.

  Kontrollera din bärbara dators battericykel

  Det är enkelt att kontrollera din bärbara dators battericykel på Windows och Mac.

  I Windows 10 och 11 kan du få en fullständig batterirapport genom att gå till kommandotolken och skriva powercfg /batteryreport. Använd Filutforskaren och navigera till mappen i kommandotolksfönstret där du hittar en fil som heter battery-report.html som innehåller information om din batterianvändning och kapacitet.

  På macOS, gå till Om den här Macen > Mer information och klicka på Systemrapport för en liknande detaljerad rapport. För en mycket snabbare macOS-metod håller du helt enkelt ned Alt- eller Alternativ-tangenten medan du klickar på batteriikonen i statusfältet och väljer Batteriinställningar.

  Ta hand om din bärbara dators inbyggda batteri

  Oavsett om du ser det som en planerad inkurans eller ett nödvändigt sätt att underlätta slankare produkter (eller till och med bara fasa ut en funktion som många människor aldrig brytt sig om i alla fall), är icke-borttagbara batterier verkligheten för moderna bärbara datorer.

  Det är inte nödvändigtvis en dålig sak. Du behöver bara vara lite mer medveten om hur du tar hand om batteriet än du kanske har gjort tidigare. Det finns inga större steg att ta. Några sunt förnuftiga försiktighetsåtgärder och att vara medveten om de faktorer som kan förkorta en bärbar dators batteris livslängd kommer att säkerställa att ditt batteri lever ett långt och hälsosamt liv.

  Men om du redan har problem finns det många viktiga verktyg som hjälper dig att analysera din bärbara batteris hälsa.