5 gratis onlinespel och webbplatser för att bemästra Linux och kommandoraden

Att lära sig Linux är viktigt för alla som arbetar inom IT-området. Linux-distros är till hjälp för utvecklare, systemadministratörer och moln- och nätverksingenjörer.

Linux är populärt på grund av dess tillförlitlighet och många praktiska tillämpningar. Om du vill veta mer om Linux, här är fem webbplatser som hjälper dig att lära dig det interaktivt. Dessa webbplatser har gratis spel och övningar baserade på Linux-arkitekturen och kommandon.

Linux Survival gör det enkelt att lära sig och behärska viktiga Linux-kommandon. Det kommer att lära dig allt du behöver för att lära dig om Linux. I modul ett kommer du att lära dig om Linux-katalogstrukturen. Du kommer också att lära dig att skapa kataloger och ta bort filer med hjälp av kommandoraden.

Du kan öva på att lista filinnehåll, byta namn på kataloger och hitta dokument. I avancerade moduler får du lära dig att skaffa användarinformation och hantera säkerhet.

I slutet av varje modul finns ett övningsquiz för att testa dina kunskaper. Med Linux Survival kan du leka med bekant data, som djur i en djurpark.

Du lär dig hur du manipulerar data med hjälp av kommandon på skärmen. Du skriver sedan kommandona på det interaktiva skalet och ser resultatet.

Gränssnittet är enkelt och lätt för nybörjare eftersom de får instruktioner och ett interaktivt skal att öva på. Det bästa är att du inte behöver registrera dig för att använda arbetsytan. Du kan börja lära dig så fort du landar på hemsidan. Men det rekommenderas att du skapar ett konto för att spåra dina framsteg.

Terminus är ett kommandoradsspel skapat av MIT (Massachusetts Institute of Technology). Spelet ger användarna ett interaktivt kommandoradsgränssnitt för att träna Linux. De tillhandahåller en uppsättning kommandon och instruktioner om hur man använder dem.

Gränssnittet är utmärkt för nybörjare som vill lära sig hur man interagerar med kommandoraden. De tillhandahåller data i filer som kallas platser som du kan arbeta med med hjälp av kommandona. Till exempel måste du hämta specifik data för att klara en utmaning. Du kan också skriva ut information och ändra kataloger.

När du navigerar genom katalogerna visar en bild på terminalen dig var du är. Detta fördjupar din fantasi i spelet, vilket gör det roligt och äventyrligt.

Du kan spela Terminus utan att behöva registrera dig på hemsidan. Fortsätt och utforska detta roliga spel.

Command Line Murder Mystery är ett spännande sätt att lära sig Linux-kommandoraden. Med det här spelet kan du vara polisdetektiv för en dag. Spelet innehåller en fiktiv polisavdelning som vill lösa en mordkomplott. Du måste hjälpa dem att lösa mordet genom att leta efter tips och ledtrådar om gärningsmannen.

I spelet använder du Linux-kommandon för att navigera genom mappar och filer och söka efter ledtrådar. Gå först till projektets GitHub-förråd och ladda ner eller klona mappen till din enhet.

När du öppnar mappen märkt clmystery kommer du att se filerna att arbeta med. Du kan börja med instruktionsfilen som guidar dig om hur du spelar. De har fuskarkfiler som visar Linux-kommandon och hur du använder dem.

Om du fastnar kan du leta efter ledtrådar i tipsfilen. Det finns också en lösningsfil om du vill kontrollera om ditt svar är korrekt. CLI Murder Mystery lär ut mycket om att kontrollera terminalen och hantera dess processer.

Bandit är ett av Wargames som erbjuds av OverTheWire-communityt. Bandit är för absoluta nybörjare, eftersom det hjälper dig att lära dig Linux genom att leka med gränssnittet.

Du kommer att lära dig flera Linux-kommandon samtidigt som du försöker lösa olika utmaningar. Det hjälper dig att öva på säkerhetskoncept medan du spelar roliga spel på kommandoraden. Som nybörjare bör du börja med grunderna och gå vidare till nivå 34.

Bandit hjälper dig att bli bekant med kommandoraden när du kör spelet på din enhet. Det är en bra introduktion till att arbeta med terminal- och Linux-kodredigerare och IDE:er. För att spela måste du gå till webbplatsen och få instruktioner om hur du ansluter med SSH (Secure Shell).

Spelet har olika nivåer. Du börjar på nivå 0 och klarar den genom att skaffa ett lösenord för att komma åt nästa nivå. Varje nivå ger instruktioner om vad du ska göra för att avsluta nivån. Utan lösenorden kan du inte komma åt nästa nivå i spelet.

Alla nivåer har en sida på webbplatsen med kommandon för att vinna spelet. De ger också en detaljerad förklaring av varje kommando och hur man använder det.

Att spela Bandit kommer att säkerställa att du har en god förståelse för Linux-kommandon och hur man använder dem. Om du fastnar kan du nå ut till deras community; de är alltid ivriga att hjälpa.

Med Linux Journey lär du dig allt du behöver veta om Linux. Webbplatsen är full av resurser för både nybörjare och avancerade elever. Övningarna gör dig bekant med termer, jargong och fraser som används i Linux-distributioner också.

Du börjar lära dig om ursprunget till Linux och dess distributioner. Sedan utforskar du kommandoraden, användarhanteringsprocesser och Linux-säkerhet.

Gränssnittet har avsnitt med anteckningar och instruktioner om hur man kör kommandon. Det finns också ett separat interaktivt skal där du kan öva Linux-kommandon. I slutet av varje lektion har du ett frågesport för att testa dina kunskaper.

Webbplatsen är gratis att använda och det finns inget behov av registreringar. Allt du behöver göra är att navigera till webbplatsen och börja lära dig.

Varför lära sig Linux med hjälp av onlinespel och webbplatser?

Linux är en av de mest populära teknikerna som används idag. Detta beror på dess mångsidighet och många karriärmöjligheter inom IT-området.

Den introducerar dig till möjligheter som hjälper dig att komma vidare i din IT-karriär. Med Linux kan du bidra till projekt med öppen källkod och samarbeta med andra. Att lära sig Linux introducerar dig också för en gemenskap av Linux-anhängare över hela världen.