Hur du låser dina skrivbordsikoner på Windows

Trött på att folk flyttar runt på dina Windows-skrivbordsikoner? Fäst dem på plats med denna guide.

Om du gillar att hålla skrivbordet rent och snyggt på din Windows-dator kan det vara frustrerande när någon kommer in och flyttar runt ikonerna. Det kan trots allt vara tidskrävande att lägga tillbaka allt som du vill ha det.

Så vi kommer att visa dig hur du låser dina skrivbordsikoner för att hålla dem på plats.

Det enklaste sättet att hindra dig från att flytta objekt på ditt skrivbord är att göra det så att bara Windows kan ordna dem. För att göra det högerklickar du på en tom del av skrivbordet och väljer Visa > Ordna ikoner automatiskt i Windows 11 eller Visa > Organisera ikoner automatiskt i Windows 10.

Detta kommer att låsa skrivbordsobjekten på plats, och ingen kommer att kunna flytta dem. När du vill låsa upp ikonerna, avmarkera bara alternativet ovan.

Hur man låser skrivbordsikoner med DeskLock

Ett annat sätt att låsa skrivbordsobjekten är att använda en bärbar app byggd för det specifika ändamålet. Ett bra exempel är DeskLock, och så här kan du använda det:

 • Ladda ner DeskLock och extrahera ZIP-filen på din Windows-dator till en valfri mapp.
 • Öppna den extraherade mappen och dubbelklicka på filen DeskLock.exe.
 • Klicka på Visa dolda ikoner i systemfältet.
 • Högerklicka på DeskLock-ikonen och välj Aktiverad. Menyn stängs, men om du öppnar den igen ser du att det finns en bock på höger sida av alternativet Aktiverat.
 • Om du försöker flytta skrivbordsikonerna nu kommer du att upptäcka att det inte fungerar. Du kan lära dig hur du låser aktivitetsfältet på Windows om du inte vill att folk flyttar objekt dit också.

  För att inaktivera DeskLock, högerklicka bara på appikonen i systemfältet igen och välj Aktiverad (bocken försvinner för att visa att du har inaktiverat den).

  Gör dina skrivbordsikoner orörliga

  När folk flyttar runt på dina skrivbordsikoner kan det förstöra ditt perfekta arrangemang. Lyckligtvis kan du låsa dem med hjälp av snabbmenyn eller en app som DeskLock. Nu behöver du inte oroa dig för att de flyttar från där du har placerat dem.