Hur du håller din webbplats snabb i 6 enkla steg.

Här är några tekniker för att öka hastigheten på webbplatsen som du inte bör missa.

Om din webbplats inte laddas inom 3 sekunder kan du förlora potentiella intäkter och missa en högre sökmotorrankning. På samma sätt, om den inte är tillräckligt säker, ger du hackare en möjlighet att leta efter din webbplats för anseende och affärsförluster.

Följaktligen kan man inte fly från säkerhets- och prestandajusteringar för en bättre och säker användarupplevelse.

Så när vi pratar om prestandaoptimering hör vi saker som att aktivera komprimering, förminska filerna, cachelagra, använda lätta teman, behålla ett minimum av plugins, etc.

De är bra, men det finns så mycket mer vi har listat i den här artikeln som du kan tillämpa på vilken plattform som helst, som WordPress, Joomla, Magento, Drupal, Node.js, etc.

Låt oss se vad du redan har och inte.

Bra värdpaket

Ibland är det enda misstaget du gör att välja ett dåligt webbhotell och en delad värdplan.

Men personligen tror jag att det inte handlar om dåliga värdar. Det handlar framför allt om ultrabilliga värdprenumerationer.

Något är fel när dina månatliga värdräkningar kostar mindre än en kopp kaffe.

Anta att delat värdskap är en överfull buss som ingen vill komma in på men ändå kryper in på grund av ett ”attraktivt” pris.

De mest lukrativa sakerna med delad hosting är de inledande rabatterna och den oöverträffade opaciteten om hur många webbplatser som delar en enda server.

Låt mig berätta detta för dig; dessa siffror är normalt i hundratal.

Detta leder till frekventa bullriga grannars prestandaflaskhalsar, och en stor del av sådana webbplatser lever aldrig tillräckligt för att se första sidan i en Google-sökning.

Slutligen, byt till VPS eller dedikerade servrar för de projekt som är viktiga.

Nätverk för innehållsleverans

CDN, förkortning för content delivery network, är andra i raden efter att du valt ett bra webbhotellpaket.

Detta behövs för alla som har en global publik. Anledningen är att du inte kan vara värd för en webbplats överallt; den förblir stationerad på en enda plats. Så, avstånd spelar en spoiler när du har en japansk användare som försöker komma åt din webbplats som är värd i NYC, USA.

Att prenumerera på ett CDN som Cloudflare tar dock hand om detta lokaliseringsproblem. Ett CDN är värd för kopior av dina webbplatser på sitt servernätverk och betjänar förfrågningar från närmaste server. Detta minskar belastningen på en enda central server som kan vara placerad med hav ifrån varandra.

Dessutom, baserat på CDN, kan du ha högre säkerhet än vad ett vanligt webbhotell kan erbjuda.

Aktivera IPv6

IPv6 är snabbare än IPv4. LinkedIn fann en förbättring med 40 % i Europa och Facebook omkring 10-15 % genom att nå över IPv6.

Ta en titt på IPv6-antagandegrafen globalt av Google.

Ungefär 42 % av användarna ansluter till Google via IPv6, men det finns bara 21,2 % av IPv6-aktiverade webbplatser.

Intressant nog fann Cloudflare att IPv6-aktiverade webbsidor laddas 27 % snabbare än sina IPv4-motsvarigheter.

Så, har din webbplats IPv6? Vet inte! Du kan testa det online.

Om det inte är det, så här kan du göra det.

De flesta av CDN-leverantörerna som Cloudflare, Incapsula, CacheFly, AKAMAI erbjuder IPv6. Du kan kontrollera kontrollpanelen för att aktivera dem.

Om du inte använder CDN och hosting på VPS som Linode, DigitalOcean, etc., hänvisa till detta för att tillåta IPv6 i Nginx och Apache webbservrar.

Att ha IPv6 skadar ingenting och skulle vara kul för en snabb vinst på cirka 10 % minskning av sidans laddningstid.

Välj HTTP/3 eller HTTP/2

HTTP är den utvecklande tekniken som används för att ladda webbsidor när vi besöker en webbadress i webbläsare.

Det hela började med HTTP/0.9 1991 och följdes av uppdateringar som HTTP/2 och den nuvarande bästa HTTP/3.

HTTP/2 gav många fördelar jämfört med HTTP/1.1, inklusive:

  • Server push
  • Multiplexering
  • Resursprioritering
  • Header komprimering
  • Låg latens

För närvarande används den av 39,3 % av webbplatserna och är sju gånger snabbare än HTTP/1.1. Genom att byta över till HTTP/2 kan du förvänta dig att minska sidladdningstiden med upp till 30 till 40 %.

Kontrollera om din webbplats är HTTP/2-aktiverad.

Dock har HTTP/2 sina egna problem.

Till exempel lider den av head-of-the-line blockering. Här kan alla TCP-anslutningsproblem resultera i att alla strömmar blockeras. Men med den UDP-baserade HTTP/3 påverkar inte en enda paketförlust varannan ström.

Dessutom tillåter HTTP/3 lägre latens genom att undvika TLS-handskakning vid återanslutningar. Sammantaget ger HTTP/3 allt det goda med HTTP/2 men utan det tillhörande draget.

Kontrollera om din webbplats är HTTP/3-aktiverad.

Du kan söka efter HTTP/3- eller HTTP/2-stöd hos din webbvärd. Alternativt kan din CDN-leverantör ha en enkel växling till din föredragna HTTP-version.

Bildoptimering

Ingen vill gå igenom en vägg av text som gör bilder till en oundviklig del av varje webbsida. Å andra sidan, att ha bilder på en webbsida gör det tungt och skjuter upp sidans laddningstid.

Så, lösningen ber om att visa bilder i ett jämförelsevis lättare format som WebP eller AVIF. Det minskar inte bara storleken drastiskt (mer än 80% i vissa fall), utskriftskvaliteten förblir i princip densamma.

Nu kan du antingen konvertera och ladda upp direkt i dessa nästa generations format. Eller prenumerera på en konverteringstjänst från tredje part, som Optimole, för att göra detta direkt.

Minska överflödiga HTTP-förfrågningar

En webbplats laddas aldrig som en del. Istället kommer varje element, texten, bilderna, CSS, JavaScript, etc., som HTTP-förfrågningar.

Och allt annat hålls lika, en webbsida med mindre nej. av HTTP-förfrågningar läses in snabbare än en som har fler av dem.

Sammanfattningsvis ligger det i vårt bästa intresse att göra antalet HTTP-förfrågningar så lågt som möjligt.

Från min personliga WordPress-upplevelse kan jag säga att det hjälper att välja ett lättviktigt tema som Generate Press. Att dessutom minska antalet plugins bidrar också till att ha en snabb och säker webbplats.

Det är dock ett eget ämne som kräver särskild uppmärksamhet.

Specifikt, kontrollera detta gör färre HTTP-förfrågningar om du har en WordPress-webbplats.

Byt till webbsäkra typsnitt

Vi vill alla att våra webbplatser ska se unika och användarvänliga ut. Och det första steget många tar är att byta till ett annat typsnitt.

Och lyckligtvis finns det några gratisalternativ, inklusive Google-teckensnitt. Detta kommer dock att lägga till flera HTTP-förfrågningar. Och för att göra det värre kommer din webbplats att falla tillbaka till systemteckensnitten om tredje parts teckensnittsserver någonsin går offline.

För att motverka detta värdar vissa webbansvariga teckensnitt på sina webbplatser, ett steg mot självtillit. Men den lägger fortfarande till en fil som måste laddas från din server till användarens enhet. Detta innebär ytterligare HTTP-förfrågningar, som medför ett prestandadrag, oavsett hur lite.

Följaktligen finns det vissa webbsäkra typsnitt som du kan använda för snabbast möjliga upplevelse utan att riskera ett teckensnittsbyte under ett serverfel. Dessa typsnitt kallas systemteckensnitt och är vanliga bland Windows-datorer, Mac-datorer, Linux-system, iOS, Androids, etc.

Här är några webbsäkra typsnitt:

  • Arial
  • Verdana
  • Trebuchet-MS
  • Tahoma
  • Times New Roman
  • Georgien
  • Påverkan osv.

Utnyttja cachelagring

Cachning innebär att lagra data lokalt. Detta säkerställer att webbplatsen laddas så snabbt som möjligt vid återbesök. Och det rekommenderas ofta av experter att distribuera cachning för att minska laddningstiderna.

Till exempel har WordPress många cache-plugins, som WP Fastest Cache. Alternativt kan man distribuera webbläsarcache genom att redigera .htaccess-filen.

Det är dock baserat på plattformen, och det kan finnas olika sätt att implementera detta.

Asynkron laddning

Detta är en annan sida direkt från min personliga WordPress-upplevelse. Det som faktiskt hände är att Google Search Console utfärdade en varning om mina 40+ blogginlägg som misslyckades med testet av grundläggande webbviktigheter.

Kärnwebben är Googles sidbedömning och är viktig för alla som försöker ranka högt på sin sökmotor.

För att förstå detta ytterligare, kolla denna Pagespeed-analys i en av adminvista.com artiklar:

Tack vare våra WordPress-utvecklare klarade den dessa tester med råge.

Men i mitt personliga projekt misslyckades jag särskilt i Largest Contentful Paint (LCP) och First Contentful Paint (FCP). Närmare bestämt var LCP 3,3 sekunder och FCP var cirka 2,4 sekunder.

Eftersom jag är en bloggare med en icke-IT-bakgrund, kunde jag inte optimera det mer än en punkt. På min skala markerade jag alla rätt rutor: premiumtema, inga extra plugins, systemteckensnitt, WebP-bilder, molnvärd, etc.

Det som hjälpte är en enda växling i Jetpack boost WordPress-plugin:

I ett nötskal, det laddar tredje parts Javascript asynkront genom att bifoga asynkron- eller defer-attribut på