Hur AI-drivna CRM revolutionerar försäljningen [2023]

Spread the love

Customer Relationship Management (CRM) är en teknik för att hantera kundinteraktion genom hela sin relation med ett företag.

CRM-filosofin är enkel – sätt dig själv i din kunds skor och studera allt som finns om dem.

Företag har numera börjat utnyttja AI för att stödja sina CRM-plattformar.

Idag underlättar AI-baserade CRM organisationer att fatta bättre datadrivna beslut genom att analysera kundinformation i realtid. Och detta har revolutionerat sättet försäljning fungerar.

I den här artikeln kommer vi att utforska allt om AI-drivna CRM:er – fördelarna, flaskhalsarna och de bästa CRM:erna du kan använda för att sätta igång din försäljning.

Vad är AI-baserade CRM?

AI-baserade CRM är en serie AI-drivna processer centraliserade på ett sätt som hjälper dig att hantera tiotals och tusentals kunder effektivt.

I sin kärna arbetar dessa CRM:er på fyra anmärkningsvärda principer:

#1. Maskininlärning

Machine Learning (ML) är en banbrytande teknik som ofta används inom kommersiell AI. Det innebär att träna AI för att bete sig effektivt under föränderliga förhållanden genom att intensivt övervaka mönstren och trenderna över tid snarare än stela och kodade instruktioner.

#2. Prediktiv analys

Timmens behov, prediktiv analys hjälper till med företagsplanering och kundinteraktioner. Det ger organisationer möjlighet att fatta datadrivna beslut, prognostisera försäljning och fördela resurser effektivt på alla nivåer.

#3. Automatisering

AI-baserade CRM:er – själva termen har AI (artificiell intelligens), vilket gör automatisering till en integrerad del av den övergripande processen. Automatisering, när den är som bäst, ökar CRM:s förmåga att utföra vissa uppgifter med större hastighet och noggrannhet än människor. Med hjälp av AI-framsteg kan även komplexa arbetsflöden automatiseras och utföras utan ansträngning.

#4. Sentimentanalys

Det bästa med alla AI-drivna CRM:er är dess förmåga att fånga, analysera och visualisera hur kunderna uppfattar produkter och tjänster.

Det gör det möjligt för kundtjänst och försäljningsagenter att identifiera kundernas känslor, inklusive tillfredsställelse och frustration, över olika kommunikationskanaler som telefon, livechatt, e-post och sociala medier.

Förutom dessa innefattar AI-drivna CRM:er flera andra delar som bidrar till att förbättra ditt övergripande kundengagemang.

Låt oss ta en titt på dem.

Hur AI-baserade CRM kan förbättra kundengagemang

En Harvard Business Review-artikel med titeln ”How AI Is Changing Sales” säger att AI-algoritmer kan påverka fem kärnområden för försäljning:

 • Konkurrenskraftig prissättning
 • Prognoser
 • Merförsäljning & korsförsäljning
 • Ledarpoäng
 • Prestationsstyrning
 • Att kombinera AI och programvara för Customer Relationship Management kan ge omfattande information om alla dessa parametrar och resultera i ett högre antal stängningar.

    Topp 14 Proctoring-programvara för att säkra dina onlinetentor/tester

  Som sagt, här är hur AI-drivna CRM:er utnyttjar Natural Language Processing till 10x dina kundengagemang.

  #1. Personalisering

  AI-baserade CRM:er kan hjälpa företag att anpassa kundinteraktioner genom att analysera kunddata som tidigare köphistorik, surfbeteende och demografi.

  Dessa data kan sedan användas för att skräddarsy marknadsföringsbudskap, produktrekommendationer och kundsupportinteraktioner efter varje kunds unika behov och preferenser.

  #2. Chatbots

  AI-baserade CRM:er använder chatbots för att ge omedelbar kundsupport och förbättra svarstider. Chatbots kan svara på vanliga frågor, ge produktrekommendationer och till och med bearbeta enkla transaktioner.

  Som ett resultat påskyndar processen och frigör mänskliga agenter att fokusera på mer komplexa frågor.

  #3. Omnikanalsupport

  AI-drivna CRM:er kan ge sömlös kundsupport över flera kanaler, som e-post, sociala medier, chatt och telefon. Detta låter kunder interagera med företag på deras föredragna kanal, vilket förbättrar engagemanget och tillfredsställelsen.

  För att sammanfatta vår poäng kan AI-aktiverad CRM-programvara bestämma en kunds känslomässiga tillstånd genom deras textbaserade eller röstbaserade ord, ton och konversationsmönster. På så sätt kan du skapa skräddarsydda upplevelser och interaktioner för kunder.

  Fördelar med att integrera AI i CRM

  Förbättra effektiviteten

  Bara ett fåtal vet att AI, när den integreras med traditionell CRM-programvara, förvandlas till din virtuella allt-i-ett-assistent.

  Det kan hjälpa dig att hantera kalendrar, planera möten, ringa telefonsamtal, göra uppföljningar och hjälpa dig med alla typiska manuella uppgifter.

  Detta frigör sälj- och kundtjänstchefers tid som de kan använda för att fokusera på värdefulla uppgifter, som att bygga kundrelationer och optimera sin tratt.

  Hjälper till med kundsegmentering

  En annan fördel med AI-drivna CRM:er är att den här programvaran underlättar processen att segmentera dina rejäla kunddata i definierade kategorier.

  Att manuellt segmentera dina kunder kan till exempel vara en utmaning baserat på demografi, beteende, gillar, ogillar, etc. De kraftfulla algoritmerna för AI-drivna CRM:er hjälper dig dock att göra det utan ansträngning.

  Hur hjälper det?

  För det första automatiserar det processen, så ditt team behöver inte göra processen manuellt.

  För det andra, eftersom nu dina kunder segmenteras inom ett klick, kan du enkelt skapa personliga meddelanden eller upplevelser för potentiella kunder. Du förstår, ju mer riktad din marknadsföring är, desto fler leads får du.

  Förenkla Lead Management

  I genomsnitt genererar ett företag tusentals leads varje månad. Från detta kommer bara några hundra omvandlas till försäljning.

  Men det också om man engagerar sig och följer upp var och en med samma energi.

  När volymen av potentiella kunder växer blir det utmanande att växla mellan dem manuellt. Och du kan inte ignorera potentiella kunder eftersom varje förlorad möjlighet innebär förlorade affärer.

  Knepig situation, eller hur?

  Genom att kombinera AI- och CRM-plattformar kan företag skapa ett kraftpaket för lead-generation.

  Denna ostoppbara duo möjliggör ökad produktion utan att kompromissa med kvaliteten på interaktionen. Resultatet är ett revolutionerat tillvägagångssätt för att engagera, vårda, kvalificera och följa upp potentiella kunder.

    Verktyg för upptäckt och förebyggande av bedrägerier för onlineföretag

  Stäng fler erbjudanden

  En central fördel med AI-drivna CRM:er är förmågan att analysera och identifiera läckor i försäljningspipelinen.

  Till exempel, i ett försäljningsscenario med en chans på 50-50 att affären accepteras eller avvisas, ger AI-baserade CRM:er handlingskraftiga insikter och ger intelligenta rekommendationer för att ge råd till säljare om de näst bästa stegen för att avsluta en affär.

  Dess algoritmer är byggda för att identifiera köpares avsikt (stark, mild, svag) att köpa produkten eller tjänsten och förse dem med rätt resurser för att fatta ett beslut.

  I tidskänsliga situationer där du behöver ta itu med potentiella potentiella kunder omedelbart, gör AI-drivna CRM:er forskningen, ger insikter, analyserar kundernas känslor och ger dig en omedelbar rapport om möjliga sätt att avsluta en viss affär.

  Nackdelar med AI-baserade CRM

  Databiasad

  AI-drivna CRM:er matar på data som samlas in via olika kanaler och kampanjer. Och AI-algoritmerna är bara så bra som data de tränas på. Algoritmen kan ge felaktiga eller orättvisa resultat om data är partisk eller ofullständig.

  Brist på mänsklig interaktion

  Även om AI-driven automatisering kan spara tid och minska kostnaderna, kan det också leda till brist på mänsklig interaktion med kunder, vilket kan påverka kundupplevelsen negativt.

  Tänkvärt: När du försöker förklara ett stort problem för chatboten är allt den kan presentera några alternativ eller allmänna svar som matas in i systemet.

  Lyckligtvis känner företag igen denna nackdel, och de flesta ger dig ett alternativ att prata med en verklig säljare istället för att fortsätta den besvärliga konversationen med chatboten.

  Cybersäkerhetsrisker

  Där det finns AI finns det risk för dataintrång eller cyberattack.

  AI-drivna CRM:er kan vara sårbara för cyberattacker, och företag måste vidta extra försiktighetsåtgärder för att skydda känslig kunddata.

  För det mesta är CyberSecurity en av de framträdande anledningarna till att företag inte integrerar sina traditionella CRM med AI.

  Trots nackdelarna har några välkända företag tjänat miljoner på att utnyttja AI-drivna CRM.

  Toppmärken som utnyttjar AI-drivna CRM:er

  Enligt 2020 års benchmarkrapport för marknadsföringsledarskap använder marknadsledare AI för att förbättra kundsegmentering och lookalike-publiksmodellering.

  Låt oss förstå hur företag utnyttjar AI-drivna CRM:er med hjälp av några användningsfall.

  #1. Coca Cola

  Coca-Cola är ett av de största dryckesföretagen i världen, med en stor kundbas.

  För att bättre kunna betjäna sina kunder och förbättra sina marknadsföringsinsatser implementerade Coca-Cola ett AI-drivet CRM-system.

  Detta system gjorde det möjligt för dem att spåra kundernas beteende och preferenser, vilket senare hjälpte dem att skapa riktade marknadsföringskampanjer som var mer benägna att få resonans hos deras publik.

  Systemet gjorde det också möjligt för dem att identifiera områden där de kunde förbättra sin kundservice, vilket ledde till ökad kundnöjdhet.

  #2. Salesforce

  Salesforce är en ledande leverantör av CRM-programvara, och de har integrerat AI i sin plattform för att ge ännu mer värde till sina kunder.

    Hur man löser in ett presentkort på ett Microsoft-konto

  Salesforces Einstein AI använder naturlig språkbehandling och maskininlärningsalgoritmer för att hjälpa säljteam att bättre förstå sina kunder och identifiera nya möjligheter. Detta har hjälpt företag att öka försäljningen och förbättra kundnöjdheten.

  #3. Cogito

  Cogito utnyttjar AI-drivna CRM:er för att tillhandahålla konversationsanalys i realtid. Den utvärderar kundernas känslor, hur effektiva samtalen är och hur man bäst svarar på dem.

  Enligt företaget hjälper företag att förstå kundernas känslotillstånd att öka sina intäkter per kund med 10 %.

  AI-drivna CRM:er

  Nu när du vet allt om AI-drivna CRM:er är det dags att se lite SaaS i denna sektor.

  #1. Freddy AI

  Freddy AI av Freshworks är ett AI-drivet CRM-verktyg designat för att automatisera försäljnings-, marknadsförings- och kundsupportprocesser för företag av alla storlekar.

  Dess automationsfunktioner inkluderar chatbots, förutsägande leadscoring och intelligenta arbetsflöden, som effektiviserar och förenklar olika CRM-uppgifter.

  Dessutom erbjuder Freddy AI anpassningsbara instrumentpaneler och rapporter, så att företag kan spåra och mäta sin försäljning och kundtjänstprestanda i realtid.

  Plattformen integreras också med andra verktyg som Freshdesk, Freshsales och Google Analytics, vilket ger användarna en heltäckande bild av deras kunddata.

  #2. C3 AI

  C3 AI CRM är en nästa generations plattform för hantering av kundrelationer som utnyttjar kraften hos artificiell intelligens för att driva affärstillväxt. Verktyget erbjuder en enhetlig bild av kunddata, vilket gör det möjligt för företag att få en 360-graders förståelse för sina kunder.

  Det ger en 97 % intäktsprognosprecision för verksamheten och för varje representant, team och geografi.

  Dessutom låter plattformen dig använda AI för att identifiera, prioritera och påskynda rätt affärer. Dessutom har plattformen en dedikerad mobilapp, som låter dig spåra prestanda och konverteringar när du är på språng.

  #3. Kreato CRM

  Kreato CRM är en molnbaserad plattform för hantering av kundrelationer designad för små till medelstora företag. Plattformen drivs av inbyggd Sales Acceleration AI – Axlerate.

  När det är som bäst hjälper Axlerate med KreatoCRM dig med poängsättning av potentiella kunder, försäljningsprognoser, aktivitetsfångst, rekommendationer om engagemang, insikter om teamprestationer och mycket mer.

  Dessutom gör Kreato CRM:s användarvänliga gränssnitt och anpassningsbara instrumentpaneler det enkelt för företag att hantera sina kunddata och spåra deras prestanda i realtid.

  #4. PSXDigital CRM

  PSXDigital tillhandahåller en AI-driven CRM-lösning som hjälper till att automatisera dina försäljnings- och marknadsföringsaktiviteter. Plattformen är mycket anpassningsbar, vilket gör den lätt att anpassa sig till behoven hos alla organisationer i alla branscher.

  CXMAi-plattformen integrerar PSX Digital med din befintliga CRM-mjukvara, vilket gör att du kan utföra en djupgående analys av kunddata när du är på språng.

  Plattformen hämtar enkelt data från flera kund-, marknads- och historiska källor och presenterar insikter under en enda vy med minimal manuell inmatning, vilket hjälper dig att fatta smartare beslut och möta kundernas förväntningar snabbare.

  Avslutar

  Organisationer ifrågasätter ofta kombinationen av CRM med AI. De tycker att det är ett snyggt tillägg, som de tycker är onödigt och har noll värde. Enkelt uttryckt känner de att CRM är självförsörjande för att effektivisera försäljningsprocessen. Men lite vet de, den här duon har revolutionerat synen på försäljning och marknadsföring i dagens era.

  Du kanske också är intresserad av de bästa CRM-lösningarna för moln.