How to Master a Song: A Guide for Beginners

By rik

Även om professionella masteringtekniker ofta uppnår de allra bästa resultaten, kan i princip vem som helst skapa en godkänd master om grunderna och målsättningarna med mastering är kända. Låt oss gå igenom de fundamentala stegen och verktygen som används för att mastra ett spår inför publicering. Vi ska avmystifiera processen och den tillhörande tekniska terminologin.

Vad är ljudmastering?

Mastering är det sista steget i efterproduktionen av en låt eller ett album. Det utförs efter mixningen i musikproduktionsprocessen. Man kan se det som det stadiet där den sista touchen appliceras på ton- och volymnivåer, eventuella ljudmässiga ojämnheter och den övergripande musikaliska känslan.

Av alla stadier inom musikproduktion är mastering det mest subtila. Genom användning av specialiserade verktyg som equalizers (EQ), stereoförstärkare och kompressorer, försöker masteringtekniker framhäva de bästa egenskaperna i en mix, samtidigt som de jämnar ut eventuella oönskade element.

Den mest uppenbara aspekten av masteringprocessen är anpassningen av den totala ljudstyrkan i ett spår. Ljudstyrkan i en mix ökas till en nivå som konkurrerar med industristandarden – det vill säga den nivå man hör på streamingplattformar.

Det första steget i mastering

Mastering inleds när du har exporterat hela din mix till en ljudfil och importerat den till en ny session i din valda digitala ljudarbetsstation (DAW). En högkvalitativ mixdown underlättar mastering. Eventuella fel som kan åtgärdas i mixen ska fixas där och inte i mastern.

Det underlättar processen om du lämnat lite utrymme i din mixdown (när din stereoutgångskanal inte överstiger -4 till -6 dB). Detta förhindrar inte bara problem med klippning, utan ger dig även möjlighet att använda additiv EQ och andra justeringar som kan höja den totala nivån.

Innan du snabbt lägger till en massa plugins, lyssna igenom hela din låt. Om du har referensspår att jämföra med, lyssna även på dessa. Detta hjälper dig att fatta välgrundade beslut om vilka masteringplugins du ska använda och hur.

Säkerställ en ren start och ett rent slut på ditt spår

Efter de första genomlyssningarna är det en bra idé att skapa en tydlig start och ett tydligt slut på ditt spår. Även om början och slutet av din ljudfil redan kan vara relativt uppenbara, kräver mastering exakt precision.

För att göra detta, skapa ett spår från din huvudkanalremsa och aktivera automatisering. Automatisera sedan volymen i början och slutet av ditt spår. Om du är osäker på hur du gör detta, ta reda på hur du använder automatisering i din DAW. Försök att följa tempot och stilen i ditt spår så att du inte skapar störande ljudavbrott.

Detta hjälper dig att undvika överdrivet brus och andra ljud som kan uppstå när du höjer ljudstyrkan i slutet av din masteringprocess. Starten och slutet är minnesvärda, så sträva efter att få dessa områden helt rätt.

Förbättra ditt spår med additiv och subtraktiv EQ

Nu är det dags att undersöka spåret och se om du kan förbättra det med hjälp av subtila EQ-förstärkningar eller -minskningar. Utforska hur du använder EQ och filter om du behöver fräscha upp dina kunskaper inom detta område.

Det är bra att studera den visuella analysatorn som de flesta EQ:s visar, eftersom den kan avslöja om det finns för lite eller för mycket i vissa frekvensområden. Du kan till exempel se att ditt referensspår har mer närvaro i subbas- och basfrekvenserna, och du kan prova några EQ-förstärkningar där.

Olika EQ-plugins är specialiserade på att höja/sänka olika frekvensområden vid mastering. Du kan till exempel upptäcka att PuigTec EQ fungerar bäst för att höja låga frekvenser, medan andra EQ-verktyg är bäst för höga frekvenser. Det gäller att experimentera.

Testa en 0,5-2,5 dB höjning runt 30-40 Hz för att lägga till mer närvaro till dina bastrummor. Experimentera med en förstärkning på cirka 15 kHz för lite extra luftighet och klarhet i sången och den övergripande mixen.

Omvänt kan du upptäcka för mycket oönskad/hård närvaro i ett visst frekvensområde. Prova att göra en kraftig sänkning innan du försöker hitta en balans mellan för mycket och för lite subtraktiv EQ.

Använd multibandskompressorer

Med multibandskompressorer kan du tillämpa olika kompressionsnivåer på olika frekvensband. I allmänhet är multibandskompressorer en bra idé om du hör för mycket inom ett specifikt frekvensområde, till exempel de lägre eller högre frekvenserna.

Var försiktig när du använder komprimering, eftersom för mycket kan suga livet ur en dynamisk och musikalisk mix. För en repetition om kompressorer, ta reda på hur du använder kompressionsplugins.

Använd en stereoförstärkare

Plugin för stereoförstärkning är ett bra sätt att lägga till lite extra finess till ett spår, vilket särskilt hörlurslyssnare kommer att uppskatta.

De fungerar genom att öka skillnaden mellan vänster och höger kanal, vilket i sin tur förstärker stereoeffekten. Prova ett standard stereo imager-plugin för att bredda din mix. Överdriven användning förstör hela mastern, så sträva efter subtila tillämpningar för att hitta den optimala balansen.

Använd begränsning och mätning

Begränsare och mätplugins är det som gör att du exakt kan möta den ljudnivå som krävs i den moderna musikindustrin. Låt oss titta på hur de fungerar och vad denna nivå är.

Mätplugins

Mätverktyg ger dig exakta avläsningar för saker som LUFS, RMS, Peak och True Peak. True Peak och Peak representerar den maximala nivån vid en specifik tidpunkt (True Peak är mer exakt).

LUFS representerar den genomsnittliga (även kallad integrerade) ljudstyrkan över tid baserat på människans uppfattning om ljudstyrkan. RMS representerar samma sak, men baserat på den genomsnittliga effektsignalen. Branschstandarden för att mäta nivåer är LUFS.

Numera sätter streamingplattformar som Spotify -14 LUFS som maxnivå. Du kan fortfarande skapa en master som når -11 LUFS, men Spotify kommer automatiskt att minska den till -14 LUFS. På så sätt är all musik standardiserad vad gäller nivå.

Välj ett heltal mellan -10 och -14 LUFS som mål för din master och använd din limiter för att uppnå detta. Kom ihåg att återställa ditt mätplugin varje gång du startar om ditt spår.

Begränsare

Begränsare är i grunden extrema kompressorer. De kallas även ”brickwall”-kompressorer eftersom de helt hindrar nivån från att överskrida en specificerad volym (t.ex. 0 dB) och på så sätt undviker klippning. Kombinerat med denna funktion har de även förmågan att höja nivån på ditt spår.

Använd din limiter tillsammans med ditt mätplugin tills en genomlyssning av ditt spår ger dig önskat LUFS-värde (t.ex. -10 LUFS). Om du använder din limiter för hårt kan du förstöra musikaliteten i ditt spår. Hitta en balans där ljudkvaliteten bibehålls samtidigt som den övergripande nivån når önskat LUFS.

Lyssna på slutresultatet på flera enheter

Det sista steget i mastering är att lyssna på resultatet på flera elektroniska enheter, till exempel dina högtalare, din dator och din telefon. En bra master producerar ett spår som låter bra på alla ljudsystem.

Även om AI kan leda till skadliga genvägar kan AI-verktyg för mixning och mastering ge användbara referenser att lära av.

Skapa ett utgivningsklart spår

När du har sett till att du har gjort allt du kan i din mix, exportera den och ladda upp den i en ny session för mastering. Skapa en exakt start och ett exakt slut och använd subtila additiva och subtraktiva EQ-justeringar. Använd multibandskomprimering om det behövs, och stereoförstärkningsverktyg för en extra touch av bredd.

Använd sedan dina limiter- och mätplugins för att nå konkurrenskraftiga ljudnivåer utan att offra ljudkvaliteten. Gör några sista kontroller på olika ljudsystem, och din låt är nu redo för distribution.