Här är 10 Windows-appar du bör installera på varje ny dator

Att skaffa en ny dator kommer med den här märkliga känslan av att hela ditt tekniska liv har fått en ny nystart, och du vill bevara detta för alltid.

Du lovar att aldrig låta dammet komma nära den, planerar förmodligen att skaffa ett skärmskydd också, och du svär att du kommer att stänga av den ordentligt varje kväll, till skillnad från den gamla datorn som hade sin strömknapp fast inuti.

Nu är jag ingen domare över din nya dators framtid, men jag är säker på att du längtar efter att fylla den med fantastiska appar för att få den bästa upplevelsen.

Om du vill se till att din nya dator har den bästa säkerheten, håller sig ren från skräpdata, håller högsta prestanda och har en massa verktygsappar för att göra dina dagliga uppgifter enklare, då fick jag din rygg.

Nedan har jag sammanställt en lista över Windows-appar som jag tror kommer att perfekt avrunda din nya PC-upplevelse med bättre säkerhet, prestanda och användbarhet.

VLC Media Player

Om jag hade en dollar varje gång Windows Media Player gjorde mig besviken, skulle jag också köpa en ny dator. Ärligt talat, WMP är alldeles för barabone med hemskt formatstöd. Om du använder din dator för att köra ljud-/videofiler rekommenderar jag att du väljer VLC Media Player.

VLC stöder nästan alla typer av format inbyggt och kommer med dussintals plugins för att ytterligare anpassa den. Du kan ladda ner videor direkt från spelaren och till och med börja titta på dem medan de laddas ner. Du kan öka volymen upp till 200 %, ändra skal för mediaspelare, hantera spellistor, ladda ner och hantera undertexter och mycket mer.

Det bästa av allt är att VLC Media Player är helt gratis att använda utan några begränsningar eller annonser.

Avira Prime

Kommer till säkerheten för din nya dator. Om du vill ha en allt-i-ett-säkerhetslösning som skyddar din dator från skadlig programvara och skyddar din integritet online, då Avira Prime är perfekt. Avira Prime skyddar mot skadliga hot och kommer även med en inbyggd obegränsad VPN för att skydda online integritet.

Förutom fullständig skanning av skadlig programvara och realtidsskydd, säkrar Avira Prime även din webbläsaraktivitet genom att blockera skadliga webbplatser/nedladdningar och hålla dina appar och drivrutiner uppdaterade. Den kan automatiskt konfigurera din dator och webbläsare för att inaktivera integritetskränkande inställningar, och den inbyggda VPN ser till att du förblir anonym online.

Den kommer också med vissa sidofunktioner som en inbyggd säker lösenordshanterare och ett PC-rengöringsverktyg.

IObit Driver Booster

Uppdaterade drivrutiner är nyckeln till din dators stabila prestanda i det långa loppet. Du måste se till att din dator har de senaste drivrutinerna för att kunna njuta av de senaste spelfunktionerna och undvika prestandaproblem. IObit Driver Booster kan inte bara uppdatera din dators föråldrade drivrutiner, utan den kan också installera nya drivrutiner när de blir tillgängliga.

Du behöver bara köra en skanning och verktyget kommer automatiskt att upptäcka och lista inaktuella drivrutiner som du kan uppdatera. Den har en gratisversion och en Pro-version. Gratisversionen fungerar bra för att uppdatera de flesta drivrutiner, men Pro-versionen rekommenderas för åtkomst till sällsynta drivrutiner och prioritet till spelförstärkande drivrutiner.

Alternativt DriverFix är också ett bra alternativ som låter dig uppdatera alla drivrutiner med ett enda klick.

Avancerad systemvård

Du kommer definitivt att behöva ett PC-optimeringsverktyg också om du vill undvika minskningen av prestanda över tiden. Avancerad systemvård är mitt favoritverktyg för PC-rengöring som håller din PC fri från skräp och på topp i prestanda. Det rensar inte bara din dator, utan det anpassar också dina PC-inställningar för att få bästa prestanda.

Den har ett inbyggt spelläge som inaktiverar alla extra bakgrundsprocesser för att frigöra alla resurser för spel. Dessutom snabbar det också upp din surfning genom att automatiskt fixa webbläsarinställningar och ta bort integritetskränkande data. För vanlig städning räcker gratisversionen mer än väl. Du kan skaffa Pro-versionen för att få starkare skanningskapacitet och webbläsarrelaterade funktioner.

FixWin

Även på en ny PC är du skyldig att ta itu med mjukvaruproblem då och då. Även om du kan fixa dem manuellt kan många problem fixas automatiskt med hjälp av ett automatiskt problemlösningsverktyg.

FixWin är ett av de mest kraftfulla verktygen för att fixa Windows-problem, och det är helt gratis.

FixWin har korrigeringar för hundratals vanliga Windows-problem kategoriserade under 6 kategorier, som File Explorer eller Systemverktyg. Du behöver bara hitta problemet du står inför och klicka på Fixa för att åtgärda det automatiskt. Du kan också lära dig mer om orsakerna och hur du löser ett specifikt problem.

Greenshot

Att ta skärmdumpar är en av de vanligaste uppgifterna för alla PC-användare, men de grundläggande skärmdumpsalternativen i Windows är mycket begränsade. Om du vill ta skärmdumpar i olika stilar och enkelt spara eller dela dem behöver du Greenshot. Det är ett gratis och mycket anpassningsbart skärmdumpverktyg som låter dig ta skärmdumpar baserat på ett fönster, region, helskärm och till och med rullande skärmdump.

Du kan kommentera de tagna skärmbilderna och automatiskt spara dem på önskad plats på din PC. Det finns också ett alternativ att ladda upp skärmdumpen till onlinelagring direkt. Jag gillar också verkligen dess intuitiva gränssnitt; alla alternativ är indelade i 7 kategorier som gör det väldigt enkelt att anpassa det.

Även om det inte är nödvändigt att skaffa den här appen, om du vill ha mer från startmenyn i Windows 10, Startmeny X är perfekt. Det är en alternativ startmeny som ersätter din vanliga startmeny med en ännu kraftfullare. Det låter dig skapa grupper av mappar och appar utan att ändra deras faktiska plats. Du kan hålla muspekaren över en mapp för att enkelt se undermappar.

Du kan anpassa utseendet på startmenyn och dess ikon och hantera objekt genom att dra runt. Den har också en praktisk timerbaserad strömalternativfunktion som låter dig stänga av eller starta om datorn efter en viss tid.

IrfanView

Windows Photos-appen är bra för att visa bilder, men det är allt. Du får inga extra redigeringsfunktioner förutom grundläggande beskärning, storleksändring och anteckning etc. Om du vill ha ett kraftfullt men lättanvänt bildvisarverktyg, då IrfanView är värt ett försök. Det är ett litet verktyg för att både visa och redigera bilder. För redigeringsändamål kanske det inte är lika kraftfullt som GIMP, men det är definitivt bland de bästa fotoredigeringsverktygen.

Du kan konvertera, komprimera, optimera bilder med filter och förstärkare och utföra andra redigeringsuppgifter. Den har också kraftfulla visningsfunktioner som bildspel, rotation, anpassningsbar zoom, HEX-vy, etc. IrfanView är helt gratis, och du kan uppgradera dess funktionalitet ytterligare med plugins.

Din telefon

Våra liv är mycket beroende av både vår PC och smartphone och när vi arbetar på datorn kan det vara väldigt distraherande att sträcka sig efter telefonen för att se aviseringar och hantera dem. Din telefon app från Microsoft låter dig hantera din smartphone sömlöst direkt från din PC.

Du kan enkelt se dina Windows PC-aviseringar och svara på meddelanden och ta emot/avvisa samtal. Du kan till och med visa mediefiler på din telefon och flytta dem trådlöst till din PC. Sammantaget är det den perfekta medföljande appen för Windows, så du kanske aldrig behöver ta ut din telefon när du arbetar på datorn.

Backiee

Bakgrundsbilder är nyckeln till din dators snygga utseende, och din nya dator förtjänar definitivt att se bäst ut. Backiee är en tapetapp som låter dig upptäcka tusentals bakgrundsbilder efter eget val och enkelt applicera dem på ditt skrivbord. Du kan också skapa bildspel med dina favoritbakgrundsbilder.

Du kan skapa din personliga lista eller välja från din favoritkategori, och appen kommer automatiskt att tillämpa dem baserat på ett fördefinierat schema. Om du har Backiee-appen på din Android eller iPhone kan den också synkronisera dina favoritbakgrunder till alla enheter.

Bonusrekommendation

Utöver dessa appar skulle jag vilja presentera två webbplatser som kan ge dig verktyg som kommer att vara perfekta för din nya PC. NirSoft erbjuder hundratals gratis verktyg som är riktigt kraftfulla för att fixa eller få mer information om din dator. Jag har redan sammanställt en lista över mina favoritverktyg från NirSoft; du kan kolla upp det för att komma igång. Jag är säker på att du kommer att hitta ett gäng verktyg som kommer att förbättra din nya PC-upplevelse.

Ninit är en annan fantastisk webbplats som erbjuder några av de vanligaste verktygen för Windows och låter dig ladda ner alla i bulk. Några av verktygen jag har listat ovan är också tillgängliga på Ninite-webbplatsen, som VLC och IrfanView. Webbplatsen kommer att ladda ner och installera alla valda verktyg på en gång och även hålla dem uppdaterade. Definitivt värt att använda om du vill spara tid på att installera dina favoritappar för Windows.

För att avsluta

Alla ovanstående appar, när de kombineras, ger din nya dator bättre säkerhet, integritet, prestanda och användbarhet. Vissa av dessa appar har även betalversioner, men gratisversionerna räcker mer än väl för grundläggande användning.