Gör Apple en flip Phone? Vad vi vet om det hittills

Vi har sett ett gäng rykten på sistone om att Apple tillverkar en hopfällbar iPhone, närmare bestämt en flip-telefon i clamshell-stil. Detta skulle verkligen vara vettigt, att följa i fotspåren av Huawei, Samsung och Motorola, som alla erbjuder hopfällbara telefoner.

Men när kan vi se en hopfällbar iPhone? Hur skulle det se ut? Och skulle det vara bra? Låt oss ta en titt på allt vi vet om en hopfällbar iPhone just nu.

Apple har ett hopfällbart iPhone-patent

Låt oss börja med något vi faktiskt vet med säkerhet – Apple har flera patent för hopfällbara iPhones. I synnerhet innehar Apple en USPTO patent för en hopfällbar iPhone med en ”exponerad skärmregion”. Det vill säga en display på utsidan.

Ett patent från 2016 beskriver en iPhone som fälls på mitten horisontellt med hjälp av en flexibel OLED-skärm och metallgångjärn. Båda halvorna av displayen förblir tillgängliga när telefonen är avstängd. Ett annat Apple-patent beskriver två magnetiskt anslutna skärmar som kan användas tillsammans.

Detta tyder på att Apple arbetar med både en flip-telefon i clamshell-stil, som Galaxy Z Flip, och en större enhet som Galaxy Fold.

Dessutom visar ett annat Apple-patent arbete på ett skyddande skärmlager för en vikbar iPhone, som skulle motstå sprickbildning. Enligt patentet skulle ‌iPhone‌ ha ett hårt lager som skulle fylla befintliga mikrosprickor för att göra det svårare för en större spricka att uppstå.

Bildkredit: Apple/USPTO

Det finns gott om andra patent för Apple hopfällbara telefoner också. Det finns en som visar en skärm som sveper runt hela enheten. Och det finns till och med patent som utforskar hur Touch ID kan återgå till den hopfällbara iPhonen. Det är väldigt tydligt att detta är något Apple aktivt jobbar med.

Ett positivt tecken med dessa patent är att flera Apple-analytiker har fått höra av källor att prototypenheter testas. Jon Prosser, förklarade att prototypskal testades, i ett avsnitt av Front Page Tech. Ming-Chi Kuo har detaljerade förväntade skärmstorlekar, Ross Young har talat om enheten som testas, och så har det gjort Mark Gurman.

Det är värt att notera att många smartphonetillverkare, särskilt Apple, lämnar in många patent som aldrig kommer till stånd. Ett patent bekräftar bara att ett företag arbetar med en produkt, inte att den faktiskt kommer att släppas.

Hur stor skulle en hopfällbar iPhone vara?

En rapport från analytikern Ming-Chi Kuo, som har 75 procents noggrannhetsbetyg på AppleTrack, förklarar att den hopfällbara iPhone kommer att ha en skärm som mäter åtta tum. Enligt uppgift finns det också en nio-tumsskärm i testning.

En åtta-tums skärm skulle vara större än den nuvarande iPad mini (som är en av de bästa enheterna som Apple tillverkar) eller Galaxy Fold. Det stämmer överens med nyare rapporter från Ben Wood att Apple kommer att släppa en hopfällbar iPad först.

Bildkredit: Samsung

Från dessa rapporter ser det ut som att Apple arbetar med Galaxy Fold-konkurrenten först, innan han kommer till vipptelefonen. En åtta-tums skärm måste ha en Galaxy Fold-formfaktor, enbart på grund av storleken. Dessutom tyder bristen på läckor kring storleken på en clamshell iPhone att den kan komma senare.

Som alltid förblir denna information varken bekräftad eller dementerad av Apple. Rapporter som denna visar sig ofta vara korrekta, men kan lika gärna vara falska.

Vilka funktioner kan en hopfällbar iPhone ha?

Låt oss börja med displayen. Baserat på Apples patent verkar det som om den hopfällbara iPhone kommer med en OLED-skärm. Det är inte ovanligt för Apple, men trevligt att få bekräftat.

Apple introducerade 120Hz-skärmar på iPhone 13-serien, med sin ProMotion-skärmteknik. Så det skulle vara vettigt att visas på en vikbar display också. Både Samsungs Galaxy Fold- och Flip-enheter har 120Hz-skärmar, så vi vet att det är möjligt. Det ryktas om en e-bläckskärm från Ming-Chi Kuo för den externa skärmen på en flip-modell, men detta verkar mindre troligt.

Bildkredit: Äpple

När det kommer till kameran kommer vi sannolikt att se liknande uppgraderingar. Det är inte ofta som läckor specifikt nämner ändringar av iPhone-kameran, så den här är lite mer av en gissning. Det verkar troligt att en premium vikbar iPhone skulle bära tre kameror och en LiDAR-sensor, precis som de nuvarande Pro iPhones.

Om man går längre kan en hopfällbar iPhone återinföra Touch ID. Vi har hört i flera år att Touch ID skulle kunna återgå till iPhone, men det har ännu inte kommit. En hopfällbar iPhone skulle kanske vara en mer lämplig enhet för att återinföra Touch ID, med en hopfällbar display som förbjuder Face ID-sensorer i skåran. Det finns fortfarande ett argument om vilken metod som är säkrare, så att inkludera båda skulle erbjuda det bästa av två världar.

När det kommer till andra funktioner är det inget annat vi har hört. Det faktum att en hopfällbar iPhone kan vikas är en ganska stor funktion i sig. Många andra funktioner skulle sannolikt komma med årets iOS-programuppdatering.

Vad kan en hopfällbar iPhone kosta?

Priset på en hopfällbar iPhone är inte det lättaste att tänka på. Det finns många olika faktorer, inklusive när enheten släpps, vilken storlek som släpps först och priset på konkurrenterna vid den tidpunkten.

Galaxy Fold 5 säljs för närvarande för $1 799, vilket inte har minskat mycket från den första iterationen. Hopfällbara enheter är en relativt ny typ av enhet, så de kommer sannolikt att bära ett högt pris ändå. Bokform-faktorn är den dyraste, packar den största skärmen fastigheter.

En vipptelefondesign kan dock vara billigare. Galaxy Z Flip 5 går för $999, vilket är en av de billigaste hopfällbara just nu. Den kostar lika mycket som en basmodell iPhone 14 Pro. Så, kanske Apple kommer att släppa den här modellen först och tilltala en bredare publik.

Med hopfällbara enheter som sjunker något i pris verkar det troligt att Apple kan erbjuda sin hopfällbara enhet på samma riktmärke. Apple och Samsung säljer ofta flaggskeppsenheter till ett identiskt (eller mycket liknande) pris, så det är troligt att denna trend kommer att fortsätta över hopfällbara enheter.

När kommer Apple att släppa en hopfällbar iPhone?

Det är här det blir knepigt. Tidigare förutspådde Ming-Chi Kuo att den första hopfällbara iPhonen kommer att lanseras 2023. Det verkar inte vara fallet, utan någon vikbar på korten för 2023. Rykten tyder på att den hopfällbara smartphonen kommer senare.

Displayanalytikern Ross Young rapporterade att han förväntar sig att en hopfällbar släpps så snart som 2024. Kuo håller inte med, med sin uppskattning av en hopfällbar iPhone som sitter 2025. Gurman håller inte med om 2024 års releasefönster, men har ännu inte rapporterat en alternativ uppskattning.

Som du kan se kan Apples hopfällbara telefon vara precis runt hörnet, eller lite längre bort. Saker och ting är absolut inte klara. Apple ligger redan ett par år efter på hopfällbara, och ytterligare två år skulle sätta företaget ännu längre bakom.

Om man lägger läckor och rykten åt sidan för ett ögonblick, kommer Apple att uppdateras med formfaktorn 2024 eller 2025. Om Apple följer sitt vanliga releasemönster från iPhone 6, iPhone X och iPhone 14, är 2024 den tidigaste vi kan förvänta oss nästa stora iPhone omdesign.

Apple kan göra hopfällbara till mainstream

Även om vi har ett stort utbud av hopfällbara telefoner från Samsung, Huawei och Motorola kan Apple göra produktkategorin mer mainstream. De flesta människor har fortfarande en överraskningsblick i ansiktet när de ser en hopfällbar enhet, så det är säkert att säga att de inte är en helt vanlig smartphone just nu.

Fällbara enheter står för endast åtta miljoner av de nästan fyra miljarder smartphoneenheter som används. Kanske kommer Apple att öka dessa siffror med en vikbar iPhone-release. Men det finns fortfarande många anledningar till att hopfällbara enheter inte är mainstream ännu.