Förbättra sekretess online med dessa 5 webbläsare med inbyggd VPN

By rik

Säkerheten och integriteten online är avgörande, och en VPN är ett kraftfullt verktyg för att förbättra båda. Valet av rätt VPN-lösning beror dock helt på dina individuella behov.

Resenärer behöver ofta en VPN för att kringgå geografiska restriktioner och få tillgång till blockerat innehåll. Fjärrarbetare använder VPN för att skydda sina anslutningar på offentliga Wi-Fi-nätverk, medan spelare vill ha en stabil och snabb uppkoppling med låg latens.

En dedikerad VPN-tjänst, som ExpressVPN eller NordVPN, är ett bra val för de flesta användare. Men om du söker en lättare och billigare lösning, kan en webbläsare med inbyggd VPN vara ett utmärkt alternativ. Detta är särskilt användbart om du huvudsakligen använder webbläsaren för din onlineaktivitet.

Med en webbläsar-VPN slipper du installera extra programvara och hantera separata applikationer. Du kan surfa säkert direkt. Om detta låter intressant, fortsätt läsa, för här listar jag några av de bästa webbläsarna med inbyggda VPN-funktioner.

För- och nackdelar med webbläsarbaserad VPN

Innan du väljer en webbläsare med inbyggd VPN, är det viktigt att överväga om denna lösning passar just dig. Precis som alla andra VPN-lösningar har webbläsar-VPN sina egna för- och nackdelar. Jag listar dem här nedan, så du kan fatta ett välgrundat beslut:

Fördelar

  • Enkel installation, ofta krävs det bara att aktivera funktionen i inställningarna.
  • Ingen extra programvara behöver installeras eller hanteras.
  • Låg resursanvändning eftersom VPN-funktionen är integrerad i webbläsaren och enbart har de nödvändigaste funktionerna.
  • Ofta finns en pålitlig gratisversion tillgänglig eftersom VPN inte är den huvudsakliga produkten. Betalversionerna är också i regel billigare än dedikerade VPN-tjänster.
  • Vissa webbläsar-VPN är begränsade till endast webbläsaren, vilket innebär att du kan spela spel och göra andra saker på datorn utan långsammare anslutning eller förändrad IP-adress, medan du surfar säkert. Detta är också möjligt med dedikerade VPN, men då krävs en delad tunnelinställning.

Nackdelar

  • Saknar oftast avancerade funktioner som split tunneling, multi-hop, kill switch, statisk IP-adress och stealth mode. Saknar även skyddsfunktioner som brandvägg eller skydd mot skadlig kod.
  • Har färre servrar jämfört med dedikerade VPN-tjänster.
  • Webbläsarens utvecklare bestämmer vilken typ av kryptering som används, till skillnad från dedikerade VPN där du kan välja olika krypteringsmetoder.
  • Integritet kan vara ett problem eftersom webbläsarföretag ofta samlar in användardata och skapar profiler.
  • Större risk för frånkoppling och instabilitet då VPN är integrerad i webbläsaren. Avsaknaden av en kill switch gör saken ännu värre.
  • Du måste byta webbläsare, åtminstone när du vill använda VPN.

Om fördelarna överväger nackdelarna för dig, kolla in den här listan över de bästa webbläsarna med inbyggd VPN:

Opera

Opera var först med att introducera en inbyggd VPN, och de har utvecklat den betydligt över tid. Det började med en gratis VPN, men nu finns det en Pro-version som fungerar som en dedikerad VPN och krypterar hela enheten utan extra programvara.

Opera är baserad på Chromium och liknar därför Chrome. Den har även flera extra funktioner som annonsblockerare, databesparare, batterisparläge, AI-funktioner och en kryptoplånbok.

Operas gratis VPN

Den kostnadsfria versionen av Operas VPN ger dig tre alternativ för serverplatser: Amerika, Asien och Europa. Om platsen inte är viktig, kan du välja alternativet ”Optimal plats”, som automatiskt väljer den server som ger bästa anslutningen. Det finns ingen datagräns, så du kan använda VPN:en gratis hur mycket du vill.

Opera hävdar att de har en strikt policy om att inte lagra loggar för den kostnadsfria VPN-tjänsten. Det finns över 100 servrar tillgängliga för att säkerställa snabba anslutningar. VPN använder AES-256-kryptering och skyddar till och med mot DNS-läckor i gratisversionen.

Opera Pro VPN

Pro-versionen fungerar också direkt i webbläsaren, men den skyddar hela enheten genom att kryptera all trafik. Du kan kryptera upp till 6 datorer eller mobila enheter. Den inkluderar alla funktioner från den kostnadsfria versionen, men erbjuder anslutning till över 30 platser med fler än 3000 servrar. Tvåfaktorsautentisering och livechatt är andra funktioner som ingår i Pro-versionen.

Precis som de flesta andra VPN-tjänster behöver du ett kreditkort för att få den 7-dagars gratis provperioden. Men ett årsabonnemang kostar bara 3,99 USD/månad, vilket är mycket prisvärt.

Både gratis och betalda VPN-versioner är tillgängliga i Opera GX, som är webbläsaren anpassad för spelare.

  • Fungerar på:

  • Windows

  • Linux

  • iOS

  • Android

  • Mac OS

2. Brave

Om du huvudsakligen vill använda VPN för säkerhet, är Brave ett bra val. Brave är en webbläsare som prioriterar integritet och säkerhet, med flera funktioner som skyddar dig online, inklusive en VPN.

Den har flera skydd som blockerar annonser, spårare, fingeravtryck, cookies, nätfiske och skadliga skript. Brave har även ett belöningssystem där du kan tjäna tokens för att se annonser, vilka kan bytas mot presentkort, kryptovalutor eller användas för att stödja innehållsskapare.

Brave VPN

Brave VPN har ingen gratisversion, men du kan prova den med en 7-dagars provperiod (kreditkort krävs). Abonnemanget innehåller en brandvägg som skyddar mot nätverksattacker och en VPN för att kryptera anslutningen.

VPN:en krypterar hela din anslutning, så hela enheten är skyddad. Du kan använda VPN på upp till 5 datorer och mobila enheter. VPN-tjänsten levereras av Guardian VPN, så den håller samma standard. Du får tillgång till servrar på 13 platser, och anslutningen är säkrad med IKEv2-protokollet och AES-256-kryptering.

För att vara en webbläsarbaserad VPN är den något dyr, med ett pris på 9,99 USD/månad.

  • Fungerar på:

  • Windows

  • Linux

  • iOS

  • Android

  • Mac OS

Avast Secure Browser

Ännu en säkerhetsinriktad webbläsare kommer från det välkända antivirusföretaget Avast. Förutom en VPN har Avast Secure Browser flera tillförlitliga säkerhetsfunktioner, som annonsblockerare, spårningsblockerare, skydd mot tillägg, nätfiskeskydd och ett dedikerat bankläge för säker surfning på finansiella webbplatser.

Webbläsaren ser ut som Chrome, så om du är van vid Chrome borde du inte ha några problem med att anpassa dig. VPN-funktionen hittar du i adressfältet, och du kan anpassa alternativen i sekretess- och säkerhetsinställningarna.

Avast Secure Browser VPN

Avast VPN har ingen gratisversion, men du kan testa den med en 30-dagars provperiod (kreditkort krävs). Liksom andra VPN-tjänster hävdar den att den har en policy om att inte lagra loggar och att anslutningen krypteras med AES-256-kryptering. Du kan ansluta upp till 5 enheter och få tillgång till över 30 platser i världen.

Avast skryter också om sitt specialbyggda protokoll, som laddar webbsidor upp till 4 gånger snabbare. Dessutom är inställningarna mycket mer flexibla än i andra webbläsare på den här listan. Till exempel kan du konfigurera VPN att slås på automatiskt i olika situationer, som när du ansluter till ett publikt Wi-Fi eller startar privat läge.

Den har till och med en kill switch som skyddar dig om VPN-anslutningen bryts. Ett årsabonnemang kostar 4,17 USD/månad, och priset sjunker till 2,92 USD/månad med ett tvåårsabonnemang.

  • Fungerar på:

  • Windows

  • iOS

  • Android

  • Mac OS

Epic Browser

Ja, Epic Browser fokuserar också på integritet, vilket inte är överraskande när vi pratar om webbläsare med VPN. Den här webbläsaren går dock ett steg (eller flera steg) längre genom att tvinga fram privat läge som standard och blockera alla spårningsskript.

Jag skulle inte rekommendera den som din vardagliga webbläsare eftersom den blockerar för många saker, vilket kan påverka din surfupplevelse negativt. Men den är utmärkt om du är extremt noga med din integritet och inte vill ta några risker med säkerheten.

Den kan blockera potentiella spårningar i adressfältet/URL, installationsprogram och uppdateringar, felsidor, cookies, tillägg, sidskript, annonser, referenshuvuddata och mycket mer. Den håller också ”Spåra inte”-förfrågningar aktiverade hela tiden och erbjuder skydd mot fingeravtryck och kryptomining.

Epic Browser VPN

VPN:en i Epic Browser skiljer sig lite från andra VPN då det är en hybrid av en proxy och en VPN. Den använder en proxyserver för att ändra din IP-adress och krypterar all webbläsartrafik, vilket fungerar på liknande sätt som en VPN.

Men den krypterar inte hela anslutningen, så VPN-funktionen är begränsad till webbläsaren. All nätverkstrafik utanför webbläsaren kommer fortfarande att vara oskyddad.

Den erbjuder anslutning till åtta olika platser med flera servrar på varje plats. Bäst av allt är att tjänsten är helt gratis och utan begränsningar. Om du är orolig för din integritet är Epic Browser ett bra sätt att få integritet utan extra verktyg eller justeringar.

  • Fungerar på:

  • Windows

  • Android

  • Mac OS

Aloha Browser

Om du söker en webbläsare med VPN till din telefon kan Aloha Browser vara ett bättre val än andra i listan, med avseende på mobilapplikationer. Den har alla viktiga funktioner som mobilanvändare letar efter, inklusive en annonsblockerare, mediaspelare med VR-stöd, en funktion för att ladda ner media, förbättrad nedladdningshastighet (flera trådar), filhanterare, WiFi-fildelning och mycket mer.

Jag gillade också den privata surffunktionen, där du kan skydda privata fönster med ett lösenord för ökad säkerhet.

Aloha Browsers gratis VPN

Du kan aktivera Aloha gratis VPN genom att klicka på sköldikonen i det övre vänstra hörnet. När den är aktiverad ansluts du automatiskt till den snabbaste servern, och det finns inga begränsningar för VPN-användningen.

Du kan inte välja VPN-plats själv, och VPN är begränsad till Aloha Browser. Dina andra appar på telefonen kommer fortfarande att vara oskyddade.

Den kostnadsfria versionen är utmärkt för att komma åt begränsat innehåll på din telefon utan att behöva oroa dig för datagränser eller långsamma servrar.

Aloha Browsers betalda VPN

Du behöver Pro-versionen för att manuellt kunna välja en serverplats från över 30 platser. Pro-versionen möjliggör också VPN för hela enheten och möjligheten att automatiskt aktivera VPN när Aloha Browser startas. Liksom andra VPN-tjänster använder den AES-256-kryptering med DNS-skydd och en policy om att inte logga data.

Priset är 29,99 USD/år, vilket gör det till ett mycket prisvärt alternativ jämfört med andra VPN-tjänster.

Slutliga tankar 💭

Jag har använt Opera länge och har personligen aldrig haft några problem med deras VPN. Den är alltid stabil och min internethastighet minskar bara från 20 Mbps till 17 Mbps när VPN är aktiverad.

För bättre säkerhetsfunktioner är Avast och Brave bra alternativ. Jag skulle inte rekommendera Epic Browser för vanlig surfning, men det är ett bra val när du behöver maximal integritet.

Du kan också utforska några av de bästa proxywebbläsarna för ökad integritet online.