Flutter App Development: En komplett guide

Flutter är det näst mest populära plattformsoberoende mobila ramvalet för de flesta utvecklare, och stöder över 100 000 applikationer sedan det lanserades, enligt Statista.

Det myntades 2017 av Google och är öppen källkod. Dess förmåga att skapa högkvalitativa och snabba applikationer som spänner över mobila operativsystem – Android och iOS – och andra funktioner gör det till ett bra val för många utvecklare.

Om du är en beslutsfattare eller entreprenör kan du använda Flutter för att få högkvalitativa appar för ditt företag till ett fickvänligt pris.

Om du har funderat på att använda Flutter är det nu ett bra tillfälle att börja. I den här artikeln kommer du att lära dig hur Flutter kan hjälpa dig som utvecklare och hur du kan använda det för att stärka dina produkter.

Vad är Flutter?

Flutter är ett ramverk med öppen källkod, ibland kallat Software Development Kit (SDK), som används för att bygga inbyggda kompilerade plattformsoberoende applikationer. Du kan skapa mobil-, webb- och Mac-lösningar från en enda kodbas.

Flutter består av ett ramverk – en uppsättning återanvändbara användargränssnittskomponenter (knappar, formulär, skjutreglage, etc.) som du kan anpassa efter dina behov, och en SDK – en uppsättning verktyg inklusive ramverk, bibliotek och API:er för att hjälpa dig med utveckla fullt fungerande applikationer.

Flutter-ramverket är skrivet i programmeringsspråket Dart, utvecklat av Google, som är starkt fokuserat på frontend.

Varför behöver du Flutter som utvecklare?

Till skillnad från att underhålla många bibliotek i Java, JavaScript, Swift för Android och iOS, allt för en enda applikation i flera operativsystem (OS), omsluter Flutter all din kod på ett språk, och den här strukturen passar korsutveckling. Att hantera kod för alla dina applikationer samtidigt sparar naturligtvis tid för din utvecklare.

Du kan använda Flutters kompilering på en del av en sekund för omedelbara förhandsvisningar. I det här fallet kan du använda Flutters hot reload-funktion för att titta på kodändringar och justera därefter. Du kan också komma åt Flutters källkod och modifiera den för att passa dina behov vilket gör det enkelt att koda och bygga appar.

Vad gör Flutter unikt?

Flutter har ett rykte om att spara tid för apputvecklingsprocesser och kostnader och hjälper till att bygga appar med användarinteraktiv design och smidiga animationer.

Om du vill lära dig Flutter är det bäst att ha en gedigen förtrogenhet med det så att du när du gör det kan hoppa över introduktionsbitarna och börja lära dig. Här är en uppdelning av dess nyckelfunktioner:

  • Stöd över plattformar: Flutter utvecklar inbyggt kompilerade applikationer från en enda kodbas för mobil, webb och dator. Vid utveckling av mobilappar behöver du inte skriva kod för flera appar, t.ex. för Android och iOS, vilket sparar tid och huvudvärk med att utveckla många applikationer. Detta minskar kostnaderna också.
  • Tillgängliga SDK och inbyggda funktioner: Flutter använder sin inbyggda kod, plattforms-API:er och tredjepartsintegrationer, vilket förenklar utvecklingsprocedurerna och därmed en bra utvecklarupplevelse.
  • Widgets: Flutter har många specialiserade design som du kan anpassa efter dina behov.
  • Hot reload: När du gör ändringar i din kod tillåter den här funktionen att spåra dina kodändringar direkt. Flutter indikerar uppdateringar som är uppenbara för själva appen.
  • Öppen källkod: Flutter är helt gratis att använda och öppen källkod. Du kan integrera olika paket och tredjepartsbibliotek i din app, oavsett om det är videor, chattar, annonser eller andra funktioner.
  • Därefter kommer vi att utforska några av fördelarna med att använda Flutter.

    Fördelar med att använda Flutter

    #1. Business Logic UI på alla plattformar

    Flutter ger det bästa sättet att dela kod mellan plattformar. I det här fallet behöver du inte bygga plattformsspecifika komponenter för att rendera UI; du behöver bara duken att rita på.

    #2. Reducerad kodutvecklingstid

    Om du arbetar med en medelstor androidapplikation tar det upp till 40 sekunder att justera en layoutfunktion. Den inbyggda hot reload-funktionen gör dina ändringar nästan omedelbara.

    #3. Ökad Time to Market Speed

    Om du använder Flutter för din apputveckling tar det halva arbetsstyrkan som behövs istället för att träna två separata appar, till exempel på Android och iOS.

    Detta sparar dig tid eftersom du inte behöver skriva plattformsspecifik kod, men du kommer ändå att uppnå önskad bild på alla dina plattformar.

    #4. Likhet med Native App Development

    Dagens tekniska synsätt på att bygga digitala produkter prioriterar användarupplevelsen (UX). Med Flutter kan du skapa bättre användargränssnitt (UI) animationer; Flutter är inbyggt direkt i maskinkoden, vilket eliminerar prestandabuggar i förtydligandeprocessen.

    #5. Snabb apptillväxt

    Du kan komma åt många widgets för din utveckling och därmed snabbare utveckling och tillväxt. Om du också tittar på marknaden för din applikation kan du använda Flutter för att skapa hängfria appar. Användarna gillar det, och den här upplevelsen lockar dem att dela med sig av din produkt och öka dess marknadsomfattning.

    #6. Minimalistiska designfunktioner

    Om du vill använda distinkta widgets för din applikation, låter Flutter dig skapa nya, och antingen använda dem självständigt eller kombinera dem med befintliga. Detta tillvägagångssätt är avgörande för att tillhandahålla den bästa användarvänliga designen.

    Nackdelar med att använda Flutter

    #1. Bibliotek

    Som utvecklare behöver du tredjepartsbibliotek för vissa funktioner i din programvara. Även om tredjepartsbibliotek är gratis, öppen källkod och lättillgängliga, är detta inte fallet med Flutter.

    Det är ett nytt ramverk och håller fortfarande på att utvecklas och förbättras; du kan behöva vänta på några vägtullar, bygga ditt eget eller i värre fall hitta ett annat alternativ för långsiktig utveckling.

    #2. Integration

    Att integrera Flutter med plattformar för kontinuerlig integration (CI) kan vara utmanande, till skillnad från inbyggda Android och iOS. Du kan behöva skapa och underhålla anpassade skript för att bygga, testa och distribuera Flutter-appar i CI-processerna.

    #3. Stöd för svaga iOS-funktioner

    Google stöder Flutter, vilket gör att iOS-supporten lider. Till exempel raderar en applikation på iOS all EXIF-data när du tar bilder på Apple-enheter. Som ett resultat får ditt foto en felaktig orientering, plats och gamma. När du tittar på unika iOS-tillgänglighetsfunktioner som voiceover stöds inte guidad åtkomst, textning och ljudbeskrivning i Flutter.

    Hur man gör Flutter-appen

    Du har redan lagt ner mycket tid på att vara teoretisk; låt oss bli taktiska och utarbeta en enkel applikation som hjälper dig att förstå hur man bygger med Flutter.

    Installera Flutter

    Du behöver en integrerad utvecklingsmiljö (IDE) för att snabbt kunna utveckla, skapa och testa din programvara. Du kan välja mellan:

  • VS Code – Har alla önskade egenskaper i en IDE, inklusive lätt och snabb. VS Code har varit ett av de bästa utvecklarnas val; du kan fokusera på det.
  • Android Studio – För att börja med Android Studio behöver du bara konfigurera dess SDK. Installera pluginsen Flutter och Dart.
  • Installera Flutter SDK genom att ladda ner det från den officiella Flutter-webbplatsen. Efter nedladdning, installera SDK:n och klicka på ”Lägg till i sökvägsfil” för att säkerställa att allt är inställt.

    Skapa en enkel Flutter-app

    I det här avsnittet kommer du att bygga en enkel Flutter-app för att förstå hur saker fungerar. Det är grundläggande för att ge dig en stark start på Flutters struktur och nyckelmetoder. Du kommer att bygga en enkel app för att säga ”Hello World” till en användare.

    För att börja, öppna din terminal på VS Code och skriv:

    Flutter create proj_hello_world

    Projektet är utvecklat på strukturen:

    proj_hello_world

    Det finns olika syntaxer för olika applikationer:

    • Android – För att skapa Android-baserade applikationer. Alla implementeringar gjorda för Android lagras i denna underkatalog.
    • Tillgångar – En plats för att lagra alla dina filer som bilder etc.
    • iOS – Producerar iOS-applikationen. Alla implementeringar för iOS-appen finns i den här underkatalogen.
    • Lib – En primär fil, ”main.Dart”, där en av nyckelkoderna skapas.
    • Test – Används för att utföra testning.

    Alla Flutter-program kräver filen ”main.Dart”. Innan någon utveckling måste du rensa den befintliga koden i filen; se till att du har gjort det innan du fortsätter.

    Därefter måste du ta in ”Material”-paketet för att införliva UI-element. Kopiera och klistra in följande kod i din terminal.

    import 'package:flutter/material.dart';

    Flutter skiljer sig inte från något annat programmeringsspråk; exekvering börjar med huvudmetoden.

    void main() => runApp(new HelloWorldApp());

    Widgets är det primära fokus för Flutter och är allt som din kod behöver köra. Om du undrar vad widgets är, är det vad som helst som styr displayen, såsom inmatningsknappar, en lista, kortvyer, tabeller, etc. Hela ditt Flutter-program är en omringning av många widgets kombinerade för att ge ett bra användargränssnitt.

    Som nämnts tidigare kommer du att använda widgets. Se till att du ärver widgetklassen för varje klass du skapar. Denna teknik lånar från objektorienterad programmering (OOP). Eftersom din applikation är enkel och inte behöver spara tillstånd -en tillståndslös widget – bör en byggmetod finnas.

    class HelloWorldApp extends StatelessWidget {
    @override
    Widget build(BuildContext context) {
    Now comes the main magic-
    return new MaterialApp(
    home: new Material(
    child: new Center(
    child:new Text("Hello world!"),

    ”Center”-widgeten kommer att köra elementen medan ”MaterialApp” kommer att slå in widgeten, en som består av materialet.

    I det här fallet lägger du till en widget för ett textfält med en text; använd gärna din egen. Förutom de synliga egenskaper som används här, ”hem och barn”, finns det många attribut för att hantera ett komplett användargränssnitt, som styling, dekorationer, datum, tid, plats, etc.

    Du är nästan där; det är dags att kombinera vår kod. Se till att du har följande i din kodredigerare.

    import 'package:flutter/material.dart';
    void main() => runApp(new HelloWorldApp())
    class HelloWorldApp extends StatelessWidget {
    @override
    Widget build(BuildContext context) {
    Now comes the main magic-
    return new MaterialApp(
    home: new Material(
    child: new Center(
    child:new Text("Hello world!"),
    ),),);}}

    Slutligen, knappa in det här kommandot och kör det.

    flutter run

    Grattis, din produktion bör vara en ”Hello World!” fylld skärm.

    Fluttertestning

    Om du har varit i mjukvaruutvecklingsvärlden vet du hur svårt det är att testa att din applikation fungerar bra manuellt. Om du inte har det kan du föreställa dig att bygga stora applikationer med tusentals unika funktioner. Försök som du kan, du kan inte testa funktionerna manuellt. Automatiserade tester bekräftar att din applikation fungerar korrekt innan den publiceras i produktion.

    Här är de automatiska testkategorierna:

    #1. Enhetstest

    I det här fallet testar du en enskild funktion, klass eller metod. Ditt mål är att verifiera att en enhet är korrekt under olika förhållanden. Enhetstest skriver inte till eller läser från disk, tar inte emot användaråtgärder eller renderar till skärm utanför testprocessen. Om du vill gräva djupare i enhetstestning, kör ”flutter test -help” på din terminal.

    #2. Widgettest

    Kallas ibland för komponenttest i andra UI-ramverk. Detta test säkerställer att dina widgets gränssnitt ser ut som det är tänkt och interagerar som förväntat. Du behöver en testmiljö för att testa en widget eftersom den involverar flera klasser. Du kan till exempel testa en widget för att bekräfta att den tar emot användaråtgärder och händelser. Detta test är mer omfattande i motsats till enheten.

    #3. Integrationstest

    Detta test täcker hela appen eller dess större del. I det här fallet strävar du efter att säkerställa att alla widgets och tjänster i din digitala produkt fungerar korrekt som avsett i din design. Detta är en verifiering av din app prestanda. Integrationstest körs på riktiga enheter eller OS-emulatorer som iOS eller Android. Du kan lära dig mer om integrationstester i Flutters guide till integrationstestning.

    Hur man blir en Flutter-utvecklare

    Idag är arbetsmarknaden för Flutter-utvecklare efterfrågad med tanke på de fördelar vi nämnde tidigare. Om du har funderat på att lära dig Flutter har du gjort rätt val.

    Samla några förkunskaper, som objektorienterad programmering, helst Java. Att lära sig det ursprungliga för Android gör det enkelt att hacka sig igenom Flutter.

    Börja med grunderna, gå vidare till UI-utveckling och lär dig hur du gör API-anrop (Application Program Interface). Fortsätt till databasintegreringar och lär dig statlig hantering. Slutligen, slå in den med projektarkitektur.

    Lärresurser

    Här är några fantastiska inlärningskurser som hjälper dig att ta dig in i utvecklingen av Flutter-appen. Denna sammanfattning består av Udemy-kurser och Amazon-böcker.

    #1. Flutter and Dart – Den kompletta guiden

    Den här kursen är en komplett guide till Flutter SDK och dess ramverk för att bygga Android och inbyggda iOS-applikationer. Du kommer att lära dig grunderna och dyka djupare in i ämnen och så småningom bli en avancerad utvecklare.

    #2. Den kompletta Flutter App Development Bootcamp med Dart

    Det finns inget bättre sätt att lära sig Flutter än att ta den här kursen om Flutter Development Bootcamp med Dart, skapad i samarbete med Google Flutter-teamet. Du kommer att veta att alla förstår alla koncept för Flutter-utveckling.

    #3. Lär dig Flutter från grunden

    Om du är en nybörjare som vill börja med Flutter, hjälper den här kursen om Flutter från grunden dig att förstå grunderna och skapa enkla och vackra Flutter-applikationer. Det behövs inga förkunskaper; du kan komma igång snabbt!

    #4. Flutter officiell dokumentation

    Oavsett om du har en kodningsbakgrund eller inte, kommer Flutters dokumentation att leda dig genom att bli en expertutvecklare. Det är också det bästa stället att få de senaste stabila Flutter-utgåvorna.

    #5. Real-World Flutter av Tutorials (första upplagan)

    Om du behärskar grunderna i Flutter och vill gå vidare är den här boken om Real-World Flutter by Tutorials (First Edition) ditt första val.

    Du kommer att gå igenom från att bara veta att bygga Flutter-appar professionellt.

    #6. Flutter Complete Reference

    Den här boken är en detaljerad tackling av Flutter-ramverket och programmeringsspråket Dart och dyker vidare in i djupa ämnen och bästa praxis för Flutter-applikationsutveckling.

    Bokens officiella webbplats består av några frågesportspel för att testa dina färdigheter.

    #7. Flutter kokbok

    Den här boken är ett äventyr om hur man bygger, felsöker och skalar inbyggda iOS- och Android-applikationer.

    Gå igenom omfattande handledningar med Flutter och iterera genom unika användargränssnitt (UI).

    #8. Fladder för Dummies

    Den här boken, som heter Flutter for Dummies, är unik. Den lär dig programmeringsspråket Dart.

    Den förklarar hur du initierar dina egna ramverk och utrustar dig slutligen med allt du behöver för att köra Flutters revolutionerande apputveckling.

    #9. Bygga spel med Flutter

    Oavsett om du funderar på att utforska eller bygga Flutter-spel är den här boken en omfattande guide för att bygga multiplattformsspel med Flutters Flame-motor.

    Boken är processuell för att säkerställa att du förstår alla steg och de bästa utvecklingsmetoderna.

    #10. Flutterprojekt

    Den här boken lär dig Dart-programmeringsspråket och Flutter-ramverket genom att guida dig genom att bygga verkliga appar och spel.

    Den har praktiska projekt som visar de bästa teknikerna för utveckling av Flutter-appen.

    Slutord

    Du har nu en fullständig uppfattning om hur Flutter fungerar och hur det kan hjälpa dig att bygga digitala produkter. Flutter erbjuder dig fullständig dominans i applikationsflexibilitet, och din fantasi kan bara begränsa dig.

    När du behärskar grunderna i Flutter-utveckling kan du skapa vilken applikation som helst, oavsett om det är webb, Android, Mac eller iOS, för att möta alla kunders behov.

    Kolla sedan in de bästa ramverken för att skapa serverlösa applikationer.