Flutter App Development: En komplett guide

By rik

Utforska Flutter: En Djupdykning i Ramverket för Mobilutveckling

Flutter har etablerat sig som det näst mest omtyckta valet bland utvecklare när det kommer till plattformsoberoende mobila ramverk. Sedan lanseringen har det drivit över 100 000 applikationer, enligt statistik från Statista.

Google lanserade Flutter 2017 som ett projekt med öppen källkod. Dess kapacitet att skapa högkvalitativa, snabba applikationer som fungerar smidigt på olika mobila operativsystem – Android och iOS – samt dess många funktioner, gör det till ett attraktivt val för många utvecklare.

Om du är beslutsfattare eller entreprenör kan Flutter ge dig möjligheten att utveckla högkvalitativa appar för ditt företag till ett kostnadseffektivt pris.

Om du övervägt att använda Flutter, är det nu ett bra tillfälle att komma igång. Denna artikel ger dig insikt i hur Flutter kan hjälpa dig som utvecklare och hur du kan använda det för att förbättra dina produkter.

Vad är Flutter?

Flutter är ett ramverk med öppen källkod, ibland även benämnt som ett Software Development Kit (SDK), som används för att bygga inbyggda kompilerade applikationer som kan användas på flera plattformar. Med en enda kodbas kan du skapa lösningar för mobil, webb och Mac.

Flutter består av ett ramverk – en samling återanvändbara komponenter för användargränssnitt (knappar, formulär, reglage etc.) som kan skräddarsys efter dina behov, och ett SDK – en uppsättning verktyg som inkluderar ramverk, bibliotek och API:er för att underlätta utvecklingen av fullt fungerande applikationer.

Flutter-ramverket är utvecklat med programmeringsspråket Dart, skapat av Google och med fokus på frontend-utveckling.

Varför ska du som utvecklare välja Flutter?

Till skillnad från traditionell utveckling där många bibliotek i Java, JavaScript, Swift behöver underhållas för Android och iOS, vilket ökar komplexiteten vid utveckling av en applikation på flera operativsystem, så inkapslar Flutter all kod i ett enda språk. Denna struktur underlättar korsplattformsutveckling och ger en betydande tidsbesparing genom att centralisera koden för alla applikationer.

Flutter erbjuder kompileringshastigheter på bråkdelar av en sekund, vilket möjliggör omedelbara förhandsvisningar. Med hjälp av Flutters ”hot reload”-funktion kan du se kodändringar direkt och justera appen i realtid. Du har även tillgång till Flutters källkod, vilket ger dig möjlighet att modifiera den efter behov och på så sätt effektivisera kodning och apputveckling.

Vad gör Flutter unikt?

Flutter är känt för att minska utvecklingstiden och kostnaderna och möjliggör apputveckling med interaktiv design och mjuka animationer.

För att snabbt komma igång med Flutter är det fördelaktigt att ha god förståelse för grunderna. Här är en översikt över Flutters viktigaste egenskaper:

  • Stöd för flera plattformar: Flutter möjliggör utveckling av inbyggt kompilerade applikationer från en enda kodbas, för mobil, webb och dator. Detta eliminerar behovet att skriva separat kod för olika mobila operativsystem som Android och iOS, vilket sparar tid och resurser.
  • Tillgängligt SDK och inbyggda funktioner: Flutter använder inbyggd kod, plattforms-API:er och integrationer med tredjepartslösningar, vilket förenklar utvecklingsprocessen och förbättrar utvecklarupplevelsen.
  • Widgets: Flutter erbjuder ett brett utbud av anpassningsbara designkomponenter, som du kan anpassa efter dina specifika behov.
  • Hot reload: Denna funktion gör det möjligt att se förändringar i koden i realtid. Flutter visar omedelbart de uppdateringar som görs i appen.
  • Öppen källkod: Flutter är helt gratis att använda och har en öppen källkod. Du kan enkelt integrera olika paket och tredjepartsbibliotek i din app, oavsett om det handlar om video, chatt, annonser eller andra funktioner.

Låt oss nu utforska några av fördelarna med att använda Flutter.

Fördelar med att använda Flutter

#1. Affärslogik och UI på alla plattformar

Flutter möjliggör smidig koddelning mellan olika plattformar. Istället för att bygga plattformsspecifika UI-komponenter, används en gemensam ”duk” för att rita på, vilket förenklar utvecklingen.

#2. Minskad tid för kodutveckling

Med Flutters ”hot reload”-funktion ser du ändringar i koden omedelbart. Tidskrävande anpassningar som kan ta upp till 40 sekunder i en medelstor Android-applikation, är nu omedelbara i Flutter.

#3. Snabbare Time to Market

Att använda Flutter för apputveckling innebär att du potentiellt behöver halva arbetsstyrkan jämfört med att utveckla separata appar för Android och iOS. Detta sparar tid då du slipper skriva plattformsspecifik kod, samtidigt som du kan leverera enhetliga resultat på alla plattformar.

#4. Likhet med Native App Development

I dagens tekniska landskap är användarupplevelsen (UX) av högsta vikt. Med Flutter kan du skapa högkvalitativa användargränssnitt (UI) med mjuka animationer. Eftersom Flutter kompileras direkt till maskinkod, elimineras prestandaproblem som kan uppstå under översättningsprocessen.

#5. Snabb apptillväxt

Med tillgång till ett stort utbud av widgets påskyndas utvecklingstakten. Genom att använda Flutter kan du skapa appar som flyter smidigt och därmed öka användarnas engagemang och marknadens spridning av din produkt.

#6. Minimalistiska Designfunktioner

Flutter ger dig möjlighet att skapa unika widgets för din applikation och använda dem separat eller kombinera dem med befintliga. Detta tillvägagångssätt är nyckeln till att leverera en användarvänlig design.

Nackdelar med att använda Flutter

#1. Bibliotek

Som utvecklare är du ofta beroende av tredjepartsbibliotek för specifika funktioner. Medan dessa bibliotek ofta är kostnadsfria och lättillgängliga, är detta inte alltid fallet med Flutter. Som ett relativt nytt ramverk under utveckling, kan det hända att du måste vänta på nödvändiga verktyg, utveckla egna lösningar eller hitta alternativa tillvägagångssätt.

#2. Integration

Att integrera Flutter med verktyg för kontinuerlig integration (CI) kan vara utmanande, särskilt jämfört med inbyggda Android- och iOS-miljöer. Du kan behöva skapa och underhålla anpassade skript för att bygga, testa och distribuera Flutter-appar i dina CI-processer.

#3. Svagt iOS-stöd

Eftersom Google är huvudansvariga för Flutter, kan det ibland uppstå brister i iOS-stödet. Till exempel kan en app på iOS ta bort all EXIF-data när man tar bilder med Apple-enheter, vilket kan leda till felaktig orientering, platsangivelse och gamma på fotot. Dessutom saknas stöd för vissa tillgänglighetsfunktioner som röststyrning och undertexter, vilka är unika för iOS.

Hur man skapar en Flutter-app

Nu är det dags att gå från teori till praktik. Låt oss skapa en enkel applikation för att illustrera hur man bygger med Flutter.

Installera Flutter

För att snabbt utveckla, bygga och testa din mjukvara behöver du en integrerad utvecklingsmiljö (IDE). Du kan välja mellan:

  • VS Code: En lätt och snabb IDE med alla nödvändiga funktioner.
  • Android Studio: Konfigurera SDK:n och installera plugins för Flutter och Dart.

Installera Flutter SDK genom att ladda ner den från den officiella Flutter-webbplatsen. Installera SDK:n och se till att du klickar på ”Lägg till i sökvägsfil” för att säkerställa en korrekt installation.

Skapa en enkel Flutter-app

I det här avsnittet kommer vi att bygga en enkel Flutter-app för att ge dig en grundläggande förståelse för hur saker och ting fungerar. Det är viktigt att lägga en bra grund för Flutters struktur och nyckelmetoder. Vi kommer att skapa en enkel app som skriver ut ”Hello World!” till användaren.

Öppna din terminal i VS Code och skriv:

Flutter create proj_hello_world

Projektet utvecklas i följande struktur:

proj_hello_world

Det finns olika mappar för olika applikationer:

  • Android: För att skapa Android-baserade applikationer. All kod för Android lagras här.
  • Tillgångar: Här lagrar du alla dina filer som bilder, etc.
  • iOS: För att producera iOS-applikationen. All kod för iOS lagras här.
  • Lib: Här finns den primära filen, ”main.Dart”, där koden skapas.
  • Test: För att utföra tester.

Alla Flutter-program kräver filen ”main.Dart”. Innan du börjar utveckla, rensa bort den befintliga koden i filen.

Därefter behöver du importera ”Material”-paketet för att kunna använda UI-element. Kopiera följande kod till din terminal:

import 'package:flutter/material.dart';

Exekveringen av Flutter-kod liknar andra programmeringsspråk och startar med huvudmetoden:

void main() => runApp(new HelloWorldApp());

Widgets är en central del av Flutter och styr hur appen visas. Widgets är allt som styr skärmen, som inmatningsknappar, listor, kortvyer, etc. Hela ditt Flutter-program består av ett samspel mellan många widgets, vilka tillsammans skapar ett användarvänligt gränssnitt.

Vi kommer att använda widgets. Se till att du ärver widgetklassen för varje klass du skapar. Denna teknik är lånad från objektorienterad programmering (OOP). Eftersom vår app är enkel och inte behöver spara tillstånd – en tillståndslös widget – behöver den en byggmetod.

class HelloWorldApp extends StatelessWidget {
        @override
        Widget build(BuildContext context) {
          return new MaterialApp(
            home: new Material(
                child: new Center(
                  child:new Text("Hello world!"),
                ),),);}}

Widgeten ”Center” kommer att centrera elementen, medan ”MaterialApp” slår in widgeten, som består av materialdesign.

Vi lägger till en textfält-widget som visar en text. Förutom de synliga egenskaperna ”hem” och ”barn” finns det många fler attribut för att hantera ett komplett gränssnitt, inklusive styling, dekorationer, datum, tid och plats.

Nu är det dags att kombinera vår kod. Se till att följande kod finns i din kodredigerare.

import 'package:flutter/material.dart';
    void main() => runApp(new HelloWorldApp());
    class HelloWorldApp extends StatelessWidget {
    @override
    Widget build(BuildContext context) {
       return new MaterialApp(
          home: new Material(
             child: new Center(
                child:new Text("Hello world!"),
            ),),);}}

Slutligen, kör följande kommando:

flutter run

Grattis, du bör nu se en skärm som visar ”Hello World!”.

Flutter-testning

Att manuellt testa att en applikation fungerar korrekt är krävande, särskilt för komplexa applikationer med många funktioner. Automatiska tester ser till att applikationen fungerar som avsett innan den släpps i produktion.

Här är kategorierna av automatiska tester:

#1. Enhetstester

Enhetstester kontrollerar enskilda funktioner, klasser eller metoder för att säkerställa att de fungerar korrekt under olika förhållanden. Enhetstester läser inte eller skriver till disken, tar inte emot användaråtgärder eller renderar till skärmen utanför testprocessen. Du kan utforska enhetstester med hjälp av ”flutter test -help” i din terminal.

#2. Widget-tester

Widget-tester, ibland kallade komponenttester, kontrollerar att widgets ser ut och fungerar som avsett. Eftersom widget-tester involverar flera klasser, behöver du en testmiljö. Du kan till exempel testa en widget för att se att den korrekt hanterar användaråtgärder. Denna testtyp är mer omfattande än enhetstester.

#3. Integrationstester

Integrationstester omfattar hela applikationen eller större delar av den. Målet är att säkerställa att alla widgets och tjänster fungerar korrekt i enlighet med din design och verifiera applikationens prestanda. Integrationstester körs på riktiga enheter eller OS-emulatorer som iOS eller Android. Mer information om integrationstester finns i Flutters guide för integrationstestning.

Hur man blir en Flutter-utvecklare

Efterfrågan på Flutter-utvecklare är hög på arbetsmarknaden, med tanke på de många fördelarna som ramverket erbjuder. Om du funderat på att lära dig Flutter, har du gjort ett bra val.

Det är bra att ha förkunskaper om objektorienterad programmering, helst Java. Att ha lärt sig grunderna i Android-utveckling gör det även enklare att navigera Flutter.

Börja med grunderna och gå sedan vidare till UI-utveckling och lär dig att hantera API-anrop (Application Program Interface). Fortsätt därefter med databasintegrationer och lär dig statshantering och avsluta med projektarkitektur.

Lärresurser

Här är några bra kurser som kan hjälpa dig att utveckla dina Flutter-apputvecklingskunskaper. Sammanställningen består av Udemy-kurser och Amazon-böcker.

#1. Flutter and Dart – Den kompletta guiden

Den här kursen är en komplett guide till Flutter SDK och dess ramverk för att bygga inbyggda Android- och iOS-applikationer. Du lär dig grunderna och går djupare in i olika ämnen för att så småningom bli en avancerad utvecklare.

#2. Den kompletta Flutter App Development Bootcamp med Dart

Detta är en utmärkt kurs i Flutter Development Bootcamp med Dart, skapad i samarbete med Google Flutter-teamet. Du kommer att få en djupgående förståelse för alla koncept inom Flutter-utveckling.

#3. Lär dig Flutter från grunden

Om du är nybörjare och vill komma igång med Flutter, hjälper den här kursen dig att förstå grunderna och att skapa enkla och snygga Flutter-applikationer. Inga förkunskaper krävs, du kan snabbt komma igång!

#4. Flutter officiell dokumentation

Oavsett din erfarenhet som kodare ger Flutters officiella dokumentation dig vägledning på vägen mot att bli en expertutvecklare. Det är också det bästa stället att få tillgång till de senaste stabila Flutter-utgåvorna.

#5. Real-World Flutter av Tutorials (första upplagan)

Om du behärskar grunderna i Flutter och vill gå vidare, är denna bok om ”Real-World Flutter by Tutorials” ett utmärkt val.

Du kommer lära dig hur du utvecklar Flutter-appar på ett professionellt sätt.

#6. Flutter Complete Reference

Den här boken ger en djupgående genomgång av Flutter-ramverket och programmeringsspråket Dart. Den fördjupar sig i avancerade ämnen och ger dig bästa praxis för Flutter-applikationsutveckling.

Bokens officiella webbplats innehåller frågesportspel som hjälper dig att testa dina färdigheter.

#7. Flutter kokbok

Den här boken visar dig hur du bygger, felsöker och skalar inbyggda iOS- och Android-applikationer.

Lär dig mer om omfattande handledningar med Flutter och olika användargränssnitt (UI).

#8. Flutter for Dummies

Boken ”Flutter for Dummies” är unik genom att den lär dig programmeringsspråket Dart.

Den förklarar hur du initierar dina egna ramverk och förser dig med allt du behöver för att ta del av Flutters revolutionerande apputveckling.

#9. Bygga spel med Flutter

Denna bok är en omfattande guide för att bygga spel på flera plattformar med Flutters Flame-motor.

Boken är processinriktad för att säkerställa att du förstår alla steg och de bästa utvecklingsmetoderna.

#10. Flutterprojekt

Den här boken lär dig programmeringsspråket Dart och Flutter-ramverket genom att guida dig i byggandet av verkliga appar och spel.

Den innehåller praktiska projekt som visar de bästa teknikerna för Flutter-apputveckling.

Slutord

Du har nu en bra förståelse för hur Flutter fungerar och hur det kan hjälpa dig att bygga digitala produkter. Flutter ger dig en enorm flexibilitet och möjliggör en nästan obegränsad kreativitet i utvecklingsprocessen.

När du har behärskat grunderna i Flutter-utveckling kan du skapa vilken applikation som helst, oavsett om det är webb, Android, Mac eller iOS, för att möta dina användares behov.

Utforska gärna de bästa ramverken för att skapa serverlösa applikationer.