(FAST) Ljudjack fungerar inte på bärbar dator med Windows 10

Ljudjacket på en bärbar dator eller stationär system är en av de enklaste portarna att använda. Drivrutinerna för denna port installeras automatiskt med ljuddrivrutiner. Om du får ljud från dina högtalare har även drivrutinerna för ljudjacket installerats. Allt du behöver göra är att ansluta en enhet till den.

Ljudjacket på en bärbar dator används vanligtvis för att ansluta hörlurar eller en extern mikrofon men du kan också använda den för att ansluta ett par externa högtalare eller för att dela ljud ut till två olika enheter. Alla ljudenheter som kan anslutas via en 3,5 mm-kontakt kan anslutas till ditt system.

Ljudjacket fungerar inte (Windows 10)

Ljudjacket på en bärbar dator med Windows 10 kan ansluta både ingångs- och utgångsenheter. De kommer att upptäckas omedelbart och du behöver inte installera ytterligare drivrutiner för det oavsett hur obskyr enheten är. Om ljuduttaget inte fungerar på din bärbara Windows 10-dator, kör igenom följande grundläggande kontroller och prova sedan korrigeringarna nedan.

Hur man fixar ett hörlursuttag som inte fungerar (FULLSTÄNDIG GUIDE)

Grundläggande kontroller

Dessa kontroller avgör om du har ett hårdvaruproblem eller ett mjukvaruproblem. De kommer också att avgöra om problemet är med din bärbara dator eller med enheten du försöker använda.

Starta om systemet.
Kontrollera ljudenheten i flera olika appar för att se om den fungerar i någon av dem.
Anslut ljudenheten (mikrofon, högtalare, hörlurar) till en annan enhet, t.ex. en annan bärbar dator och kontrollera om den fungerar. Poängen med denna kontroll är att verifiera om enheten fungerar eller inte.
Anslut en annan enhet till ljuduttaget, t.ex. en annan mikrofon eller hörlurar, och kontrollera om det fungerar. Om det inte gör det är problemet troligen med ljuduttaget. Det kan eller kanske inte är ett hårdvaruproblem.

För att avgöra om problemet är hårdvarurelaterat eller inte, uttöm var och en av följande programvarukorrigeringar. Om de inte fungerar bör du ta in den bärbara datorn för en kontroll.

1. Aktivera audio line-in

Detta är en inställning som du måste aktivera på vissa system för att kunna använda ljudjacket, men det kanske inte fungerar på alla system.

Öppna Kontrollpanelen.
Gå till Hårdvara och ljud.
Välj Ljud.
Gå till fliken Inspelning.
Leta efter en enhet som heter ”Line”.
Dubbelklicka på den för att öppna dess egenskaper.
Gå till fliken Nivåer.
Aktivera alternativet ”Lyssna på den här enheten”.

Om du inte ser alternativet ”Linje” och istället har Stereo listad som en enhet, kommer denna korrigering inte att gälla för ditt system. Gå vidare till de andra korrigeringarna.

2. Kör felsökaren

Windows 10 har en felsökare för både ljudingångs- och utmatningsproblem. Den kanske kan få enheten ansluten till ljudjacket för att börja fungera.

Öppna appen Inställningar (Win+I kortkommando).
Gå till Uppdatering och säkerhet>Felsökning.
Klicka på Ytterligare felsökare.
Kör felsökarna Spela upp ljud och Spela in ljud en i taget och tillämpa de korrigeringar som de rekommenderar.
Starta om systemet.

3. Inaktivera ljudförbättringar

Ljudförbättringar förbättrar ljudet på systemet via programvara men de kan också orsaka problem med det. Om ljuduttaget på din bärbara Windows 10-dator inte fungerar, försök att inaktivera ljudförbättringar.

Öppna Kontrollpanelen.
Gå till Hårdvara och ljud.
Välj Ljud.
Gå till fliken Uppspelning.
Dubbelklicka på din uppspelningsenhet.
Gå till fliken Förbättringar.
Stäng av alla förbättringar.

4. Avinstallera drivrutiner för virtuella ljud

Om du har virtuella ljuddrivrutiner installerade, antingen inaktivera dem eller avinstallera dem.

Öppna Kontrollpanelen.
Gå till Program>Avinstallera ett program.
Leta efter drivrutinerna för virtuella ljud och klicka på knappen Avinstallera.
Starta om systemet.

5. Kontrollera ljudenheten i appen

Appar som kan spela in ljud har ofta ett alternativ att välja en av ljudenheterna som är anslutna till systemet. Ett exempel på en sådan app är Audacity som ofta används för inspelning.

I Audacity kan du öppna rullgardinsmenyn bredvid mikrofonikonen och/eller högtalarikonen och välja en annan enhet.

6. Byt aktiv ljudenhet

Windows 10 tillåter användare att växla mellan olika ljudenheter som är anslutna. På vissa system, beroende på vilken drivrutin du har, kommer ljuduttaget och den inbyggda mikrofonen och högtalarna att behandlas som en sammansatt enhet medan de på andra kommer att behandlas som separata enheter.

Klicka på ljudikonen i systemfältet.
Utöka menyn genom att klicka på pilknappen.
Välj den enhet som är ansluten till ljudjacket.

7. Uppdatera ljuddrivrutinen

Testa att uppdatera ljuddrivrutinen. Det kan lösa problem med ljudjacket.

Öppna Enhetshanteraren.
Expandera ljud-, video- och spelkontroller.
Högerklicka på ditt ljudkort och välj Uppdatera drivrutin från snabbmenyn.
Välj alternativet för att söka online efter uppdateringar och installera alla tillgängliga uppdateringar.
Starta om systemet.

Fungerar inte hörlurarna på den bärbara datorn? Slutsats

Ovanstående korrigeringar kommer att lösa programvarurelaterade problem som ljuduttaget kan stå inför. Om de inte fungerar har du sannolikt ett hårdvaruproblem.

Det är inte ovanligt att ljudjacket lossnar. Det är en port som andra portar och med en bärbar dator är chansen större att den inte sitter fast.

Fixningen kan vara enkel och billig men se till att du har en professionell titt på den istället för att öppna den själv.