Datorn ansluter inte till TV:n HDMI (fast)

Smarta TV-apparater tenderar att vara dyra och även namnmärken som Samsung kommer att lägga till bloatware till sin TV: s OS. I många fall kommer en HD-TV som används med ett mediacenter eller en dator som kör Windows 10 att ge dig en bättre upplevelse. Du kan använda den för att spela spel, titta på filmer och TV-program, och du kan använda den från nästan vilken dator som helst.

En TV och en dator ansluts normalt via en HDMI-port. Själva TV:n kan ha en VGA- eller DVI-port utöver en HDMI-port, men moderna bärbara och stationära datorer har sällan alla tre portarna.

En HDMI-port är standard på ett Windows 10-system oavsett om det är en bärbar dator eller en stationär dator, och om du har en dedikerad GPU på systemet eller inte. Allt som är anslutet via HDMI kommer att vara plug & play eftersom bildskärmsdrivrutinerna är installerade tillsammans med grafikdrivrutinerna.

PC känner inte igen TV:n HDMI

Windows 10 kan upptäcka när en ny enhet är ansluten till en port. I de flesta fall förbereder den enheten och ställer in den för användning, t.ex. när du ansluter en masslagringsenhet till ditt system, kommer du att se en filutforskare som ber om att öppna enheten. Samma regel gäller för en TV; en gång ansluten kommer Windows 10 att utöka skrivbordet till det eller duplicera det.

Om din Windows 10-dator inte känner igen TV:ns HDMI, kör igenom dessa grundläggande kontroller och prova sedan de korrigeringar som vi har listat längre ner.

PC kommer inte att ansluta till TV:n HDMI (fullständig guide)

Grundläggande kontroller

Se till att HDMI-kabeln inte är lindad för hårt. Det är bäst om kabeln inte är för lång och inte är lindad. Om du hanterar kabeltrassel genom att rulla ihop kabelns längd bör du prova något annat.
Se till att stiften på HDMI-kabeln inte är skadade. HDMI är otroligt känsligt.
Prova att använda en annan HDMI-kabel för att ansluta TV:n och Windows 10-datorn.

1. Aktivera projektionsläge

Windows 10 bör automatiskt upptäcka en ny HDMI-anslutning, men om den inte gör det är det enkelt att aktivera det.

På Windows 10-skrivbordet trycker du på kortkommandot Win+P.
I panelen som öppnas väljer du antingen Utöka eller Duplicera.
Windows 10 kommer att börja visas på TV:n.

2. Välj ingångskälla från TV:n

Ungefär som Windows 10 kan skicka en videosignal, kan TV:n själv ta emot en, men eftersom en TV är mycket mer sannolikt att ha mer än bara en skärmport, kanske den inte automatiskt upptäcker den inkommande signalen.

Gå till inställningspanelen på din TV. Denna panel kan nås via TV:ns fjärrkontroll eller genom att trycka på en fysisk knapp på själva TV:n.
Leta efter menyn för ingångskällor och välj HDMI.

3. Ta bort andra anslutningar, switchar och nav

Många användare gillar att ansluta flera system till en TV. De hanterar dessa system med hjälp av HDMI-hubbar och switchar som gör att en användare kan byta ingångskälla, dvs dator genom att vända en switch på hubben. De kan orsaka problem. Prova att ta bort dem och anslut Windows 10-datorn direkt till TV:n med en HDMI-kabel.

Om du har andra portar i bruk, t.ex. VGA- eller DVI-porten, koppla ur den. Även om du bara har en ledning ansluten och själva ledningen inte är ansluten till ett system, ta bort den. Det kan störa TV:ns förmåga att upptäcka input.

4. Uppdatera bildskärmsdrivrutiner

Grafikdrivrutiner är i allmänhet uppdaterade men om du har blockerat Windows 10-uppdateringar på ditt system är det möjligt att drivrutinerna är föråldrade och hindrar TV:n från att upptäcka en signal.

Öppna Enhetshanteraren.
Expandera skärmadaptrar.
Högerklicka på grafikkretsen och välj Uppdatera drivrutiner.
Sök online efter drivrutiner och installera de som är tillgängliga.

Obs: Om du har en dedikerad GPU, uppdatera drivrutiner för den också.

5. Kör maskinvarufelsökaren

Windows 10 har en inbyggd felsökare för allmän hårdvara och den kan kanske upptäcka och lösa problem med externa skärmar, vilket i huvudsak är vad TV:n är.

Öppna kommandotolken med administratörsrättigheter.
Kör detta kommando: msdt.exe -id DeviceDiagnostic.
Maskinvarufelsökaren öppnas. Kör den och tillämpa alla korrigeringar som den rekommenderar.

6. Installera drivrutiner i kompatibilitetsläge

Denna lösning kräver att du laddar ner bildskärmsdrivrutinerna som fristående filer. Normalt är dessa filer EXE-filer som du kan hämta från din datortillverkares webbplats.

Ladda ner bildskärmsdrivrutiner för ditt Windows 10-system.
Högerklicka på EXE-filen och välj Egenskaper från snabbmenyn.
Gå till fliken Kompatibilitet.
Aktivera ’Kör detta program i kompatibilitetsläge för’ och välj den Windows-version som drivrutinen är avsedd för, t.ex. Windows 8 eller Windows 7. Om Windows 10 är listat som ett alternativ, välj det.
Installera drivrutinen.
Starta om systemet.

Slutsats

En HDMI-TV ska fungera med ett Windows 10-system utan problem. I vissa fall kan TV:n ha en separat HDMI-port för ljud och video. I det här fallet måste du använda en adapter eftersom Windows 10-system i allmänhet bara har en HDMI-port som matar ut både ljud och video. Bortsett från detta bör din TV fungera om du följer korrigeringarna som anges ovan.