ExtShield hjälper till att skydda Chrome från skadlig programvara och tillägg för annonsprogram

I en nyligen genomförd rapport tog Google bort två tillägg med namnet ”Add to Feedly” och ”Tweet this Page” från sin Chrome Web Store efter att de upptäckte att de levererade skadlig programvara till sina användare. Tilläggen i fråga, som från början var säkra att använda av vem som helst innan de köptes av anonyma tredje parter från deras ursprungliga skapare för utan tvekan en lukrativ summa pengar, började visa annonser och affiliate-länkar på alla webbsidor som en användare skulle besöka. Vad som är ännu värst är det faktum att dessa annonser var opt-out (aktiverade som standard) snarare än opt-in. Tyvärr finns det för närvarande ingen officiell funktion på plats som skulle skydda användare från distribution av sådana tillägg i framtiden. Ett nytt tillägg med namnet ExtShield har dock skapats som svar på denna rapport, för att skydda din webbläsare från skadliga tillägg.

Nyheten om att adware-tillverkare letar efter möjligheter att köpa populära tillägg och därför vill tjäna pengar i gengäld genom att injicera uppdaterad adware-kod vid nytt ägande bröts först av Amit Agarwal från Digital Inspiration. Enligt Amits blogginlägg utvecklade han ursprungligen ”Add to Feedly” efter att ha bytt till Feedlys RSS-tjänst när han upptäckte att tjänsten inte hade en officiell Chrome-tillägg för ändamålet. Efter att ha skapat Add To Feedly för eget bruk gjorde han det senare tillgängligt på Chrome Web Store, där det snabbt fick en stor användarbas.

Enligt Amit skickade köparen/köparna den nya koden till användarna via en uppdatering utan någon ytterligare funktion förutom adware-koden, som implanterades för att visa affiliate-länkar och annonser på webbsidor online. Och eftersom Chrome automatiskt uppdaterar sitt tillägg i bakgrunden utan användaringripande, visste många användare inte ens att deras webbläsare nu var infekterad med adware.

Jag är inte säker på hur ExtShield skulle skydda användare från sådan skadlig programvara, men tillägget är utformat för att regelbundet övervaka uppdaterade och nyinstallerade tillägg i Chrome, vilket gör att det kan meddela dig direkt om ett skadligt tillägg har hittats.

Du skulle inte hitta några komplexa inställningar eller anpassningsbara parametrar i ExtShield; det är snarare ställ-det-och-glöm-det-typ av tillägg för nu. När du klickar på dess ikon från Chromes Omnibar får du helt enkelt en ganska vanlig skärm med titeln Protector, åtföljd av ett textutdrag som säger att eventuella tillägg av skadlig programvara, spionprogram och annonsprogram övervakas.

Ändå är det bra att se att tillägg som ExtShield har börjat dyka upp i Chrome Web Store som ett steg för att minska risken för att din webbläsare ska bli infekterad med skadlig kod. Du kan ta det kostnadsfria tillägget via länken nedan.

Installera ExtShield från Chrome Web Store