En opartisk titt på deras tillämpningar och risker

Gratis VPN är verkligen ett av de mest kontroversiella ämnena. Å ena sidan rekommenderar folk att hålla sig borta från det som pesten, och å andra sidan ger en enda sökning på Google hundratals resultat som rekommenderar de bästa gratis VPN:erna.

Är rådet att undvika gratis VPN bara en konspiration av premium VPN-företag? Finns det faktiska praktiska användningsområden för gratis VPN? Tja, idag ska jag ta en opartisk titt på gratis VPN utan att försöka tillfredsställa premium VPN-överherrarna eller utsätta användarnas onlinesäkerhet på spel.

I det här inlägget kommer jag att prata om den goda och den dåliga sidan av gratis VPN och vilket syfte de tjänar.

Gratis VPN: existens och utmaningar

Användare älskar gratis programvara, vilket är anledningen till att nästan alla kategorier av programvara har några appar som är helt gratis. Efterfrågan på en gratis VPN är dussintals gånger mer än en premium eller betald VPN, åtminstone enligt Googles sökvolym. Så förekomsten av en gratis VPN är en nödvändighet.

Men varför har gratis VPN ett kontroversiellt rykte? Jag menar, gratisprogram har alltid funnits, och de kommer att fortsätta existera. Varför är en gratis VPN en så stor sak? Svaret ligger i hur det fungerar jämfört med vanlig fri programvara. Låt oss jämföra:

Gratis appar vs. Gratis VPN

Ingenting skapas gratis. Förutom utvecklarens arbete med en app behöver appen en dedikerad webbplats eller andra källor för att distribueras. Hosting är en ännu större utgift om det är ett webbaserat verktyg, som ett fotoredigeringsverktyg.

De flesta utvecklare kan tjäna tillräckligt med pengar via donationer och kanske några annonser på webbplatsen för att köra dessa appar gratis. Webbhotell är inte så dyrt, och de tjänar till och med tillräckligt mycket för att motivera det arbete de gör.

Ett VPN är dock beroende av fysiska servrar. De flesta VPN-tjänster tillhandahåller flera servrar i ett enda land med stöd för dussintals länder. Till exempel har NordVPN totalt 5880 servrar, och ExpressVPN har också tusentals servrar i över 105 länder.

Startar ett nytt VPN-företag är inte så lätt som du behöver distribuera och hantera fysiska servrar i dussintals länder eller betala tredjepartsleverantörer för servrarna. Bandbredd och stabilitet är andra problem som kräver bra servrar, vilket lätt kan kosta långt över $200/månad för en enda server.

Med så dyra krav är det omöjligt för en gratis VPN att försörja sig på donationer eller andra vanliga intäktsmetoder. Klyftan i utgifter och vinst är så stor att en gratis VPN aldrig kan erbjuda en bättre tjänst än en betald VPN. Även en medioker tjänst kräver ytterligare intäktsmetoder, av vilka några är olagliga.

Dåliga sidan av gratis VPN

Gratis VPN är dåliga till den grad att jag inte ens kan jämföra dem med betalda VPN eftersom den enda fördelen de har över dem är priset. Innan vi går mot att rättfärdiga gratis VPN-användning är det viktigt att känna till de dåliga sidorna av gratis VPN.

Nedan finns några märkbara dåliga sidor av gratis VPN som du kan tänka på innan du använder en.

Långsammare hastighet

För att minska kostnaderna använder gratis VPN: er färre servrar, så att servrarna lätt blir överbelastade och når bandbreddsgränser. Vissa använder till och med delade servrar. Även om alla VPN saktar ner internethastigheten har gratis VPN en mycket större inverkan.

Data- och serverbegränsningar

Oavsett om du använder en helt gratis VPN eller en gratisversion av en premium VPN, kommer det säkert att ha begränsningar. Du kommer bara att ha tillgång till ett fåtal servrar, främst i populära länder, och gratis VPN har databegränsningar för att spara bandbredd eller uppmuntra till uppgradering.

Vissa gratis VPN visar annonser

Vissa gratis VPN-tjänster väljer att tjäna pengar via annonser. När du aktiverar VPN kommer det att börja visa popup-annonser och till och med öppna annonser på webbläsarflikar. Detta kan vara riktigt irriterande, och de flesta sådana VPN: er är väldigt aggressiva med annonser.

De kan samla in och sälja personlig information

Användardata är extremt värdefull och har stor efterfrågan för reklamändamål. Vissa gratis VPN kan samla in din data för att använda den eller sälja den till tredje part för att tjäna pengar. Gratis VPN kan göra det även om deras integritetspolicy säger att ingen loggarpolicy. Vanligtvis avslöjas sådan praxis i dataintrång, som UFO VPN-dataintrång.

Brist på avancerade funktioner

De flesta gratis VPN har bara möjlighet att välja en server och starta/stoppa VPN. De saknar avancerade funktioner som Split Tunneling och till och med några nödvändiga som en Kill Switch. Detta gör dem bara bra för grundläggande användning, inte som en pålitlig säkerhetslösning.

Inkonsekvent service

Överbelastade servrar kan leda till serverkraschar och frånkoppling, vilket är ett stort problem om du använder en VPN specifikt för att dölja din plats.

Om VPN kopplas från när det används kan det avslöja din IP till källan. Det hjälper inte heller att gratis VPN inte har en Kill Switch att skydda i sådana scenarier.

För att inte tala om, frekventa frånkopplingar kan vara irriterande, speciellt om du använder ett VPN för spel.

Det kan ha skadlig programvara

Det finns en stor efterfrågan på VPN och inte många bra gratis VPN-alternativ. Detta gör det till en bra produkt för hackare att ge falska löften och infektera enheter med skadlig programvara.

Vad som kan verka som en ofarlig VPN kan infektera din enhet med farlig skadlig programvara. Vissa gratis VPN tillhandahåller till och med VPN-tjänster tillsammans med dold skadlig kod för att stjäla information eller bryta kryptovaluta.

Ingen kundsupport

Gratis VPN-tjänster har inte ett kundsupportteam för att lösa tekniska problem och svarar vanligtvis inte ens på dina frågor angående tjänsten. Det kanske inte är en stor sak eftersom gratis VPN redan tillhandahåller ganska grundläggande tjänster, men det är värt att nämna eftersom premium VPN vanligtvis har bra stöd.

Praktisk tillämpning av gratis VPN

Om vi ​​tittar på alla ovanstående negativa effekter av gratis VPN, kan vem som helst dra slutsatsen att de inte är värda att använda. Detta beror dock bara på att vi tittar på alla negativa kollektivt och antar att det inte finns några pålitliga gratis VPN:er.

Även om det är sant att gratis VPN kommer att ha dessa brister, betyder det inte att de kommer att ha alla dessa problem samtidigt.

Till exempel kan en gratis VPN spåra och lagra din data, men det betyder inte att den kommer att bombardera dig med annonser också. Vissa gratis VPN har också mycket begränsade servrar men erbjuder en mycket pålitlig anslutning, som Opera webbläsaren VPN.

Om du väljer rätt gratis VPN för dina behov kan en gratis VPN ha många användningsområden. Nedan listar jag några användningsområden för VPN där en gratis VPN är mer än tillräckligt; du behöver inte ett premium VPN.

#1. Dölj din identitet

Okej, låt oss säga att en gratis VPN kan spåra din aktivitet i hemlighet och kanske identifiera dig också. Men för vissa människor handlar oron inte om att bli spårad; det handlar om att spåras av en specifik enhet.

Om du inte vill att en specifik webbplats eller onlinetjänst ska identifiera dig, då är en gratis VPN mer än tillräckligt för att kryptera din trafik. Jag är säker på att vissa användare kommer att vara villiga att acceptera att de spåras av VPN-företaget om det skyddar dem från de specifika enheter de vill undvika.

När allt kommer omkring, jämfört med Googles omfattande spårningshistorik, kanske denna avvägning inte verkar överdrivet oroande för vissa.

#2. Det är bra för engångsbruk

Du kanske inte behöver ett VPN hela tiden, men många gånger kan du möta behovet av att använda ett VPN. Till exempel stöter jag ofta på problem med att patcha spel eftersom vissa spelutvecklare begränsar specifik trafik under patchdagar. Så jag laddade bara ner en gratis VPN för att patcha spelet och raderade det senare.

Att ha en betald VPN skulle vara ett slöseri om du bara behöver en VPN sparsamt, som att avblockera en webbplats.

#3. Undvik strypning

Även om VPN minskar din internethastighet, kan strypning från din internetleverantör eller nedladdningskälla vara mycket värre. Även vissa onlinespel hanterar trafik på platsbaserad prioritet för att underlätta belastningen på servrarna. Många sådana problem kan fixas om du använder en gratis VPN-tjänst med bra hastighet.

Eftersom en VPN kan dölja din trafik och plats för andra, kan den förhindra plats- eller innehållsbaserad strypning. För nedladdningar och webbläsarbaserad streaming fungerar Opera-webbläsaren med en inbyggd VPN bra för mig. Men för OS-omfattande VPN rekommenderar jag Urban VPN gratisversion om du inte vill ha en gratis P2P VPN.

#4. Få åtkomst till geografiskt begränsat innehåll

Att komma åt geografiskt begränsat innehåll är förmodligen den vanligaste användningen av gratis VPN. Så länge du använder ett pålitligt gratis VPN som inte infekterar din enhet med skadlig programvara eller visar annonser, räcker det med ett gratis VPN för att avblockera webbplatser eller streamingtjänster,

VPN:erna jag nämnde ovan är mer än tillräckligt för detta. Även om Atlas VPN också har en trevlig obegränsad gratisversion med mycket hög hastighet om du vill ha en VPN för streaming.

#5. Anslut säkert till offentligt WiFi

Du behöver inte nödvändigtvis skyddet av ett premium-VPN för att ansluta till offentligt WiFi. De flesta av de populära gratis VPN:erna (som de ovan) använder AES-256-kryptering för att säkra din anslutning. Detta är mer än tillräckligt för att förhindra att någon hackare ser din trafik på offentliga WiFi.

#6. Testa VPN

Du ska inte behöva ta ut ditt kreditkort innan du vet hur en VPN kommer att fungera för dina behov. Tyvärr kräver de flesta premium VPN: er dina kortuppgifter även för den kostnadsfria provperioden. En gratis VPN kan hjälpa dig att testa vattnet för att se om det är användbart för dina behov.

Om du till exempel vill att ett VPN ska minska ping i spel, kan en gratis VPN hjälpa till att kontrollera om det kommer att göra någon skillnad eller inte.

Gratis VPN: att använda eller inte att använda

Så länge du använder en pålitlig gratis VPN-tjänst kan den ha många användningsområden. Ärligt talat, skadlig programvara och att visa annonser är mycket sällsynta strategier för intäktsgenerering för VPN. Det finns många gratis VPN som inte behöver gå till sådana extremer för att stanna på marknaden. För den grundläggande funktionen att dölja IP och säkra din anslutning räcker det med en gratis VPN.

Men när du inte kan ta risker med säkerhet och anonymitet – som i en företagsmiljö – är ett premium-VPN ett måste. De har inte bara avancerade säkerhetsfunktioner, utan idag kommer många med RAM-baserade servrar där dataloggning är omöjlig, som NordVPN och ExpressVPN.