Du behöver inte vara en virtuos sångare, en erfaren instrumentalist eller en mästare på noter för att skapa musik. Med en iPhone eller iPad förvandlar du din mobila enhet till en komplett produktionsstudio, inspelningsenhet och mixerbord – allt i ett.
Utforska musikskapande med rätt appar
Användare av iPhone och iPad har tillgång till ett imponerande utbud av applikationer, särskilt när det kommer till musikproduktion. Apples plattform är inte bara enkel att utveckla för, utan deras integrering av ljudteknik med låg latens har också gjort iOS till en ledande plattform för mobila musikskapare.
En av de mest användarvänliga apparna är Apples egen GarageBand. Denna förstklassiga digitala ljudarbetsstation (DAW) låter dig komponera, spela in och programmera musik helt utan kostnad. Den är idealisk för att utforska virtuella instrument, men fungerar också som en portabel inspelningsstudio, en virtuell gitarrförstärkare och en trummaskin för övningar. Om du skapar något som du vill utveckla vidare kan du exportera projektet och arbeta med det i GarageBand för Mac (även den är gratis).
För att producera elektronisk musik, hiphop och andra tekniska genrer är Auxy en utmärkt app som kombinerar användarvänlighet med kraftfulla funktioner. Den är gratis att använda, men med en valfri månadsavgift på 4,99 USD får du tillgång till hundratals ljudprover, fler instrument och regelbundna uppdateringar. Auxy är enkel att komma igång med, och det finns en engagerad community av artister som delar musik och stöttar varandra på forumet Auxy Disco.
KORG Gadget 2 är en annan mycket kompetent produktionsmiljö. KORG har en lång erfarenhet av att skapa professionella instrument, synthesizers och sequencers. Gadget tar tillvara många av dessa karakteristiska ljud och erbjuder, till skillnad från Auxy, fullt stöd för MIDI-kontroller. Gadget passar särskilt bra på en iPad, tack vare det ”mixerbord”-liknande gränssnittet som utvecklarna har skapat.
Att skapa musik behöver inte vara en seriös kreativ utmaning. Det kan också vara ett roligt sätt att fördriva tiden, som med appen Figure. Med den här appen kan du trycka och dra fingrarna över plattor för att manipulera tonhöjd och ljud. Du kan snabbt skapa trumloopar, basgångar och improvisera melodier på några minuter. Det är svårt att inte ha roligt med Figure.
Detta är bara ett litet urval av de mest tillgängliga produktionsmiljöerna, men App Store är fullt av virtuella instrument, syntar och trummaskiner. Några av de mest intressanta apparna är:
Animoog — en unik beröringsvänlig synthesizer från de analoga legendarerna på Moog.
iSEM — en trogen återskapning av 1974 års Oberheim SEM.
Modell 15 — Moogs första modulära synth för iOS, en fantastisk rekreation av den ursprungliga Model 15.
KORG iKaossilator — en mjukvaruversion av KORGs innovativa Kaossilator XY-pad.
Fingerlab DM-1 — en dedikerad trummaskin och beat-sequencer som får plats i fickan.
Vissa av dessa appar är gratis, medan andra kan vara dyra. Nästan alla säljs till reducerat pris ibland, så det lönar sig att hålla ett öga på App Store genom tjänster som AppShopper för att hitta de bästa erbjudandena.
Anslut instrument och mikrofoner till din iOS-enhet
Många iOS-syntar och digitala ljudarbetsstationer (DAW) är kompatibla med riktiga instrument, inklusive keyboards, gitarrer, mikrofoner och ljudgränssnitt.
MIDI-keyboards
Många USB MIDI-keyboards fungerar direkt med iOS, men för bästa resultat är det bäst att köpa ett keyboard som specificerar sin kompatibilitet med iOS. Några bra exempel på keyboards som är utformade för iOS är det ultrakompakta KORG MicroKEY 25, det batteridrivna Akai LPK 25 och det fullstora M-Audio Keystation 88.
Om du redan har ett keyboard med MIDI-funktioner kan du köpa ett prisvärt MIDI-gränssnitt som iConnectMIDI1 Lightning eller iRig MIDI 2 och använda det med din iPhone eller iPad. Dessa gränssnitt fungerar nästan alltid med Windows, macOS och i vissa fall även Android.
Gitarrgränssnitt
För att spela in eller använda din gitarr med iOS-musikappar behöver du ett lämpligt gränssnitt. Enkla analoga gränssnitt som iRig 2 är tillräckligt prisvärda. De ger en rå analog signal som är perfekt för jamming eller demoinspelningar.
Men om du är mer noga med ljudkvaliteten bör du välja ett gränssnitt som iRig HD2. Den stora skillnaden är att HD2 omvandlar den analoga signalen till en 24-bitars digital signal vid 96 kHz, vilket ger en betydligt bättre ljudkvalitet. Du får också några extra ingångar och kontroller.
Om du vill få din gitarr att låta så bra som möjligt kan det vara värt att investera lite extra i ett digitalt gränssnitt.
Mikrofoner och ljudgränssnitt
Det finns många olika typer av mikrofoner, från clip-on-mikrofoner för att spela in intervjuer till kondensatormikrofoner som passar bättre för sång. Vissa av dessa är utformade med iOS-kompatibilitet i åtanke, som den högkvalitativa Shure Motiv MV51.
Många andra USB-mikrofoner fungerar direkt med iOS, förutsatt att du har Lightning till USB-kameraadapter. Vissa USB-mikrofoner kräver mer ström och fungerar därför inte direkt. Lösningen är att använda en strömförsörjd USB-hubb mellan mikrofonen och Lightning till USB-adaptern.
De bästa mikrofonerna använder vanligtvis en XLR- eller 1/4-tums kontakt, och för dessa behöver du ett iOS-kompatibelt ljudgränssnitt. Ett bra startalternativ är iRig Pro I/O, som fungerar som både ett ljudgränssnitt (för mikrofoner och instrument) och ett MIDI-gränssnitt (för att styra en synth). För ett liknande batteridrivet bärbart gränssnitt utan MIDI kan du kolla in Zoom U-22.
Focusrite iTrack Solo är ett annat bra alternativ. Det är ett tvåkanaligt gränssnitt med både XLR- och 1/4-tums ingång. Det har gain-kontroller för båda kanalerna och en 1/4-tums hörlursutgång för medhörning. Om din budget tillåter kan Apogee Duet också vara värd att kolla in.
Välj rätt app för inspelning
Så du har ett gränssnitt och du vill börja spela in ljud. Du kan börja med GarageBand, som erbjuder en mängd användbara funktioner. Du kan spela in via en virtuell gitarrförstärkare, lägga till effekter på din sång och även få tillgång till Apples omfattande bibliotek med royaltyfritt ljud.
Cubasis 2 från Steinberg är en av de mest kompletta DAW:erna för iOS. Du kan spela in ett obegränsat antal spår i 24-bitars 96kHz-kvalitet. Använd tidsutsträckning och tonhöjdsförskjutning för att manipulera dina inspelningar. Den innehåller också virtuella instrument, en mini-sampler, 17 effektprocessorer och mer än 500 färdiga loopar.
En annan populär tredjeparts-DAW är Auria och dess mer avancerade motsvarighet Auria Pro. Det är en professionell svit för inspelning, mixning och mastering för iOS. Den största skillnaden mellan de två versionerna är att Auria Pro har stöd för MIDI, virtuella instrument och kvantisering. Du hittar en fullständig lista över skillnader på Aurias hemsida.
Om du letar efter en mer budgetvänlig DAW kan du testa Multitrack DAW. Med den här appen kan du spela in upp till 24 ljudspår med icke-destruktiv, icke-linjär redigering. Den saknar stöd för MIDI och har en relativt begränsad funktionsuppsättning, men det gör den också enklare att använda jämfört med appar som Auria. För enkel jamming och övning kan appen Loopy, som är loop-baserad, vara ett bra alternativ.
De flesta iOS-DAW:er har stöd för AudioUnits, plugins som körs i andra appar. Till skillnad från att länka ihop flera appar och köra dem samtidigt, kan du med AudioUnits använda alla funktioner i en enda app för en bättre användarupplevelse.
Förvandla din iPhone till en virtuell gitarrförstärkare
Om du inte kan använda din förstärkare på grund av att du bor i en lägenhet är en virtuell gitarrförstärkare ett bra alternativ. De låter dig experimentera med en mängd olika ljud utan att behöva spendera tusentals kronor på kabinett och pedaler.
GarageBand har ett urval av förstärkare för att komma igång. Du kan återskapa klassiska ljud genom att justera rattar och lägga till pedaler i din setup. Du kan sedan spela in direkt i GarageBand, lägga till sång och trummor och dela din skapelse.
Men det finns även dedikerade gitarrförstärkarsimulatorer. Dessa erbjuder oftast fler anpassningsmöjligheter än GarageBand, och låter dig göra saker som att justera ”mikrofonen” som används, lägga till virtuella förförstärkare och skapa avancerade feedback-loopar med kreativ routing.
Några av de bästa virtuella gitarrförstärkarna är:
STARK — Modulär förstärkarvirtualisering med 12 förstärkare, 10 kabinett, sex rum och 14 pedaler.
JamUp — en multi-effektprocessor för gitarr och bas med ett online-community där användare kan dela förinställningar.
BIAS AMP 2 och BIAS FX — med hundratals förstärkare, effekter och pedaler.
ToneStack — med stöd för upp till 64 förstärkare och effekter i en enda kedja.
iShred LIVE — gratis att starta (med köp i appen) så att du kan börja shredda direkt.
Amplitube — dyr men etablerad virtuell förstärkarmodellering från utvecklarna av iRig-serien.
Använd komplexa verktyg för att förbättra din musik
Med så många iOS-musikappar tillgängliga kan du behöva ett sätt att ansluta dem. Detta gör att du kan spela in utdata från en app (som en synth) i en annan (som en DAW). Du kan även bearbeta en ingång (som din gitarr) via en app (en virtuell förstärkare) och spela in resultaten i din favorit-DAW.
Apples tidigare standard för detta, Inter-App Audio (IAA), avvecklas till förmån för Audio Units v3. Audio Units låter dig köra delar av en app i en annan, precis som en traditionell VST eller AU på en Mac eller PC. Det finns en app som fortfarande är ett starkt alternativ där AUv3-stöd saknas: AudioBus.
AudioBus låter dig överföra ljud och MIDI från en app till en annan. Du kan bygga kedjor av appar, justera nivåer och till och med koppla kontroller till din MIDI-kontroller om du köper tillägg i appen. Det finns också ett praktiskt överlägg som gör att du kan starta och stoppa uppspelning eller aktivera och inaktivera effektbehandling oavsett vilken app du använder.
Det finns över tusen AudioBus-kompatibla appar (se hela listan här). Du kan ladda ner AudioBus 3 från App Store för 9,99 USD, och även skaffa den separata AudioBus fjärrkontroll för att styra din setup från en annan iOS-enhet.
Ett alternativ till AudioBus är appen AudioCopy. Ofta är AudioCopy-funktionen inbyggd i kompatibla appar och fungerar som vanligt kopiera och klistra in. Skillnaden är att du inte skapar en kedja av appar för inspelning. Istället skapar du små filer som du kan klistra in i andra appar – som en slinga från en trummaskin – för bearbetning eller användning i en större komposition.
Resultaten talar för sig själva
Gorillaz producerade sitt album från 2010, The Fall, på en iPad. Steve Lacy skapade bakgrundsspåret till PRIDE av Kendrick Lamar med hjälp av iPhone-appar och sin gitarr kopplad till en äldre iRig. Du behöver bara lyssna på talangfulla Auxy-producenter som aUstin haga, phluze, Kayasho och Mr Anderson för att inse potentialen.
Föredrar du att skapa musik direkt i webbläsaren? Kolla in de bästa webbplatserna för att skapa musik – ingen extra programvara behövs!