En introduktion till allt som kod för nybörjare

By rik

Konceptet ”Allt som kod” (EaC), som innebär att behandla alla delar av ett system som kod, har vuxit markant de senaste åren. Denna utveckling beror på flera samverkande faktorer.

Med framväxten av ”infrastruktur som kod” och DevOps-rörelsen blev termen ”som kod” alltmer populär. Detta skedde när IT-drift och systemadministratörer började samarbeta för att automatisera förändringar i IT-miljöer genom återanvändbar kod. Denna kod versionshanteras sedan på ett sätt som liknar hur utvecklare har hanterat sina applikationsändringar under lång tid.

Varför är ”allt som kod” viktigt?

Majoriteten av organisationer förlitar sig alltmer på komplexa system. En enda server räcker inte längre, utan hänsyn måste tas till lagstiftning, globalisering och delad hårdvara.

Många delar av IT-strukturen läggs ut på ”som en tjänst”-företag. Mikrotjänster blir allt mer populära, tillsammans med de många API:er som kopplar samman olika system.

Det finns ett behov av att hantera infrastruktur på ett sätt som uppfyller olika länders behov och säkerställer efterlevnad. Smidig drift är avgörande, men den komplexitet som detta innebär gör manuell IT-hantering svår.

Vi behöver en metod för att hantera den växande tekniska strukturen som håller organisationer igång. Denna metod, lånad från utvecklarnas värld, innefattar programmering, verktyg och automatisering, och kallas ”allt som kod”.

Vad innebär ”allt som kod”?

Att behandla alla komponenter i ett system som kod kallas ”allt som kod”. Detta innebär att både källkoden och konfigurationen kan lagras i ett arkiv, till exempel Git eller SVN.

Konfigurationen kan lagras från topp till botten, inklusive kommunikationsväxlar, fysiska servrar, operativsystem, byggkonfigurationer, applikationsegenskaper och distributionskonfigurationer, som kod. Detta möjliggör spårbarhet och enkel återskapning av alla delar.

”Allt som kod” (EaC) omfattar även systemdesign lagrad som kod. I den traditionella IT-världen var infrastrukturen central och krävde specialkunskaper, fysisk hårdvara och noggrann kabeldragning. Systemen var antingen mycket värdefulla eller uppdaterades inte lika ofta som de skapades.

Cloud computing och molnbaserade applikationer har gjort det enkelt och prisvärt att skapa virtuell infrastruktur. Koden som konfigurerar dessa virtuella miljöer kan lagras som kod och återanvändas vid behov.

EaC är ett kraftfullt verktyg för både utvecklare och IT-ingenjörer. Det möjliggör ett repeterbart och skalbart tillvägagångssätt för uppgifter som applikationsdistribution och infrastrukturprovisionering, vilket annars skulle vara manuella och tidskrävande processer.

Genom att använda ”allt som kod” kan utvecklare och IT-ingenjörer arbeta mer effektivt och använda samma verktyg och konfigurationsfiler för att skala sin verksamhet över flera miljöer. Metoden minskar även risken för mänskliga fel.

När alla arbetsflöden definieras i kod behöver ingenjörer inte längre oroa sig för att glömma något eller klicka på fel knapp. EaC underlättar revisioner, eftersom konfigurationerna kan användas för att fastställa vad som har gjorts med systemen.

Varför ökar ”Allt som kod” i popularitet?

Den ökande användningen av ”Allt som kod” (EaC) beror på flera faktorer. En viktig anledning är att leverantörer av verktyg blir allt mer öppna för att använda kod.

Många har antagit en ”EaC-first”-metod för verktygskonfiguration och distribution, vilket innebär att man förutsätter att utvecklare och IT-ingenjörer föredrar att hantera allt via kodfiler. Kubernetes är ett bra exempel.

Kubernetes kan hanteras via ett webbgränssnitt, men det är utformat för att hanteras med hjälp av kodfiler. Samma sak gäller för de flesta publika molntjänster och CI-servrar. Även om de kan ha valfria grafiska gränssnitt fungerar de bäst när de hanteras via kod.

En annan drivkraft bakom EaC är att många administrations- och utvecklingsverktyg har enats om gemensamma konfigurationsformat. Praktiskt taget alla EaC-kompatibla verktyg använder YAML och JSON som konfigurationsspråk.

Standardiseringen av format gör att man kan använda samma filformat och metoder för att hantera alla verktyg. EaC:s förmåga att hantera och bygga hela applikationsleveransnätverk ökar också dess popularitet.

Tidigare användes EaC endast för ett fåtal verktyg i CI/CD-arbetsflödet. Nu är det betydligt mer användbart och kan hantera alla verktyg via kod. Detta eliminerar behovet av andra verktyg och processer och centraliserar verksamheten med en enda metod.

EaC är inte ett helt nytt koncept. Det har funnits under en tid i isolerade former, men används nu i stor utsträckning som en lösning för många DevOps-arbetsflöden.

Fördelar med ”allt som kod”

Det finns flera anledningar till att tekniska team använder ”allt som kod” inom IT-drift:

Konsekvens

Med EaC kan administratörer använda enhetliga konfigurationer i olika miljöer. Genom att hantera infrastruktur, CI/CD-verktyg och policyer för molnåtkomstkontroll med kod kan man undvika inkonsekventa konfigurationer.

Versionskontroll

Konfigurationer kan övervakas över tid och versionshanteras, precis som källkod. Det går att se vilka ändringar som gjorts innan ett problem uppstod, eller återgå till en tidigare version om det behövs.

Skalbarhet

En konfiguration kan tillämpas på valfritt antal processer eller resurser. Detta är särskilt fördelaktigt för växande verksamheter. IT-team kan skapa konfigurationer med kod som gör det möjligt att lägga till instanser av en viss resurs eller process utan att behöva konfigurera om varje enskild instans.

Granskningsbarhet

Konfigurationsresurser kan automatiskt inspekteras genom att granska kodfiler. Det är betydligt effektivare än att manuellt validera varje resurs.

Portabilitet

Genom att definiera konfigurationer med leverantörsneutral kod blir det lättare för IT-team att flytta sina konfigurationer, jämfört med att hantera dem med olika leverantörers verktyg.

Exempelvis kan Selenium, ett ramverk med öppen källkod för testautomatisering, användas för att skapa mjukvarutestskript. Detta gör att administratörer snabbt kan flytta testmiljöer från lokala miljöer till molnet utan att behöva uppdatera eller lära sig nya verktyg.

Hur appliceras ”allt som kod”?

Här följer några exempel på hur ”allt som kod” kan användas:

Infrastruktur som kod

Infrastruktur som kod innebär att organisationer och utvecklare definierar det önskade tillståndet för sin infrastruktur med hjälp av kod. Det handlar om att definiera vilken infrastruktur som måste tillhandahållas och sedan modifiera den efter behov.

Säkerhet som kod

Säkerhet som kod kan leda till säkrare system, bland annat genom automatisk genomsökning efter säkerhetsbrister och automatiska uppdateringar vid behov. Mjukvara kan användas för att hantera säkerheten inom IT-avdelningar.

Detta kan även tillämpas för att hantera olika krav på efterlevnad och regelverk. Till exempel kan innehåll behöva anpassas för användare i Europa respektive Amerika. Detta kan automatiseras med en ”som kod”-metod.

Arkitektur som kod

Arkitektur som kod (AaC) gör det möjligt att definiera alla komponenter som behövs för att köra ett affärsapplikation. Den låter även distribuera applikationen i olika miljöer (utveckling/test, produktion). Det är en imperativ metod som möjliggör versionskontroll, granskning, ändringar och revisioner.

Testning som kod

Testning som kod är ett bra exempel på testautomatisering. Testskript kan användas för att automatisera affärslogikoperationer och UI-interaktioner.

Implementering som kod

Moderna distributionspipelines, som hanteras, uppdateras och underhålls som mjukvarukomponenter, är ett utmärkt exempel på detta. Kod används för att skapa avancerade CI/CD-pipelines, både grundläggande och avancerade.

Att tänka på vid implementering av ”allt som kod”

  • Det underlättar för både IT-ingenjörer och mjukvaruutvecklare att arbeta mer effektivt.
  • För att införa ”allt som kod” i företaget krävs en förändring i tankesätt.
  • Teamets arbete är avgörande för framgång.
  • Möjligheten att följa högkvalitativa procedurer är en av de mest attraktiva egenskaperna.
  • Det är svårt att testa infrastrukturkod. Automatiserade tester är nödvändiga.
  • Infrastrukturen för alla miljöer (utveckling, staging och produktion) kan inte definieras i en enda fil.

Slutsats

”Allt som kod” (EaC) är en metod för mjukvaruutveckling och DevOps som använder kod för att hantera IT-resurser. EaC har många användningsområden inom infrastruktur som kod, konfiguration som kod och andra IT-områden.

Även om ”allt som kod” kan vara ett lovande mål för många organisationer finns det en kostnad för att konvertera en del av en plattform till EaC. Denna kostnad hjälper dig att avgöra var resurser bör investeras. Plattformen kommer att ha delar som kan dra nytta av en EaC-strategi, och nyckeln är att identifiera dessa områden.