Cybersäkerhet och dataskydd i den digitala tidsåldern
I dagens digitala värld är cybersäkerhet och datasekretess av yttersta vikt. Företag, organisationer och enskilda individer har börjat inse allvaret och vidtar åtgärder för att skydda sig mot nätbaserade hot.
När tekniken fortsätter att utvecklas, ökar även risken för onlinehot såsom hacking, nätfiskeattacker, DDoS-attacker, skadlig programvara, spionprogram och ransomware. Det är därför av största vikt att övervaka onlineaktiviteter och skydda dina barn, enheter, data och anställda från potentiella säkerhetsintrång.
En effektiv metod för att skydda din organisation och ditt hem från dessa risker är att använda DNS-filtrering. Detta kan hjälpa dig att minska risken för cyberbrott.
I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om DNS- och webbfiltrering och förklarar hur det kan vara till nytta. Vi kommer även att granska en specifik DNS-filterlösning, SafeDNS, och dela våra erfarenheter.
Vad är DNS-filtrering?
DNS-filtrering är en process där Domain Name System (DNS) används för att selektivt blockera olämpligt eller skadligt innehåll och webbplatser. Genom att göra detta kan du skydda dina data och få bättre kontroll över vad dina anställda kan komma åt via företagets nätverk.
DNS-filter är ett av de mest grundläggande verktygen för cybersäkerhet och åtkomstkontroll. Genom att använda DNS-filtrering kan du navigera det farliga cyberutrymmet på ett säkrare sätt.
DNS-filtrering är en del av ett bredare koncept som kallas webbfiltrering. Webbfiltrering omfattar en rad olika tekniker för att hantera webbtrafik och säkerhet. Förutom DNS-filtrering ingår även innehållsfiltrering, sökordsfiltrering och URL-filtrering.
Vad är DNS?
Om du undrar vad DNS är, kan det vara svårt att förstå hur DNS- och webbfiltrering kan hjälpa ditt företag. Låt oss ta en titt på detta.
DNS fungerar som en länk mellan domännamn och IP-adresser. Till exempel, om adminvista.com är ett domännamn, kan 174.16.2.1 vara motsvarande IP-adress. DNS gör det möjligt för användare att enkelt komma åt webbplatser utan att behöva memorera komplexa IP-adresser. Istället kan de bara använda det lättare kom-ihåg domännamnet.
När du anger ett domännamn i webbläsaren, skickar din enhet en DNS-förfrågan till en DNS-resolver, som är en speciell webbserver. DNS-resolver matchar domännamnet med en IP-adress genom att antingen leta i sin cache eller kontakta andra DNS-servrar.
DNS-servern skickar sedan tillbaka rätt IP-adress till din enhet, som sedan används för att kontakta webbservern och ladda innehållet.
I grund och botten ser DNS till att webbinnehåll kan laddas. Utan DNS-processen i bakgrunden skulle det inte vara möjligt att komma åt webbplatser. DNS-filtrering utnyttjar just detta, och blir ett kraftfullt verktyg för att kontrollera användarnas åtkomst.
Hur hjälper DNS-filtrering företag?
Som vi nämnt tidigare går alla DNS-frågor till en DNS-resolver. En DNS-resolver som är särskilt konfigurerad kan fungera som ett webbfilter genom att avvisa förfrågningar till domäner som finns på en blockeringslista. På detta sätt kan användare hindras från att nå skadliga domäner.
Till exempel kontrollerar ett DNS-filter i organisationens nätverk alla förfrågningar som kommer från medarbetare som vill besöka webbplatser. Filtret granskar sin blockeringslista för att se om den begärda webbplatsen finns med där. Endast förfrågningar om webbplatser som inte finns på listan kommer att tillåtas, medan andra kommer att blockeras.
Genom detta sätt kommer organisationen att skyddas mot skadliga attacker, då ingen kan nå de skadliga webbplatserna.
Vissa DNS-filtreringslösningar använder även en lista över godkända webbplatser. Listan innehåller säkra domäner som alltid tillåts, medan andra blockeras. Ett DNS-filter kan blockera webbplatser, webbsidor och andra webbobjekt baserat på IP-adress eller domännamn.
- Om DNS-filtreringslösningen blockerar baserat på domän, löser den inte upp domänens IP-adress.
- Om den blockerar via IP-adress kommer den att försöka lösa alla domäner. Om en IP-adress finns på blockeringslistan, skickas den inte tillbaka till den frågande enheten.
Användningsområden för webb-/DNS-filtrering
DNS-filter kan minska risken för skadlig programvara, virus, nätfiskeattacker och annat, som kan skada dina enheter och nätverk.
- Blockera nätfiskewebbplatser: Nätfiskewebbplatser är skapade för att likna officiella webbplatser, och målet är att stjäla användarnas inloggningsuppgifter. De kan enkelt lura användare med sin falska framtoning. Ett DNS-filter kan blockera dessa webbplatser, men alla DNS-filter klarar inte detta. Huruvida ett DNS-filter kan identifiera och blockera en webbplats som skadlig, beror på dess kapacitet. Även om det fungerar, kan angriparna snabbt skapa nya domäner, vilket gör det svårt att blockera dem alla.
- Begränsa skadliga webbplatser: Webbplatser som sprider skadlig kod försöker lura användare att ladda ned program som kan skada deras enheter genom datastöld, korruption eller andra intrång. DNS-filter kan användas för att blockera dessa attacker och hindra användare från att ladda ned skadlig programvara.
- Blockera förbjudet innehåll: DNS-filtreringstjänster blockerar domännamn och IP-adresser som innehåller olämpligt material. På så sätt hindras anställda från att komma åt sådant innehåll.
- Skapa en lista över godkända webbplatser: Du kan skapa en godkännandelista med webbplatser som du anser vara säkra. DNS-filtreringstjänsten ger alltid tillgång till dessa webbplatser och blockerar alla andra.
Vikten av DNS-filtrering
Ju större ditt nätverk blir, desto större blir attackytan. Dessutom ökar cybersäkerhetsproblemen, som skadlig programvara, virus, DDoS-attacker och nätfiskeattacker i snabb takt. Dessa problem kan när som helst utgöra en risk för organisationens nätverk, enheter och data.
Föreställ dig att en medarbetare får ett säkerhetsmeddelande via e-post som kräver att de lämnar ut sina inloggningsuppgifter eller vidtar åtgärder för att lösa ett problem. Även om det kan se ut som om meddelandet kom från organisationen eller IT-avdelningen, kan verkligheten vara en annan. Ovetande medarbetare anger sin information i ett försök att lösa problemet och blir på så vis offer för nätfiske. Deras inloggningsuppgifter hamnar i fel händer, eftersom de i själva verket fick en falsk begäran från en bedräglig webbplats.
Detta är bara ett av många sätt som cyberangripare kan skada organisationer. De kan exempelvis omdirigera en användare till en skadlig webbplats via annonser, eller leda användaren till en hackad webbplats där skadlig programvara smygs ner i bakgrunden.
Dessa typer av händelser är vanliga nuförtiden, och det är svårt att blockera dem alla. Därför behöver du cybersäkerhetslösningar som DNS- eller webbfiltrering. Du kan även kombinera detta med andra säkerhetsmetoder, som multifaktorautentisering, antivirusprogram och e-postsäkerhet, eftersom olika typer av hot kan kräva extra säkerhetslager. Om en metod inte fungerar, kan andra metoder fortsätta att ge skydd.
DNS-filtrering är en viktig metod för cybersäkerhet som kan blockera hot på servernivå och ge omfattande skydd. Det är inte bara snabbt, utan även snabbt med minimal fördröjning. Det finns många fördelar med DNS-filtrering, till exempel:
- I skolor hindrar DNS-filtrering elever från att besöka skadliga eller otillåtna webbplatser på skolans nätverk. Skolor kan också hantera internetåtkomst för personalen i detalj för att skydda nätverket från externa hot och dataförlust.
- Det erbjuder säker webbsurfning genom att skydda personlig information från webbplatser som injicerar spionprogram, nätfiskeattacker, ransomware, skadlig kod och virus.
- DNS-filtrering skyddar din enhet, oavsett om det är en smartphone, surfplatta eller dator. Det skyddar även mot virus som kan installeras på distans och skada enheten och din data.
- Din data kan bli stulen, och om du inte har en säkerhetskopia riskerar du att förlora den. DNS-filtrering kan hjälpa dig att skydda viktig data genom att hålla nätverket säkert.
- Det hjälper till att implementera policys för internetanvändning.
- Din organisations produktivitet kan öka när användarna fokuserar på arbetet istället för att slösa tid på onödiga webbplatser.
- Du kan minska risken för HIPAA-överträdelser genom att använda DNS-filter och blockera användare från att komma åt sociala medier, personliga e-postkonton och meddelandetjänster.
Varför är molnbaserade lösningar bättre?
Molnbaserade DNS-filter är ett bättre alternativ än traditionella system. De kräver ingen programvaruinstallation, infrastruktur eller fasta avgifter. Du kan utnyttja din lösningsleverantörs DNS-infrastruktur och skala upp eller ned beroende på dina behov.
Du har inte heller någon begränsning av mjukvaruresurser. Du kan enkelt lägga till eller ta bort användare och resurser. Dessutom kan du snabbt och enkelt konfigurera systemet och börja skydda ditt nätverk omedelbart. Du kan även integrera det med andra tjänster för att effektivt hantera din organisation, användare och platser.
Dessutom kan du spara pengar med molnbaserad DNS-filtrering, eftersom du endast betalar för de resurser du använder. Traditionella system kräver ofta en fast månadsavgift, oavsett om du använder tjänsten eller inte.
En av de bästa DNS-filtreringslösningarna är SafeDNS. Den kan hjälpa dig att blockera skadliga webbplatser och ger skydd mot nätfiskeattacker och skadlig programvara. Vi har haft möjlighet att testa den och delar gärna med oss av vår erfarenhet, för att du ska kunna se hur den kan vara till nytta för din organisation.
DNS-filtrering med SafeDNS
SafeDNS är en molnbaserad webbfiltreringslösning som skyddar din organisation eller familj genom att blockera cyberhot och olämpligt innehåll när du surfar på internet i ditt nätverk.
Den har funnits sedan 2013 och är en av de äldsta kommersiella DNS-lösningarna som tillhandahåller DNS-baserad innehållsfiltrering. Den har fått ett flertal priser och utmärkelser för sina imponerande funktioner.
SafeDNS kan vara till nytta i följande situationer:
- Företag: SafeDNS skyddar företagsnätverk mot nätfiske och skadlig kod. Det hjälper även till att maximera medarbetarnas produktivitet genom att införa webbanvändningspolicyer.
- Utbildning och bibliotek: DNS-filtret skapar en säker webbsurfmöjlighet för elever och personal på universitet, högskolor och förskolor. Det underlättar också efterlevnad av lagar och regler för utbildningsinstitutioner.
- Ideella organisationer: Ideella organisationer kan skydda sitt nätverk från olämpligt innehåll och skapa en mer barnvänlig miljö.
- Hem: Med SafeDNS kan familjer skydda sig mot oönskade webbplatser och onlinehot.
- Partners och telekom: Förbättra kundsäkerheten och dina resultat med hjälp av SafeDNS anpassade lösningar.
- Mjukvaru- och hårdvaruleverantörer: Leverantörer kan använda en webbkategoriseringsdatabas för att öka värdet och funktionaliteten i sina produkter.
Lösningen är mycket bra för Wi-Fi-filtrering, styrning av olika roller och nätverksfiltrering på alla enheter.
Vilka funktioner har SafeDNS?
Här är de viktigaste funktionerna som vi uppskattade med SafeDNS:
- Möjlighet att skapa flera profiler: Du kan skapa profiler med särskilda regler för DNS-filtrering. Det är praktiskt för hemnätverk, där du kan skapa separata profiler för barn och vuxna.
- SafeDNS Agent: På Windows hjälper denna funktion dig att byta till ett annat nätverk. Webbfiltreringsreglerna fortsätter att gälla för de tilldelade profilerna.
- Innehållsfiltrering: Den här funktionen filtrerar trafik baserat på innehåll. SafeDNS har 60+ innehållskategorier som rymmer 109+ miljoner webbplatser, inklusive botnät, virusspridande domäner, nätfiske, hasardspel, pornografi med mera. Detta hjälper din organisation och ditt hem att skydda sig mot skadligt innehåll.
- Ange tillåtna eller blockerade webbadresser: Du kan själv ange webbadresser som ska tillåtas eller blockeras. Dessa webbplatser kommer aldrig att vara tillgängliga när du använder SafeDNS webbfilter.
Utöver dessa funktioner får du även användarvänliga åtkomstkontroller, fjärråtkomst, applikationssäkerhet som antivirus, samt enkel hantering av enheter och slutpunkter. Du får också aktivitetsspårning, beteendeanalys och rapporter.
Hur lätt är SafeDNS att använda?
När du väl har registrerat dig för SafeDNS är det inte svårt att konfigurera och använda tjänsten. Först lägger du till SafeDNS-serverns IP-adress i enskilda enheter eller routrar (rekommenderas). Lösningen fungerar på Windows, Mac, Linux och mobila iOS- och Android-enheter.
SafeDNS har en tydlig instrumentpanel som förklarar hur du installerar programmet för Windows. Sedan använder du dina inloggningsuppgifter för att logga in på SafeDNS-agenten. Då kommer SafeDNS att informeras om din enhets aktuella IP-adress. Du kan också välja att använda filtreringspolicyn oavsett vilket nätverk du är ansluten till.
När du har konfigurerat enheten definierar du dina filtreringsregler och skapar profiler baserat på hur många som tillåts i ditt abonnemang. Du kan även använda innehållsfiltreringskategorier för att säkerställa att inget skadligt innehåll kan nå ditt nätverk. Med block- och tillåtelselistor kan du få bättre åtkomstkontroll.
Du kan även be om anpassning av blockeringslistan och visa statistik med information om profiler och annan data. SafeDNS kommer inte att ta upp för mycket av din tid.
Om du stöter på problem kan du söka i deras vanliga frågor (FAQ), installationsguider, kunskapsbas eller göra funktionsförfrågningar på deras webbplats. Du kan även kontakta dem direkt via telefon eller e-post.
Prissättning
SafeDNS erbjuder lösningar för flera branscher och har därför olika abonnemang. Alla har en 15-dagars gratis testperiod utan krav på kreditkort.
Företag:
Det finns sex olika abonnemang.
Hem
- [email protected]: 19,95 USD/år för 3 filtreringsprofiler, som erbjuder säkerhet för både Wi-Fi-routern och hemnätverket.
Ideellt
Utbildning
Fallstudier
Fall I: En kanadensisk finansinstitution behövde skapa en säker internetmiljö för sina anställda. Vissa medarbetare arbetade även på distans. SafeDNS gjorde det möjligt för dem att kontrollera all trafik, inklusive de som arbetade på distans, och därmed undvika nätfiskeattacker och skydda företagsdata.
Fall II: Ett livsstilsföretag i Storbritannien som erbjöd rekreationscenter, gym, simbassänger, golfbanor och teatrar, behövde skapa ett säkert internetutrymme för varje besökare. Genom att implementera SafeDNS kunde företaget erbjuda säkert Wi-Fi på alla sina anläggningar. Antalet besökare ökade med 22% efter genomförandet.
Fall III: Den största B2B-internetleverantören i Latinamerika letade efter nya lösningar för att utöka sitt tjänsteutbud. Efter att ha implementerat SafeDNS ökade antalet anslutna företagskunder med 35%, och själva tjänsten gav leverantören 165 000 USD i intäkter.
Slutsats: Ska du använda SafeDNS? 👨💻
Att använda en DNS-filtreringstjänst är viktigt för att upprätthålla säkerheten för ditt nätverk och Wi-Fi. SafeDNS har inte gjort oss besvikna. Tjänsten kan hjälpa företag, hem, ideella organisationer och utbildningsinstitutioner att skydda sina nätverk och se till att data inte stjäls eller äventyras på grund av onlinehot. De användbara filtreringsfunktionerna, funktionerna och användarvänligheten var det vi uppskattade mest.
Om du också vill testa lösningen kan du dra nytta av deras 15-dagars gratis testperiod och själv se hur effektivt den är.