En detaljerad inblick i färgteori för designers

Färger och bilder är kraftfulla sätt för effektiv kommunikation.

Faktum är att färger påverkar människors humör, beteenden och känslor; och kan därför påverka varumärkesbyggande och marknadsföring.

Därför är det viktigt för produktdesigners att använda färger noggrant och målmedvetet. Men hur skulle du veta vilken färg eller uppsättning färger du ska använda för din produkt, varumärke och marknadsföring?

Vilken(a) färg(er) skulle bäst beskriva ditt syfte och fånga dina konsumenters uppmärksamhet?

Att lära sig färglära hjälper dig att ta reda på det. Denna teori omfattar kulturella associationer, mänsklig perception och färgpsykologi.

I den här artikeln kommer jag att förklara färgteorin, hur den är kopplad till färgernas psykologi, modellerna som ingår i denna och mer.

Låt oss börja!

Vad är färgteori?

Färgteori är ett stort kunskapsområde som inkluderar regler och riktlinjer om kombinationer av olika färger och deras användning. Det hjälper dig att skapa smarta och effektiva mönster.

Färgteori är en viktig del av interaktion mellan människa och dator. Det liknar andra element, som typografi, där designers bör välja färger noggrant. I denna teori kommer du att lära dig att använda en kombination av färger för att kommunicera bra med dina kunder och användare genom olika färgscheman i de visuella gränssnitten.

Det finns ett färghjul som hjälper dig att välja rätt färgkombination för din applikation. 1666 etablerade Sir Isaac Newton teorin om färger när han uppfann konceptet med färghjulet. Han kategoriserade färgerna i tre grupper:

 • Primär (röd, blå, gul)
 • Sekundär (kombinationer av primärfärger)
 • Tertiär (kombinationer av primära och sekundära färger)

Denna kategorisering hjälper människor att särskilja färger enligt deras krav. Den har också några egenskaper:

 • Nyans: Hur det ser ut (till exempel rött)
 • Chroma: Hur ren den är (till exempel om färgen har nyanser läggs svart färg till; om färgen har nyanser läggs vit färg till; om färgen har toner läggs grå färg till)
 • Belysning: Hur mättad eller blek den ser ut

Hur är färgernas psykologi kopplat till färgteori?

Färgernas psykologi är en viktig del när man lär sig färglära. När du som designer väljer en UX-färgpalett för produkten tänker du i allmänhet på de saker de visualiserar. Men det är lika viktigt att tänka på känslan också.

Färg har en robust psykologisk inverkan på den mänskliga hjärnan. Varje färg representerar olika känslor och betydelser för användarna. Tja, du kommer inte att hitta någon speciell betydelse av en färg som passar perfekt för varje människa.

Låt oss diskutera hur färg väcker känslor hos de flesta:

 • Rött: Rött beskriver betydelse, kärlek och fara. Det är också känt som energins färg. Om du bara tittar på den här färgen kan den öka pulsen, hjärtfrekvensen och ämnesomsättningen. Rött är en utmärkt färg för att snabbt fånga besökarnas uppmärksamhet. Du kan använda den för att markera de viktiga delarna på din webbsida.
 • Grönt: Grönt beskriver framgång, natur och tillväxt. Det är en fantastisk färg för till exempel miljövänliga produkter. Det är en populär färg som används av många proffs i deras gränssnitt, vilket ger en signal till användarna att en operation har slutförts framgångsrikt.
 • Orange: Orange beskriver roligt, optimism och energi. Det ger en stämning som är energisk och positiv. Många företag använder denna färg i sina billiga produkter för att lyfta fram de bästa priserna i e-handelsbutiker.
 • Blå: Blå beskriver komfort, lugn, avkoppling och tillit. Varumärken litar på den här färgen eftersom människor har ett gott intryck och en inre trygghet om blått i allmänhet.
 • Gult: Gult beskriver värme, uppmärksamhet och lycka. Du kan se färgen även på långt avstånd. Därför används den ofta i hytter och banderoller för att locka kunder på distans.
 • Lila: Lila beskriver visdom, kreativitet och lyx. Det brukar vara kopplat till lyx och kungliga produkter.
 • Vit: Vit beskriver hälsa, oskuld och renlighet. Det får oss ofta att tänka på en hälsosam och normal livsstil. Denna färg används ofta i medicinsk industri för att föreslå produktsäkerhet. Det används också i andra branscher för att representera enkelhet.
 • Svart: Svart beskriver sofistikering, mystik och kraft. De flesta av märkena begränsar svart till accenter och text. Svart är framträdande på modewebbplatser eftersom det förmedlar en känsla av lyx.

Det rekommenderas att använda färger efter kön och ålder. Du måste kontrollera vem din kund är innan du går efter färgpreferenser.

För att matcha kön och färg i allmänhet, här är några punkter att tänka på:

 • Blått har den högsta preferensen för män och hos vissa kvinnor också.
 • Flickbarn väljer rosa som favoritfärg.
 • Gult, orange och brunt är inte de färger som män eller kvinnor i allmänhet väljer.
 • Män föredrar milda, kontrasterande och ljusa färger. Kvinnor föredrar mjukare färger.

På samma sätt är färgernas psykologi också förknippad med ålder och färg. Unga människor föredrar alltid färger med längre våglängder, som ljusa färger. Men äldre väljer kortare våglängder.

Genom att förstå färgernas psykologi kan du bättre använda rätt färg för din UI-design. Här är några tips som hjälper dig att göra det:

 • Använd moodboards för att välja rätt färg.
 • Skapa fokuspunkter med färgerna.
 • Bestäm hur och när du ska använda mjuka och livfulla färger.
 • Kom alltid ihåg tillgängligheten.
 • Undvik text med låg kontrast.

Färgmodeller

Innan du börjar kombinera färger måste du lära dig om färgernas olika karaktär. Först kommer påtagliga färger som är ytan på föremålen och den andra produceras av ljus, som strålar från TV.

Dessa naturer skapar två modeller genom vilka färghjulet bildas.

 • Additiv färgmodell
 • Subtraktiv färgmodell
 • #1. Additiv färgmodell

  Denna modell betraktar rött, blått och grönt som de primära färgerna. Därför är det känt som RGB-färgsystemet. Vilka färger du än ser på skärmen genereras från denna modell. Genom att kombinera dessa primära färger i lika proportioner produceras sekundära färger, som magenta, gul och cyan.

  Ju mer ljus färg du lägger till, desto ljusare och ljusare blir färgen. Ju mer färg du lägger till, desto närmare vitt kommer du. För datorer skapas den med skalor, 0-255, där svart är R=0, G=0 och B=0 och vitt är R=255, G=255 och B=255.

  #2. Subtraktiv färgmodell

  Denna modell får färg genom att subtrahera ljus. Den innehåller två färgsystem. Den första är RYB (röd, gul och blå), även känd som det konstnärliga systemet som används i konstutbildning. Det är grunden för den moderna färgteorin som säger att cyan, magenta och gult är effektiva färger att kombinera.

  Den andra är CMY-färgmodellen som används speciellt vid tryckning. När den fotokemiska utskriften inkluderar svart bläck, ändras modellen till CMYK-modellen, dvs cyan, magenta, gul och svart. Nyansen närmast den svarta färgen skulle vara lerig brun.

  CMYK fungerar på en skala 0-100. Du får den svarta färgen om C=100, M=100, Y=100 och K=100. Om C=M=Y=K=0 hamnar du på vit.

  Grunderna i Color Wheel

  Att förstå färghjulet är lika spännande som det nya paketet med kritor. Om du kan förstå processerna och termerna som hör ihop med färgerna kan du enkelt kommunicera ditt behov och vision med tryckeriet, designern, etc.

  Proffs, konstnärer och designers använder detta koncept för att utveckla färgscheman. Hjulet består av primära, sekundära och tertiära färger. Om du drar en linje genom mitten av färghjulet kommer du att kunna separera de kalla färgerna (olika blå, gröna och lila) från varma färger (olika röda, orangea och gula).

  Kalla färger förknippas med lugn, stillhet och frid, medan varma färger ofta identifieras med ljusstyrka, action och energi. Att välja en färgkombination på en dator innebär ett bredare färgspektrum som är till och med mer än 12 färger.

  I färghjulskonceptet måste du känna igen temperaturen på färgerna så att du kan förstå hur svala och varma färger påverkar din logotypdesign eller varumärkesintryck.

  Att visualisera färger i hjulet är enkelt och hjälper dig att välja rätt färgscheman. Detta kommer att visa hur en enstaka färg relaterar till en annan färg som kommer bredvid den på en färgskala som består av regnbågsfärger (i ordning av rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett).

  Hjulet låter dig skapa ljusare, mjukare, mörkare och ljusare färger genom att blanda grått, svart och vitt med originalfärgerna. Dessa blandningar skapar färgvarianter enligt följande:

  • Nyans: Alla primära och sekundära färger är nyanser i färghjulet. Medan man kombinerar primära färger för att skapa en sekundär färg, är nyans en avgörande term att komma ihåg. Nyans består av andra färger inuti den, så om du inte använder två primära nyanser för att blanda dem kommer du inte att generera nyansen för sekundär färg.
  • Shade: Shade är en vanlig term för mörka och ljusa versioner av nyansen. Tekniskt sett är det färgen du får när du lägger till svart till den givna nyansen. Till exempel röd + svart = vinröd.
  • Ton: Ton är också känd som mättnad, där du kan lägga till svart och vitt (eller grått) till en färg för att skapa en ton. Mättnad används ofta för att skapa digitala bilder.
  • Nyans: En nyans är precis den motsatta termen för nyans. Här måste du lägga till vitt till färgen så att den resulterande färgen kan ha en rad olika nyanser och nyanser. Till exempel, röd + vit = rosa.

  Färgscheman

  Du måste strategiskt placera färger i dina bilder för att optimera din användarupplevelse. Färgvalen som används i dina attraktiva gränssnitt har hög användbarhet.

  Här är olika färgscheman:

  #1. Enfärgad

  I de monokromatiska färgscheman används en enda färg med olika nyanser och nyanser för att skapa ett konsekvent utseende och känsla. Den saknar färgkontrast och ser ofta välpolerad och väldigt ren ut.

  Det låter dig enkelt ändra ljusheten och mörkheten i dina färger. De används ofta för grafer och diagram, medan att skapa en graf inte kräver en färg med hög kontrast.

  #2. Analog

  I analoga färgscheman paras en huvudfärg med de två intilliggande färgerna på färghjulet. Om du vill använda ett femfärgsschema kan du lägga till andra färger intill ytterfärgerna.

  Det används för att skapa mindre kontrasterande och mjukare mönster eftersom det inte skapar teman med de höga kontrastfärgerna. Detta färgschema skapar kallare (blått, grönt och lila) eller varmare (gult, rött och orange) färgpaletter. Det används ofta för att designa bilder istället för stapeldiagram eller infografik.

  #3. Komplementär

  Ett kompletterande färgschema använder två färger mitt emot varandra i färghjulet och relevanta nyanser på dessa färger. Det ger hög färgkontrast. Du måste vara försiktig när du använder detta schema på grund av denna större kontrast.

  Dessutom är det bra för grafer och diagram. Hög kontrast gör att du kan markera viktiga markeringar och punkter.

  Förutom tre huvudfärgscheman används andra färgscheman för att generera de bästa färgalternativen någonsin för din infografik, diagram, grafer och bilder. De är följande:

  • Split komplementär: Den innehåller en dominant färg och de andra två färgerna som gränsar till den första färgens komplement direkt. Det är svårt att balansera, så det behöver mer tid att skapa.
  • Triadisk: Den behåller samma färgton samtidigt som den erbjuder färgscheman med hög kontrast. Den skapas genom att använda tre färger placerade lika i linjer över färghjulet.
  • Fyrkant: Detta schema använder fyra färger placerade på samma avstånd från varandra i färghjulet. Det är till stor nytta för att skapa intresse för din webbdesign.
  • Rektangel: Det kallas också ett tetradisk färgschema. Rektangelmetoden liknar troligen den kvadratiska metoden men erbjuder en subtil metod för att välja färger. Det ger dig mer flexibilitet när du väljer rätt färg för den grafik du behöver.

  Fördelar med färgteori

  Färg är viktigare och spelar en central roll i våra visuella upplevelser.

  Låt oss se hur.

  • Människor lägger större vikt vid visuella faktorer när de köper produkter.
  • Människor gör en undermedveten bedömning om en produkt inom några sekunder efter den första visningen. En mer attraktiv pjäs kommer sannolikt att säljas inom några minuter.
  • Färger ökar varumärkets igenkänning.
  • En bild säger mer än tusen ord, och därför är en bild med attraktiva färger värd en miljon. Färger hjälper människor att bearbeta bilder och lagra dem effektivt i deras minne.

  Således bör produktägare och designers bry sig om färgteori när de hanterar varumärke, marknadsföring och försäljning.

  Hur påverkar färgteori en designers och marknadsförares val?

  Inom UX-design behöver designers ett fast grepp om denna teori för att skapa meningsfulla och harmoniska användardesigner.

  Färgteori är alltså både konsten och vetenskapen att använda färg. Den beskriver hur människor tänker på färger, de visuella effekterna av färgkombinationer och hur man kontrasterar eller matchar varandra. Studien säger att människor bara tar 90 sekunder att göra en bedömning i sitt undermedvetna om en produkt.

  Så den rätta kombinationen av färger kan vara användbar för att förbättra din produktomvandling och användbarhet. Färg inspirerar oss att slappna av, känna passion för något och agera. Den berättar en historia om produkten.

  Med färgbilder kan du bedöma produkten. Låt oss ta exemplet med Mountain Dew, en fräsch energidryck. För att motivera sin slogan väljer företaget färgen mycket klokt, dvs en intensiv limegrön färg som ser ut som en neonton. Neontonen berättar att denna dryck är förknippad med energi.

  Därför kan färg användas för att kommunicera och framkalla känslor eller känslor. Oavsett om det är en varumärkeslogotyp, en catchy slogan eller ett attraktivt varumärke, känner folk alltid igen ditt varumärke med de färger du har använt i din applikation.

  Rekommenderade böcker: Färgteori

  #1. Färgpsykologi av Richards G. Lewis

  Det hjälper dig att upptäcka effekterna och betydelsen av färger.

  #2. Color Me Successful av Judy Haar

  Det hjälper dig att lära dig hur färger kan påverka företag och kunder och hur du använder färger på rätt sätt och säljer ännu mer.

  #3. Color Theory for Dummies av Eric Hibit

  Du får lära dig att välja de färger och färgkombinationer som passar bäst för dina projekt.

  #4. Färgteori av Patti Mollica

  Dessa böcker förklarar färglära från grundläggande principer till avancerade nivåer i praktiska tillämpningar.

  Slutsats

  Färg är ett av de viktiga verktyg som designers älskar att leka med. Att förstå färgteori kan hjälpa dig att använda färghjulet och färgscheman på ett klokt sätt. Även om det är svårt att bemästra färger, kan användningen av reglerna och riktlinjerna för färgteorin hjälpa dig att välja färger som kompletterar den grafik du använder.

  Du kan också utforska fördelarna med färgpsykologi i marknadsföring.