Du kan nu skapa musik med Copilot, men är det verkligen bra?

Viktiga takeaways

  • Microsoft har lagt till Suno AI-musikgeneratorn till Copilot, vilket gör att användare kan skapa AI-genererad musik på några sekunder.
  • Du kan aktivera Suno i Copilot-pluginpanelen på webbversionen av Microsoft Copilot.
  • Suno kan skapa låtar baserade på uppmaningar, men texter kan vara svåra att förstå, och sången lämnar mycket övrigt att önska.

Om du vill lägga till lite musik till dina projekt, men inte har en aning om hur du skriver din egen, varför inte få AI att göra det åt dig? Microsoft har lagt till Suno AI-musikgeneratorn till Copilot, och du kan använda den för att skapa AI-genererad musik på några sekunder.

Vad är Suno?

Suno är en tredjeparts AI-generations musiktjänst. Det känns som Spotify om all musik skapades av artificiell intelligens. Du kan använda webbplatsen för att bläddra i andras skapelser eller gå in i skapelsepaketet och laga en låt själv.

Suno ägs inte av Microsoft, men företaget utvecklade och publicerade ett plugin för Microsoft Copilot (se vad Microsoft Copilot är för mer information). Om plugin-programmet är tillgängligt där du bor kan du skapa låtar med Suno utan att skapa ett konto på webbplatsen.

Hur man aktiverar Suno i Microsoft Copilot

För att använda Suno måste du aktivera det i Microsoft Copilots plugin-panel. I skrivande stund är den här panelen inte tillgänglig på Copilot-appen inbyggd i Windows 10 och 11. För att använda den måste du besöka webbversionen som finns på copilot.microsoft.com istället.

För att aktivera Suno, leta efter Plugins-alternativet uppe till höger. Klicka på den, scrolla sedan ned och välj omkopplaren för Suno. Det finns ingen visuell feedback som låter dig veta att Suno nu är aktiv, men så länge växlingen är på bör du nu kunna använda Suno-baserade kommandon.

Hur man använder Suno i Microsoft Copilot

För att komma igång med Suno, be Copilot att ”skapa en låt.” Du vet att Suno fungerar om Copilot visar ett meddelande som lyder ”Using: Suno.”

Efter lite väntan kommer Suno att ge dig texten till din nya låt. En liten stund efter det kommer en Play-knapp att visas på låtens konst. Klicka på Play-knappen för att lyssna på din nygjorda AI-genererade låt.

Att be Suno att ”skapa en låt” är bara att skrapa på ytan av vad den kan göra. Du kan också säga åt den att skapa låtar på ett specifikt sätt, och den kommer att göra sitt bästa för att tillgodose dina behov. Du kan till exempel fråga Suno-uppmaningar så här:

  • Skapa en låt som heter ”Marching on to Friday.”
  • Skapa en låt om min mamma, Sarah.
  • Skapa en ska-låt om att leva livet fullt ut.
  • Skapa en låt i stil med Abba om att bli kär.

Om du gillar någon av låtarna Suno genererar kan du högerklicka på albumomslaget och spara ljudet. Kom bara ihåg att Suno-låtar som genereras genom Copilot endast är för personligt bruk.

Är Suno bra på att skapa musik?

Nu när vi har brutit ner hur man använder Suno är det dags att testa det. Är Suno det näst bästa inom musikskapande, eller behöver det fortfarande lite mer arbete innan det når etern?

Även om jag inte har några expertkunskaper om hur man komponerar musik, tycker jag, precis som alla andra, om att lyssna på musik. Så jag bestämde mig för att ge Suno ett försök med fem uppmaningar. Och så här gick det till.

1. Purrfect melodi

Uppmaning: ”Skapa en låt om katter.”

I en värld av hundar och fåglar som flyger högt

Det finns en varelse som fångar alla öga

Med ett spinnande så sött, och en charm så fin

Dessa små kattvänner, de är våra ögonsten (oh yeah)

De dansar i takt med sitt eget spinnande (purr, spinnande, spinnande)

De jamar med en melodi, hör du inte?

I deras kattvärld är de stjärnan i showen

Lyssna nära, du kommer att höra deras sång, låt det bara flöda!

För min första uppmaning gav jag Suno mycket frihet. Jag bad den skapa en låt om katter och låta den göra sitt. Resultatet var inte så illa.

Jag tycker om låten av den här låten, som har ett konstigt catchy beat. Och med tanke på bristen på instruktioner jag gav den, gjorde den ett bra jobb.

Mitt största problem är att texterna är ganska svåra att förstå, så du måste läsa texterna för att förstå vad som sjungs. Och själva texterna är lite svaga, speciellt när Suno försökte rimma ”purr” med ”hör”. Vilket inte fungerar alls.

2. Melodier av Stardust

Uppmaning: ”Skapa en låt i stil med Electric Light Orchestra.”

I nattens skymning utspelar sig en symfoni

Söta melodier flätas samman, berättelser som ännu inte har berättats (oh yeah)

En sång som överskrider tiden, en mans geni

Ett soniskt mästerverk, spelat av det begåvade bandet (ooh yeah)

Åh, melodierna av stjärnstoft (stjärnstoft)

Varje ton, varje ackord (ackord)

Lyser upp min själ, som en kosmisk display (oh-oh-oh)

För min andra uppmaning var jag nyfiken på hur Suno skulle hantera att göra låtar inspirerade av andra artister. Och jag blev ganska imponerad av resultatet. Åtminstone initialt.

Texten är lite bättre i den här, och musiken under versen låter suveränt. Jag kunde höra Electric Light Orchestra-inflytandet under första halvlek.

Det slutade dock med att refrängen tömdes och lät väldigt vanligt och tråkigt, vilket fick ner hela låten.

3. Sommarens slut

Uppmaning: ”Skapa en låt i stil med Blink-182 om gymnasiekärlek.”

Smyger ut på natten, våra hjärtan brinner

Sena bilturer och stulna kyssar i ösregn (ösregn)

Räknar ner dagarna tills vi äntligen är lediga

Gymnasiekärlek, känner att det är ödet

Hej, låt oss få den här sommaren att vara för evigt (för evigt)

Faller snabbt, men vi kommer aldrig att kapitulera (aldrig kapitulera)

Vi kan ta på oss världen, bara du och jag (bara du och jag)

Gymnasiekärlek, slutet kan vi inte se

Nu när jag visste att Suno kunde hantera andras stilar bad jag den göra en Blink-182-låt med ett fast tema. Resultatet blev min absoluta favorit av de fem låtarna jag skapade.

Musiken i sig är väldigt suggestiv och väcker minnen från slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Och AI:n hanterade solosången till en uppbyggnad väldigt bra.

Problemet är bara att sången i sig lät lite udda; det var ganska svårt att förstå vad som sades.

4. Mic Drop

Uppmaning: ”skapa en raplåt”

(Yeah, yeah, yeah) Jag kliver upp på scenen, redo att tändas

Ingen tid att tveka, jag är på väg att flyga

Flow så sjukt, fick dem att börja om mer

Jag är spelets kung, öppna upp dörren

Mic drop, alla lyssnar på ljudet

När jag spottar dessa barer, se folkmassan samlas runt

Mic drop, är ingen annan rappare på min nivå

Lyriskt geni, jag är den sanna definitionen av rebell

Vid det här laget insåg jag att texterna Suno genererade alla var ganska lika. De följde samma struktur och hade en liknande rytm. Som sådan bad jag Suno att göra en raplåt, i hopp om att genrens betoning på texter skulle få den att förändra sitt spel.

Tyvärr verkar det som om den här raplåten också följde ”cookie cutter-formeln” som dök upp i de andra tre låtarna. Däremot gillade jag hur AI:n taktade rapparens rytm, med långsamma och snabba partier som gelerade fint.

5. Månbelyst Serenad

Uppmaning: ”skapa en klassisk sång i stil med Chopin – Nocturne op. 9 nr 2 utan sång”

När månen lyser starkt, kastar skuggor på marken

En mild melodi fyller luften, utan ett enda ljud

Pianotangenterna dansar med grace, som viskningar i natten

En natturns serenad som gör drömmar till liv

Åh, den månbelysta serenaden, förtrollande hjärtan när den spelas

Anteckningarna faller samman, som stjärnor på en sammetshimmel

Låt musiken flyga i denna lugna natt

I drömmarnas rike, där melodier finns

För den sista utmaningen var jag fast besluten att bryta Suno ur sitt beroende av en lyrisk mall. Jag bad den att göra en låt som liknar ”Chopin – Nocturne op.9 No.2”, en klassisk låt som alla vet men inte alla vet namnet på. Jag sa då uttryckligen till den att inte lägga till någon sång.

Tyvärr fick Suno 30 sekunder in i låten innan den gav upp och lade till sång, med samma lyriska struktur som de andra fyra. Och jag fick inga Chopin-vibbar av låten, vilket nog är ett tecken på att jag pressade Suno lite för hårt här.

Sammantaget gjorde Suno ett ganska bra jobb med att hantera mina meddelanden. Alla låtarna var avlyssningsbara, och för ett gratis verktyg är allt ganska imponerande grejer.

Däremot skulle jag älska att se Suno bryta sig loss från sin ”one-size-fits-all”-inställning till texter och förbättra på sångfronten så att det är lättare att förstå vad som sjungs utan att det behövs texter.