Djupdyka in i olika faser av DevOps livscykel

DevOps är ett modernt koncept som tar snabb fart inom mjukvaruutvecklingsområdet. Det uppmuntrar hela utvecklingen och driften att samarbeta effektivt och snabbt producera högkvalitativ mjukvara.

Och att släppa kvalitetsmjukvara ökar snabbt kundnöjdheten och ger dig en konkurrensfördel på marknaden.

Enligt GitLabs globala undersökningsläpper 60 % av utvecklarna sin kod 2x snabbare än tidigare genom att använda DevOps, medan 56 % av de tillfrågade rapporterade att de hade aktiverat automatisering helt eller till största delen.

Detta blir större och bättre och sätter trender över hela världen.

Men hur fungerar DevOps egentligen?

Vad är det som gör det så övertygande och användbart i mjukvaruutveckling?

Den här artikeln kommer att reda ut alla mysterier genom att ta dig närmare hela DevOps-livscykeln, där du kommer att förstå varje fas grundligt tillsammans med verktyg du kan använda.

Låt oss börja!

Vad är DevOps?

DevOps är en modern filosofi med en uppsättning metoder, människor, verktyg och teknik som kombinerar mjukvaruutveckling och IT-drift.

Termen ”DevOps” är hämtad från två ord:

Dev = Mjukvaruutveckling

Ops = IT-drift

DevOps

DevOps syftar till att förkorta mjukvaruutvecklingens livscykel samtidigt som det tillhandahåller kontinuerlig leverans av högkvalitativ mjukvara. Att använda DevOps-metoden i mjukvaruutveckling hjälper till att förbättra din produkts kvalitet, distribuera dem med snabba handläggningstider och utföra enkla korrigeringar efter feedback.

Som ett resultat kan du glädja dina kunder, ligga före dina konkurrenter och fortsätta att uppnå större affärsmilstolpar.

En av nyckelaspekterna med DevOps är att använda en mängd olika verktyg i olika utvecklingsstadier, från utveckling, planering och testning, till övervakning, loggning, konfiguration, release, versionshantering och underhåll. DevOps-verktyg erbjuder automatisering för att spara tid, pengar och ansträngning.

Denna term ”DevOps” myntades 2009 av Patrick Debois, en belgisk konsult, projektledare och agil praktiker. Han var också en av de tidigaste DevOps-ledarna. DevOps är ett tänkesätt som uppstod för flera år sedan och närdes av experter från flera IT-bakgrunder. Den växte främst från:

  • Enterprise Systems Management (ESM)
  • Agil utveckling

I DevOps syftar ”Dev” inte bara på utvecklarna utan hela teamet som är involverat i att utveckla en mjukvarulösning. Den kombinerar människor, verktyg och processer från olika discipliner, såsom planering, testning, QA, etc. På samma sätt avser ”Ops” alla i driftteamet – systemadministratörer, systemingenjörer, säkerhetsexperter, databasadministratörer, driftpersonal, släppingenjörer och andra.

Varför välja DevOps?

Traditionella metoder för mjukvaruutveckling involverade olika manuella processer som var tråkiga, tidskrävande och krävde mer ansträngning. Det skapade också friktion mellan de två lagen, och de hade ibland problem med att komma överens.

Även om drift- och utvecklingsteamen kan vara oense på många termer, förstår de fortfarande att kundnöjdhet är målet. Kundernas krav förändras dock hela tiden. De behöver nya funktioner, funktioner och tjänster för att underlätta deras liv och öka bekvämligheten utan avbrott.

Denna efterfrågan skapar ett dilemma för företag – om de ska leverera snabba förändringar med en instabil mjukvaruproduktionsmiljö eller upprätthålla en inaktuell men stabil miljö. Men varken är produktiva eller kommer att tillfredsställa kundernas behov eller krav.

Även om utvecklare kan sträva efter att påskynda mjukvaruutvecklingen, kommer driftteamet att gå emot att distribuera programvaran med snabba förändringar utan nödvändiga säkerhetsåtgärder.

DevOps har en lösning för båda. Den samlar alla som är involverade i mjukvaruutveckling och drift. De fungerar genom att följa en uppsättning gemensamma principer, såsom:

  • Automatisera manuella, repetitiva processer för att spara tid
  • Samarbeta kring problemlösning och dela data för förbättring
  • Övervakar varje aktivitet
  • Att prioritera och mer

Låt oss förstå hur det kan gynna dig att använda DevOps.

Accelererar mjukvaruutveckling

Accelererar mjukvaruutveckling

DevOps hjälper team att skapa mjukvara i hög hastighet med kvalitet. Du kan använda olika automationsverktyg för olika processer, från planering och utveckling till testning, driftsättning, övervakning med mera. På samma sätt kan du använda mikrotjänster för att släppa uppdateringar snabbt.

Tillförlitlighet och säkerhet

DevOps säkerställer att du skapar en högkvalitativ mjukvarulösning genom att smidigt åstadkomma infrastrukturförändringar och uppdateringar utan att påverka programvarans kärna. Du kan använda övervakningsverktyg för att se hur programvaran fungerar i realtid och testa den för säkerhet och optimering.

Snabbare distribution av programvara

Med DevOps kan du utveckla, testa och förbättra dina applikationer snabbare och starta din applikation elegant i högre hastigheter. Genom att distribuera produkter tidigt kan du ta feedback och snabbt svara på behoven. Detta ger en konkurrensfördel.

Skalbarhet

DevOps hjälper dig att hantera och driva dina utvecklingsprocesser och mjukvaruinfrastruktur i stor skala. Det gör det också möjligt för dig att effektivisera komplexa system och möta förändringar effektivt med säkerhet.

Effektivt samarbete

Effektivt samarbete

Med DevOps kommer det inte att finnas någon klyfta mellan ditt utvecklings- och driftteam. Det hjälper till att minska friktionen genom att ställa rätt prioriteringar och ansvar. DevOps ökar värden som ansvarighet och en känsla av ägarskap, vilket gör att team kan dela data, delta i problemlösning och förbättra feedback.

Kundnöjdhet

Att leverera högkvalitativ programvara med DevOps som kan lösa dina kunders smärtpunkter bidrar till att öka deras tillfredsställelse. Du kan tillgodose deras behov genom att snabbt leverera din programvara och implementera feedback.

Vad är DevOps livscykel?

DevOps livscykel består av olika automatiserade processer i ett iterativt flöde. Varje fas är kontinuerlig och symboliserar en oändlighetsslinga som skildrar iteration och samarbete genom hela mjukvaruutvecklingens livscykel.

DevOps livscykel

Utvecklings- och driftteamen arbetar tillsammans i ett DevOps-ekosystem under hela mjukvarans livscykel samtidigt som de utvecklar breda färdigheter. DevOps-team använder också olika verktyg och tekniker för att automatisera manuella och långsamma processer för varje fas.

De olika faserna av en DevOps-livscykel är följande:

1. Kontinuerlig utveckling

Kontinuerlig utveckling är den första fasen i en DevOps-livscykel. Det är avgörande eftersom det handlar om att planera projektet och utveckla koden.

I detta skede förstår DevOps-teamet projektets vision och krav och planerar programvaran därefter. De samlar in alla input och diskuterar med aktieägarna. De planerar genom att skapa en lista med alla uppgifter, dela upp dem i mindre uppgifter för kontinuerlig utveckling.

När projektkraven är tydliga sätts planen igång, med början med att utvecklingsteamet kodar för programvaran. Utvecklarna ägnar sig åt kontinuerlig kodning och ändrar den om kraven förändras eller optimerar den. Det hjälper dem att ta bort buggar tidigt istället för att vänta på testfasen och öka komplexiteten.

Vidare börjar utvecklarna arbeta med källkoden efter att ha valt lämpliga programmeringsspråk, såsom JavaScript, Python, PHP, C, Java etc. De underhåller koden och sköter versionskontrollen.

Verktyg för kontinuerlig utveckling:

  • För källkodshantering (SCM) kan du använda Git, GitLab, Mercurialoch Bit hink.
  • Du kan också paketera koden i körbara filer med hjälp av Maven, Trädgård, Gradleetc.
  • För planering och samarbete kan du använda Jira, Trello, etc.

2. Kontinuerlig integration (CI)

Kontinuerlig integration (CI)

Nästa fas är kontinuerlig integration (CI) och är kärnan i en DevOps-livscykel. Din källkod kommer att ändras många gånger dagligen eller veckovis. Så, kodintegrering innebär att bygga ny kod för att stödja tilläggsfunktionerna och funktionerna och integrera koden i den befintliga.

Du skulle behöva upptäcka buggarna tidigt i koden vid varje steg via enhetstestning, integrationstestning, etc. Testning i detta skede hjälper dig att förstå hur den uppdaterade koden påverkar användarupplevelsen. Du måste också åtgärda problemen och förbättra koden med fler funktioner. Dessutom inkluderar denna fas kodgranskning, kodpaketering och kompilering.

Verktyg för CI: Du kan använda Jenkins, TeamCity, GitLab CI, CircleCIetc., för kontinuerlig integration.

3. Kontinuerlig testning

Även om du kan utföra tester innan kontinuerlig integration för att5 kontrollera problemen i din kod tidigt, kräver DevOps att du gör det i olika faser av DevOps-cykeln för att säkerställa att din kod är intakt utan fel och buggar. Det är så DevOps skapar en oändlig loop där processer görs ”kontinuerligt” för att fortsätta att förbättra en mjukvarulösning.

Så testning utförs igen för att leta efter buggar, fel och andra problem som kan påverka kodens funktionalitet, prestanda, stabilitet, säkerhet och effektivitet. Det kommer att säkerställa att programvara av hög kvalitet distribueras för att maximera användarupplevelsen.

Du kan utföra olika typer av tester för att kontrollera den övergripande mjukvarukvaliteten inifrån och ut. Det involverar funktionell och icke-funktionell testning.

  • Funktionstestning: Den kontrollerar programvarans funktionalitet för att säkerställa att allt fungerar smidigt som förväntat. Det kan vara enhetstestning, integrationstestning, sanitetstestning, systemtestning, gränssnittstestning, röktestning, alfatestning, betatestning, regressionstestning, etc.
  • Icke-funktionell testning: Den kontrollerar programvarans icke-funktionella aspekter för att förbättra programvarans effektivitet och användarupplevelse. Det kan vara prestandatestning, stresstestning, belastningstestning, säkerhetstestning, volymtestning, reliabilitetstestning, kompatibilitetstestning, användbarhetstestning, acceptanstestning m.m.

Verktyg för testning: Det finns många programvarutestverktyg tillgängliga för olika typer av testning. Även om du kan göra manuella tester, kommer användningen av automationstestverktyg att hjälpa dig att spara tid och ansträngning. Populära testverktyg för programvara är Apache JMeter, Selen, IBM Rational Performance Tester, Junit, WebLOAD, SoapUI, Acunetixoch Wapiti.

4. Kontinuerlig distribution (CD)

Kontinuerlig distribution (CD)

Efter att ha testat programvaran måste du omedelbart åtgärda problemen innan fler problem uppstår eller ett säkerhetsintrång inträffar. Därefter kan du testa programvaran igen och se till att inga buggar och fel finns i detta skede.

När programvaran äntligen är klar kan du distribuera den på dina produktionsservrar. Kontinuerlig distribution (CD) är avgörande och det mest aktiva i en DevOps-livscykel. Det involverar konfigurationshantering för att säkerställa att koddistributionen är smidig och exakt.

Ditt utvecklingsteam kan släppa koden noggrant till servrarna och schemalägga uppdateringar och underhåll samtidigt som konfigurationen bibehålls konsekvent över produktens livscykel.

För distribution kan du också använda metoder som containerisering för att paketera koden med alla dess beroenden och komponenter som ramverk, bibliotek, binärer, konfigurationsfiler etc. Detta gör att koden kan köras i en isolerad miljö för att skydda mot risker. Containeriseringsverktyg är användbara och säkerställer konsistens genom hela utvecklings-, testnings- och distributionsprocessen.

Verktyg för CD: Du kan använda Ansible, Marionett, Luffare, GoCD, Kocketc., för kontinuerlig driftsättning och Hamnarbetare för containerisering.

5. Kontinuerlig återkoppling

Att kontinuerligt ta emot feedback och arbeta med dem är en viktig komponent i DevOps. Det hjälper dig att förstå kundupplevelsen med din produkt efter att den har implementerats. På så sätt kan du optimera den för framtida versioner och tillgodose en bättre användarupplevelse.

Att samla in feedback kräver nära samordning mellan olika team, inklusive utveckling, testning, driftsättning, support, QA, marknadsföring och andra relaterade team. De analyserar kundernas beteende regelbundet för att förbättra mjukvaran vad gäller prestanda, funktionalitet, funktioner, säkerhet, användbarhet, användarvänlighet, tillförlitlighet, estetik, etc.

För kontinuerlig feedback kan DevOps-teamen ta kundfeedback i olika former:

  • Samla in feedback via sociala mediekanaler som LinkedIn, Facebook, Instagram, etc.
  • Genomföra undersökningar

Verktyg för kontinuerlig feedback: Jira Service Management, Pendo, Slakoch Få feedback.

6. Kontinuerlig övervakning

Implementeringsfasen är inte slutet på en DevOps-livscykel. Som nämnts tidigare är det en kontinuerlig process eller en oändlig loop där varje fas upprepas för att förbättra mjukvaran.

Med kontinuerlig övervakning kan du få djupare insyn i din programvaras övergripande prestanda, funktionalitet och hälsa i realtid, från dess infrastruktur till avancerade komponenter.

Så efter att ha distribuerat din programvara måste du övervaka den kontinuerligt för att analysera hur den fungerar. Du måste övervaka den för problem som systemfel, konfigurationsproblem, lågt minne och så vidare. Säkerhetsriskerna expanderar; övervaka därför ständigt din programvaras säkerhetsstatus och använd metoder för att skydda den.

I DevOps måste du regelbundet hålla koll på din programvara mot dessa problem och risker. Du bör övervaka telemetrier som data- och händelseloggar, metadata och varningar mot vissa fördefinierade förhållanden. Med hjälp av denna information skulle ditt DevOps-team extrahera meningsfulla insikter för att lösa problem snabbare och förbättra applikationskvaliteten.

På samma sätt kommer driftteamet att övervaka programvarans status och användaraktivitet, kontrollera om det finns ovanligt systembeteende, spåra buggar och fel, etc. Och om de hittar något problem eller avvikelse informerar de teamet och arbetar tillsammans för att eliminera problemet och återställa dess integritet.

Verktyg för övervakning: Att använda verktyg för att automatisera programvaruövervakning kommer att spara timmar samtidigt som problem upptäcks och meddelas i realtid för att vidta omedelbara åtgärder. Du kan använda kontinuerliga övervakningsverktyg som Ny relik, Nagios, Splunk, ELK Stack, Datahund, Prometheusoch Grafana.

7. Kontinuerlig verksamhet

Kontinuerlig verksamhet

Precis som övervakning måste du utföra olika operationer för att säkerställa att din programvara fungerar bra, uppdateras regelbundet med förbättringar och fler funktioner och gläder dina användare.

Huvudsyftet med kontinuerlig drift är att automatisera releaseprocessen av din programvara tillsammans med dess efterföljande uppdateringar. Anledningen är att din programvara kommer att kräva underhåll efter en viss tid för att möta kundernas krav, förbättra dess funktionalitet och funktioner och eliminera underliggande problem, precis som vilken annan maskin du använder.

Men underhåll kräver vanligtvis att utvecklarna tar din server offline, vilket ökar mjukvarans driftstopp. Och du vet, även ett litet driftstopp kan kosta dig avsevärt och påverka användarupplevelsen.

För att bekämpa detta problem automatiseras kontinuerlig verksamhet med hjälp av verktyg och system för att minska eller eliminera stilleståndstider samtidigt som den övergripande processen för att utveckla, testa och släppa din programvara i olika miljöer förenklas. Genom att erbjuda konsekvent drifttid till dina användare kan du erbjuda oavbruten service till dina kunder, vilket de kommer att älska.

Verktyg för kontinuerlig drift: Du kan använda containerorkestreringssystem som t.ex Kubernetes, Hamnarsvärmetc., för kontinuerlig drift.

Hur adopterar man DevOps? De 4 E

Att använda DevOps betyder inte att du köper något fristående verktyg och börjar utveckla din programvara. Det är inte ett verktyg utan en teknik, metod eller filosofi som måste omfamnas graciöst för att få ut det mesta av det.

Så här kan du använda DevOps sömlöst och bevittna tillväxt.

1. Omfamna DevOps-kulturen

Det är viktigt att du förstår DevOps grundligt och dess värde för din mjukvaruutvecklingsprocess. DevOps-kulturen spelar en avgörande roll för att forma dess implementering, och består av vissa värderingar, såsom:

  • Tillväxttänk: DevOps syftar till tillväxt för hela teamet och varje medlem. Det främjar kontinuerligt lärande med regelbunden feedback, förbättringar och samarbete till det större bästa.
  • Kortare releasecykel: DevOps betonar att accelerera produktens releasecykel med kvalitet. Det resulterar också i enklare planering och riskhantering och låter dig vidta snabba åtgärder för att anpassa dig till förändringar.
  • Samarbete: DevOps samlar olika team som arbetar som ett och löser problem. Det ökar samarbetet, ömsesidigt förtroende och transparens inom teamet genom att erbjuda större insyn i processerna samtidigt som det är i linje med affärsmålen.
  • Ansvarsskyldighet: Varje medlem är ansvarig för sin uppgift såväl som framgångsrikt projektslut och leverans vid snabba handläggningstider med kvalitet.

2. Utvärdera dina krav

Utvärdera dina krav

DevOps-vägen kan ta olika vändningar för olika team och företag beroende på deras unika krav.

Därför, när du använder DevOps, identifiera dina unika krav och mål med att skapa programvaran. Baserat på detta kan du planera och lägga strategi på DevOps-faserna och göra en snabb övergång. Ta reda på de områden där implementering av DevOps verkar användbart, välj rätt verktyg och beskriv kraven för att uppfylla dessa planer.

3. Betona statistik

Att mäta och spåra framsteg är avgörande om du vill se förbättringar efter att ha antagit DevOps. För detta måste du leta efter korrekta mätvärden att mäta, vilket kan vara:

  • Programvarans genomsnittliga laddningstid
  • Medeltid till produktion (MTTP)
  • Mean Time to Recovery (MTTR)
  • Utbyggnadsfrekvens och hastighet

Överdriv inte desto mindre; annars kan det vara förvirrande, även om det kan vara fördelaktigt att lägga till några baserat på dina behov. Det hjälper ditt team att fastställa mål för varje mätvärde och fortsätta med det. Dela också dina tillväxthastigheter, förbättringar och utvecklingar med ditt team för att hålla dem på samma sida.

4. Använd DevOps bästa praxis

DevOps bästa praxis

Att använda DevOps kan bli en smidig resa om du använder några bästa DevOps-praxis, som:

  • Agil projektledning: Den syftar till samarbete, feedback från användare, kortare produktionscykler och snabb anpassning till förändrade behov. Det är i motsats till traditionella tillvägagångssätt med längre produktions- och releasecykler med faser i sekvens.
  • Automation och DevOps Toolchain: DevOps verkar ofullständig utan att använda verktyg eftersom automatisering är hjärtat i DevOps. Det säkerställer snabbare utveckling och release med hög kvalitet samtidigt som det sparar tid och resurser. DevOps verktygskedja består av massor av verktyg för varje fas, från utveckling, planering och testning, till driftsättning, feedback, övervakning och drift, som förklarats tidigare.
  • Mikrotjänster: Denna arkitektur involverar att bygga mjukvara som en uppsättning av flera små tjänster som kör sina egna processer samtidigt som de interagerar med andra via ett gränssnitt eller API. Dessa tjänster är byggda för att tjäna ett specifikt syfte med hjälp av ramverk, bibliotek och programmeringsspråk och släpper dem separat som en tjänst eller en grupp. Detta frikopplade tillvägagångssätt möjliggör enkel kontinuerlig integration och leverans.
  • Infrastruktur som en kod (IaC): Det hjälper dig att konfigurera, tillhandahålla och hantera din infrastruktur som nätverk, anslutningar, virtuella maskiner, etc., via kod konsekvent med hastighet, istället för att göra allt manuellt. På så sätt kan ditt team distribuera systemresurserna med bättre kontroll och tillförlitlighet med färre fel.
  • Säkerhetsmetoder: Implementering av DevOps med full smidighet och respons kräver att du inkluderar IT-säkerhet på grund av ökade risker. Säkerheten är integrerad från början till slut, vilket ger upphov till DevSecOps för att säkra programvaran och dess infrastruktur och automatisera säkerhetsaktiviteter.

För detta kan du använda en integrerad utvecklingsmiljö (IDE) som Visuell Studio eller PyCskada eller utnyttja containerisering för att isolera din konstruktion och öka säkerheten. Verktyg för DevSecOps kan vara SonarQube, Accunetix, Checkmarxetc.

Slutsats

DevOps är en modern mjukvaruutvecklingsmetodik som gör det möjligt för organisationer att skapa högkvalitativa mjukvaruprodukter med snabba handläggningstider. Den innehåller en rik uppsättning metoder, principer och verktyg för att åstadkomma framgångsrik mjukvaruutveckling, förbättra kundnöjdheten och ge en konkurrensfördel.

Så varför stanna kvar? Använd DevOps och dra nytta av dess möjligheter. Du kan också använda de bästa DevOps-verktygen i varje skede av din mjukvaruutvecklingslivscykel för att automatisera uppgifter och spara tid, pengar och ansträngning.