DevOps-automatisering spelar en avgörande roll för att korta ner återkopplingsslingan mellan utvecklings- och driftteamen, och detta sker med minimal mänsklig insats. Resultatet är en snabbare distribution av både tjänster och applikationer.
Konsumtionen av tekniska produkter och tjänster har ökat lavinartat. Detta innebär en ständig press på utvecklare och tillverkare att inte bara möta den växande efterfrågan, utan också att innovera, skapa, marknadsföra, uppdatera och repetera denna process kontinuerligt.
Från tillverkning av konsumentvaror till avancerad IoT-mjukvaruutveckling, ser vi integration och robotiserad processautomatisering överallt.
DevOps är inget undantag. Genom att automatisera repetitiva uppgifter i en DevOps-cykel kan man snabbare publicera programvara, mobilappar, webbtjänster eller fysiska varor, vilket ger en konkurrensfördel.
Är du ny inom DevOps-automatisering eller osäker på var du ska börja? Läs vidare!
Vad är DevOps-automatisering?
DevOps-automatisering handlar om att använda tekniker och verktyg för att utföra återkommande uppgifter och rutinarbete som annars skulle utföras manuellt av mjukvaru- eller produktingenjörer. Det hjälper också till att förbättra kommunikationen och återkoppling mellan affärssidan och utvecklingsteamen.
Genom att automatisera utvecklingsuppgifter inom en mjukvaruutvecklingslivscykel (SDLC), kan drift- och apputvecklingsteam arbeta smidigare tillsammans.
Detta samarbete kan omfatta alla aspekter av DevOps-cykeln, såsom kontinuerlig förbättring av design, byggversioner, tester, releaser, distributioner och spårning av mjukvaruapplikationer. Samma principer gäller även för produkt- och tjänsteutveckling.
De två huvudmålen med automatisering av DevOps-cykeln är:
- Att förbättra samarbetet mellan team i projekt.
- Att automatisera repetitiva, rutinmässiga, manuella och felbenägna uppgifter.
Genom att använda DevOps-automatiseringsmetoder och verktyg kan man påskynda tiden till marknaden genom att minimera flaskhalsar som orsakas av mänskliga misstag, förseningar och kompetensbrist. Detta leder till kortare och färre återkopplingsslingor för utvecklings- och driftteamen.
Automatisering kan tillämpas på olika DevOps-uppgifter, till exempel:
- Att effektivt tillämpa den senaste koden från den senaste commit.
- Att skapa en slutgiltig version i ett programvarulager.
- För tjänsteuppgraderingar.
- På en fristående applikation som är redo för marknaden.
Automatisering gör DevOps-processen mer kostnadseffektiv, prisvärd och framtidssäker genom kontinuerlig och inkrementell utveckling av mjukvara, produkter eller tjänster.
Dessutom kan automatiseringen optimeras med hjälp av containrar, Kubernetes och infrastruktur med mikrotjänster.
Varför är automatisering viktig i DevOps?
Automatisering i DevOps är nödvändig för att frigöra tid för DevOps-teammedlemmar, så att de kan fokusera på kreativ problemlösning, ny kodutveckling och noggrann testning. Det minskar antalet vardagliga och felbenägna uppgifter som belastar teamen. Detta leder till ökat samarbete och enklare kommunikation.
Ytterligare anledningar till att införa en DevOps-automatiseringskultur inkluderar:
Konsekventa funktioner och prestanda
Genom att använda automatiserade verktyg i varje fas av DevOps-cykeln kan du säkerställa en mer enhetlig kvalitet på din produkt, applikation eller tjänst. Robotar gör inte misstag, förutsatt att koden är korrekt.
Detta är särskilt viktigt om du behöver producera flera kopior av programvara eller tjänster för olika enheter och plattformar.
Ökad utvecklingshastighet
Om du behöver utveckla fler applikationer eller tjänster på kortare tid är DevOps-automatisering den optimala lösningen. Det ger dig en konkurrensfördel genom att du snabbare kan lansera din produkt på marknaden.
Automatisering hjälper även till att snabbt åtgärda buggar och säkerhetsrisker som upptäcks av användare eller etiska hackare. Detta bygger förtroende för ditt varumärke.
Skalbarhet med DevOps
Med automatiserad DevOps kan du snabbare skala upp utvecklingsprocessen jämfört med traditionella metoder.
Flexibilitet med DevOps
Förändringar kan ske snabbt, både inom företaget och på marknaden. För att möta kundernas krav på nya funktioner och uppdateringar krävs snabba produkt- och tjänsteuppgraderingar. Ibland kan det även behövas en förändring av varumärkesidentiteten.
Med automatiserad DevOps kan du göra snabba konfigurationsändringar som enkelt tillämpas på alla tjänster och produkter. Detta gör det möjligt att hålla jämna steg med den ständigt föränderliga marknaden.
Olika typer av DevOps-automatisering
Vilka typer av DevOps-automatisering som används i ett företag beror på många faktorer, som bransch, kundbas, marknadsstorlek och investeringar. Här är några standardtyper som ofta implementeras:
#1. Automatisk testning
Automatiserad end-to-end-testning spelar en viktig roll i att identifiera fel, säkerhetsproblem och buggar tidigt i processen för kontinuerlig integration och kontinuerlig leverans (CI/CD).
Denna automatisering säkerställer en regelbunden, säker och högkvalitativ leverans av produkter, tjänster eller applikationer till användarna.
#2. Automatiserad CI/CD
CI/CD-pipelines är särskilt användbara för agila DevOps-team. Automatisering av CI/CD är avgörande för att utveckla högkvalitativ och säker kod.
Detta gör det även möjligt att uppfylla viktiga affärsbehov. Processen kan även utökas till kontinuerlig driftsättning, där alla ändringar och uppdateringar som godkänts automatiskt går till produktionsnivån.
#3. Automatiskt samarbete
Möten, brainstorming och digitala whiteboards kan ta mycket tid för DevOps-team. Att organisera möten bör inte ta upp onödig tid för ingenjörer.
Här kommer automatiserat samarbete in i bilden. Verktyg som Bitbucket Server, Atlassian Confluence, Microsoft Teams, Atlassian JIRA och Basecamp underlättar automatiserat samarbete.
#4. Automatiserad nätverksprovisionering
Med denna typ av DevOps-automatisering får utvecklare tillgång till nödvändiga datorresurser när de behöver det. Ingenjörer behöver inte lägga tid på systemkonfiguration. Verktyg som Kubernetes och containers används för att tillhandahålla nätverks- och datorplattformar.
#5. Automatisk applikationsövervakning
Automatiserade verktyg för övervakning av applikationer och tjänster kan ställas in i DevOps-projekt. Eventuella avbrott, serviceproblem, buggar och fördröjningar övervakas automatiskt. Detta minskar den genomsnittliga tiden det tar att åtgärda ett problem (MTTR). Data kan även matas in i verktyg för dynamisk miljöhantering (DEM).
Användningsområden för DevOps-automatisering
Mjukvaruutveckling
Mjukvaruutvecklingsbranschen är det område där DevOps-automatisering används mest. Automatisering säkerställer smidig kommunikation mellan teammedlemmar, vilket leder till bättre och snabbare samarbete. Projektuppdelning och arbetsfördelning kan ske automatiskt.
Automatiserad DevOps hjälper även till att upptäcka fel tidigt i processen, vilket minskar antalet buggar och underlättar buggfixning. Detta resulterar i snabbare mjukvaruutveckling och leverans till kunder.
Online-handelsföretag
Online-handelsföretag kan automatisera sina utvecklings- och testprocesser med hjälp av DevOps-automatisering.
Detta gör att företag kan slutföra implementeringsprocessen på under en minut, vilket tidigare tog dagar eller veckor med manuell hantering. Handläggningstiden minskar och kundernas intressen tillgodoses snabbare.
Telekomleverantörer
DevOps-automatisering hjälper telekomföretag att snabbare lansera nya nätverkscykler genom design och implementering. Testningen blir också betydligt snabbare.
Automatisering hjälper även dessa företag att lägga till säkerhetskorrigeringar till sina nätverkslager dagligen, med minimal ansträngning. Detta skyddar användardata från olika typer av säkerhetsrisker.
Bankverksamhet
Bank- och fintechföretag måste vara noggranna med datahantering. Banker kan integrera säkerhets- och efterlevnadsåtgärder genom att automatisera DevOps-processen. Eftersom automatisering gör integrationen snabb minskar risken för säkerhetsrisker.
Detta minskar även tiden för regressionstester. Bankerna kan erbjuda sina kunder kvalitetsapplikationer på kortare tid, med mindre beräkningstid, vilket minskar kostnaderna.
Bilindustri
Att öka produktionen inom bilindustrin är en komplex process. Det är viktigt för tillverkarna att hitta fel i ett tidigt skede. DevOps-automatisering gör detta enklare och underlättar smidig uppskalning av produktionen.
Funktioner
Det finns i dagsläget inget komplett automationsverktyg som täcker hela DevOps-ekosystemet. De flesta projekt använder olika verktyg för olika faser av DevOps-livscykeln. Här är några standardfunktioner som ett automationsverktyg bör ha:
- End-to-end-kryptering för mjukvarukod eller produktdesigndata för att skydda företagets immateriella rättigheter och data.
- AI-baserad kodkomplettering och syntaxförslag för repetitivt skript.
- En plattform som Google Colab ger tillgång till olika kodbibliotek. Utvecklare kan använda befintliga bibliotek och göra små ändringar för att snabbt skriva mycket kod.
- Projektledningsfunktioner som delar upp stora projekt i små uppgifter.
- En överskådlig instrumentpanel för ett eller flera DevOps-projekt.
- Ett produktionsidentiskt ekosystem så att utvecklare kan arbeta på en standardplattform. Detta minskar utvecklingsrelaterade problem.
- Kontinuerlig testning och sårbarhetskontroll av säkerhet i bakgrunden.
Nu ska vi diskutera hur man väljer ett lämpligt verktyg för DevOps-automatisering.
#1. Användarvänlighet
DevOps-automationsprogramvara bör ha ett gränssnitt som alla kan använda utan svårigheter. Olika team kommer att använda verktyget, och för många kan det vara en ny erfarenhet. Därför bör dessa verktyg vara användarvänliga, enkla att använda och ge nödvändiga visualiseringar för varje användare.
#2. Skalbarhet
När ditt företag växer kan ditt team växa. Om din DevOps-automatiseringsapplikation inte erbjuder skalbarhet kommer du snart behöva hitta ett annat verktyg. För att undvika detta, välj en applikation som är skalbar enligt dina behov.
#3. Funktioner jämfört med pris
När man väljer en plattform för DevOps-automatisering bör man jämföra priset med det värde den ger. Kontrollera att verktyget erbjuder de funktioner du behöver och hur mycket det kommer att kosta.
#4. Integration
Olika team kommer att använda verktygen, så de bör stödja integration med alla vanliga applikationer för ett smidigt arbetsflöde. Se till att det är kompatibelt med utvecklingsverktyg, IDE, projektledningsplattformar, testverktyg och kommunikationsverktyg.
Här är några av de DevOps-automatiseringsverktyg som de mest framgångsrika DevOps-teamen använder:
Docker
Docker är ett verktyg för snabb applikationsutveckling. Miljontals utvecklare använder denna plattform för att snabbt bygga, köra och dela moderna applikationer. Du kan använda den under hela utvecklingsprocessen för att slippa upprepade konfigurationsuppgifter.
Denna plattform erbjuder användargränssnitt, CLI:er och API:er som fungerar tillsammans för en effektiv och förutsägbar utveckling. Den stöder även molnpartners som AWS, Azure och JFrog.
Jenkins
Jenkins är en bra plattform för utvecklingsarbete av alla storlekar. Det är en automationsserver med öppen källkod som kan användas för att bygga, distribuera eller automatisera alla DevOps-projekt.
Du kan installera detta fristående program på Windows, Mac, Linux och Unix-liknande operativsystem. Med hjälp av hundratals plugins kan du integrera det med andra verktyg.
Git
Du kan automatisera DevOps-processen med Git. Detta system med öppen källkod kan hantera projekt av alla storlekar snabbt och effektivt. Det erbjuder även funktioner som flera arbetsflöden, smidiga hanteringsområden och lokal förgrening till låg kostnad.
Eftersom alla operationer utförs lokalt kan du dra nytta av en hög hastighet. De distribuerade och förgrenade systemen gör att du kan implementera valfritt antal arbetsflöden.
Ansible
Med Ansibles automatiseringsfunktioner kan du förbättra utvecklingsprojektets DevOps-praxis. Det gör det möjligt att modernisera IT och distribuera mjukvaruapplikationer snabbare och effektivare. Team kan enkelt förstå, anpassa och använda plattformen för att snabbt upptäcka fel.
Det är även användbart för tillförlitliga distributioner och samordnade återkopplingsslingor. På så sätt kan personalen anpassa och skala sitt arbetsflöde efter efterfrågan.
Progress Chef
Progress Chef är en plattform som sammanför utvecklare och systemadministratörer. Lösningen består av fyra produkter: Chef Infra, Chef Habitat, Chef InSpec och Chef Automate.
Detta är en komplett automatiseringslösning för applikationer och infrastruktur. Team kan snabbare hantera sitt DevOps-arbetsflöde samtidigt som de säkerställer efterlevnad, hantering, applikationsleverans och molnsäkerhet.
Slutord
För att ditt företag ska växa måste du utveckla tjänster och produkter snabbare. Företag som står inför denna press använder automatisering i sina DevOps-processer.
DevOps-automatisering eliminerar inte arbetskraften från utvecklingsprocessen, utan höjer istället kvaliteten på dina produkter och minskar fel.
Använd DevOps-automatisering för att lansera din produkt på marknaden så snabbt som möjligt, med så få fel som möjligt. Uppdatera även din produkt ofta utan att överskrida budgeten. Du kan använda verktygen som nämns ovan för att få hjälp.
Nu kan du läsa mer om DevOps livscykel.