Det känns äntligen som en ”proffs” enhet

Viktiga takeaways

 • iPhone 15 Pro erbjuder subtila men uppskattade förbättringar som gör den mer värd ”Pro”-namnet, inklusive introduktionen av USB-C, LOG Video Recording och en anpassningsbar åtgärdsknapp.
 • iPhone 15 Pro är utan tvekan Apples mest väl avrundade smartphone hittills, med minsta möjliga kompromisser.
 • iPhone 15 Pros introduktion av inbyggt stöd för LOG-videoinspelning är en spelförändring för innehållsskapare, vilket möjliggör större dynamiskt omfång och flexibilitet vid videoinspelning.

Vi har vant oss vid inkrementella uppdateringar med våra iPhones, och även om det fortfarande i stort sett är sant, erbjuder årets iPhone 15 Pro lite mer att tugga på. Apples senaste Pro stoltserar inte med en dramatisk makeover, men den kommer med en bunt subtila men mycket uppskattade förbättringar som, när de kombineras, gör dessa smartphones mer värda sitt ”Pro”-namn än någonsin tidigare.

Paul Antill / MakeUseOf Apple iPhone 15 Pro

Redaktörens val

Från den efterlängtade användningen av USB-C till den anpassningsbara åtgärdsknappen och förbättrad kameraprestanda, denna iPhone har löften om en förbättrad användarupplevelse. Spotlight-funktionen är det inbyggda stödet för LOG-videoinspelning, en spelväxlare för kreatörer, även om enheten inte är utan dess egenheter, inklusive potentiell överhettning och Titaniums känslighet för repor.

Märke Apple

SoC A17 Pro-chip

Skärm 6,1 tum OLED, 2556 x 1179 px 460ppi

RAM 8GB

Lagring 128GB

USB-C-portar (upp till 10 Gb/s)

Frontkamera 12MP kamera ƒ/1,9 bländare

Bakre kamera 48 MP Huvud: 24 mm, ƒ/1,78 bländare, 12 MP Ultra Wide: 13 mm, ƒ/2,2 bländare, 12 MP 3x Telefoto: 77 mm, ƒ/2,8 bländare

Färger svart titan, vit titan, blå titan, naturlig titan

Vikt 6,60 oz (187 g)

Laddningshastighet Upp till 50 % laddning på 30 minuter med 20W adapter

Material Titan

Fördelar

 • Mer ”proffs” än någonsin
 • USB-C-laddning och 10 Gbps dataöverföring
 • Native LOG videoinspelning
 • Action Button är mycket anpassningsbar
 • Förbättrad prestanda i svagt ljus
 • Stöder extern inspelning till SSD och SD-kort

Nackdelar

 • Titan är kanske inte lika hållbart
 • Tidiga rapporter om överhettning
 • 5X-kameran är begränsad till Pro Max

Med introduktionen av USB-C tar Apple ett betydande (om än påtvingat av EU) steg för att ta itu med en av de viktigaste vägspärrarna som avskräckte inbitna Android-användare från att ta till sig Apples ekosystem. Utöver bekvämligheten med standardiserad laddning, tacklar iPhone 15-serien, särskilt Pro och Pro Max, en långvarig nackdel med att använda en iPhone: brist på stöd för externa tillbehör och extremt långsamma dataöverföringshastigheter.

Paul Antill / MakeUseOf

Det är säkert att säga att detta är utan tvekan Apples mest väl avrundade smartphone hittills. Det har blivit min favorit iPhone-uppgradering hittills.

Ett hett ämne har dock kastat en skugga över denna parad. Det verkar som om en kombination av det nya Titanium-bygget, en smalare profil och den förstärkta processorkraften hos A17 Pro-chippet har lett till utbredda rapporter om överhettning och termisk strypning i iPhone 15 Pro och Pro Max. Medan potentiella programvarufixar är i pipelinen, har dessa nya Pro-modeller bitit av sig lite mer än de kan tugga?

Startpriser och potentiell framtida prishöjning

Basmodellen av iPhone 15 Pro börjar på samma $999 som förra året, med 128 GB lagringsutrymme. Om du tappar 128 GB-alternativet börjar iPhone 15 Pro Max nu på $1 199. Även om detta pris matchar lagringskonfigurationen och kostnaden för 256 GB 14 Pro Max, för dem som inte nödvändigtvis behöver de extra 128 GB lagringsutrymme, kan det extra $200-gapet mellan de två Pro-modellerna vara tillräckligt för att svänga bort dem från de större Pro Max.

Jag misstänker att detta är en del av Apples större plan att gradvis fasa ut 128 GB-alternativet från deras Pro-sortiment, vilket möjligen utökar denna trend till hela deras utbud. Detta drag kan vara en föregångare till att Apple standardiserar 256 GB som det nya baslagringsalternativet för alla deras enheter. Om det händer kan vi kanske en prishöjning på $100 över hela linjen.

Paul Antill / MakeUseOf

Vad är nytt på iPhone 15 Pro?

Prestanda

Prestanda har alltid varit en viktig diskussionspunkt i Apples iPhone keynotes, och iPhone 15 Pro gör ingen besviken. Som väntat är det den snabbaste iPhonen hittills, men det skulle det naturligtvis vara. Hastighetsökningen kommer med tillstånd av den nya 3nm A17 Pro-processorn, och även om den inte kommer att få dina vardagliga uppgifter som applanseringar, webbsurfning eller spel att kännas drastiskt smidigare, ger den några anmärkningsvärda förbättringar.

Under huven har A17 Pro en 6-kärnig CPU, som utlovar en prestandaökning på 10 procent jämfört med A16. Den 6-kärniga GPU:n höjer å andra sidan insatserna ytterligare och ger upp till 20 procent snabbare prestanda. Det som verkligen är spännande är GPU:s nyfunna stöd för mesh-skuggning och hårdvaruaccelererad strålspårning. Dessa banbrytande grafiktekniker kan potentiellt möjliggöra funktioner som vanligtvis förknippas med PC-spel eller nuvarande generations konsoler.

Paul Antill / MakeUseOf

Apple har gett oss en glimt av framtiden med teasers av kommande spel som Death Stranding, Resident Evil Village och Resident Evil 4. Dessa titlar bör utnyttja den extra GPU-prestandan på dessa nya Pro-telefoner. Men låt oss vara ärliga, med tanke på lagringsutrymmet som dessa spel kräver och de relativt små smartphoneskärmarna, kan man ifrågasätta nödvändigheten av sådan spelförmåga på en mobil enhet.

Även om iPhones kanske inte är redo att störta dedikerade spelplattformar som Steam Deck när som helst snart, är det onekligen ett positivt steg i rätt riktning, särskilt när man överväger Apples pågående ansträngningar för att locka utvecklare och utöka sitt spelekosystem. iPhone 15 Pro går bortom spelandet och tar ett praktiskt steg genom att öka RAM-minnet från 6 GB till 8 GB. Det här handlar inte bara om råkraft; enheten kan hålla fler appar lagrade i minnet i bakgrunden, vilket resulterar i något förbättrade multitasking-möjligheter. Det är dessa subtila förbättringar som ofta gör en märkbar skillnad i den övergripande användarupplevelsen.

USB-C: Mer än bara laddning

Ankomsten av USB-C i iPhones ekosystem låser upp många möjligheter. I flera år kändes min iPhone som den udda bland mina tekniska enheter, vilket tvingade mig att komma ihåg att bära runt på en daterad blixtkabel vart jag än gick. Att använda USB-C är ett välkommet skifte, och det är utan tvekan en av de viktigaste förändringarna. Ja, Apple backades in i ett hörn av EU för att göra detta, men fördelarna sträcker sig mer än bara laddningsbekvämlighet.

Paul Antill / MakeUseOf

Eftersom Apple är Apple, kombinerar de iPhone 15 Pro med en USB 2.0-kabel. De kommer att presentera sitt hållbarhetsarbete men ändå pressa användarna att köpa en annan kabel i efterhand. Den medföljande kabeln räcker för laddning, men om du äger eller köper en snabbare USB 3-kabel kan du frigöra hela potentialen för överföringshastigheter på 10 Gbps. Detta innebär att kopiering av dessa betydande ”Pro”-video- och fotofiler blir en anmärkningsvärt bekvämare uppgift. Införandet av USB 3.2 Gen 1 är exklusivt för 15 Pro-serien i år, men det skulle inte vara förvånande om Apple fortsätter detta som en signatur Pro-funktion i framtida modeller.

Vad som är mer spännande är med ökningen av USB-C-hastigheter, du har nu kraften att spela in videor direkt på externa SSD-enheter eller till och med SD-kort! Märkligt nog, inom Apples standardkameraapp är detta inte bara ett alternativ utan ett krav om du tänker spela in LOG vid 4K60FPS. Jag är nyfiken på att se möjligheterna med framtida fodral och tillbehör från tredje part som mer sömlöst integrerar dessa externa lagringslösningar eller till och med tillbehörsadaptrar.

Än så länge är jag fortfarande orolig att jag kan spela in video direkt på ett SD-kort och sedan enkelt överföra det till din MacBook utan invecklade processer. Även om du inte planerar att använda LOG är det ett viktigt steg framåt som förenklar inspelningsprocessen och effektiviserar efterproduktionsarbetsflödet för innehållsskapare.

Paul Antill / MakeUseOf

Åtgärdsknapp

Även om vissa av oss kanske saknar den taktila tillfredsställelsen av att glida till tystnad och veta vid en snabb blick att din telefon inte kommer att slockna under ett bröllop, är den nya Action-knappen mycket mer användbar.

Paul Antill / MakeUseOf

Jag har min inställning för att snabbt starta kameran till dess videoläge, vilket visar sig vara praktiskt för dessa improviserade videoinspelningar. Hur enkelt detta än verkar var detta en stor överraskning för mig.

Paul Antill / MakeUseOf

Kudos till Apple för att de tillåter användare att anpassa den här knappen hur de vill, och inte begränsar åtgärder till Apples egna appar eller genvägar. Det här är ett otroligt steg mot flexibilitet: en genvägsknapp för Google Assistant på en iPhone, någon?

Men just nu känns det lite underväldigande, och det är lite blandat för mig.

Paul Antill / MakeUseOf

Frånvaron av stöd för dubbelklick för att utlösa ytterligare åtgärder utöver vad du har tilldelat en enda press känns som ett förbiseende eller kanske en avsiktlig begränsning. Det gör att vi vill behålla bekvämligheten med att tysta våra telefoner samtidigt som vi kan njuta av en sekundär funktion.

Medan vissa lösningar från tredje part använder andra appar, hoppas jag att Apple kommer med inbyggt stöd för detta i en framtida uppdatering. Det är en av de funktioner som har stor potential och som bara behöver lite mer eftertanke för att blomma ut fullt ut.

Är ett 5X telefoto värt uppgraderingen?

15 Pro har tre välbekanta kameror: en 24 mm 48 MP huvudkamera med f/1.78 bländare, en f/2.2 13 mm 12 MP Ultra Wide kamera och en f/2.8 77 mm 12 MP telefoto. De är i stort sett samma som 14 Pro, speciellt när man tar foton under dagen. Som med de flesta andra iPhone-uppgraderingar blir fördelarna mer märkbara i svagt ljus. Både 15 Pro och 15 Pro Max har en större 48-megapixelsensor på huvudkameran, vilket hjälper till att fånga fler detaljer.

Paul Antill / MakeUseOf

När jag testade iPhone 15 Pro och 14 Pro senare under dagen, in i solnedgången och natten, var det uppenbart att den nya iPhone 15 Pro inte behövde aktivera nattläget lika ofta. Den uppgraderade fotoniska motorn gör sin magi bakom kulisserna, vilket resulterar i bilder i svagt ljus med förbättrad bruskontroll och bibehållen skärpa.

Paul Antill / MakeUseOf

En anmärkningsvärd bekvämlighet, tack vare dess snabbare processor, är att eliminera behovet av att växla mellan foto- och porträttlägen. Om en person, katt eller hund upptäcks i ramen, samlar kameran automatiskt in djupdata, så att du senare kan bestämma om du vill ha ett standardfoto eller ett porträtt. Jag fotade ofta aldrig i porträtt eftersom jag visste att resultaten var träffade eller missade, eller så fotograferade jag andra motiv som inte krävde det utseendet, så jag bestämde mig bara för att hålla i det vanliga fotoläget.

5X tetraprisma-teleobjektivet exklusivt för iPhone 15 Pro Max kan få dig att undra om du ska betala ut de extra pengarna och uppgradera till den större modellen. Det är ett utmärkt val när du tar motiv på långt avstånd, främst landmärken. Det har dock några nackdelar som kan göra 3X-objektivet som finns på Pro till ett mer förnuftigt val för nästan allt annat. Noterbart är att 5X-objektivet uppvisar minskad kvalitet i svagt ljus och saknar effektiv stabilisering för video.

Ännu viktigare – och Apple lyckades hoppa rakt över detta i sin keynote – det skapar ett betydande gap i brännvidden från 24 mm till 120 mm. Med iPhone 15 Pro Maxs övergång till 5X optisk zoom blir allt mellan 24 mm till 120 mm digital zoom, vilket resulterar i en märkbar kvalitetsförlust. 5X zoom kan ofta vara överdrivet, vilket gör det svårt att rama in bilder, särskilt för porträtt. Du måste redan ta ett steg tillbaka avsevärt för att få in någons ansikte i ramen, än mindre få hela kroppen. Även om det kan lysa i specifika scenarier som sportfotografering eller till och med en del gatufotografering, för vardaglig mångsidighet, är 3X / 77 mm-objektivet på denna Pro-modell fortfarande det bättre valet överlag.

Pro Video (äntligen)

Det som gjorde mig mest upphetsad att ”uppgradera” till iPhone 15 Pro från min 14 Pro Max är tillägget av inbyggt stöd för LOG-videoinspelning. Även om jag har varit mer än glad att resa lättare och lämna mina ”riktiga” kameror bakom mig för att ta bilder med min iPhone, har det aldrig riktigt varit fallet med videor. Som en videoentusiast som spelar in minst ett stycke innehåll om dagen har detta funnits på min iPhone-önskelista i drygt fyra år. Kraften att spela in videor med större dynamiskt omfång och flexibilitet är en spelomvandlare för kreatörer, och det är en funktion som jag ivrigt har sett fram emot. Att äntligen få allt detta på en iPhone på en gång är en ganska stor sak.

(Obs, videoprover i full upplösning kan vara sett på YouTube)

Paul Antill / MakeUseOf

Medan iPhones alltid har levererat imponerande videokvalitet med utmärkt stabilisering, livfulla färger och skärpa, tenderar Apple att tillämpa en något hårdhänt bearbetning som kan få videor att kännas alltför stiliserade. Det är utmärkt för snabba delningsbara videor men kommer till kort när det gäller att skapa mer professionellt innehåll. Färggradering LOG kan vara svårt och tidskrävande, men resultatet kan vara väl värt ansträngningen.

Även med introduktionen av Cinematic Mode i tidigare iterationer kändes det ofta som en gimmick. I år är annorlunda. Vi har till och med fullt stöd för ProRes LOG med den framåtvända kameran. I vårt sida-vid-sida-test kan du snabbt märka hur den färggraderade LOGG tar bort det övervässade utseendet som fortfarande plågar Standard-profilen.

Paul Antill / MakeUseOf

Tredjepartsappar som Moment eller Filmic Pro erbjöd fler manuella kontroller och olika videoprofiler, inklusive simulerad LOG, men de kunde inte ge något faktiskt ökat dynamiskt omfång för att låta dig hämta information från skuggor och högdagrar.

Paul Antill / MakeUseOf

Efter att ha grävt igenom några sidor med inställningar kan du nu aktivera ProRes-kodning med stöd för LOG, HDR eller SDR. Även om byte till LOG inte kommer att förvandla dina videor till kvaliteten på, säg, en fullformats Sony a7siii, öppnar det upp för en ny nivå av redigeringsflexibilitet som tidigare inte var tillgänglig med iPhone-videofiler. Förutom att underlätta färgkorrigering och förfina utseendet, eliminerar LOG också den överdrivna skärpan som iPhones tenderar att använda.

Med det sagt verkar Apple fortfarande inte lita på sina användare. Bortsett från bildhastighet och att välja vilken kamera att spela in med, tror Apple inte att vi ”behöver” ha kontroll över slutartid, ISO eller vitbalans. Jag förstår önskan att hålla kameraappen enkel att använda, men jag kan tänka mig att de flesta om inte alla användare som filmar i LOG också letar efter dessa mer avancerade kontroller. Med tanke på deras strävan mot ”Pro”-video, varför Apple fortfarande inte har lagt till dessa mycket grundläggande ”Pro”-funktioner förblir ett mysterium. Kanske kommer de att lansera sin egen Apple Camera om några år.

Det är också värt att notera att Apples kameraapp inte stöder ProRes LOG vid 4K60FPS om du inte har en extern enhet eller SD-kort som stöds.

Mer positivt är att Blackmagic, företaget bakom videoredigeringsverktyget DaVinci Resolve, har lanserat Blackmagic Cam-appen precis i tid. Denna app fyller tomrummet genom att ge tillgång till de saknade funktionerna och mer. Den stöder inte bara Apple LOG, utan tillåter också inspelning i upp till Apple ProRes 4444. Dina filstorlekar kommer att vara vansinnigt stora, och i sanning är extra data i dessa mindre komprimerade codecs fortfarande överdrivet för iPhone-video, men det här är en enorm vinna för iPhone-videoskapare.

Paul Antill / MakeUseOf

Slankare titankonstruktion, men mindre värmeavledning?

Sida vid sida ser iPhone 15 Pro nästan identisk ut med sin föregångare. Älska det eller hata det, för just nu verkar det som om Dynamic Island är här för att stanna.

I år har Apple bytt ut sin ram i rostfritt stål, som de har använt i Pro-serien i flera år, till förmån för borstad titan med en mer matt finish. Jag var inte ett fan av de blankare ramarna som finns på tidigare proffs. De såg premium ut i cirka 5 minuter men blev snabbt en kladd- och repmagnet. Dina färgval i år är alla med titan-tema: naturlig titan, blå titan, vit titan och svart titan.

iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max får också smalare och mer rundade ramar runt skärmen. Med 15 Pro och 14 Pro i handen märkte jag omedelbart skillnaden på grund av hur de rundare kanterna gjorde det möjligt för mina händer att svepa runt sidorna och hur mycket lättare det kändes. Bytet till Titanium och utjämning av dess sidor har gjort att iPhone 15 Pro-modellerna har tappat 19 gram från sina föregångare. Även om jag var skeptisk till en början, gör detta tillsammans årets Pro-enheter mycket lättare och bekväma att hålla. Jag är glad att se bytet till Titanium, även om det verkar som om det har några nackdelar.

Nackdelarna med titan

Till att börja med finns det flera (plågsamt svåra att se) videor från YouTubers som JerryRigEveryThing som visar hur mycket mjukare Titanium är. Det visar sig att, förutom Natural Titanium-varianten, alla andra färger på iPhone 15 Pro är särskilt benägna att visa sina repor och skador. Även om jag föredrar att använda ett fodral från dag ett för att skydda min enhet, för de som föredrar att rocka en naken telefon kommer det att krävas extra försiktighet för att hålla din enhet snygg.

Men det som har orsakat mig mer oro är frågan om överhettning. Den exakta orsaken till detta utbredda problem har inte fastställts, men det misstänks att det kraftfullare 3nm A17 Pro-chippet genererar mer värme, medan Titanium-skalet kan vara mindre effektivt för att skingra det.

Vid till synes slumpmässiga ögonblick har jag upplevt tillfällen då min iPhone 15 Pro blir obehagligt varm att röra vid, även med ett fodral på. Jag pratar inte om scenarier som att använda den utomhus i direkt solljus medan du spelar in 4K60FPS LOG under längre perioder. Istället har jag stött på tillfällen där bara laddning av telefonen inomhus medan jag slentrianmässigt läste Apple News utlöste ett varningsmeddelande om att ”laddningen har vänts tills telefonens temperaturer återgår till det normala.”

Även om det är normalt att nya iPhones värms upp något under de första dagarna av användning eftersom de indexerar och optimerar bakgrundsprocesser, är det ganska ovanligt att dessa problem kvarstår långt över en veckas regelbunden användning.

Apple har nyligen erkänt detta problem och tillskrivit det programvarubuggar som de aktivt arbetar med att åtgärda. Strax innan den här recensionen släpptes, tryckte Apple ut iOS 17.1, vilket verkar ha åtgärdat dessa problem utan någon märkbar minskning av prestanda. Tiden får utvisa om detta är en permanent fix.

En värdig uppgradering, men mest för innehållsskapare

iPhone 15 Pro är en spännande uppgradering, särskilt för innehållsskapare som jag själv. Det efterlängtade skiftet till USB-C förenklar laddning och dataöverföringar, medan den anpassningsbara Action Button ger en touch av personalisering, vilket är väldigt okarakteristiskt för Apple. Fotograferingen har inte förbättrats så mycket, men som skapare är det det inbyggda stödet för LOG-videoinspelning som gör att iPhone 15 Pro känns riktigt proffsig.

Förutsatt att Apple kan leverera en lämplig lösning för sina överhettningsproblem som inte kannibaliserar prestanda, kan detta vara en av de viktigaste iPhones vi har sett på länge.

Paul Antill / MakeUseOf Apple iPhone 15 Pro

Redaktörens val

Från den efterlängtade användningen av USB-C till den anpassningsbara åtgärdsknappen och förbättrad kameraprestanda, denna iPhone har löften om en förbättrad användarupplevelse. Spotlight-funktionen är det inbyggda stödet för LOG-videoinspelning, en spelväxlare för kreatörer, även om enheten inte är utan dess egenheter, inklusive potentiell överhettning och Titaniums känslighet för repor.