Det bättre CI-verktyget 2022?

Låt oss diskutera dessa två populära verktyg för kontinuerlig integration och deras skillnader.

Metoden för programvaruutvecklings livscykel har förändrats drastiskt under det senaste decenniet.

Tidigare var vattenfallsmodellen vägen att gå framåt, sedan kom agil metodik där utvecklingen skedde iterativt, och nu med DevOps sker både utveckling och drift iterativt och kontinuerligt tills hela applikationen är utvecklad och distribuerad.

Termen CI/CD, som står för kontinuerlig integration och kontinuerlig leverans, har blivit mycket populär. Det är en DevOps-praxis som hjälper till att utveckla och leverera applikationen mycket snabbare och på ett tillförlitligt sätt. Det är en metod som automatiserar alla steg från affärskrav till driftsättning i produktion med hjälp av ett CICD-verktyg. Det är mycket bättre och säkrare än att göra allt manuellt.

Nu finns det många verktyg tillgängliga för CI/CD, så det kan vara förvirrande att välja rätt verktyg.

Varför Jenkins?

Jenkins är det mest populära verktyget för kontinuerlig integration med öppen källkod. Det är de-facto-standarden för den kontinuerliga integrationslösningen.

Du kan installera Jenkins på större operativsystem som Windows eller Linux, eftersom det körs på Java. Det skapades ursprungligen som ett byggautomatiseringsverktyg för Java-applikationer. Sedan dess har det utvecklats mycket och har mer än 1400 plugins för att enkelt integreras med andra plattformar och verktyg.

Jenkins är kärnverktyget för kontinuerlig integration och kontinuerlig leverans i mjukvaruutvecklingsprocessen. Den är enkel att installera och tillhandahåller en instrumentpanel för projektledning, som lätt kan nås via en webbläsare.

Utvecklare använder Jenkins för att bygga, integrera, testa och distribuera sin kod automatiskt. Först checkar utvecklare in sin kod, sedan hämtar Jenkins den ändrade källkoden, utlöser en build och kör ett test om det behövs. När bygget är klart får du utdata i Jenkins instrumentpanel, och ett meddelande kan skickas till utvecklaren om det är inställt.

Varför TeamCity?

TeamCity är en kommersiell CI/CD-server som också är java-baserad. Det är ett byggautomations- och hanteringsverktyg skapat av JetBrains.

TeamCitys slogan är ”Kraftfull kontinuerlig integration ur lådan”, och detta verktyg motiverar det. Den erbjuder nästan alla funktioner i Jenkins med några ytterligare. TeamCity kan integreras med Docker för att automatiskt skapa behållare genom docker-compose. Den har integrationsstöd för Jira-verktyget för att enkelt spåra problem.

TeamCity stöder .NET-ramverket, och du kan enkelt integrera TeamCity med flera IDE:er som Eclipse, Visual Studio, etc. Med integration för att bygga artefaktlager kan TeamCity lagra artefakterna på TeamCity-serverns filsystem eller extern lagring.

Med TeamCitys gratisversion av Professional-serverlicensen kan du skapa 100 builds och 3 build-agenter utan kostnad.

Jenkins mot TeamCity

Öppen källkod vs. kommersiell

Den mest grundläggande skillnaden är att Jenkins är ett kontinuerligt integrationsverktyg med öppen källkod och TeamCity är ett kommersiellt verktyg. Jenkins projekt släpps under MIT-licens och stöds av utvecklare över hela världen. TeamCity utvecklas och underhålls av sitt moderbolag JetBrains.

Gränssnitt

Gränssnittet för TeamCity är underbart, och gränssnittet hjälper till att locka många nybörjare som börjar med kontinuerlig integration och letar efter ett CI-verktyg. I TeamCity-gränssnittet kan du tagga, kommentera och fästa för att organisera dem på ett bättre sätt.

Gränssnittet för Jenkins är gammaldags. Det är inte särskilt attraktivt att titta på och har ett enormt förbättringsområde ur ett UI-perspektiv.

Exklusiva funktioner

Även om Jenkins inte har massor av funktioner inbyggda, ger dess enorma plugin-ekosystem massor av funktioner som andra CI-verktyg inte kan erbjuda. Med sådana plugin-funktioner är Jenkins van vid att skapa builds och analysera koden, vilket hjälper till att förbättra kodens kvalitet.

Å andra sidan, förutom några vanliga CI-verktygsfunktioner, kommer TeamCity med flera färdiga funktioner. Den stöder flera plattformar som Java, Ruby, .NET, etc. Du kan också bygga docker-bilder genom TeamCity. Med Bugzilla och Jira support kan du enkelt utföra problemspårning. Och byggnadsändringar och felhistorik lagras för att behålla den tidigare informationen i statistiken, köra tidigare byggnader och testhistorikrapporter.

Installation

För att installera Jenkins på ditt system måste du ha Java på det. Installationen av Jenkins är enkel när båda redan finns där på systemet. När installationen är klar kan du börja arbeta med Jenkins på dess webbgränssnitt.

Att installera TeamCity är också mycket enkelt. Du måste ladda ner TeamCity Server och gå till dokumentationen och följa instruktionerna som nämns.

Integrationer

Jag upplever inte att något CI-verktyg ens är i närheten av Jenkins konkurrenter när vi pratar om integrationsmöjligheter. Jenkins popularitet finns på marknaden eftersom det ger integration med hundratals gratis plugins.

Jämfört med Jenkins kan TeamCity integreras med mycket mindre plugins. Men det erbjuder få exklusiva integrationer, vilket lägger till sina ”out-of-the-box-funktioner”. Det stöder .NET-ramverket och integreras med Visual Studio Team Services, vilket ger molnintegration med molnleverantörer som AWS, Azure, GCP, VMware.

säkerhet

Den goda delen av att TeamCity är kommersiellt är att JetBrains stödjer det så att det skulle vara prioriterat för alla säkerhetsfynd. TeamCity tillhandahåller integration med Snyk säkerhetsplugin, som kan utföra sårbarhetsskanning i byggpipelinen. Det hjälper dig att identifiera och åtgärda alla risker och hot som finns i dina byggen.

Med tanke på att Jenkins är öppen källkod kan riskreducering bli försenad eftersom allt beror på utvecklarens community.

gemenskap

Samhället av Jenkins är stort än TeamCity. Eftersom Jenkins är öppen källkod kan alla utvecklare bidra till detta projekt. Varje dag fortsätter nya utvecklare att lägga till sina bidrag till detta projekt för att lägga till nya funktioner och göra det till ett bättre verktyg.

Å andra sidan är TeamCity ett kommersiellt verktyg och underhålls av JetBrains-teamet. Den har en professionell supportgemenskap för att utveckla detta verktyg.

Prissättning

Jenkins är gratis att använda, eftersom det är öppen källkod, och det är därför det är ett föredraget val för många organisationer. Organisationer sparar en bra summa genom att inte spendera något på ett CI-verktyg som Jenkins.

TeamCity är inte gratis att använda. Det följer med två licenser, som är en Professional-serverlicens och en Enterprise-serverlicens. I en professionell serverlicens kan du använda 100 build-konfigurationer och 3 build-agenter gratis, och efter det, 299 $ för 1 extra build-agent och 10 build-konfigurationer. TeamCity företagsserverlicens börjar med 3 agenter, vilket ger obegränsade byggkonfigurationer från 1 999 $.

Jämförelsetabell

Jenkins
TeamCity
Skrivet i
Java
Java
Utvecklaren
CloudBees, Kohsuke Kawaguchi, gratis och öppen källkod
JetBrains
Licens
MIT-licens
Proprietär kommersiell programvara
Funktioner

  • Öppen källa
  • Rik uppsättning plugins
  • Enkel installation
  • Stöd för att bygga pipelines
  • Workflow plugin
  • Massor av integrationer
  • Hosted internt
  • Bygg, distribuera eller starta något asynkront
  • HTML Publisher
  • Gasspjäll bygger
  • Nyckelintegrationer
  • Molnintegration
  • Bygg historia
  • Bygg infrastruktur
  • Spårning av kodkvalitet
  • VCS interoperabilitet
  • System underhåll
  • Användarhantering
  • Utökningsbarhet och anpassning
  • Förtestad Commit

Enkel användning
Ja
Ja
Användargränssnitt
Mycket grundläggande gränssnitt
Den har ett attraktivt och vackert gränssnitt
gemenskap
Eftersom det är öppen källkod är gemenskapen större
Mindre jämfört med Jenkins
Prissättning
Fri
Professional Server-licens kostar 299 $ per byggagent efter 3 gratis byggagenter

medan

Enterprise Server-licenskostnader börjar på 1999$

Integrationer
1400+ integrationer
300+ integrationer
säkerhet
Mindre säkrad
Mer säkrad
API
Stöder JSON, Python, RESTful API: XML
Stöder RESTful API med hjälp av servicemeddelanden och skapar plugins med Open API
Stöd för programmeringsspråk
Java, PHP, C, C++, Fortran, Python och många fler skriptspråk
Python, C++, Java, .NET, Ruby, PHP, Node.js och mer
Containerstöd
Använder Docker-plugin för Jenkins
Förstklassigt Docker-stöd ur lådan
Släppcykel
Mer frekvent
Mindre frekvent
Rapportering
Ger en detaljerad rapport för konstruktioner och tester
Ger rapporter med bättre webbgränssnitt

Slutsats

Nu vet du skillnaderna mellan de två mest populära verktygen för kontinuerliga integrationer – Jenkins och TeamCity.

När du väljer ett CI-verktyg för din organisation måste du kontrollera några parametrar som värdalternativ, tillgängliga integrationer, återanvändbart kodbibliotek, containersupport och hur enkelt det är att använda och lära dig verktyget. Det kontinuerliga integrationsverktyget som klarar dessa parametrar skulle vara ett utmärkt alternativ att välja.

Om du fortfarande är osäker, fortsätt och prova med Jenkins och TeamCitys gratisversion. Efter att ha skapat några builds på dessa plattformar, skulle du vara i en mer bekväm situation att bestämma vilket verktyg som är bättre för kontinuerlig integration för dina projekt.