Att hantera din ekonomi kan ibland kännas överväldigande, särskilt när det kommer till att skapa och underhålla en budget. Budgetering är en viktig del av att nå dina finansiella mål, men med så mycket data och beräkningar kan det vara en utmaning. Här kommer budgetingark i Google Sheets in i bilden som kraftfulla verktyg som kan förenkla denna process. Med hjälp av olika formler kan du enkelt spåra utgifter, hantera inkomster samt se till att du håller dig på rätt spår mot dina finansiella mål. I denna artikel kommer vi att gå igenom åtta nyttiga Google Sheets formler som effektiviserar din budgetprocess, vilket gör att du kan ta kontroll över din ekonomi på ett smidigt och transparent sätt.
Innehållsförteckning
1 AVERAGEIF
AVERAGEIF-funktionen hjälper dig att beräkna medelvärdet av en grupp nummer i ett cellområde som uppfyller specifika kriterier. Syntaxen för denna funktion är:
=AVERAGEIF(range, criterion, [average_range])
Där range är cellområdet du vill utvärdera, criterion är villkoret som måste uppfyllas, och [average_range] är det cellområde som medelvärdet ska beräknas för.
AVERAGEIF Exempelberäkning
Anta att du har skapat ett budgetark som spårar olika utgifter med motsvarande datum, som i exemplet nedan.
För att hitta det genomsnittliga beloppet du spenderar på matvaror, där ”Matvaror” listas i kolumn A och beloppet i kolumn B, använd formeln:
=AVERAGEIF(A:A, "Matvaror", B:B)
Baserat på exempeldata är det genomsnittliga beloppet som spenderats på matvaror $150.
2 SUMIF
SUMIF gör det möjligt för dig att summera värden i ett område som uppfyller specifika kriterier. Syntaxen för SUMIF-funktionen är:
=SUMIF(range, criterion, [sum_range])
Där range är cellområdet att utvärdera, criterion är villkoret som ska uppfyllas, och [sum_range] är cellområdet som ska summeras.
SUMIF Exempelberäkning
Om du vill summera dina matvaruutgifter, använd formeln:
=SUMIF(A:A, "Matvaror", B:B)
I detta fall är det totala beloppet som spenderats på matvaror $450, baserat på exempeldata.
3 COUNTIF
Med COUNTIF kan du räkna antalet celler i ett område som uppfyller specifika kriterier. Detta gör det enklare att spåra frekvensen av vissa utgifter.
Syntaxen för COUNTIF-funktionen är:
=COUNTIF(range, criterion)
Där range är cellområdet att räkna, och criterion är villkoret som måste uppfyllas.
COUNTIF Exempelberäkning
För att räkna hur många gånger du har handlat matvaror, använd formeln:
=COUNTIF(A:A, "Matvaror")
Baserat på exempeldata returnerar formeln 3, vilket betyder att jag gjorde matvaruköp tre gånger. Om du vill ange flera kriterier kan du använda funktionen COUNTIFS.
4 IFS
IFS är en mer avancerad funktion som låter dig testa flera villkor. Den är användbar för att kategorisera utgifter baserat på olika kriterier.
Syntaxen för IFS-funktionen är:
=IFS(condition1, value_if_true1, [condition2, value_if_true2], ...)
Där condition1 är det första villkoret att utvärdera, och value_if_true1 är resultatet om det villkor är sant. Du kan lägga till fler villkor och motsvarande resultat.
IFS Exempelberäkning
Om du vill kategorisera dina utgifter baserat på belopp, använd formeln:
=IFS(B250, "Lågt", B2100, "Medel", B2>=100, "Högt")
Denna formel kommer att kategorisera varje utgift som Låg, Medel eller Hög baserat på sitt belopp. Till exempel skulle en matvaruköp på $150 kategoriseras som Hög, som visas i skärmdumpen nedan.
5 TEXT
TEXT-funktionen formaterar siffror som text, vilket är användbart för att visa siffror i ett läsbart format (som att visa valuta eller procent).
Syntaxen för TEXT-funktionen är:
=TEXT(value, format_text)
Där value är siffran du vill formatera, och format_text är det önskade formatet (såsom valuta eller procent).
TEXT Exempelberäkning
För att visa ett nummer som valuta, använd formeln:
=TEXT(B2, "$#,##0.00")
Eftersom cell B2 innehåller 150, visar TEXT-formeln det som $150.00 för att klargöra att cellens värde representerar pengar.
6 INDIRECT
INDIRECT-funktionen gör det möjligt att referera till celler dynamiskt genom att omvandla en textsträng till en cellreferens. Detta gör att du kan uppdatera dina formler baserat på varierande indata, som olika blad eller områden inom ditt kalkylblad.
Syntaxen för INDIRECT-funktionen är:
=INDIRECT(ref_text, [a1])
Där ref_text är en referens som tillhandahålls som text, och [a1] är ett valfritt argument som specificerar om referensen ska använda A1-stil (TRUE) eller R1C1-stil (FALSE). Som standard är [a1] inställt på A1-stil (TRUE).
INDIRECT Exempelberäkning
Antag att du har en referens till en cell i textformat (t.ex. ”B2”), och du vill omvandla den till en faktisk cellreferens. För att göra det, använd formeln:
=INDIRECT("B2")
Dena formel returnerar värdet i cell B2, vilket är $100.
Låt oss säga att du har flera blad i din budgetarbetsbok, där varje representerar en annan månad (t.ex. ”Januari”, ”Februari”, ”Mars”). Till exempel visas nedan en skärmdump med exempeldata för månatliga utgifter i mars:
Det totala beloppet anges i cell B7, och det är $1,775.
Anta att du vill skapa ett sammanfattningsblad som visar månaderna i kolumn A och dynamiskt hämtar de totala utgifterna från vilken månad som helst och skriver dem i kolumn B. Nedan är ett exempel på hur arket skulle se ut.
Nu, anta att du vill dynamiskt hämta den totala utgiften från cell B7 i marsbladet och visa den i ditt sammanfattningsblad. Här är hur du kan använda INDIRECT-funktionen för att göra det:
=INDIRECT("'" & A4 & "'!B7")
I detta exempel hänvisar A4 till cellen i ditt sammanfattningsblad som innehåller namnet på bladet du vill hämta dina data från (t.ex. ”Mars”), och denna formel hänvisar dynamiskt till cell B7 från marsbladet, som innehåller de totala utgifterna för månaden. Ampersand (&) används för att sammanfoga eller förena textsträngar.
I detta fall kombinerar det enkelcitattecknet (‘) för bladsnamn med mellanslag, bladsnamnet från A4 och ‘!B7’, där utropstecknet (!) separerar bladsnamnet från cellreferensen.
Skärmdumpen visar att de totala månatliga utgifterna för mars resulterade i $1,775 med INDIRECT-formeln. Detta motsvarar de totala månatliga utgifterna i marsbladet. Intressant nog kommer en ändring av värdet i A4 till ”Februari” automatiskt att uppdatera referensen till februari bladet.
7 FILTER
FILTER-funktionen gör det möjligt för dig att filtrera ett dataintervall baserat på specifika villkor, vilket gör det enkelt för dig att isolera vissa utgifter eller kategorier.
Syntaxen för FILTER-funktionen är:
=FILTER(range, condition1, [condition2], ...)
Där range är de data du vill filtrera, och condition1 och condition2 är de villkor som data måste uppfylla.
FILTER Exempelberäkning
Här är hur du kan använda FILTER-funktionen för att filtrera ut endast matvaruutgifter med vår exempeldata:
=FILTER(A:B, A:A="Matvaror")
Fyll i formeln i en ny kolumn. I mitt exempel fyllde jag i cell E2 i kolumn E. Formeln kommer att returnera endast de rader där kolumn A innehåller ”Matvaror,” vilket gör att du kan fokusera på dina matvaruutgifter utan distraktion.
8 XLOOKUP
XLOOKUP är en mångsidig funktion som söker inom ett angivet område efter en matchning och returnerar ett motsvarande värde. Den är perfekt för att leta upp utgifter eller kategorier.
Syntaxen för XLOOKUP-funktionen är:
=XLOOKUP(lookup_value, lookup_array, return_array, [if_not_found], [match_mode], [search_mode])
Där lookup_value är värdet som ska sökas, lookup_array är området att söka i, och return_array är området för att returnera resultat. De valfria parametrarna hjälper till att specificera vad som ska göras om ingen matchning hittas och hur matchande kriterier ska hanteras.
XLOOKUP Exempelberäkning
Anta att du har ett budgetark som spårar olika utgifter per kategori i kolumn A, det belopp som spenderats i kolumn B och artikelnamn i kolumn C. Nu vill du ta reda på hur mycket du har spenderat på en specifik matvara, till exempel grönsaker.
Här är XLOOKUP-funktionen som kan hjälpa dig med detta:
=XLOOKUP("Grönsaker", C:C, B:B)
I detta exempel returnerade formeln $150, beloppet som spenderades specifikt på grönsaker.
Sammanfattningsvis kan alla formler vi har täckt förändra din budgeteringsprocess och göra det enklare att hantera dina finanser effektivt. Prova dem idag och upptäck hur de kan strömlinjeforma dina budgetuppgifter.