Definition, exempel, typer och komponenter

By rik

Affärsetik är av största vikt för alla organisationer. Det hjälper dem att fatta genomtänkta beslut i komplexa situationer som involverar konflikter, dilemman och moraliska överväganden.

Ändå är affärsetik något som ofta negligeras.

Företag som agerar oetiskt och oprofessionellt riskerar att drabbas av plötsliga och oväntade kollapser.

Både organisationer och deras anställda ställs inför en rad etiska problem som rör maktstrukturer, ålder, utseende, kön, falska produkter, dålig service och oacceptabelt beteende.

För att bygga förtroende och lojalitet hos kunder, investerare och intressenter är det avgörande att följa etiska principer inom organisationen och säkerställa att alla anställda också ansluter sig till dessa.

Affärsetik definierar de normer och standarder som företag och deras anställda måste upprätthålla i alla aspekter av verksamheten, från tillverkning och produktion till målsättningar, tekniker och praxis.

I den här artikeln kommer jag att granska affärsetik i detalj, inklusive dess grundläggande principer, komponenter, implementering, fördelar samt konkreta exempel.

Låt oss börja utforska detta viktiga ämne!

Vad är affärsetik?

Affärsetik utgör en uppsättning riktlinjer och principer som undersöker de etiska och moraliska utmaningar som uppstår i affärsvärlden. Dessa principer definierar relationen mellan en organisations metoder, mål och tekniker.

Etiska riktlinjer kan ha sitt ursprung i organisationers interna riktlinjer, individuella värderingar eller i rättssystemet. Etik handlar om studiet av rätt och fel i mänskligt beteende, och bestämmer vad som är acceptabelt utifrån moraliska normer.

Affärsetik kräver att företag är uppriktiga och ärliga mot samhället. Etiskt agerande inkluderar rättvis behandling av anställda, högkvalitativa produkter och tjänster, skäliga priser, rimliga vinstmarginaler och rättvis produktvikt.

Oetiskt agerande, å andra sidan, omfattar vilseledande reklam, en förvrängd bild av företaget, läckande av affärshemligheter, användning av företagets resurser för privat bruk och liknande. En organisation eller individ anses vara etisk om de agerar moraliskt och i samhällets intresse. Detta bygger förtroende och leder till framgång.

Typer av affärsetik

#1. Metaetik

Metaetik utforskar innebörden och ursprunget till etiska begrepp och filosofier. Den analyserar egenskaper, definitioner, grundvalar och räckvidd för alla moraliska värderingar. Metaetik definierar moral utifrån olika teorier.

#2. Normativ etik

Normativ etik ger riktlinjer för vad som är moraliskt rätt eller fel baserat på etablerade regler och principer. Den hjälper dig att utforma en affärsetisk policy som är både relevant och praktisk för din verksamhet, snarare än att bara förlita dig på teoretiska koncept.

#3. Dygdetik

För att driva en verksamhet etiskt måste man fokusera på moraliska dygder som ärlighet och sanningsenlighet. Företagets intentioner måste vara goda mot alla intressenter – anställda, kunder och leverantörer, med mera – inte enbart vara inriktade på att maximera vinster. Detta bygger förtroende och långsiktiga affärsrelationer.

#4. Utilitaristisk etik

Utilitaristisk etik handlar om att tillämpa principer för affärsetik som transparens, rättvisa och medkänsla i olika situationer. Med denna etiska ram kan man hitta effektiva lösningar på problem och fatta välgrundade affärsbeslut.

#5. Deskriptiv etik

Deskriptiv etik beskriver de etiska riktlinjer som ett företag bör följa. Det handlar om att i förväg förutse resultatet av alla åtgärder och beslut, och endast implementera de som är etiska.

#6. Deontologisk etik

Deontologisk etik uppmuntrar företag att konsekvent följa en uppförandekod som baseras på moraliska principer. Detta innebär att ett företag måste agera etiskt oavsett situationen eller de potentiella konsekvenserna, även om resultatet kan bli negativt för verksamheten.

#7. Kommunitär etik

Kommunitär etik innefattar det ansvar ett företag har gentemot sin bransch, samhället i stort och miljön. Denna etik hjälper företag att skapa en känsla av gemenskap inom branschen och ökar medvetenheten om effekterna av deras agerande på andra.

Principer för affärsetik

Lojalitet

Anställda är företagets ansikte utåt. Varje anställd måste visa lojalitet gentemot företaget, kunder, partners och leverantörer. Det är viktigt att aldrig röja konfidentiell information, inte ens till kollegor inom samma företag, eftersom olika roller kan ha tillgång till varierande data och behörigheter.

Respekt

Oavsett vilken position en anställd har i företaget måste alla behandla varandra med respekt. Även om man har en hög position ska man inte nedvärdera eller förnedra andra. Likaså ska anställda på lägre nivåer respektera både de i ledande positioner och sina kollegor.

Ärlighet

Ärlighet måste vara en grundläggande princip i alla interaktioner inom företaget, oavsett situation eller resultat. Det är viktigt att alltid tala sanning genom ord och handlingar. Både goda och dåliga nyheter måste förmedlas till berörda parter. Ärlighet kräver också att information presenteras fullständigt och utan att utelämna eller förvränga något.

Ledarskap

En bra ledare guidar sitt team och agerar i företagets bästa intresse. Företagsledare, beslutsfattare och andra nyckelpersoner måste föregå med gott exempel genom att agera etiskt. Detta innebär etiskt beslutsfattande, att söka feedback, arbeta för ständiga förbättringar, värna om sina anställda och öka effektiviteten.

Rättvisa

Rättvisa måste genomsyra alla processer och interaktioner inom organisationen. Alla individer, från anställda på lägre nivåer till chefer på högre nivåer, interna och externa parter, ska behandlas rättvist. Företaget måste säkerställa att ingen missbrukar sin makt för att skada andra eller utnyttja svagheter. Alla ska ha samma möjligheter, utan diskriminering baserat på kön, religion, ursprung eller andra personliga attribut.

Integritet

Företaget måste värna om integritet genom att hålla löften, bygga förtroende och uppfylla åtaganden. För att skapa långvariga affärsrelationer och upprätthålla förtroende är det viktigt att leverera det som har utlovats i tid till kunder, anställda och andra intressenter.

Transparens

Företag måste vara transparenta i sina policyer, processer och arbetsstatus gentemot kunder, anställda och investerare. Det är viktigt att förmedla relevant information om projekt, inklusive krav, metoder, tidsramar, kostnader och framsteg. Transparens minskar risken för konflikter och orealistiska förväntningar, och främjar ömsesidigt förtroende och långvariga relationer.

Ansvarighet

Alla inom företaget måste vara medvetna om att de är ansvariga för sina handlingar och beslut. De måste förstå att deras beteende påverkar anställda, kunder, miljön och samhället i stort. Detta ökar medvetenheten och ansvaret vid beslutsfattande och agerande.

Ansvar

Varje anställd har ett specifikt ansvar inom organisationen. Det är viktigt att säkerställa att alla förstår sitt ansvar och tar sig an uppgifter med fullt engagemang. Detta hjälper dem att följa uppförandekoden och tillämpa bästa praxis för att uppnå optimala resultat och tillfredsställa både kunder och investerare.

Medkänsla

Medkänsla är en underskattad men avgörande princip för affärsetik. Vi vet aldrig vad andra människor går igenom, så det är viktigt att visa omtanke och vänlighet mot varandra oavsett position och makt. Det är också viktigt att försöka förstå de utmaningar som anställda och kunder möter och aktivt söka lösningar. Företag måste också agera med medkänsla gentemot samhället och miljön, och hantera känsliga frågor med empati.

Miljömedvetande

Vi delar alla en planet och gemensamma resurser. Det är därför nödvändigt att aktivt arbeta för att skydda vår miljö och bekämpa klimatförändringarna. Företag kan göra detta genom att implementera gröna affärsmetoder såsom de tre R:en (reducera, återanvända och återvinna), minimera resursutarmningen, förbättra energieffektiviteten och minska koldioxidutsläppen.

Efterlevnad av lagar och regler

Företaget måste agera i enlighet med gällande lagar och förordningar i sitt verksamhetsområde och bransch. Detta kan inkludera arbetsrätt, säkerhetsstandarder och dataskyddsbestämmelser. Genom att följa dessa regler kan företaget undvika påföljder samtidigt som det förbättrar sitt rykte och ökar säkerheten.

Komponenter i affärsetik

#1. Högsta ledningen

Den högsta ledningen, inklusive styrelseordförande, direktörer, chefer och beslutsfattare, måste agera som goda förebilder och personligen tillämpa affärsetiska principer. Detta uppmuntrar anställda och andra intressenter att också följa dessa riktlinjer.

#2. Involvera anställda

Förutom den högsta ledningen är det viktigt att involvera även anställda på lägre och mellannivåer i utvecklingen av affärsetiska riktlinjer. Detta kan också göras genom att diskutera olika punkter med mindre personalgrupper för att analysera deras reaktioner. Genom att inkludera alla i processen blir det lättare att implementera etiska principer på alla nivåer i organisationen.

#3. Skapa och publicera en uppförandekod

Baserat på företagets etik och värderingar är det viktigt att skapa en skriftlig uppförandekod som alla anställda, från lägre till högsta nivåer, måste följa. Denna kod kan omfatta områden som moralisk etik, säkerhet på arbetsplatsen, produktion och upprätthållande av hög produktkvalitet, efterlevnad av lagar, etisk marknadsföring och korrekt finansiell rapportering.

#4. Kontrollera efterlevnad

Förutom att implementera en tydlig uppförandekod måste man se till att alla anställda och medarbetare följer den. Man måste också kontrollera att processer, tekniker och andra komponenter följer gällande standarder.

#5. Utvärdera resultat

Att utvärdera resultatet av företagets etiska program är viktigt för att kontrollera att de etiska riktlinjerna följs och att analysera deras påverkan på organisationen som helhet. Även om det kan vara svårt att mäta resultaten av etikprogram, eftersom dessa bygger på moraliska värderingar, är det viktigt att undersöka om anställda följer de definierade affärsetiska principerna.

Verkliga exempel

Det finns många exempel på hur affärsetik kan hjälpa företag att växa.

#1. Patagonia

Patagonia är ett varumärke för ytterkläder som grundar sin verksamhet på idén att uppmana sina kunder att ”köpa mindre”. Detta okonventionella tillvägagångssätt har gett dem ett gott rykte som ett miljömedvetet och etiskt företag.

För att öka kundlojaliteten har de börjat stödja olika hållbarhetsinitiativ, bland annat genom att erbjuda gratis reparationer, använda ekologisk bomull, och donera 1 % av sin årliga försäljning till miljöfrågor.

#2. Toms

Toms är ett populärt kläd- och skomärke som har engagemang för social och miljömässig filantropi som en kärnvärdering. Detta säkerställer att kunderna känner till företagets värderingar varje gång de köper en produkt.

Toms har startat ”En för en”-initiativet, vilket innebär att de donerar ett par skor till barn i utvecklingsländer för varje par skor som säljs. De har också inlett ett samarbete med ”Water For People” för att erbjuda rent vatten i utvecklingsländer.

#3. Medvetet kaffe

Medvetet kaffe har skapat ett starkt rykte för att ha implementerat principer för etisk produktion och marknadsföring. De stöder även ”Community Cycles Program” för att hjälpa cyklister att renovera, reparera och underhålla begagnade och gamla cyklar.

Varumärket har etablerat flera socialt medvetna och hållbara initiativ. De donerar också regelbundet kaffe till Community Cycles Program.

Fördelar med att implementera affärsetik

Företag som agerar etiskt får mer uppmärksamhet och kundförtroende jämfört med de som inte gör det. Detta påverkar lönsamheten både på kort och lång sikt.

Här följer några av fördelarna med att implementera affärsetik i din organisation:

  • Konkurrensfördelar: Nöjda kunder ökar intäkterna och försäljningen. När ett företag agerar etiskt får det större uppmärksamhet och kundlojalitet.
  • Attrahera investerare: Investerare spelar en avgörande roll i ett företags tillväxt genom kapitaltillförsel. Innan investerare engagerar sig vill de vara säkra på att företaget agerar etiskt och att dess produkter och tjänster tillför ett värde för att locka kunder.
  • Undvika stämningar: Oetiskt agerande kan bli mycket dyrt för organisationer, med höga böter och rättsliga processer.
  • Starkare samarbete: Genom att implementera affärsetiska principer visar teammedlemmar ömsesidig respekt, vilket resulterar i mindre konflikter, bättre kommunikation och högre produktivitet.
  • Förbättrat rykte: Företag som agerar etiskt skapar en positiv bild hos kunderna och ökar möjligheterna till framgång.

Hur man implementerar affärsetik

Här följer några steg man kan ta för att implementera affärsetik i sin organisation:

  • Etisk kod: En etisk kod bör innehålla ett stöduttalande från ledningen, definierade etiska förväntningar, praktiska riktlinjer, scenarier med frågor och svar, konsekvenser av felaktigt agerande, och detaljerad information om uppförandekoden.
  • Stödjande struktur: Detta innebär att skapa en ”etisk arkitektur” för att implementera uppförandekoden. Denna struktur bör inkludera policyer och regler, både i leverantörs- och anställningsavtal.
  • Utbildning: Både nya och befintliga anställda måste känna till uppförandekoden. Organisationer bör utbilda sina anställda för att de ska agera i enlighet med de etiska riktlinjerna.
  • Ansvar och övervakning: Organisationer behöver upprätta effektiva system, till exempel anonyma hjälplinjer, för att medarbetare, leverantörer och andra intressenter ska kunna ta upp oro angående olagliga, oetiska och osäkra metoder.
  • Kommunikationskampanjer: Det är viktigt att genomföra kommunikationskampanjer för att engagera anställda och förmedla företagets etiska policyer.

Utmaningar

  • Trakasserier och diskriminering: Trakasserier och diskriminering är vanliga utmaningar för chefer, HR och anställda, särskilt kvinnor. Detta påverkar organisationens rykte och resultat. Diskriminering kan vara baserad på ålder, funktionshinder, graviditet, religion, ras, löneklass eller kön.
  • Redovisningspraxis: Oetisk redovisningspraxis kan leda till allvarliga problem, såsom konflikter och oenighet. Organisationer måste därför upprätthålla en korrekt redovisningspraxis.
  • Säkerhet på arbetsplatsen: Alla har rätt att arbeta i en trygg och säker miljö. Detta omfattar riskkommunikation och tillhandahållande av säkerhetsutrustning. Brister i säkerhetskommunikation kan orsaka både fysiska och psykiska problem, som skador, olyckor, stress, psykologiska risker och rädsla.
  • Bedrägeri: Bedrägeri är en stor etisk utmaning som kan ha en enorm negativ inverkan på en organisation. Det kan skada investerare, anställda, kunder, företagets rykte och lönsamhet.

Slutsats

Konkurrensen inom alla sektorer och regioner är hård. Konsumenter letar ständigt efter högkvalitativa och pålitliga produkter och tjänster.

Företag som följer etiska riktlinjer har större chans att bygga upp ett starkt förtroende och kundlojalitet, vilket leder till högre produktivitet, mindre problem i kommunikation och samarbete, och ökade intäkter.

Du kan läsa mer om SOC 1 kontra SOC 2 kontra SOC 3-efterlevnad.