Definition, exempel och hur man blir en

Spread the love

Är du nyfiken på framgångshemligheterna för serieentreprenörer som Elon Musk, Richard Branson och avlidne Steve Jobs? Den här artikeln avslöjar hemligheterna bakom framgångsrikt serieföretagande!

Vi lever effektivt entreprenörskapets öra! Det framgår av dessa senaste fakta publicerade av ThinkImpact att det globalt finns 582 miljoner entreprenörer, varav 31 miljoner av dem finns i USA.

Men du kommer ofta att se att de flesta av dessa entreprenörer har omvandlat sina idéer och kreativitet till ett företag och ständigt engagerar sig med enheten för att utveckla den.

Vissa entreprenörer nöjer sig inte med en nystart. De startar ett företag, ser det bli framgångsrikt eller misslyckas och startar en ny start, sedan en ny, och antalet startups som grundats av dem fortsätter att växa.

Vill du bli en sådan serieentreprenör? Fortsätt läsa till slutet för att lära dig allt du behöver veta!

Vad är en serieentreprenör?

En serieentreprenör är en företagsgrundare som startar flera företag under sin livstid. De kan inneha den kontrollerande positionen för alla företag eller anställa VD:ar för att leda företag.

Vissa serieentreprenörer startar många startups och säljer dem till intresserade köpare när dessa blir lönsamma. Senare återinvesterar de vinsten från att sälja tidigare företag för att kickstarta fler satsningar.

Många av dessa grundare stödjer även andra startups med pengar, mentorskap eller genom att bli medlem i deras styrelse. Framgångsrika företagsgrundare tenderar att bli serieentreprenörer eftersom de tycker att det är spännande att konceptualisera en idé till ett lönsamt företag.

De är också entusiastiska över produkt- eller tjänstemarknadsföring i sina tidiga skeden, att sätta upp högproduktiva team och avsluta finansieringsavtal med de främsta riskkapitalistbyråerna.

Läs också: Startup Funding Stages: Seed, Series A, B, C, & D Explained

Egenskaper för serieentreprenörer

Om du har följande egenskaper som företagsgrundare är det mycket troligt att du blir en framgångsrik serieentreprenör:

#1. Tänker utanför boxen

Du är en kreativ tänkare och hittar lösningar på ett affärsproblem utifrån de mest oortodoxa perspektiv som de allmänna affärsmännen aldrig tänker på. För att starta företag efter varandra och se dem växa, begränsar du dig inte till konventionella idéer. Du är villig att ta risker när du utforskar nya affärsmetoder för att sätta en trend som andra vill följa.

#2. Identifiera marknadsluckor

Att hitta tomrummet i vissa tjänster eller produkter på marknaden är ett bra sätt att starta nya företag som också kan bli lönsamma. Du har den här förmågan att upptäcka möjligheter på marknaden. Du märker otillfredsställda behov hos kunder och företag och nischer som andra kanske förbiser. Denna färdighet låter dig skapa företag som åtgärdar dessa luckor och ger värde till kunderna.

  4 Dejtingapp-funktioner som förbättrar onlinedejtingupplevelsen

#3. Beräknade vs. Oberäknade risker

Du är inte rädd för att ta risker, men du är inte heller hänsynslös. Du bedömer risker noggrant och väger potentiella belöningar mot potentiella förluster. Du fattar välgrundade beslut och säkerställer att riskerna är värda de potentiella fördelarna.

#4. Riskhanteringsstrategier

Som serieentreprenör är du beredd på oväntade utmaningar. Du har solida planer på plats för att minska risker och minimera negativa effekter på dina företag. Detta proaktiva tillvägagångssätt hjälper dig att effektivt navigera i osäkerheter.

#5. Omfamna förändring

Förmodligen är den ständigt föränderliga affärsvärlden en av de drivande faktorerna som förvandlar en entreprenör till en serieentreprenör.

Anta att du startade ett företag för att tillhandahålla hanterade dataanalystjänster till små och medelstora företag. Sedan möter du utmaningarna med olika AI-verktyg som också kan göra vad ditt företag gör till en konkurrenskraftig kostnad.

Så du går också in i AI-verksamheten, utvecklar, marknadsför och säljer AI-verktyg till nya och befintliga kunder. Du anpassade dig till förändringarna på marknaden och omvandlade en utmaning till en möjlighet!

#6. Pivotering som svar på utmaningar

När du möter hinder är du flexibel. Du är snabb på att anpassa din affärsmodell eller strategi för att övervinna utmaningar. Denna anpassningsförmåga säkerställer att motgångar inte hindrar dina framsteg.

#7. Att övervinna misslyckanden

Misslyckanden är en del av entreprenörsresan. Du ser dem som värdefulla lärandeupplevelser. Varje bakslag lär dig värdefulla lärdomar som du kan tillämpa på framtida satsningar, vilket i slutändan gör dig till en starkare och klokare entreprenör.

#8. Att förbli ihållande

Uthållighet är drivkraften för varje serieentreprenör. Även inför problem trivs du med din affärsexpertis. Du behåller beslutsamheten att uppnå dina mål, med vetskapen om att framgång ofta kräver kontinuerlig ansträngning och kompromisslös tro på din vision.

Exempel på framgångsrika serieentreprenörer

Elon Musk

Bildkredit: Elon Musk X-handtag

Elon Musk är en känd serieentreprenör med en portfölj av många startups och företag. Han var med och grundade Zip2, en företagskatalogtjänst online. Sedan grundade han också X.com, en nätbank som senare blev PayPal.

Musks seriella entreprenörsanda fortsatte med skapandet av SpaceX. SpaceX är världens ledande privata rymdtillverkare och rymdtransportföretag. Han är också hjärnan bakom Tesla, företaget för elfordon och ren energi.

Dessutom grundade Elon Musk Neuralink, ett neuroteknikföretag som arbetar inom sjukvårdsnischen. Sist men inte minst fokuserade The Boring Company (TBC) på tunnelbyggen för transporter.

Sir Richard Branson

Bildkredit: Richard Branson X-handtag

Serieentreprenören Sir Richard Branson är grundaren av Virgin Group. Detta affärskonglomerat är spritt över 400 andra företag inom olika sektorer.

De främsta dotterbolagen till hans grupp är Virgin Atlantic (flygbolag), Virgin Galactic (flygresor), Virgin Hotels (hotellbranschen), Virgin Megastores (detaljhandel), Virgin Mobile (telekommunikation), Virgin Radio (media och underhållning) och så vidare .

Steve Jobs

Steve Jobs är en visionär serieentreprenör. Han var med och grundade Apple Inc., världens ledande teknikföretag som tillverkar iPhone, Mac, iPod och smarta applikationer som hjälper hem- och företagsanvändare.

Efter att ha lämnat Apple 1985 grundade han NeXT Inc., ett maskin- och mjukvaruföretag.

Steve Jobs spelade också en avgörande roll i framgången för Pixar Animation Studios. Pixar är den berömda animationsstudion som ansvarar för omhuldade filmer som Toy Story, Cars, Wall-E, A Bug’s Life, etc.

  Hur bygger du din karriär som mjukvaruingenjör?

Hur man blir en serieentreprenör

#1. Marknadsundersökning och analys

För att bli serieentreprenör måste du börja med en grundlig marknadsundersökning och analys. Du bör förstå och noggrant övervaka marknadstrender och konsumentbehov. Denna kunskap hjälper dig att identifiera möjligheter och luckor i olika branscher.

#2. Nischutforskning

Utforska sedan olika nischer inom dina intresseområden. Leta efter nischer som passar dina färdigheter och passioner. Att hitta rätt nisch kan ge dig en konkurrensfördel. Nischer du väljer för seriestartuper måste stämma överens med din tidigare marknadsanalys och forskning.

#3. Fortsatt lärande

Håll dig alltid uppdaterad med branschutveckling och ny teknik. Läs böcker, delta i workshops och ta onlinekurser. Kontinuerligt lärande håller dig framme i entreprenörsspelet.

#4. Nätverk

Nätverk är också avgörande. Du bör få kontakt med andra entreprenörer, potentiella partners och investerare. Delta i branschseminarier och gå med i affärskongresser för att utöka ditt nätverk.

Glöm inte att gå med i några av dessa prenumerationsfria startgrupper också. Nätverk hjälper dig också att anställa talanger och chefer för dina startups så att du enkelt kan avsluta för att starta en ny.

#5. Mentorskap och vägledning

Det är absolut nödvändigt att du får vägledning från seniora entreprenörer och företagare som har kommandot inom det område där din startup bor.

Du kommer att kunna extrahera förstahandserfarenhet och problemlösningsidéer från dina mentorer så att ditt seriestartspel inte möter samma flaskhals som dina mentorer redan stått inför.

Läs också: Plattformar för att hitta mentorer för att växa och omvandla din affärsstrategi

#6. Bygg din entreprenörsportfölj

Du måste diversifiera din företagsportfölj. Starta inte bara nystartade företag inom samma sektor. För om en sektor ser en korrigering på marknaden, kommer företag i andra sektorer att täcka förlusterna.

Ditt personliga varumärke som entreprenör kommer också att hjälpa dig att lyckas få uppstartsmedel när du etablerar seriesatsningar.

#7. Prioritera uppgifter

Du måste också lära dig att prioritera dina uppgifter som serieentreprenör. Fokusera på aktiviteter med stor effekt som driver dina satsningar framåt. Tidshantering är nyckeln till att övervaka flera företag samtidigt.

#8. Delegera ansvar

Du kan aldrig utföra alla uppgifter i flera företag själv. Du måste delegera dina uppgifter till duktiga medarbetare i den första uppstarten. Innan du lämnar, överför sedan den ledande kontrollen till en ansvarig VD. Du kan dock alltid hålla kontakten med verksamheten som styrelse, majoritetsägare, etc.

#9. Analysera misstag

I din seriella entreprenörskapsresa kommer du att göra många misstag. Var inte rädd för dem. Lägg i stället alla misstag i en journal och analysera dem. Ta reda på hur annorlunda du kunde ha vidtagit en åtgärd för att undvika att fatta ett felaktigt beslut. Tillämpa resultaten på nästa startups.

#10. Expanderande satsningar

Om du ser att din startup gör vinst måste du omedelbart återinvestera vinsten i att expandera startupen. Anta att ditt företag handlar i en provins; du bör utöka den till andra stater. Om du säljer produkter, starta tjänstebaserade sektioner som prenumerationer på produkter, rådgivning till andra startups, etc., för att diversifiera företagets inkomstkälla.

#11. Att uppnå hållbar tillväxt

Du måste skapa en balans mellan säljinriktning och kundcentrering i övergripande affärsorientering. Tryck inte bara på för kortsiktig försäljning. Du måste driva försäljningen för att öka intäkterna men också skapa relationer med kunder för att få återkommande försäljning från befintliga kunder.

För- och nackdelar med seriellt entreprenörskap

Se nedan varför du kanske eller inte vill bli en grundare som har startat många startups:

Fördelar

#1. Finansiella belöningar

Att bli serieentreprenör kan leda till betydande ekonomiska belöningar. Genom att starta och framgångsrikt driva flera företag har du potential att generera flera inkomstströmmar och ackumulera välstånd.

  9 AWS S3-kommandon med exempel för att hantera hink och data

Varje framgångsrik satsning kan ge vinster, och med tiden kan dessa läggas upp avsevärt, vilket ger ekonomisk trygghet och frihet.

#2. Kreativ frihet

Som serieentreprenör har du den kreativa friheten att utöva dina passioner och utforska olika branscher och affärskoncept. Du är inte begränsad till en enda nisch eller roll, vilket gör att du ständigt kan utmana dig själv och därigenom förnya dig. Denna kreativa frihet kan leda till mer tillfredsställande och njutbara arbetsupplevelser.

#3. äldre byggnad

Serieentreprenörskap låter dig lämna ett bestående arv i affärsvärlden. Med varje framgångsrik satsning bidrar du till ditt samhälle, din bransch eller samhället som helhet. Dina innovativa idéer, produkter och tjänster kan påverka människors liv positivt. Att bygga ett arv kan vara personligt givande och tillfredsställande.

Nackdelar

#1. Hög risk

Serieentreprenörskap innebär en högre grad av risk jämfört med att fokusera på en enskild verksamhet. Varje ny satsning har sin egen uppsättning osäkerheter. Ju fler företag du hanterar, desto större exponering för potentiella ekonomiska förluster.

#2. Balans i arbetslivet

Att leda flera företag kräver ofta en betydande mängd tid och energi. Detta kan belasta balansen mellan arbete och privatliv, vilket gör att du spenderar långa timmar på jobbet och lämnar mindre tid över till privatliv och familjeliv.

#3. Hantera flera företag

När du har satt dig själv i förarsätet för många företag kan det vara extremt utmanande att hantera dem alla effektivt. Det kan bli riktigt tufft att ge uppmärksamhet åt alla dina startups. När du sprider dig för tunn riskerar du professionell utbrändhet och minskad prestation i alla satsningar.

Hur är en serieentreprenör annorlunda än en social entreprenör?

Seriella och sociala entreprenörer skiljer sig åt i sina kärnmål och fokus. Som serieentreprenör är ditt huvudmål att skapa och driva företag för att göra vinster. I slutändan är du ute efter att bygga upp välstånd från flera framgångsrika startups. Dessutom drivs du av viljan att förnya och utmärka dig inom olika affärsnischer.

Tvärtom, som social entreprenör är ditt primära mål att ta itu med samhälleliga eller miljömässiga frågor. Ditt fokus ligger på att skapa företag eller organisationer som har en positiv inverkan på samhället, såsom att förbättra utbildning, hälsovård eller miljömässig hållbarhet.

Måste läsa böcker för serieentreprenörer

#1. Tryck på Gå

Press Go beskriver verkliga upplevelser som utmaningar och framgångshistorier för Bill Seibel, en populär serieentreprenör som har startat 9 startups på egen hand och arbetat med 30 andra startups.

Du hittar beprövade insikter om olika stadier av ett företag, som lansering, marknadsföring av produkter/tjänster, skala upp verksamheten och avsluta för att starta en ny start.

#2. STOR TUR

BIG LUCKY erbjuder dig hemligheterna bakom serieentreprenörskap som beskrivs av den tidigare kändisstylisten och PureOlogy-grundaren Jim Markham.

Han har skapat 5 framgångsrika företag som i kombination sålde produkter för 1,2 miljarder USD till privatkunder. De positiva budskapen som ges i boken har redan hjälpt hundratals entreprenörer att starta sina första startups.

#3. Att kliva in i ögonblicket

Stepping into the Moment förklarar hur Roger Braswell, en av de populära serieentreprenörerna, byggde upp en trädgårdsverksamhet vid 15 års ålder. Trettio år senare blev företaget börsnoterat.

Han startade flera andra framgångsrika företag som omfattar nischer för landskapsarkitektur, kraftutrustning, startrådgivning, etc.. Så om du planerar att göra något liknande är det här en bok som du måste läsa.

#4. Schackmattsformeln

Checkmate Formula-boken är resultatet av tre decennier av att studera miljardärer och visionärer som har varit serievinnare.

Det ger ett nytt perspektiv på affärsvärlden, ger svar på vad som avgör framgång eller misslyckande i affärer och hur serieentreprenörer konsekvent vinner.

Slutsats

Så, det är så du fortsätter att utöva ett yrke av serieentreprenörskap. Förutom att följa de hemliga recepten som nämns här för att göra serievinnande uppdrag till en framgång, läs också de föreslagna böckerna för att få den visdom du behöver.

Nästa, Inga idéer men vill du starta ett företag? AI är här för att hjälpa!