Viktiga Slutsatser
- ChatGPT:s position på marknaden är hotad då konkurrenter snabbt tar in försprånget, kopierar dess funktioner och lockar till sig dess användare.
- Driftskostnaderna för ChatGPT är mycket höga, där OpenAI spenderar enorma summor dagligen för att upprätthålla tjänsten, vilket leder till ekonomiska förluster.
- OpenAI möter stämningar gällande upphovsrätt från kreatörer, vilket innebär en risk för ChatGPT om juridiska brister utnyttjas, vilket potentiellt kan leda till att projektet spårar ur.
- De stora teknikföretagens ekosystemstrategi och enkla integrering av AI-verktyg utgör en betydande utmaning för ChatGPT:s långsiktiga framgång.
I teknikvärlden dyker nya appar upp och försvinner i rasande fart. Under 2022 var BeReal en trend som skapade en hype varje gång ett meddelande dök upp som bad användarna ta ett foto. Och vem minns inte Vine och dess älskade korta videos? Men dessa en gång så populära appar bleknar nu bort i det digitala mörkret.
Även om vi inte tror att ChatGPT kommer att misslyckas helt som andra tekniska produkter före den, så tappar den en gång så hyllade appen snabbt mark. Här är fyra anledningar till varför vi tror att ChatGPT kommer att tappa mycket av sin nuvarande popularitet.
1. Konkurrensen kring ChatGPT ökar
Att vara först med en produkt ger dig en initial fördel, men den fördelen varar bara tills dina konkurrenter hinner ikapp. Ju mer motiverade konkurrenterna är att kopiera din produkt, desto snabbare försvinner din fördel som först på marknaden. Som den första riktigt populära och mångsidiga AI-chattboten, skapade OpenAI:s ChatGPT en initial fördel.
När ChatGPT lanserades utan förvarning, blev företag som Google och Microsoft överrumplade. Som ett resultat hade konsumenter som var ivriga att testa konversations-AI bara ett riktigt alternativ: ChatGPT. Detta ledde till chattbotens oöverträffade tillväxt, då ChatGPT blev en av de snabbast växande webbapparna i historien, och samlade över 100 miljoner användare på mindre än tre månader.
Bildkälla: Google Trender
Men som vi har sett under månaderna efter lanseringen är ChatGPT inte unik. Företag som Meta, Anthropic, Microsoft, Google, StabilityAI och många andra har alla utvecklat modeller som närmar sig GPT-4:s förmågor. OpenAI har inte längre monopol på avancerad konversations-AI. Microsofts Bing AI, Googles Bard, Anthropics Claude AI och en rad nya konkurrenter är alla användbara alternativ till ChatGPT och tar snabbt marknadsandelar.
Bildkälla: Google Trender
Data från Google Trends och webbtrafikanalysföretaget SimilarWeb visar att trafiken till ChatGPT:s webbplats i stort sett har stannat av efter att konkurrenter som Character.ai, Claude AI och Bard har dykt upp. Detta tyder på att konsumenter i allt högre grad söker sig till andra alternativ än ChatGPT. Även om ChatGPT fortfarande har över en miljard besök per månad, har den siffran minskat stadigt. ChatGPT har vunnit många användares förtroende, men dess tid i rampljuset börjar blekna.
2. ChatGPT:s kostnader är ohållbara
Även om OpenAI har gott om pengar tack vare stöd från Microsoft, verkar det inte vara en bra långsiktig strategi att lägga mer pengar på ett ”kostnadsproblem”. Och OpenAI har ett stort kostnadsproblem. Enligt flera rapporter, inklusive från Business Insider, spenderar OpenAI omkring 700 000 USD per dag för att hålla den dyra tekniken som driver ChatGPT igång. Så medan du använder ChatGPT gratis för att kolla din Tinder-profil, måste OpenAI betala tusentals dollar för att möjliggöra det. Ju fler användare som använder ChatGPT, desto mer ökar den kostnaden.
Kostnaden för att skala upp dessa modeller för att rymma fler användare är helt enkelt astronomisk. Det är därför OpenAI länge har pratat om behovet av att minska kostnaderna. Trots att företaget har en av de mest omtalade produkterna inom teknik, blöder företaget pengar, och de ekonomiska förlusterna uppgår till hundratals miljoner. Varför? Kostnaden för att driva ChatGPT är så hög att OpenAI måste spendera en stor del av sina nästan 1 miljard dollar i intäkter bara för att fortsätta verksamheten.
Som ett startupföretag som fokuserar på att utveckla AI, har OpenAI valt att prioritera tillgång och produktutveckling framför kortsiktiga vinster. Men detta tillvägagångssätt, särskilt inom ett kapitalintensivt område som AI, kräver kontinuerliga investeringar och finansiering för att upprätthålla det. Den långsiktiga lönsamheten för ChatGPT återstår att se, då företaget balanserar innovation, kostnader och intäkter. ChatGPT må vara populärt, men OpenAI:s plånbok känner av smärtan.
3. Ökande oro kring upphovsrätt
Att skapa AI-modeller som är lika kapabla som de bakom ChatGPT kräver att de tränas på enorma mängder data. Enbart detta är inte nödvändigtvis ett problem. Kärnan i problemet är hur OpenAI samlade in denna data, vem som faktiskt äger den, och om OpenAI har rätt rättigheter eller tillstånd att använda den för kommersiella AI-applikationer som ChatGPT.
Det faktum att ChatGPT kan svara på specifika frågor om upphovsrättsskyddat material eller generera innehåll som liknar upphovsrättsskyddade böcker tyder på att den troligen har tränats på sådant material. Denna insikt har inte mottagits väl av människor inom de kreativa branscherna vars inkomst kommer från att äga exklusiva rättigheter till upphovsrättsskyddat material.
Det är därför OpenAI för närvarande står inför flera stämningar från kreatörer, författare, artister och komiker för felaktig användning av deras upphovsrättsskyddade material i kommersiellt syfte. Författaren George RR Martin, George Saunders och Michael Connelly, och komikern Sarah Silverman är bara några av de kända kreatörer som har stämt OpenAI för upphovsrättsintrång.
I dagsläget avvisas de flesta av dessa stämningar eftersom det ännu inte finns några tydliga lagar som behandlar användningen av upphovsrättsskyddat material i AI-träningsdata. Men när fler kreatörer lämnar in stämningar mot OpenAI, kan en eller två potentiellt slinka igenom de juridiska kryphålen och öppna dörren för fler kreatörer att göra sina anspråk. Om eller när detta händer kan OpenAI möta en lavin av problem som i slutändan kan spåra ur deras chatbot-projekt. Vi ser inte att detta händer just nu, men om det gör det är ChatGPT i allvarliga problem.
Även om stora datamängder krävs för att bygga kraftfull AI, är det avgörande hur denna data samlas in, om den är laglig och etisk, och respekterar ägande och integritet.
4. De stora teknikföretagen anländer
Inom teknik finns det konkurrens från andra företag, vilket vi har diskuterat tidigare, och sedan finns det konkurrens från de stora teknikföretagen. Lite innovation kan hjälpa dig att hålla dina konkurrenter stången. Men att slåss mot de stora teknikföretagen är en otrolig utmaning, oavsett hur bra din produkt är. Kommer du ihåg Dropbox? Företaget testade, om inte banade väg för, den omvälvande idén att lagra filer i molnet. Det var sin tids ChatGPT. Men när Google, Apple och Microsoft introducerade liknande produkter blev det svårt för Dropbox att konkurrera.
Idag finns iCloud för iPhone och Google Drive för Android. För den genomsnittliga användaren är det bekvämare att använda dessa inbyggda molnalternativ än att lägga till en tredjepartstjänst som Dropbox. Apple och Google har gjort ett bra jobb med att skapa ekosystem som fungerar sömlöst mellan deras produkter, och användarna uppmuntras att stanna inom dessa system. Att gå ut och lägga till något som Dropbox kräver extra ansträngning när iCloud eller Google Drive gör jobbet med att synkronisera foton, dokument och mer mellan enheter. Bekvämlighet vinner för de flesta, och de stora teknikföretagens enorma ekosystem gör det lättare för dem att vinna över användare.
När AI-verktyg blir mer avancerade och oumbärliga för arbetet, kommer människor sannolikt att vilja ha en bättre integration av dessa verktyg i sina befintliga arbetsflöden och plattformar. Istället för att behöva arbeta från ett separat AI-gränssnitt, kommer användarna att övergå till att ha AI-funktioner sömlöst tillgängliga där de redan arbetar. Det är just i sådana situationer som en ekosystembaserad strategi kommer att vara ovärderlig för de stora teknikföretagen.
ChatGPT: AI-hjälte idag, relik imorgon?
Även om ChatGPT troligen kommer att förbli populärt ett tag, står det nu inför en tuff kamp för att både fortsätta innovera och behålla relevans och marknadsandelar. AI-chatbottarnas värld utvecklas snabbt, och nästa stora sak kan snart komma. ChatGPT startade en AI-revolution, men hur länge den kommer att stå i rampljuset är fortfarande en öppen fråga.