De bästa vita moderkorten 2023

Den mörka paletten på ditt typiska moderkort är trevlig, men slående, isiga vita moderkort kan verkligen få dina komponenter att poppa upp. Naturligtvis är det rent estetiskt och ger inga prestandafördelar, men om du vill ha ett specifikt färgschema för ditt bygge är de bästa vita moderkorten ett bra ställe att börja.

SOM OSS

Om du sätter ihop ett högpresterande AMD-bygge är ASUS ROG Strix X670E-A utan tvekan den starkaste utmanaren, speciellt ihopkopplad med en kraftfull NVIDIA- eller AMD-GPU. Med sina tillgängliga portar, överklockningsstöd och en uppsjö av kylflänsar kan du verkligen driva din rigg.

Vill du ha snabbare laddningstider, smidigare spel och ett snabbare operativsystem? Med tanke på dess två Gen 5-förberedda NVMe-slots kan du använda en för ditt operativsystem och en annan för att lagra dina favoritspel. Som en bonus finns det även två Gen 4 M.2-slots, som är ganska användbara för äldre spel eller sådana du bara spelar ibland.

ASUS ROG Strix X670E-A är utrustad med en AM5-sockel, vilket ger dig tillgång till AMD:s kraftfulla processorer i Ryzen 7000-serien. Den typen av kraft kan bli varm, så se till att installera en av de bästa AIO-kylarna också. Den kommer till och med med SafeSlot-teknik, en funktion som borde vara standard eftersom den hjälper till att undvika att klippa din GPU, speciellt om den är omkrets.

ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi

Bästa AMD totalt sett

ASUS ROG Strix X670E-A kommer ut på topp och visar upp sitt stöd för AM5-processorer, en mängd kylflänsar och en elegant off-white finish. Framför allt stöder den PCIe 5.0 för både SSD och GPU.

Fördelar

 • Lätt att arbeta med, inklusive BIOS
 • Stöder DDR5-minne
 • Kan kopplas till en AIO
 • SafeSlot lägger till ytterligare stöd till tyngre GPU:er

Nackdelar

 • Stöder inte Thunderbolt

ASRock

Naturligtvis kommer budget AMD-byggen med uppoffringar. Lyckligtvis gjorde ASRock ett utmärkt jobb med att designa B650M Pro RS genom att skärpa upp dess funktioner samtidigt som de ger många värdefulla fördelar.

Till exempel, medan du är begränsad till PCIe 4.0 för GPU:er, vilket inte är en dålig sak till att börja med, får du en AM5-sockel och DDR5-stöd i gengäld, varav det senare du kan överklocka. Även om dess sockel begränsar dina val till AMDs Ryzen 7000-serie, är ASRock B650M Pro RS så konkurrenskraftigt prissatt att du inte kommer att ha några problem att hitta en CPU som passar din budget.

Slutligen, ”Blazing M.2”, som ASRock gillar att kalla det, sätter en vacker rosett på hela paketet. Gamla hårddiskar och ännu mindre SSD:er kan inte hålla ett ljus till Gen 5-hastigheter. Du upplever inte bara ett mycket mer responsivt operativsystem, utan spelet får också ett stort uppsving.

ASRock B650M Pro RS WiFi

Budget AMD

För alla blivande PC-byggare på en budget är ASRock B650M Pro RS ett av de mest enkla, användarvänliga moderkorten du kan arbeta med. Den är inte övermättad med portar utan har istället allt du behöver för att göra en avancerad AMD-byggnad.

Fördelar

 • Bra alternativ för kompakta konstruktioner
 • Kan överklocka RAM
 • Rejäl uppsättning portar, inklusive USB-C
 • Kan spara lite mer med alternativet icke-WiFi

Nackdelar

 • Begränsad till processorer i Ryzen 7000-serien

Gigabyte

Gigabyte Z790 Aorus Elite AX ICE tar estetiken till nästa nivå och målar hela brädan i olika nyanser av vitt, silver och en stänk av färg. Lyckligtvis presterar den precis så bra som den ser ut, särskilt om ditt mål är att bygga en avancerad Intel-maskin.

Ta CPU-sockeln. Gigabyte Z790 Aorus Elite AX ICE har LGA 1700, som stöder både 13:e och 14:e generationens Intel-processorer, som parar sig underbart med dess PCIe Gen 5-grafikkortplats. Med andra ord kommer du att kunna dra fördel av de bästa Intel-processorerna och GPU:erna på marknaden.

Gigabyte Z790 Aorus Elite AX ICE har också en mängd funktioner utanför prestanda. Dess stöd för ARGB innebär att du kan gå utöver det med personalisering, ännu mer ihopkopplat med ett av de bästa vita PC-fodralen. Och om du planerar att använda avancerade komponenter, kommer all den extra termiska skärmningen på MOBO att hålla allt snyggt och svalt.

Gigabyte Z790 AORUS Elite AXE ICE

Bästa Intel överlag

Med en mängd funktioner har Gigabyte Z790 AORUS Elite AX ICE så få brister. Det är inte bara användarvänligt, utan det gör dig redo för stora uppgraderingar på vägen, såsom 14:e generationens Intel-processorer och PCIe Gen 5-färdiga GPU:er.

Fördelar

 • Bra att arbeta med med tanke på Q-Flash Plus och EZ-Latch Plus
 • Fyra M.2-kontakter
 • Bra urval av hamnar
 • PCIe 5.0-kortplatsen är bakåtkompatibel med PCIe 4.0

Nackdelar

 • PCIe Gen 5-grafikkort är inte tillgängliga ännu
 • SSD begränsad till PCIe Gen 4-hastigheter

SOM OSS

För en mer budgetorienterad Intel-byggnad är ASUS ROG Strix B760-A ett mycket mer ekonomiskt tillvägagångssätt men erbjuder en anständig uppsättning portar, Wi-Fi 6E-kapacitet och stöd för GPU:er som kan dra fördel av PCIe 5.0.

ASUS ROG Strix B760-A har en LGA 1700-sockel, så att du kan välja mellan 12:e och 13:e generationens Intel-processorer. Detta ger dig inte bara möjligheten att nöja dig med en billigare modell – tänk Intels 12400F – utan erbjuder också uppgraderingsvägar för framtiden. Se bara till att dra nytta av vattenkylningshuvudet ombord!

Det bästa av allt är att ASUS ROG Strix B760-A är förvånansvärt lätt att arbeta med. Den har inte bara en BIOS FlashBack-knapp utan också en Q-Release och Q-Latch, vilket gör det smärtfritt att mata ut din GPU och M.2 och, ännu viktigare, undvika oönskade skador.

ASUS ROG Strix B760-A Gaming WiFi D4

Bästa Budget Intel

$195 $220 Spara
25 USD

Med tanke på dess användarvänliga funktioner, pris och LGA 1700-sockel är ASUS ROG Strix B760-A det perfekta alternativet när budgeten är ditt bekymmer först och främst. Dessutom betyder dess PCIe 5.0 x16 att du också kan fästa den med en kraftfull GPU.

Fördelar

 • Bra urval av portar, inklusive HDMI 2.1
 • Kylflänsar för VRM, M.2 och chipset
 • Kan kopplas till en AIO
 • Tre M.2-platser

Nackdelar

 • M.2-platser är begränsade till PCIe 4.0-hastigheter
 • Begränsad till DDR4-minne

Gigabyte

Om den ultimata spelriggen är vad du är ute efter, lämnar Gigabyte Z790 AORUS Pro X ingenting på klipprummets golv. Det gör dig redo för de bästa GPU:erna och processorerna på marknaden just nu, såväl som för bättre uppgraderingar på vägen.

Som exempel kan nämnas att Gigabyte Z790 AORUS Pro X rockar PCIe 5.0 för både GPU:er och SSD:er. Även om listan över grafikprocessorer som drar fördel av den extra bandbredden visserligen är kort, är kortplatsen bakåtkompatibel med PCIe 4.0, som fortfarande är hem för några av de bästa grafikprocessorerna, som NVIDIAs RTX 40-serie, såväl som mer budgetorienterade alternativ .

Lika viktiga är de små egenskaperna som gör Gigabyte Z790 AORUS Pro X till en fröjd att arbeta med. Dess stöd för ARGB betyder att du kan sätta ihop en rigg som är så prålig som du vill med de bästa RGB-fläktarna. Dessutom är den inbyggda Q-Flash Plus-knappen en enorm tidsbesparing, eftersom du inte behöver bygga datorn för att uppdatera BIOS.

Gigabyte Z790 AORUS Pro X

Bäst för spel

$360 $390 Spara
30 USD

Gigabyte Z790 AORUS Pro X kommer med alla klockor och visselpipor du någonsin kan begära, från PCIe 5.0 för GPU:er till 14:e generationens Intel CPU-stöd. Den har också massor av kylflänsar för ytterligare kylning,

Fördelar

 • Kompatibel med 12:e, 13:e och 14:e generationens Intel-processorer
 • Stöder DDR5
 • 5 GB LAN och Wi-Fi 7
 • Q-Flash Plus är praktiskt för att uppdatera BIOS

Nackdelar

 • Alla dessa funktioner har ett pris

FAQ

F: Spelar färgen på ditt moderkort någon roll?

Färgen på ditt moderkort är rent kosmetisk och påverkar inte dess prestanda eller hållbarhet. De flesta föredrar ett moderkort som matchar färgen på deras datorbyggda eller skrivbordsutrustning. Ett vitt moderkort kommer att ge din dator ett rent, fantastiskt utseende som smälter väl in i olika inställningar.

F: Vad betyder ett vitt moderkort?

Ett vitt moderkort är ett moderkort med en övervägande vit färgskala. Medan PCB vanligtvis är svart på de flesta moderkort, är resten av komponenterna, som kylflänsar, VRM-kåpa och I/O-sköld, i första hand vita.

F: Hur vet jag vilket moderkort jag behöver för min PC?

Det beror helt på din CPU och GPU. Om du inte har bestämt dig för dessa komponenter än, gör det först. Börja med att välja en processor (AMD eller Intel) och välj sedan ett passande grafikkort. När du har bestämt dig kan du börja begränsa din sökning; Faktum är att vår guide om moderkortsspecifikationer och deras innebörd bryter ner processen på ett kortfattat sätt!

F: Vad gör moderkortet på min dator?

Moderkortet möjliggör kommunikation mellan alla komponenter, från USB-portar till grafikkortet.

F: Hur kan jag se om mitt moderkort har blivit dåligt?

Om ditt moderkort har gett dig problem kan det avge ett pip, misslyckas med att posta eller ha inbyggda lysdioder som tänds om det finns problem med din GPU, CPU, hårddisk och RAM. Det är dock bara toppen av isberget, så om du försöker felsöka din MOBO är det bäst att bekanta dig med tecknen på att ditt moderkort är dött.

F: Kan jag använda vilken CPU som helst med vilket moderkort som helst?

Nej. Ett moderkorts CPU-sockel accepterar bara en av två processorer: Intel eller AMD. Du kan inte använda en AMD-processor med en Intel-socket och vice versa. Nu betyder det fortfarande inte att du kan använda vilken processor som helst om du till exempel har en Intel-processor och ett Intel-baserat moderkort, eftersom de bara accepterar specifika generationer.

F: Vad står CPU för?

CPU är en akronym för ”central processing unit”. CPU:n är analog med hjärnan, utför de olika uppgifterna och bearbetar data.

F: Spelar storleken på moderkortet någon roll?

Inte alls. Styrelsens storlek påverkar inte prestandan. Du kan få samma baslinjefunktioner, oavsett om det är en mini-ITX eller den största E-ATX. Storleken på moderkortet spelar bara in när det kommer till om det får plats i ditt PC-fodral.

F: Varför är de flesta moderkort gröna?

Liksom många av komponenterna är moderkort ganska känsliga, med tanke på alla bitar av elektronik och spår som kopplar ihop kortets olika funktioner, vilket du kan se om du tittar närmare. För att lägga till en skyddsnivå, är moderkort inneslutna i ett tunt harts – lödmasken – och dessa antar en mängd olika färger, inklusive grönt. Det är både estetiskt tilltalande och ganska användbart för att få elektroniken att sticka ut.