De 5 bästa alternativen till Intel NUC

Intel NUC är en mini-PC för dem som behöver portabilitet framför prestanda. Med sina fyra tum gånger fyra tum dimensioner är den här datorn så liten att den får plats på din handflata.

Tyvärr meddelade Intel i juli 2023 att de skulle avbryta Intel NUC. Med det kommer många användare att förlora en ultraportabel Intel-driven dator.

Så, vilka alternativ har du om du behöver en liten dator? Vilka är de bästa alternativen till Intel NUC?

1. Minidatorer från tredje part

Bildkredit: Linus Tech Tips/Youtube

Även om Intel tillverkade NUC-minidatorerna, hade den konkurrenter i samma utrymme. Detta inkluderar ASUS, en av de största datortillverkarna 2023. Faktum är att Intel och ASUS tillkännagav ett avtal att den senare skulle ta över NUC-linjen.

Men bortsett från det, andra tillverkare, som Zotac, gör också mini-datorer, så du kan överväga dem. Faktum är att Zotac var den första tillverkaren som skapade en mini PC-prototyp som innehöll aktiv kylning med Frore AirJet.

Men oavsett om du letar efter en liten dator att ansluta till TV:n i vardagsrummet eller vill ha en dator som du kan stoppa i fickan och ta med dig, bör du kolla in dessa saker att tänka på innan du köper en mini-dator.

2. Chromebox

Om du inte nödvändigtvis gillar Windows och vill ha en liten bärbar dator som kan köra de appar du behöver, varför inte överväga Asus Chromebox 4? Denna lilla Chrome OS-drivna enhet låter dig komma åt Google Play Butik, så att du kan använda många populära appar.

Du kan till exempel ladda ner Google Suite, Microsoft 365-appar och andra jobbappar för professionellt bruk. Samtidigt kan du också installera Netflix, flera andra streamingappar och tusentals spel för din njutning.

Även om Chromebox 4 bara drivs av en 10:e generationens Intel Core-processor, borde det vara mer än tillräckligt för de flesta applikationer. Den har också fem USB-portar, en USB-C-port, två HDMI-portar, en LAN-port och ett kombinerat hörlursuttag.

Så om du letar efter ett billigare stationärt alternativ till en Chromebook bör du titta på Asus Chromebox 4.

3. Raspberry Pi SBC

Om du gillar att mixtra och Linux-operativsystem, kanske du vill överväga en Raspberry PI SBC. En SBC, eller enkortsdator, liknar NUC genom att dess komponenter alla finns på ett enda kort. Men det är vanligtvis billigare och mer flexibelt än det senare.

Men dess fördelar gör det också ofördelaktigt för vissa användare – det kräver mer gör-det-själv och kunskap att använda och anpassa. Dessutom, eftersom det vanligtvis kör ett Linux OS, måste du känna dig runt det.

Men om du fortfarande överväger en Raspberry Pi SBC som en Intel NUC-ersättning, kolla in vår jämförelse mellan NUC och SBC för att veta vad du ger dig in på.

4. Mac mini

Bildkredit: Äpple

Om du är en Apple-användare och kan avvara mer utrymme, överväg att köpa Mac mini istället. Den är mer potent än de mest kraftfulla Intel NUC:erna, särskilt som Apples kiselchips driver nyare modeller.

Även om Mac mini kanske inte har lika många portar som en Chromebox, kommer dess aktiva kylningslösning att låta dig driva den längre. Du kan också specificera den så att du kan använda den som din primära PC, så länge du har budgeten.

5. Small Form Factor PCs

Även om Small Form Factor-datorer (SFF) är hälften så stora (eller mindre) av de vanligare mid-tower-datorerna vi ser, är det fortfarande det största alternativet till Intel NUC. Även om att kalla en SFF-dator för ett Intel NUC-alternativ pressar den storleksmässigt, har den flera fördelar som en NUC aldrig kan ha.

Till exempel använder SFF-datorer vanligtvis RAM och processorer av skrivbordskvalitet. Men viktigast av allt, många SFF-datorer kan rymma en GPU i full storlek – något som en NUC aldrig kommer att göra. Så om du planerar att spela avancerade spel i ditt vardagsrum och vill ha en dator som kan fungera som din hemmabio-dator, överväg att skaffa en SFF-dator istället.

Men om du har mer än tillräckligt med utrymme och har ett stort TV-skåp, varför inte välja andra PC-storlekar? Kolla in vår storleksguide för PC-fodral för att se hur de olika PC-storlekarna kan påverka din konstruktion.

Få din lilla PC Fix

Små datorer kanske inte är lika kraftfulla som massiva datorer i full storlek, men de har fortfarande sin plats inom datoranvändning. Oavsett om du behöver den för att fästa på baksidan av din hemmabio-TV eller som en kontroller för en industriell maskin, kan du hitta ett hållbart Intel NUC-alternativ.

Och om du är äventyrlig, varför inte prova en Linux-version istället för en Windows-dator för din nästa hemmabio-dator?