De 20 bästa apparna och webbplatserna för sociala medier 2023

Vill du vara säker på att du använder de bästa apparna för sociala medier? När allt kommer omkring finns det nu så många sociala nätverk som tävlar om din uppmärksamhet, att det kan vara svårt att välja mellan dem alla.

För att hjälpa dig har vi sammanställt en lista över de bästa apparna och webbplatserna för sociala medier att använda under 2023.

Låt oss börja med de uppenbara valen. Trots alla dess fel (och det finns många av dem) är Facebook fortfarande bekvämt det mest populära sociala nätverket i världen.

Med mer än 2,95 miljarder användare är det platsen att gå till om du enkelt vill få kontakt med de flesta människor från ditt nuvarande eller tidigare liv. Facebook Marketplace har också blivit ett av de mest populära sätten att köpa och sälja varor lokalt och är nu mer populär än Craigslist.

Om du gillar att utforska fängslande bilder och korta, snabba videoklipp, då är Instagram utan tvekan det perfekta sociala nätverket för dig. Överraskande nog har hela 57 % av amerikanerna mellan 25 och 30 år ett konto på Instagram.

Kanske orättvist har nätverket utvecklat ett rykte om sig att vara ytligt och fullt av selfies. Om du gräver förbi skräpet kan du hitta fantastisk fotografering, otroliga konstverk och mycket mer. Instagram har också Reels, som är videor som produceras av Instagram-användare i ett videoflöde.

3. X (Tidigare Twitter)

X är ett annat nätverk som har fått en betydande mängd negativ täckning. Men om du vill ha senaste nyheter, omedelbara reaktioner och tillgång till dina favoritsportstjärnor, kändisar och journalister, är X en oöverträffad resurs.

Du kan till och med spara videor från X (om du hittar några bra!). Denna plattform har också ökat sin teckengräns till 25 000 för X Premium-prenumeranter.

LinkedIn tillhandahåller sociala nätverk för proffs. Allt eftersom sajten har vuxit har den blivit ett av de bästa sätten att bygga ditt CV, hitta ett nytt jobb och nätverka inom dina professionella kretsar. Om du vill öka din synlighet ytterligare och använda dig av några avancerade LinkedIn-funktioner har du möjlighet att prenumerera på LinkedIn Premium också.

Plattformen har också LinkedIn Learning-kurser för professionell utveckling, som kan hjälpa dig att förbättra din karriär.

Snapchat är nästan uteslutande en ung persons häng. Webbplatsen kretsar kring att dela självförstörande bilder och videor, men det finns också ett meddelandeverktyg och massor av gamification-funktioner.

Du kan använda de olika typerna av filter som finns och till och med göra ditt eget Snapchat-filter om du känner dig kreativ!

Tumblr är vad som händer när världar av sociala nätverk och bloggar kolliderar. Du kan lägga upp text, foton, videor och annat medieinnehåll på din bloggsida, som andra användare sedan kan följa.

Nätverket stöder även HTML-redigering; om du är tillräckligt skicklig kan du helt anpassa utseendet och layouten på din sida. Du kan till och med använda ett anpassat domännamn.

Pinterest är en annan av de bästa apparna för sociala medier. Det beskrivs bäst som en webbplats för bildbokmärken (även om den också stöder GIF och videor). Du kan lägga till bilder på dina offentliga eller privata anslagstavlor, följa andra användare och anslagstavlor och kommentera nålar.

Sajten är utmärkt om du letar efter inspiration för ett gör-det-själv-projekt, eller om du behöver något som kan väcka en kreativ idé i ditt huvud.

Sina Weibo är Kinas svar på Twitter. Med mer än 593 miljoner användare är det ett av de mest populära sociala nätverken i världen.

Den kinesiska regeringen censurerar webbplatsen kraftigt, men om du vill hålla fingret på pulsen på vad som händer i Asien är det värt att registrera dig.

Reddit faktureras som förstasidan på internet och är delvis diskussionsforum, delvis webbplats för inlämning av innehåll. Användare kan rösta upp och ned rösta inlägg för att hjälpa till att påverka vad som är populärt när som helst.

Sajten är uppdelad i subreddits. De täcker nästan alla ämnen du kan tänka dig. Om du har en nischad hobby är Reddit ett bra ställe att hitta likasinnade.

För en bra inblick i Reddit, kolla in vår lista över de roligaste subreddits som garanterat får dig att skratta.

Jämfört med äldre appar som Twitter och Facebook är TikTok en nyanserad app för sociala medier. Den skapades för att fylla utrymmet som Vine lämnade efter sig efter avstängningen, men det har för länge sedan ersatt det.

Det finns helt klart en betydande efterfrågan på kortformad video; TikTok är en av de mest nedladdade apparna i både App Store och Google Play Store. Även om det är en rolig app, finns det några TikTok-säkerhetsrisker att vara medveten om.

Nästa post på vår lista över appar för sociala medier är Ask.fm. Det är en fråga-och-svar-webbplats där användare skickar frågor. Vem som helst kan hoppa in och komma med sina tankar.

Webbplatsen brukade vara anonym, men två brittiska tonåringars självmord, efter att de påstås ha blivit mobbade på nätet, tvingade till en välbehövlig omtanke. Idag är Ask.fm en av sajterna som föräldrar bör lägga till på sin blockeringslista.

I juli 2023 blev det ett stort buzz när Meta presenterade sin nya spännande sociala medieplattform, Threads. Sedan lanseringen har Threads upplevt en oöverträffad tillväxt och blivit den snabbast växande plattformen i sociala mediers historia, med över 100 miljoner konton en vecka efter lanseringen.

Trådar fungerar på ett liknande sätt som X, vilket innebär att du kan skapa och dela trådar som består av text, länkar, foton eller vilken kombination av dessa element som helst. Dessutom kan du interagera med andra genom att svara på inlägg och reagera på innehåll, precis som du skulle göra på Instagram. Du kan enkelt komma åt trådar med ditt befintliga Instagram-konto.

Flickr är i första hand en webbplats för fotohosting. Det finns gratis och betalda alternativ. Det kostnadsfria alternativet använde för att ge 1 TB utrymme, men i början av 2019 minskade företaget det till 1 000 bilder.

Användare kan kommentera, dela och gilla foton som de uppskattar. Flickr meddelade också att endast 50 bilder kommer att kunna markeras som icke-offentliga, så nästan alla bilder du laddar upp kommer att kunna ses av vem som helst. Vår guide på Flickr för nybörjare kan hjälpa dig att utnyttja den här plattformen på bästa sätt.

Meetup går över klyftan mellan ett socialt nätverk online och ett socialt nätverk i verkligheten. Du kan använda onlineverktygen för att hitta grupper och evenemang som matchar dina intressen och sedan dyka upp till gruppens nästa möte.

Om du bor i en storstad kan de tillgängliga träffarna vara lika olika som idrottslag till språkinlärningsgrupper. I mer landsbygdsområden kan valmöjligheterna vara mer begränsade.

Om du är en expat bör du ha ett konto på InterNations. Webbplatsen låter dig hitta andra personer i din stad som matchar ditt språk, intressen eller arbetsområde.

Precis som Meetup finns det massor av fysiska evenemang du kan delta på. Alternativt kan du bara använda webbplatsen för att ställa frågor och få insikter om ditt adopterade hem. Det är dock viktigt att notera att gratisplanen inte låter dig göra mycket så om du planerar att utnyttja plattformen fullt ut måste du uppgradera till deras Albatross-plan.

XING är ett populärt alternativ till LinkedIn på det europeiska fastlandet. Webbplatsen erbjuder profiler, grupper, evenemang, diskussionsforum och communityfunktioner.

Om du vill använda den avancerade sökfunktionen måste du betala en månadsavgift.

Nextdoor är ett grannskapsbaserat socialt nätverk. Den har strikta integritetskontroller, vilket innebär att endast personer som bor i ditt område kan gå med i din grannskaps specifika grupp.

Om du letar efter ett sätt att hantera grannskapsbevakning, organisera lokala ta-och-köp eller bara hålla alla uppdaterade om lokalsamhällets nyheter. Vissa är dock oroade över att Nextdoor kan vara en säkerhetsrisk.

YouTube är den bästa plattformen för videoinnehåll, med något för alla. Oavsett om du är sugen på att lära dig nya saker, titta på underhållning, kolla in produktrecensioner eller bara följa någons dagliga liv genom vloggar, har YouTube täckt dig.

Den är också känd som den näst största sökmotorn på internet efter Google och ger dig förslag på innehåll baserat på din visningshistorik och dina preferenser, vilket ger en personlig tittarupplevelse.

Foursquare City Guide är en platsbaserad app för sociala medier. Du kan använda den för att hitta intressanta platser, restauranger, evenemang och andra närliggande platser när du är ute och går.

Naturligtvis innebär den platsbaserade aspekten att appen står inför många integritetsfrågor, vilket betyder att den kanske inte är rätt för dig.

Ja, Myspace lever fortfarande. Idag är det ett socialt nätverk med musiktema. På många sätt har det fyllt tomrummet efter Spotify efter att det svenska företaget tagit bort appens bästa sociala funktioner.

Myspace låter dig både lyssna på musik och chatta om den med andra användare. Det finns också en ström av nyheter och åsiktsartiklar om den bredare branschen. Den här plattformen stöder dock inte längre sina Android- eller iPhone-appar.

Ännu fler sociala nätverk att utforska

Det finns så många sociala medieplattformar i världen att den här listan knappt har skrapat på ytan. Om du gräver lite kommer du att kunna hitta en app för sociala medier som är dedikerad till alla nischer som intresserar dig.

Innan du hoppar in i sociala medier, kom bara ihåg att vara uppmärksam på bedrägerier, troll och annat oönskat innehåll. Det kan vara en kraft för skada lika mycket som en kraft för gott.