Så här applicerar du termisk pasta på ditt grafikkort igen för att förbättra prestandan

Är grafikkortet varmt? Din GPU kan behöva ny termisk pasta. Det är inget att vara rädd för, och vi visar hur lätt det är att göra i den här guiden.

När och varför ska du applicera termisk pasta igen på ditt grafikkort?

Bildkredit: Jhet Borja

Termisk pasta stänger mikrohålen mellan GPU-matrisen och kylflänsen. När den termiska pastan torkar ut med tiden kommer den att börja krympa, vilket minskar den termiska pastans värmeöverföringseffektivitet.

Du behöver inte oroa dig för detta om ditt grafikkort är mindre än ett eller två år gammalt – men om du köper begagnat eller har ett grafikkort som är ungefär tre eller fler år gammalt är det en bra idé att klistra om det.

Ompasning kommer att återställa prestandan som om den var ny igen, eftersom den inte överhettas eller strypar termiskt. Eftersom ditt grafikkort körs vid lägre temperaturer kommer det också att förlänga livslängden med ytterligare några år.

Risker med att återapplicera termisk pasta på ditt grafikkort

Chansen att du förstör din grafik medan du klistrar om är ganska låg, men det finns fortfarande risker som vi vill att du ska vara medveten om:

  • Ogiltigförklara din garanti: Klistermärket för ogiltig garanti håller vanligtvis inte lagligt, men kundtjänst kan lätt neka dig garantiservice om denna etikett är trasig. Ditt grafikkort behöver förmodligen inte klistras om under garantiperioden.
  • Skada ditt grafikkort: Att av misstag slå av en kondensator är lättare än du tror. Du kommer också att exponera GPU-matrisen, som inte har en IHS (integrerad värmespridare), till skillnad från en CPU. Ett litet chip eller repa på GPU-matrisen kan döda den.
  • Sämre temperaturer: Mitt första försök misslyckades och jag var tvungen att lägga till mer termisk pasta. Tack och lov gjorde jag grundliga tester för att förhindra att min GPU dödades, vilket vi kommer in på nedan.

Jag vet att det låter riskabelt. Men om du följer stegen nedan kommer du att klara dig och kan få lite extra FPS på vägen.

Så här applicerar du termisk pasta igen på ditt grafikkort

Om ditt grafikkorts prestanda har börjat sjunka och värmas upp kan det vara termisk strypning. Detta är ett tecken på att det behöver klistras om och förmodligen lite damm för att få det tillbaka till sitt bästa.

Saker du behöver

Innan vi börjar, se till att du har allt du behöver. Vi rekommenderar inte att du öppnar ditt grafikkort om du saknar några av dessa.

Nu är du förberedd och redo att gå, det är att applicera GPU:ns termiska pasta igen.

Steg 0: Kontrollera grafikkortets temperaturer

Vi uppmanar dig att inte hoppa över detta steg. Testa och jämför alltid för att se om du har förbättrat eller förvärrat din situation.

För att utföra testet, kör Unigine Heaven Benchmark i bakgrunden och använd en hårdvarumonitor som HWiNFO. Låt riktmärket köra i 10-15 minuter för att säkerställa att du når dina maximala temperaturer.

Håll ett öga på GPU-temperaturerna under denna tid. Helst bör den hålla sig under 80-85°C, men vi föreslår att du siktar lägre på cirka 76-78°C. Ompasning borde egentligen bara vara en sista utväg. Prova att underspänninga din GPU eller dessa GPU-överhettningslösningar först innan du klistrar om.

I mitt fall får jag fortfarande 78°C efter underspänning av 1080 Ti till 0,944V för att få lägre temperaturer. 78°C är lite högt för mig, och med tanke på att det här grafikkortet släpptes 2018 utan att någonsin öppnats upp, är en omsmältning på sin plats.

Steg 1: Ta bort ditt grafikkort

För att ta bort ditt grafikkort, börja med att stänga av din dator, stänga av strömförsörjningen, koppla ur strömförsörjningen och sedan dra ur kablarna från ditt grafikkort.

När du har kopplat ur datorn, gör en strömavledning genom att trycka ner strömknappen i några sekunder för att se till att all ström är borta.

Bildkredit: Jhet Borja

Öppna sedan upp ditt fodral och skruva loss grafikkortet från fodralet.

Bildkredit: Jhet Borja

Koppla bort strömkablarna från ditt grafikkort.

Bildkredit: Jhet Borja

Slutligen, för att ta bort ditt grafikkort, tryck på spärren på PCIe-kortplatsen som ditt grafikkort är anslutet till på ditt moderkort. Dra försiktigt ut den.

Steg 2: Öppna ditt grafikkort

Grafikkort kan skilja sig drastiskt. Vissa grafikkort är svårare att öppna än andra, och denna EVGA 1080 Ti FTW3 är definitivt ett av de svårare som finns.

Det här grafikkortet har massor av termiska kuddar – fler än genomsnittet. Vid demonteringen såg jag till att inte få något damm eller smuts på termokuddarna så att de kunde återanvändas. Det är säkrare att ha ersättningar ifall du förstör eller smutsar ner dem, eftersom andra viktiga komponenter kan överhettas utan dem.

Bildkredit: Jhet Borja

Med tanke på de termiska kuddarna, skruva loss ditt grafikkort. Vi börjar med bakplåtarna i det här fallet.

Bildkredit: Jhet Borja

Lägg bakplattan/erna åt sidan eftersom de har ömtåliga termiska kuddar.

Bildkredit: Jhet Borja

Vi tar också tillfället i akt att borsta bort damm och smuts från baksidan för att förbättra värmen.

Bildkredit: Jhet Borja

Därefter skruvar vi loss de fjädrande skruvarna som trycker GPU-kylaren mot GPU-chippet på moderkortet.

Bildkredit: Jhet Borja

Innan du tar av kylaren, se till att du har kopplat ur de olika strömkontakterna och skruva loss IO-fästet om det behövs.

Bildkredit: Jhet Borja

När allt är ur vägen, dra försiktigt av kylaren, tänk på de termiska kuddarna som kan finnas under.

Steg 3: Ta bort gammal termisk pasta

När ditt grafikkort är öppet är det dags att ta bort den termiska pastan som är fäst vid kylaren och GPU-matrisen.

Bildkredit: Jhet Borja

Börja med GPU-matrisen, se till att inte använda några skrapverktyg, särskilt de som är gjorda av metall. Om du chip ens bara hörnet av tärningen, kan du döda den. Använd 99 % isopropylalkohol och låt den termiska pastan dra i den i några sekunder, gnugga sedan av den med en bomullstuss eller en bomullstuss. Du behöver inte ta bort spillover; rengöring av ytan räcker.

Bildkredit: Jhet Borja

Gör sedan samma sak på kylaren, låt alkoholen dra och gnugga sedan bort den.

Steg 4: Lägg till ny termisk pasta

Mindre är inte mer när det kommer till din GPU-matris. Till skillnad från en CPU är kylaren direkt på tärningen och inte en IHS, som tidigare nämnts.

Bildkredit: Jhet Borja

Applicera en anständigt stor mängd termisk pasta på chipet, definitivt mer än på bilden ovan. Gärna ett X-märke, men en stor prick fungerar också. Applicera mer än du tror, ​​men inte för mycket. Oroa dig inte för spillover för mycket, eftersom den termiska pastan inte är ledande (men, du vet, bli inte vild!).

Bildkredit: Jhet Borja

Nästa, och viktigast av allt, är att sprida ut det och nå kanterna på GPU-matrisen. Se till att kanterna har en ordentlig beläggning och inte tunnas ut.

Steg 5: Sätt tillbaka ditt grafikkort

När du har applicerat den termiska pastan kan du sätta ihop ditt grafikkort igen.

Om du skulle ha förstört några termiska kuddar är det nu den perfekta tiden att byta ut dem. Om de är intakta, fortsätt att fästa kylaren och skruva på de fjädrande skruvarna på baksidan av moderkortet, precis bakom GPU-chippet. Dra åt i ett korsmönster för att säkerställa jämn täckning.

Fortsätt att återmontera genom att koppla in strömkontakterna från kylaren till moderkortet, fästa IO-fästet och placera på bakplåtarna om ditt grafikkort har några.

Steg 6: Testa och jämför dina temperaturer

Slutligen, ett mycket viktigt steg för att se till att ditt arbete verkligen är gjort och inte behöver göras om är att testa.

Precis som vi visade i steg 0, kör samma riktmärke i cirka 10-15 minuter med en GPU-programvara för temperaturövervakning. I mitt fall kollar jag också EVGA:s Precision X1-programvara eftersom FTW3 har iCX-teknik. Den talar om för mig temperaturerna för de andra komponenterna, som de under termokuddarna, för att veta om jag behöver byta ut dem också.

Efter mitt första test märkte jag att GPU:n gick upp till 90°C medan de andra komponenterna inte var lika varma. När jag öppnade upp grafikkortet märkte jag att även om det spreds ut och täckte jämnt som avsett, tunnade det ut och hade luckor.

Efter att ha tillsatt mer termisk pasta testade jag i 10 minuter vid en något ökad spänning, eftersom jag märkte viss instabilitet vid 0,944v. Trots den ökade spänningen var mina temperaturer i genomsnitt cirka 75,7°C.

Jag ville se hur låg jag kunde komma, så jag försökte använda 100 % fläkthastighet istället för automatisk, och den slutade öka vid cirka 68,4 °C efter att ha maxat 69,7 °C efter bara fem minuter. Du kan också ställa in en anpassad fläktkurva för att rampa upp till 100 % fläkthastighet vid cirka 70°C för att få de lägsta temperaturerna vid högsta prestanda. Det kommer dock att vara ganska högt.

Öka prestanda och förläng livslängden på ditt grafikkort med ny termisk pasta

Att klistra om är en av de mest effektfulla sakerna du kan göra med ett gammalt grafikkort, inte bara för dess prestanda utan också för dess ålder. Grafikkort kan till och med hålla i upp till 10 år eller mer med regelbundet underhåll. Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig att få svalare temperaturer och återfå förlorad prestanda från ditt grafikkort.