Android, trots sitt rika utbud av funktioner, saknar fortfarande vissa förmågor som iOS har haft i flera år. Om du överväger att byta från en iPhone till en Android-enhet, bör du vara medveten om de funktioner du kan komma att sakna.
1. AirPlay
AirPlay är en betydande funktion som fortfarande inte finns på Android-enheter. Eftersom det är ett egenutvecklat protokoll från Apple, är det osannolikt att vi kommer att se det på Android.
Även om det finns flera tredjepartsapplikationer på Google Play Butik som möjliggör trådlös strömning av ljud och video från din smartphone, kan ingenting riktigt mäta sig med denna inbyggda lösning. Vi hoppas därför att Google ska hitta en lösning för att tillhandahålla en liknande funktion på Android-enheter.
År 2020 introducerade Google en funktion som liknar AirDrop, kallad Nearby Share, för Android 11-enheter. Det vore därför inte överraskande om företaget arbetade med en AirPlay-liknande lösning för Android-plattformen.
2. FaceTime
FaceTime är Apples inbyggda videosamtalstjänst för iOS, iPadOS och macOS-enheter. Dess enkelhet och sömlösa funktionalitet gör FaceTime extremt populärt bland Apple-användare.
Positivt är att Android-användare kan delta i FaceTime-samtal via webbversionen av FaceTime. Dock krävs det att en Apple-användare initierar samtalet och delar länken med dig.
Android-enheter har en liknande inbyggd videosamtalsfunktion i form av Google Duo, men den är inte lika populär. Många föredrar att använda tredjepartsappar för videosamtal. Därför önskar många att Apple skulle göra FaceTime-appen tillgänglig för Android-enheter i framtiden.
3. iMessage
Apples iMessage-tjänst är en av de största anledningarna till att många iPhone-användare tvekar att byta till en Android-enhet. Om dina vänner mestadels är Apple-användare, kan ett byte till en Android-telefon leda till att du känner dig utanför iMessage-grupperna.
Android-användare kan ha fått en försmak av FaceTime via webbfunktionaliteten, men iMessage kommer troligen aldrig att bli tillgänglig för Android-enheter officiellt. Apple ser det som en viktig del av sitt ekosystem.
Detta visas genom hur Apple blockerar tredjepartsappar som Beeper Mini från att ansluta till deras iMessage-servrar. I december 2023 rapporterade 9to5Google att Beeper’s populära lösning inte fungerade för mer än 60 procent av användarna.
4. Live Text i videor
När Apple först lanserade Live Text tillsammans med iOS 15, påpekade Android-användare att Google Lens hade haft den här funktionen under en längre tid, vilket gjorde att Apple kändes sent ute. Apple tog dock snabbt Live Text till nästa nivå genom att utöka textdetekteringsfunktionen till videor.
Du kan pausa vilken video som helst i Safari eller appen Foton för att enkelt kopiera textinnehåll till ditt iOS-urklipp. Funktionen Live Text i videor kan vara användbar när du behöver kopiera text från online-föreläsningar, handledningar och liknande. Du behöver en iPhone XS, iPhone XR eller senare för att använda funktionen.
5. Lyft ett objekt från bakgrunden med Visuell Sökning
Visuell Sökning liknar Google Lens och används för att identifiera objekt som landmärken, växter och djur för att få mer information om dem. I iOS 16 integrerade Apple en maskininlärningsfunktion i Visuell Sökning som gör att du kan lyfta ett objekt från bakgrunden och klistra in det i en annan app.
Du kan aktivera funktionen genom att trycka länge på ett identifierbart objekt. Därefter kan du använda det för att skapa roliga klistermärken eller ta bort bakgrunden från valfri bild på din iPhone.
Google Lens erbjuder inte en liknande funktion. Det närmaste du kommer på en Android-enhet är verktyget Magic Eraser, som Google introducerade med Pixel 6-serien. Detta verktyg tar bort oönskade objekt från bakgrunden istället för att lyfta objekt.
6. Checka in
Checka in är en av de dolda funktionerna i Meddelanden-appen i iOS 17. Den kan användas för att meddela dina iMessage-kontakter om din plats och se till att du är säker när du reser. Du aktiverar funktionen genom att öppna en konversation, trycka på plusknappen (+) bredvid textfältet i Meddelanden och scrolla nedåt.
Du kan välja platsbaserad eller tidsbaserad incheckning. Om du väljer platsbaserad incheckning kommer mottagaren att meddelas när du har anlänt till din destination. Vid tidsbaserad incheckning kommer du att bli ombedd att meddela dina kontakter när tiden är ute. Om du inte svarar inom 15 minuter kommer din kontakt att bli varnad med din senaste platsdata.
7. NameDrop
NameDrop är en av de mest anmärkningsvärda funktionerna i iOS 17, presenterad av Apple på WWDC 2023. Det är en utökning av AirDrop-funktionen som används för att enkelt dela kontaktinformation med andra iPhone-användare.
Du aktiverar NameDrop genom att placera den övre kanten på två iPhones intill varandra. Båda iPhones måste vara upplåsta för att funktionen ska fungera, och överföringen är inte automatisk, utan användarinitierad. Du har kontroll över vilken kontaktinformation du delar med mottagaren.
Android-enheter hade en liknande funktion, Android Beam, men den har avvecklats av Google, som rapporterat av XDA Developers.
8. Dölj min e-post med iCloud+
Apple prioriterar användarnas integritet och har gjort flera förbättringar av iOS och App Store för att öka säkerheten. År 2021 lanserade Apple sin iCloud+-tjänst som inkluderar funktionen Dölj min e-post och en dold VPN-liknande tjänst som kallas Privat Relä.
Google erbjuder en liknande VPN-tjänst i form av VPN från Google One, men har inte en funktion som motsvarar Dölj min e-post för Android-enheter ännu.
Med Dölj min e-post kan du använda en slumpmässig e-postadress när du registrerar dig på webbplatser. Denna adress vidarebefordrar automatiskt alla meddelanden till din personliga inkorg.
Denna funktion skyddar din personliga e-postadress när du skapar nya konton på webbplatser.
9. Delas med dig i Meddelanden
Apple har utvecklat ett smart system för att sortera innehåll som du tar emot i Meddelanden-appen. ”Delas med dig” fungerar med Apples standardappar och placerar delat innehåll där det hör hemma, så att det är tillgängligt när du startar relevanta appar.
Om en vän till exempel delar en länk till en webbsida, kommer den länken att visas under avsnittet ”Delas med dig” på din startsida i Safari.
Google har inte integrerat en liknande funktion i sin standardmeddelandeapp. Du måste manuellt söka efter det innehåll som dina kontakter har delat med dig.
10. Fokusfilter
Fokusläge finns på både Android- och iOS-enheter, men Apple tar det ett steg längre med fokusfilter. Med fokusfilter kan det fokus du har ställt in fungera i Apples appar, som Safari, Meddelanden, Mail och Kalender, för att filtrera bort distraherande innehåll.
Om du exempelvis har aktiverat Arbetsfokus på din iPhone, visar Safari endast flikar som är relaterade till arbete.
Google har introducerat ett fokusläge som kan prioritera distraherande appar i Android 13, men det integreras ännu inte med appar för att dölja distraherande innehåll.
11. Batteriets hälsokontroll
År 2017 erkände Apple att de avsiktligt saktade ner sina iPhones för att kompensera för batteriförsämring. Efter den offentliga kritiken introducerade de en funktion som gör att iOS-användare kan kontrollera batteristatusen. När batterihälsan sjunker under 80 % uppmanas användarna att få batteriet servat eller utbytt.
Det finns inget inbyggt sätt att kontrollera batteristatusen på en Android-telefon, men du kan använda tredjepartsappar för att få ytterligare information om batteriet.
iDevices erbjuder fortfarande unika funktioner
Diskussionerna om iOS och Android har pågått under en lång tid, och det finns ingen tydlig vinnare. iOS är mer som en sluten trädgård, medan Android generellt är mer öppet. Apple sticker ut med sin unika uppsättning funktioner som fungerar smidigt på alla enheter.
Det är inte bara mjukvaran som är avgörande för de flesta, därför är det bäst att jämföra de senaste iPhones med de senaste Android-flaggkeppen. Även om båda operativsystemen är populära, spelar valet av hårdvara stor roll för den totala användarupplevelsen.