De 11 bästa iOS-funktionerna som Android fortfarande inte har

Även om Android är ett funktionsspäckat operativsystem, saknar det flera funktioner som har varit integrerade med iOS i flera år. Så om du planerar att byta från en iPhone till en Android-enhet när som helst snart, var beredd på att gå miste om följande funktioner.

1. AirPlay

AirPlay är en av de största funktionerna som Android-enheter fortfarande inte har. Eftersom AirPlay är ett anständigt protokoll som Apple utvecklat, förväntar vi oss aldrig att det kommer till Android.

Även om flera tredjepartsappar i Google Play Butik låter dig streama ljud- och videoinnehåll trådlöst från din smartphone, kommer ingenting i närheten av denna inbyggda lösning. Det är därför vi vill att Google ska knäcka koden och tillhandahålla liknande funktionalitet till Android-enheter.

2020 lyckades Google ta med en AirDrop-liknande funktion som heter Nearby Share till Android 11-enheter. Så vi skulle inte bli förvånade om företaget arbetar med något liknande AirPlay för Android-plattformen.

2. FaceTime

FaceTime är Apples videosamtalstjänst som är inbyggd i iOS-, iPadOS- och macOS-enheter. Tack vare sin enkelhet och sömlösa funktionalitet är FaceTime extremt populärt bland Apple-användare.

På den ljusa sidan kan Android-användare fortfarande gå med i FaceTime-samtal från sina enheter tack vare Apples FaceTime-funktion på webben. Men du behöver fortfarande en vän med en Apple-enhet för att faktiskt starta samtalet och dela länken med dig.

Android-enheter har tillgång till en liknande inbyggd videosamtalsfunktion i form av Google Duo, men den är inte alls lika populär, eftersom de flesta användare förlitar sig på appar från tredje part för videosamtal. Därför önskar vi att Apple skulle ta med FaceTime-appen till Android-enheter någon gång längre fram.

3. iMessage

Apples iMessage-tjänst är en av de största anledningarna till att de flesta iPhone-användare tvekar att byta till en Android-enhet. Om din vänkrets mestadels är Apple-användare, skulle byte till en Android-telefon innebära att du känner dig utanför iMessage-grupper.

Android-användare kan ha fått en smak av FaceTime via dess webbfunktionalitet, men till skillnad från sin videosamtalstjänst kommer iMessage förmodligen aldrig att se dagens ljus på Android-enheter – åtminstone officiellt. Varför? Eftersom Apple vet att det tar med många användare till sitt ekosystem.

Detta framgår av hur Apple blockerar tredjepartsappar som Beeper Mini från att komma åt sina iMessage-servrar. I december 2023, 9to5Google rapporterade att Beepers populära lösning är trasig för mer än 60 procent av användarna.

4. Livetext i videor

När Apple först introducerade Live Text tillsammans med iOS 15, påpekade Android-användare snabbt att Google Lens hade den här funktionen ett bra tag och att Apple var sena till spelet. Men snart nog tog Apple Live Text till nästa nivå genom att ta med samma textdetekteringsfunktion till videor. Hur coolt är inte det?

Du kan pausa vilken video som helst i Safari eller appen Foton för att snabbt kopiera textinnehåll till ditt iOS-urklipp. Livetext-funktionen i videor kan vara praktisk när du vill kopiera anteckningar från en onlineföreläsning, handledning och annat. Som sagt, du behöver en iPhone XS, iPhone XR eller senare för att dra nytta av den här funktionen.

5. Lyft ett ämne från bakgrunden med visuell sökning

Visual Lookup är ännu en funktion som fungerar på samma sätt som Google Lens i den meningen att du kan använda den för att identifiera objekt som landmärken, växter, djur, etc., och få mer information om dem. Men med iOS 16-uppdateringen integrerade Apple en maskininlärningsfunktion i Visual Lookup som låter dig lyfta ett ämne från en bakgrund och klistra in det i en annan app.

Allt du behöver göra är att trycka länge på ett identifierbart objekt, så lyfter Visual Lookup det. Du kan vara riktigt kreativ med den här funktionen och använda den för att göra roliga klistermärken och emotes eller ta bort bakgrunden från vilken bild som helst på din iPhone.

Google Lens erbjuder inte en liknande funktion, och det närmaste du hittar på en Android-enhet är verktyget Magic Eraser som Google introducerade med Pixel 6-serien. Tyvärr gör det här verktyget tvärtom – det tar bort oönskade objekt från bakgrunden.

6. Checka in

Checka in är en av de dolda funktionerna i Messages-appen i iOS 17. Du kan använda den för att meddela dina iMessage-kontakter om var du befinner dig och vara säker när du reser. För att komma åt det, öppna en konversation med kontakten du vill använda funktionen med, tryck sedan på plusknappen (+) bredvid skrivfältet i Meddelanden-appen och rulla nedåt.

Du kan antingen ställa in en plats eller tidsbaserad incheckning, beroende på vad du föredrar. Om du väljer en plats kommer Check In automatiskt att meddela mottagaren när du har anlänt till destinationen. Men om du väljer en tidsbaserad incheckning kommer du att bli ombedd att meddela dem när tiden är ute, och om du inte svarar inom 15 minuter kommer din kontakt att bli varnad med din senaste platsdata.

7. NameDrop

NameDrop är en av de bästa iOS 17-funktionerna som Apple tillkännagav vid WWDC 2023. Det är en förlängning av AirDrop-funktionen på iOS-enheter som är reserverade för att enkelt dela din kontaktinformation med andra iPhone-användare.

Allt du behöver göra för att komma åt NameDrop-skärmen är att placera den övre kanten på två iPhones bredvid varandra. Du behöver inte oroa dig för din integritet eftersom NameDrop kräver att båda iPhones är upplåsta för att fungera. Överföringen är inte automatisk utan snarare användarinitierad, och du har fullständig kontroll över vilka kontaktuppgifter du delar med mottagaren.

Till skillnad från andra funktioner på den här listan, brukade Android-enheter erbjuda något liknande – kallat Android Beam – tills Google långsamt dödade det under åren, som rapporterat av XDA Developers.

8. Dölj min e-post med iCloud+

Apple är mycket strikt när det gäller användarnas integritet på alla sina enheter, och med tiden har det gjort flera ändringar i iOS och App Store för att förbättra säkerheten. 2021 introducerade Apple sin iCloud+-tjänst, som gav användarna tillgång till funktionen Hide My Email och en dold VPN-liknande tjänst som heter Private Relay.

Medan Google redan erbjuder en liknande VPN-tjänst i form av VPN från Google One, har den inte något som liknar funktionen Hide My Email för Android-enheter ännu.

Hide My Email, för de som inte vet, låter dig använda en slumpmässig e-postadress när du registrerar dig för webbplatser. Denna slumpmässiga adress kommer automatiskt att vidarebefordra alla e-postmeddelanden den får till din personliga inkorg.

Tack vare den här funktionen kan du använda en slumpmässig e-postadress samtidigt som du håller din personliga e-postadress helt privat när du skapar ett nytt konto på en webbplats.

9. Delas med dig i meddelanden

Apple har bemästrat konsten att segregera innehållet du får i Messages-appen. ”Shared with You” fungerar tillsammans med Apples aktieappar och placerar delat innehåll där det hör hemma, så det är redo för dig när du startar relevanta appar.

Låt oss till exempel säga att din vän delade en länk till en webbsida. Nästa gång du startar Safari kommer den här länken att dyka upp under avsnittet Delas med dig på din startsida.

Google har ännu inte hittat ett sätt att smart integrera innehåll med sin aktiemeddelandeapp, så du måste manuellt scrolla runt och hitta innehållet som dina kontakter delade med dig.

10. Fokusfilter

Fokusläge är tillgängligt på både Android- och iOS-enheter, men Apple tar det upp ett snäpp med fokusfilter. Med fokusfilter kan det fokus du ställer in fungera i Apple-appar, som Safari, Messages, Mail och Calendar, för att filtrera bort distraherande innehåll.

Om du till exempel har aktiverat Work Focus på din iPhone, visar Safari dig bara flikarna som är relaterade till arbete för att minimera distraktioner.

Medan Google introducerade ett riktigt fokusläge som kan rangordna distraherande appar vid sidan av Android 13, integreras det fortfarande inte med appar för att dölja distraherande innehåll.

11. Batteriets hälsokontroll

Redan 2017 erkände Apple att de avsiktligt saktade ner sina iPhones för att kompensera för batteriförsämring. Kort efter den offentliga motreaktionen introducerade företaget en ny funktion som gör att iOS-användare bekvämt kan kontrollera en iPhones batteristatus. När batterihälsan går under 80 % uppmanar iOS användarna att få sitt batteri på service eller byte.

Det finns inget inbyggt sätt att kontrollera en Android-telefons batteristatus, men du har andra alternativ, som att använda appar från tredje part som ger dig ytterligare information om batteriet.

iDevices erbjuder fortfarande unika funktioner

Jämförelser mellan iOS och Android har pågått i evigheter, men vi kan lugnt säga att det inte finns någon tydlig vinnare än i dag. Visst, iOS fungerar mer som en muromgärdad trädgård, medan Android i allmänhet är mer öppen och full av funktioner, men Apple lyckas fortfarande sticka ut med den unika uppsättningen funktioner ovan som fungerar sömlöst på alla enheter.

I slutändan är inte bara mjukvaran den avgörande faktorn för de flesta, vilket är anledningen till att du måste jämföra toppmoderna iPhones med de senaste Android-flaggskeppen för att få en bättre uppfattning om detta ämne. Så mycket som vi älskar båda operativsystemen, kan hårdvaran du väljer gå långt när det gäller att bestämma den övergripande användarupplevelsen.