De 10 bästa verktygen för användbarhetstestning för appar, webbplatser och tjänster

Arbetar du hårt för att analysera app-, webbplats- och SaaS-användarvänlighet för att ge dina kunder och klienter bästa UX? Prova dessa användbarhetstestverktyg just nu!

Att säkerställa en sömlös användarupplevelse (UX) är avgörande för framgången för alla mobilappar, webbappar, webbplatser eller SaaS-tjänster. Utan tvekan kommer applikationer och webbplatsgränssnitt att innebära vissa utmaningar för slutanvändaren. Här hjälper användbarhetstester dig att rätta till sådana flaskhalsar i UX.

Om du inte är säker på hur du väljer den bästa användbarhetsprogramvaran har du kommit till rätt ställe. Den här ultimata artikeln om system för användbarhetstestning hjälper dig att välja gräddan av skörden så att du enkelt kan utvärdera användarvänligheten hos dina digitala produkter.

Verktygen som nämns i den här guiden hjälper alla som kommer från en utvecklare, designer eller affärsbakgrund att förfina sina digitala produkter och tjänsteerbjudanden!

Vad är användbarhetstestning?

Användbarhetstestning är en viktig teknisk process i design av användarupplevelse (UX). Tekniken fokuserar på att undersöka hur lätt det är att interagera med programvara, webbplats, mobilapp eller SaaS-tjänst av sin målgrupp.

Forskningen görs på användarnivå. Det innebär att utvecklarna, formgivarna, mjukvaruingenjörerna och affärscheferna noga övervakar hur slutanvändare navigerar genom produkten eller tjänsten.

Ofta involverar processen många fokusgrupper och beta-testande gemenskaper för att använda en minimal livskraftig produkt eller prototypprodukt. Dessa betatestare skickar data direkt till mjukvaruutvecklaren eller IT-företaget via specialiserade webb-, mobil- eller stationära appar.

Specialiserade UX-forskare, genom att se användare som använder produkten, avslöjar användarfrustrationer, flaskhalsar och förbättringsområden. Resultaten går rakt in i Agile-, Scrum- eller DevOps-cykeln så att iterativa förbättringar kan göras.

I slutändan säkerställer användbarhetstestningen att din digitala produkt är exakt som användaren vill ha och säljer bra än dina konkurrenter.

Vad är ett verktyg för användbarhetstestning?

Ett testverktyg för användbarhet är en applikation som testar en produkts användarvänlighet. Det förutsäger också hur enkelt användargränssnittet är för slutanvändarna. Användbarhetstestprogram är ofta en molnapp och låter UX-forskare samarbeta och arbeta på distans med utvecklare, DevOps-ansvariga och slutanvändare.

UX-forskare skapar och genomför också användbarhetsutvärderingar med användare. Dessutom tillhandahåller verktyget alla funktioner och dataanalyser för att analysera framgångsfrekvensen för det pågående projektet.

Nedan hittar du standardfunktioner och funktionaliteter för ett användbarhetstestsystem:

 • Uppgiftsscenarier
 • Användarinteraktion inspelning och uppspelning
 • Värmekartor
 • Undersökningar, kommentarer och feedback
 • Dataanalys och visualisering

Därför blir programvaran ett kraftfullt verktyg för UX-designers och forskare för att förstå publikens preferenser. Dessa verktyg hjälper också utvecklare av mobilappar och webbplatser att utforska användbarhetsproblem för att förfina den övergripande upplevelsen kring produkten.

Slutligen säkerställer ett testverktyg för användbarhet att slutanvändaren i slutändan inte kommer att ha några klagomål mot UX efter iterativ förfining av produkten.

Hur man väljer rätt användbarhetstestverktyg

 • Ta reda på om användbarhetstestsystemet passar mobilappar, webbplatser, webbappar, SaaS-tjänster eller alla nämnda produkter.
 • Se till att verktyget gör att du kan nå din publik på ett brett utbud av plattformar och kanaler.
 • Glöm inte att matcha de typer av användbarhetstest som erbjuds. Till exempel om verktyget endast erbjuder testmetoder på distans, modererade, omodererade, etc., eller alla dessa.
 • Kontrollera budgeten för användbarhetstestning av ditt DevOps-projekt och jämför prenumerationsplanerna för flera appar innan du köper en.
 • Din programvara eller webbplats och dess UX-design är mycket konfidentiell. Ta reda på om verktyget du köper erbjuder kryptering vid alla typer av datahantering.
 • Välj en mjukvara för användbarhetstestning som erbjuder sömlöst samarbete med rollbaserad åtkomst till interna och externa samarbetspartners.
 • Det måste tillåta integration med DevOps-verktyg, plattformsteknikverktyg och så vidare.
 • För att inte tala om, verktyget ska erbjuda ett enkelt sätt för rekrytering och deltagandehantering.

Nu när du känner till de viktiga övervägandena för att välja rätt UX-testverktyg, hittar du nedan några handplockade namn som används av de mest framgångsrika mjukvaruutvecklarna:

Labyrint

Labyrint hjälper dig att driva kontinuerliga produktförbättringar. Det underlättar denna bedrift genom att du kan samla in kund- eller användarinsikter snabbare och analysera data för beslutsfattande. Maze kommer med alla funktioner du behöver i ett användbarhetstestverktyg som följande:

I avsnittet Forskning hittar du alla UX-testmetoder du kan behöva för ditt projekt, som prototyptestning, livewebbtestning, feedbackundersökningar, intervjustudier, sladdsortering och trädtestning.

Om du behöver värva några kunder eller användare för anpassad UX-undersökning, kan du använda rekryteringssektionen i Maze. Rekrytera låter dig sammansätta en fokusgrupp eller testdeltagare från en föranmäld pool eller panel. Rekryteringssektionen har också det nödvändiga integrationsstödet så att du kan skicka meddelanden i appen eller produkten.

Hotjar Engage

Hotjar Engage hjälper dig att hitta en lämplig uppsättning användare för dina appar, webbplatser eller SaaS-produkter. Det är också en av de största marknadsplatserna för UX-testpooler som innehåller testare från hela världen.

Därför, om du utvecklar en webbapp för finansiella tjänster från USA men vill rikta in dig på den brittiska marknaden också, går du till Hotjar Engage för att söka intresserade användare för apptestning från Storbritannien.

Här är dess anmärkningsvärda funktioner:

 • Visualisera användarens beteende med hjälp av värmekartor
 • Se hur användare klickar, flyttar muspekaren, u-svänger och mer med omspelning av användarsessioner
 • Kontextdrivna feedbackuppmaningar och formulär
 • Voice-of-customer undersökningar
 • Värdmodererade användarrecensioner

Förutom att vara en stor marknadsplats för testrekryter, erbjuder den alla standardfunktioner som behövs i ditt produktUX-forsknings- och utvecklingsprojekt.

Se tillbaka

Används av IT-jättar som Netflix, Spotify, Google, etc., för användbarhetstestning av deras produkter, Se tillbaka är det måste-ha UX-forskningsverktyg för alla app- och webbplatsutvecklingsprojekt.

Liksom andra mjukvara för användbarhetstestning erbjuder den alla verktyg, funktioner och funktioner som behövs för app- och webbplatstestning. Nedan hittar du en lista över huvudfunktioner:

 • Modererad användbarhetstestning
 • Omodererad UX-testning
 • Säker videokonferens med deltagare
 • Tidsstämplade anteckningar, delade insikter, teamchatt, etc.
 • Projektstyrelser
 • Deltagarhantering

Lookbacks viktigaste attraktion är Eureka, din UX-forskningsassistent som drivs av AI och ML. Den kan sömlöst fånga uppriktig feedback, citat och sammanhang när hundratals deltagare intervjuas.

Lookback är också ett toppmodernt AI-drivet kvalitativt UX-forskningsverktyg. Den kan analysera video- och textchatt och skapa sammanfattningar med datadrivna beslut.

UserZoom GO

UserZoom GO är en UX-forskningsplattform från varumärket UserTesting. Du kan driva affärstillväxt genom att skapa användarupplevelser som glädjer kunder med UserZoom GO. Du kan göra det genom att använda de avancerade verktygen som erbjuds av denna kraftfulla testplattform för användbarhet.

Det är en allt-i-ett UX-forskningsplattform som tillgodoser alla funktioner, från att designa en studie till att dela förbättringsinsikter med intressenterna. Mellan dessa omfattar det rekrytering av målgruppen för produkttestning, lansering och schemaläggning av UX-forskningsstudier.

Dessutom hjälper UserZoom Go dig att extrahera handlingskraftiga insikter från publikstudier med synkroniserad uppspelning, automatiskt genererade diagram, automatiserade transkriptioner, värmekartor och mer.

Optimal verkstad

Optimal verkstad innehåller olika UX-testverktyg för att snabba upp ditt forskningsarbetsflöde. Dess specialiserade verktygslista inkluderar trädtestning, kortsortering, slutanvändarundersökningar, användarintervjuer och förstaklickstestning. Eftersom du får alla nödvändiga verktyg för kvalitativ UX-forskning på ett ställe, kan du snabbt gå vidare med datainsamlingsfasen.

Förutom verktygen för användbarhetsforskning erbjuder Optimal Workshop en organiserad, strömlinjeformad och lättanvänd plattform för deltagarerekrytering. Den har en pool av deltagare som består av mer än 50 miljoner deltagare. Användarna kommer från en mängd olika bakgrunder, länder och demografi.

Därför är Optimal Workshops deltagarpool perfekt för dig att köpa testare av produkter för lokala och globala satsningar. Poolen har också en blandning av deltagare som talar 80 olika språk. Således, om din forskning är språkdriven, kommer du att få det svar du behöver.

Användarhjärna

Användarhjärna Användbarhetstestverktyget ger dig möjlighet att bli en mästare av användbarhetstestning från en nybörjare på bara några minuter. En av dess bästa attraktioner är tillgång till många beprövade fallstudier för användbarhetstester. Du kan använda dessa som exempel eller mallar för att undersöka den bästa UX-designen eller förbättra en befintlig produkt av liknande slag.

Userbrain-appens gränssnitt organiserar exemplen eftertänksamt så att du snabbt kan hitta det du behöver. Du kan också filtrera mallarna genom att ställa in filter som kategorier (SaaS, e-handel, biljettbokning, etc.), uppgifter (jämför produkter, ta kontakt, sök en produkt, etc.), typer (webbapp, webbplatser, etc.) , och enheter (telefon, surfplatta och skrivbord).

För att testa programvaran för användbarhetstestning kan du registrera dig för en gratis provperiod, välja en förkonfigurerad mall och börja samla in data därefter.

När du får den betalda planen och behöver deltagare för UX-forskning, kan du rekrytera en mängd olika testare från en 100 000+ pool av användare. Om det behövs kan du ta med tredjepartsanvändare för UX-forskning genom att screena dig själv.

Userbrains Automated Insights-funktion hjälper dig att producera datadrivna insikter från ditt UX-forskningsprojekt på några minuter. Om du behöver presentera dina resultat för företagsintressenter eller en kund kan du använda dess förkonfigurerade rapportmallar.

Slinga 11

Med Slinga 11 användbarhetstestverktyg, det tar bara fyra enkla steg för att testa användbarheten av din design och samla in insikter så att du kan fatta bättre designbeslut under hela produktutvecklingens livscykel.

Du kan skapa ett användbarhetstest på den här plattformen på bara 30 minuter och se hur användarna svarar på din design. En panel med verifierade användare är också tillgänglig på denna plattform; annars kan du ta med dina deltagare att använda denna lösning utan extra kostnad.

Här finns inspelning av skärm, ljud och video av deltagarna för att kontrollera deras förstahandsupplevelse. Loop11 ger användbar statistik och mätvärden som du kan tolka för datadrivna beslut eller dela med deltagarna.

UsabilityHub

När det kommer till produktdesign talar det första intrycket av användarna mycket om det. På UsabilityHubkan du mäta det första intrycket av dina kunder och optimera din produktdesign.

Det hjälper dig också att förstå informationen som användarna tar bort inom de första fem sekunderna av att titta på designen. Således kommer du att veta om din webbdesign kan effektivt kommunicera det avsedda budskapet till publiken.

Med hjälp av ordmolnvisualisering gör UsabilityHub också att du kan upptäcka trender. Den här plattformen stöder även andra användbarhetstester, såsom designundersökningar, klicktester och navigeringstester.

PlaybookUX

PlaybookUX är en heltäckande plattform för feedback från användare för att skapa ett centralt arkiv med kundinsikter. Du kan använda den för att rekrytera, genomföra och analysera kvalitativ och kvantitativ forskning.

Med hjälp av PlaybookUX-panelen kan du identifiera och rikta in dig på din målgrupp eller använda din kundbas för användbarhetstestning. Sedan kan du välja mellan omodererad, modererad, kortsortering, trädtestning och undersökningar för att köra kvalitativ eller kvantitativ forskning.

Den kommer också med kraftfulla analysfunktioner för att få resultat från insamlade insikter. Framför allt låter PlaybookUX dig bygga ett centralt forskningsarkiv som enkelt kan sökas och organiseras.

UXtweak

Det spelar ingen roll om du är i prototypstadiet eller produktionen, UXtweak ger dig alla verktyg som behövs för att förbättra användbarheten av dina produkter. Med denna programvara kan du rekrytera deltagare för användbarhetstestning. Det låter dig också analysera användaraktivitet för att organisera webbplatsinnehåll på ett sätt som är lätt att navigera.

För användbarhetstestning hjälper denna programvara dig att utföra första klick-tester, webbplatstestning, mobiltestning och prototyptestning. När det gäller att förstå dina användares aktiviteter låter det här verktyget dig spela in skärmen och utföra undersökningar. Det finns också fem sekunders tester och prestandatester för att lära dig mer om användarkrav.

Slutord

Den användarcentrerade designen av UI och UX är av största vikt för att öka din produkts engagemang och försäljning. Kolla in de bästa verktygen för användbarhetstestning som nämns ovan i den här artikeln. Efter att ha utvärderat ansökningarna väljer du en eller flera som passar dina DevOps-projekt.

Vill du skapa användarvänliga ritningar för dina appar eller SaaS-produkter? Kolla in dessa bästa wireframe-verktyg just nu!