Chrome OS blir fragmenterat (och den här gången är det Googles fel)

Android ”fragmentering” har länge varit en diskussionspunkt om OS. Som jag har sagt tidigare är det dock tillverkarna som bär skulden för det. Men nu är jag rädd att Chrome OS går åt samma håll – och den här gången är det Googles fel.

Hur Chrome OS-uppdateringar skiljer sig från Android

Jag kommer att göra några kopplingar mellan Android och Chrome OS tidigt här eftersom det bara är vettigt som utgångspunkt. Den största skillnaden mellan de två är att Android är öppet och tillgängligt för alla tillverkare att modifiera och omfördela; Chrome OS, däremot, hanteras helt av Google.

På Android är enhetstillverkare ansvariga för att sakta ner uppdateringar. Till exempel, när en ny Android-version släpps måste tillverkaren ändra källkoden för att passa dess behov innan den släpps. Till exempel var Samsung tvungen att lägga till alla One UI-funktioner innan de kunde släppa Android Pie-uppdateringen för kompatibla Galaxy-enheter.

Google, å andra sidan, hanterar alla uppdateringar för sina Pixel-enheter. Det betyder att så snart en större Android-version är redo att börja, kan Google skjuta ut den genom dörren. Detta är just anledningen till att varje Android-journalist där ute (inklusive jag själv) kommer att säga åt dig att gå med en Pixel-enhet om du bryr dig om aktuella uppdateringar.

Så vad har det med Chrome OS att göra? Du kan tänka på Chrome OS på samma sätt som Pixel-telefonernas Android-bygge. Den viktigaste skillnaden är att även om Pixel är en enda linje av telefoner som designats och hanteras av Google, är Chrome OS tillgängligt på ett svindlande antal enheter från dussintals tillverkare. Men i de enklaste termerna spelar det ingen roll; vet bara att Chrome OS-uppdateringar hanteras av Google, oavsett vilken enhet eller tillverkare som de tillämpas på – precis som Microsoft hanterar alla uppdateringar av Windows-datorer, oavsett tillverkare.

Nu är det inte sagt att alla Chrome OS-enheter får uppdateringarna samtidigt. Varje version måste fortfarande justeras för att fungera med varje Chrome-enhets specifika hårdvara. Som ett resultat kan en Chromebook få en uppdatering så snart den är klar, medan en annan måste vänta ett par veckor. Men poängen är att de alla fortfarande får vad som borde vara samma uppdatering.

Men i takt med att fler och fler funktioner introduceras – särskilt nyare som kräver virtualisering som Linux och Android-appstöd – börjar en funktionsgap växa mellan Chrome OS-enheter, och det är bekymmersamt.

Chrome OS Feature Gap Conundrum

Chrome OS-användare var glada när Google först tillkännagav att de skulle ta med Android-appar till Chrome OS. Med det enda draget kunde Google tillföra ett stort antal användbara funktioner, appar, spel, verktyg och mer till ett operativsystem som länge tuktas för att vara ”bara en webbläsare.”

Det tog mycket längre tid än väntat för Android-appar att börja träffa enheter. Ingen stor grej; vi ville bara att de skulle få det rätt. Sedan kom de dåliga nyheterna: inte alla enheter skulle få stöd för Android-appar. Listan började sippra ut, tillsammans med en förväntad tidslinje när funktionen skulle komma, och varje Chromebook-ägare ropade för att se om deras enhet klarade sig. Det fanns många besvikna användare. Det värsta är att det inte är klart varför vissa enheter fick Android-appar och andra inte – vi kan bara spekulera att det har något att göra med stöd för chipset, men det är svårt att säga med säkerhet (speciellt eftersom orsaken kan variera på en per -enhetsbas).

Samma sak hände senare med Linux-appstöd, men ännu färre enheter skulle först få funktionen. Linux-stöd kräver en specifik kärnversion och de flesta Chromebooks vid den tiden klarade sig inte – och Google kunde inte enkelt uppdatera dem, troligen på grund av drivrutiner med sluten källkod.

Så två utmärkta funktioner var bara tillgängliga på ett fåtal utvalda Chromebooks utanför porten. Det finns dock ett ljus i slutet av tunneln: på en tillräckligt lång tidslinje bör alla Chrome OS-enheter stödja båda. I princip stöder alla nya Chromebooks Android-appar, och jag har en känsla av att samma sak kommer att gälla för Linux-appar.

Men det finns fortfarande ett problem, och allt kretsar kring Android-appar.

Chrome OS har ett Android-fragmenteringsproblem

Medan alla Chrome OS-enheter som går framåt kommer att stödja Android-appar (eller de borde åtminstone göra det), visar den senaste versionen av Chrome OS 73 stabil att Chrome OS-fragmentering fortfarande är ett problem. Varför? Eftersom olika Chrome OS-enheter kör olika versioner av Android. Det betyder att de också har en annan uppsättning tillgängliga funktioner.

Till exempel ger Chrome OS 73 ljudfokus för Android-appen. Det betyder att när en Android-app spelar ljud stängs alla andra ljudkällor av (som Chrome, till exempel). Så om du lyssnar på musik i Chrome och en Android-app skickar ett meddelande, kommer aviseringen att ha prioritet. Men den här funktionen är bara tillgänglig på Chrome OS-enheter som kör Android Pie. Det fungerar inte på Nougat eller under.

Det är ett problem eftersom de flesta Chrome OS-enheter fortfarande kör Nougat. Chrome OS 72 tog Pie till vissa enheter, men inte alla – inte ens de flesta. Detta är frustrerande för både nuvarande användare och nya användare. Det är oklart varför vissa enheter uppdaterades till Pie, och andra inte gjorde det; det är också oklart hur dessa uppdateringar kommer att fungera i framtiden. Och Google är ganska tystlåten om det hela.

Om du letar efter en specifik Android-funktion på Chrome OS, är den ganska hit och miss på grund av gapet mellan versionerna. För att göra saken värre finns det ingen tydlig tidslinje för Pie att träffa fler Chrome OS-enheter, så du kan inte ens slå upp den för att ta reda på när din enhet kan se uppdateringen.

Så just nu är det en skitsnack. Vid ett tillfälle kunde detta lätt ha avfärdats som en del av den bredare lanseringen av Android-appstöd på Chrome OS. Men vi närmar oss tvåårsgränsen från det att Android-appar först började träffa Chrome OS, vilket är tillräckligt länge för att den här typen av kinks borde ha lösts.

Vid det här laget är Android-stödet på Chrome OS en slags fragmenterad röra. Det faktum att det började långsamt var oroande, men funktionsgapet mellan enheter är nu ett verkligt problem. Kommer nuvarande enheter någonsin att få stöd för Android Pie? Kommer framtida enheter att ha samma problem? Kommer enheter som för närvarande stöder Pie att få stöd för Android O?

Den svåra verkligheten är att det inte finns några svar på någon av dessa frågor. Chrome OS har varit fragmenterat sedan lanseringen av Android-appstödet, och det verkar inte förändras när som helst snart.

Och den här gången är det bara upp till Google att fixa det. Jag hoppas för framtidens Chrome OS att det faktiskt händer. Funktionsparitet är viktigt, särskilt när ett operativsystem hanteras av en enda leverantör.