Chrome döljer nu WWW och HTTPS:// i adresser. Bryr du dig?

Google Chrome 76, som släpptes för några dagar sedan, har en överraskande förändring: den döljer www. och https:// för webbadresser i adressfältet eller adressfältet. Detta kommer efter ett ramaskri när Google provade detta tillbaka i Chrome 69.

Som upptäckt av Pipande dator, den senaste stabila versionen av Chrome döljer nu dessa delar av webbadresser. Så om du går till ”https://www.wdzwdz.com”, kommer Chromes adressfält bara att säga ”wdzwdz.com”.

Om du fortfarande vill se hela webbadressen kan du. Dubbelklicka helt enkelt i Chromes omnibar (adressruta) för att visa det. Om du har Googles Misstänkt sajtreporter tillägget installerat visar Chrome alltid hela adressen. Det finns också en Chrome-flagga som du kan inaktivera – gå bara till chrome://flags/#omnibox-ui-hide-steady-state-url-scheme-and-subdomains

Uppdatering: Från och med Chrome 83 finns det en ny flagga för att visa hela webbadressen.

Chrome döljer nu WWW. och HTTPS:// i adressfältet. Bryr du dig? https://t.co/JkRZzJYNYp

— How-To Geek (@wdzwdz) 1 augusti 2019

Google anser att dessa detaljer inte är viktiga. Du kan fortfarande se om du använder en krypterad https://-adress genom att leta efter låset bredvid webbplatsens namn – eller, rättare sagt, frånvaron av indikatorn ”Not Secure” som du ser på okrypterade http://-adresser . Google har redan dolt ”http://” från okrypterade webbplatser.

Och även om adresser som ”www.wdzwdz.com” och ”wdzwdz.com” rent tekniskt kan peka på olika webbsidor, gör de det nästan aldrig.

Det finns en skillnad den här gången – för mobildomäner som börjar med ett ”m”. istället för ett ”www.” kommer Google Chrome inte att dölja ”m.” Tillbaka i Chrome 69 försökte Google dölja detta också.

Googles Emily Schechter skrev Googles förklaring på Chromium bug tracker:

Chrome-teamet värdesätter enkelheten, användbarheten och säkerheten hos gränssnittsytor. För att göra webbadresser lättare att läsa och förstå, och för att ta bort distraktioner från den registrerbara domänen, kommer vi att dölja URL-komponenter som är irrelevanta för de flesta Chrome-användare. Vi planerar att dölja ”https”-schemat och underdomänen ”www” i specialfall i Chrome omnibox på skrivbordet och Android i M76.

Detta är lite olyckligt eftersom så många människor har tränats i att leta efter ”https://”. Å andra sidan finns den säkra låsindikatorn där. Chrome varnar dig nu mycket starkt även när du besöker traditionella http://-webbplatser. Som Schechter påpekar har Chromes utvecklare ”arbetat med andra webbläsarrepresentanter för att införliva visningsvägledning för webbadresser i webbadressstandard.”