Behöver du fortfarande rota din Android-telefon?

Viktiga takeaways

  • Android har förbättrats avsevärt, vilket gör det mindre nödvändigt att rota. Lager-ROM är bättre och tillverkare erbjuder fler OS-uppdateringar.
  • Rooting kan fortfarande vara fördelaktigt för att installera anpassade ROM och få de senaste Android-versionerna, särskilt för budgetenheter eller mindre kända enheter.
  • Rooting kommer att blockera de flesta finansappar från att fungera och lämnar dig öppen för potentiella säkerhetsproblem.

För inte så länge sedan var det första många Android-entusiaster skulle göra med en ny telefon att rota den. Det var viktigt att åtgärda problem, lägga till nya funktioner och förbättra batteritiden. Men Android är nu mycket bättre än det brukade vara. Så behöver du fortfarande rota din enhet?

Anledningar till att rota en Android-enhet

Det går inte att undgå det faktum att många av de bästa anledningarna till att roota nu har åtgärdats. Men från prestandaförbättringar till säkerhetsuppdateringar finns det fortfarande några goda skäl till varför det är värt besväret att rota och modda Android.

Installera anpassade ROM och OS-uppdateringar

Möjligheten att installera en anpassad ROM är fortfarande det största dragplåstret för modding och hackning av Android. Tekniskt sett behöver du inte root för att göra detta – du behöver bara en olåst starthanterare och anpassad återställning – men de två tenderar att gå hand i hand. Att vara rotad gör att du kan använda en automatisk blinkande app som ROM-installationsprogramoch anpassade ROM-skivor kommer vanligtvis förrootade själva.

Tidigare var det viktigt att använda en anpassad ROM för entusiaster för att fylla luckorna i Android-operativsystemet och för att ersätta de fula, uppblåsta gränssnitten som tillverkarna skulle använda på sina enheter. Idag är Android väldigt snyggt, och de flesta lager-ROM är mycket mindre stötande än de var.

Som sagt, en anpassad ROM representerar fortfarande det bästa och ofta enda sättet många användare kommer att kunna använda den senaste versionen av Android. Bilden har förbättrats mycket på senare tid, med Samsung som nu lovar upp till fyra OS-uppdateringar för sina huvudenheter, och Pixel-telefoner får så många som sju.

Men om du har en budgettelefon eller surfplatta, eller en från en mindre känd tillverkare, kan en anpassad ROM fortfarande vara din bästa chans att få den senaste versionen av Android. Och ännu viktigare, om du väljer rätt ROM, kommer du att fortsätta att få säkerhetsuppdateringar långt efter att det officiella stödet för din enhet har upphört.

Ta bort Bloatware

Oavsett hur mycket det stör användare, fortsätter tillverkare och operatörer att installera extra appar på sina telefoner. Du kan ofta inte avinstallera denna så kallade bloatware, även om Android har en Disable-funktion som tar bort apparna från appstartaren och hindrar dem från att köras.

Men inte alla appar har ett inaktiveringsalternativ, eller så kanske du bara föredrar att ta bort dem helt. Du kan använda ADB-verktyget för att ta bort bloatware, men en rotad telefon körs Titanium backup skulle göra jobbet lättare.

Och så finns det det ultimata steget i anti-uppsvälldhet: att ta bort Google själv. Att ta bort Google-appar och koppla bort dig själv från Google Play Services är ett stort steg, men om du vill ta kontroll över vem som får se din data är det värt att överväga.

Ta kontroll över din telefon

Att ta kontroll är en av de största fördelarna med att rota. Det ger dig möjligheten att neka tillstånd till vissa appar och förhindra att andra körs i bakgrunden där de tömmer ditt batteri och äter igenom ditt datatillägg.

Detta är ett annat område där Android har gjort stora framsteg under de senaste versionerna. Den erbjuder nu mer detaljerade behörighetskontroller och är bättre på att kontrollera vilka appar som kan köras i bakgrunden, vilket innebär att populära rotappar som Greenify inte längre behövs.

Men om du vill ha full kontroll är rotning fortfarande vägen att gå. Rooting öppnar din telefon för en mängd ytterligare appar. Vissa är små, nördiga verktyg, men andra utför viktiga funktioner som fortfarande saknas i Android-operativsystemet.

Som ett exempel kan du använda brandväggsappen AFWall+ för att styra vilka appar som kan komma åt internet och hur. Du kan begränsa vissa appar till att bara ansluta via Wi-Fi och inte mobildata, och du kan förhindra att de appar som inte behöver en internetanslutning ens kan göra det. Det är perfekt för att hantera både din integritet och säkerhet.

Du kan skaffa en brandväggsapp, som NetGuard, som fungerar utan root. Detta kräver dock en permanent lokal VPN-anslutning, vilket inte är bekvämt för alla. Rotalternativet är mycket kraftfullare.

För att du kan

Slutligen måste vi erkänna att många av oss rotar våra telefoner bara för att vi kan. Kanske gillar vi den extra kontrollen vi får från den, vill testa hårdvarans gränser genom att installera en anpassad kärna, eller bara gillar att prova något annat. Om det här är du och att låsa upp starthanteraren är det första du gör när du packar upp en ny telefon, kommer nästa avsnitt inte att spela någon roll.

Varför du inte bör rota en Android-enhet

Gilla det eller inte, det finns risker med att rota. Processen öppnar för åtkomst till delar av systemet som normalt är blockerade av säkerhetsskäl. Som ett resultat kan en dåligt kodad app blockera din telefon. En skadligt kodad app kan göra ännu värre. Du måste veta vad du gör och se till att lita på alla appar du ger root-åtkomst.

Det blir svårare att göra

Kanske som ett resultat av riskerna anstränger sig många tillverkare och transportörer för att låsa sina enheter.

Det finns en trend för amerikanska transportörer att skicka sina enheter med bootloaders som inte kan låsas upp. Vissa telefontillverkare lägger hinder i vägen för att motverka det – du kanske måste ansöka om en kod, gå med i ett program eller använda en specifik app för att göra det. Allt beror på vilken enhet du har. Pixels och OnePlus-telefoner är bland de mest rotvänliga.

Du kommer att ha appproblem

På samma sätt kan du förlora appkompatibilitet. Android har en funktion som heter SafetyNet som avgör om en enhet har rotats eller haft sin starthanterare upplåst. Utvecklare kan använda SafetyNet och bestämma om de ska förhindra att deras appar fungerar på enheter som de anser vara osäkra.

Många bank- och andra finansiella appar fungerar inte på rootade telefoner, tillsammans med plånboksappar och Google Pay. Det finns en bra anledning: rooting är i sig osäkert, så alla appar som kräver en viss skyddsnivå kan vara förbjudna. Detta kan till och med gälla appar som behöver skydda innehållet som de visar, som Netflix.

När rooting och modding blir svårare, och du behöver hitta fler lösningar, blir processen mer komplex. Du kan nå en punkt där besvären med att rota börjar överväga fördelarna. Och du riskerar till och med en större chans att mura din telefon.

Garantiproblem

Hur påverkar rooting din garanti? Det enkla svaret är att orelaterade problem inte bör påverka garantin alls. Så om din USB-port lossnar, bör ditt anspråk inte avvisas bara för att du kör en anpassad ROM.

Men garantin täcker inte programvaruproblem. Mura din telefon när du försöker installera eller använda en viss mod, och du måste fixa det själv. Och kom ihåg att moddar också kan orsaka hårdvaruproblem. Om din telefon startar om varje gång du startar kameran kan det vara din anpassade kärna att skylla på.

Oavsett vilket är det alltid en bra idé att återgå till lager innan du gör ett garantianspråk. Men bland andra Samsung-telefoner registrerar permanent det faktum att du har rotat eller installerat en anpassad ROM, och det finns inget sätt att dölja det.

Är Android tillräckligt bra utan att rota?

Vi har tittat på några av för- och nackdelarna, och det finns goda skäl på båda sidor. Men den kanske bästa anledningen till att inte roota är att Android nu är tillräckligt bra utan det. Android brukade vara väldigt grovt runt kanterna och att rota kändes som en nödvändighet.

Men under det senaste decenniet har operativsystemet förfinats på alla sätt. Användargränssnittet har nu ett elegant, modernt utseende; du har mer kontroll över appbehörigheter, vilket gör systemet mer privat; batteritiden förbättras med varje uppdatering när bakgrundsappar regerades in; och även uppdateringsprocessen är praktiskt taget löst.

Rooting var tidigare ett bra sätt att förlänga telefonens livslängd. Nu, om du väljer rätt, kan du räkna med att gå minst fem år innan du behöver uppgradera nästa gång.

Du behöver inte längre rota

Så behöver du rota din Android-telefon? Vi skulle hävda att även om det en gång var nödvändigt, är det nu i stort sett bara något för hobbyister och entusiaster att göra. Det är fortfarande väldigt roligt att mixtra med din enhet och tänja på gränserna för vad den kan göra. Men för de flesta användare är Android nu tillräckligt bra direkt ur lådan.