Behöver du fortfarande rota din Android-telefon?

By rik

Viktiga Slutsatser

  • Android har utvecklats markant, vilket minskar behovet av rootning. Standard-ROM-versioner är förbättrade, och tillverkare tillhandahåller fler uppdateringar av operativsystemet.
  • Rootning kan fortfarande vara användbart för att installera anpassade ROM och erhålla de senaste Android-versionerna, särskilt för budgetmodeller eller mindre kända apparater.
  • Rootning kan blockera funktionaliteten hos många finansiella appar och ökar risken för potentiella säkerhetsproblem.

För inte så länge sedan var rootning det första steget för många Android-användare. Det var ett sätt att lösa problem, implementera nya funktioner och förlänga batteritiden. Men dagens Android är betydligt mer avancerat. Frågan är då, är det fortfarande nödvändigt att roota sin enhet?

Skäl att roota en Android-enhet

Det är obestridligt att många av de främsta argumenten för rootning numera är avhjälpta. Men allt från förbättrad prestanda till säkerhetsuppdateringar finns det fortfarande goda argument för varför det är värt att roota och modifiera Android.

Installera egna ROM och operativsystemsuppdateringar

Möjligheten att installera en specialanpassad ROM är fortfarande det mest lockande skälet för att modifiera och hacka Android. Rent tekniskt krävs inte rootning för att göra det – det räcker med en olåst starthanterare och anpassad återställning – men dessa går ofta hand i hand. Rootning möjliggör användning av automatiska applikationer för flashning, som ROM-installationsverktyg, och anpassade ROM är ofta förinstallerade med rootbehörighet.

Tidigare var en anpassad ROM avgörande för entusiaster för att åtgärda brister i Android och ersätta de fula och överlastade gränssnitten som tillverkare la till. Idag är Android snyggt, och de flesta standard-ROM är betydligt mer tilltalande än tidigare.

Med det sagt, en specialanpassad ROM är fortfarande det mest effektiva och ofta enda sättet för många användare att få tillgång till den senaste versionen av Android. Läget har förbättrats avsevärt på senare tid, med Samsung som nu lovar upp till fyra operativsystemsuppdateringar för sina flaggskepp, och Pixel-telefoner som får så många som sju.

Men om du har en budgettelefon eller -surfplatta, eller en enhet från en mindre etablerad tillverkare, kan en anpassad ROM fortfarande vara din bästa chans att få den senaste Android-versionen. Och viktigast av allt, om du väljer rätt ROM, fortsätter du få säkerhetsuppdateringar långt efter att den officiella supporten för din enhet har upphört.

Avlägsna Bloatware

Oavsett hur irriterande det är för användare, fortsätter tillverkare och operatörer att installera extra applikationer på sina telefoner. Dessa så kallade bloatware går ofta inte att avinstallera, även om Android har en inaktiveringsfunktion som döljer apparna i appstartaren och förhindrar dem från att köras.

Men inte alla applikationer har en inaktiveringsfunktion, eller så kanske du bara vill ta bort dem helt. Du kan använda ADB-verktyget för att ta bort bloatware, men en rootad telefon som använder Titanium Backup förenklar processen.

Och sedan finns det den ultimata åtgärden mot bloatware: att ta bort Google helt och hållet. Att ta bort Google-applikationer och koppla bort sig från Google Play Services är ett stort steg, men om du vill ha kontroll över vem som får se dina data är det värt att överväga.

Ta Kontroll över Din Telefon

Att ta kontroll är en av de största fördelarna med att roota. Det ger dig möjlighet att neka behörigheter till vissa applikationer och hindra andra från att köras i bakgrunden, där de förbrukar batteri och datatrafik.

Detta är ytterligare ett område där Android har gjort stora framsteg i de senaste versionerna. Det erbjuder numera mer detaljerade behörighetskontroller och är bättre på att styra vilka applikationer som får köras i bakgrunden, vilket minskar behovet av populära root-applikationer som Greenify.

Men om du vill ha total kontroll är rootning fortfarande det bästa alternativet. Rootning ger tillgång till en mängd ytterligare applikationer. Vissa är små, nischade verktyg, medan andra utför viktiga funktioner som fortfarande saknas i Android-operativsystemet.

Som exempel kan du använda brandväggsapplikationen AFWall+ för att reglera vilka applikationer som får ansluta till internet och hur. Du kan begränsa vissa applikationer till att endast ansluta via Wi-Fi och inte mobil data, och du kan förhindra att applikationer som inte behöver internetanslutning får tillgång till den. Det är idealiskt för att skydda både din integritet och säkerhet.

Du kan även använda en brandväggsapplikation, som NetGuard, som fungerar utan root. Men detta kräver en konstant lokal VPN-anslutning, vilket inte är praktiskt för alla. Root-alternativet är betydligt mer kraftfullt.

För Att Du Kan

Slutligen måste vi erkänna att många av oss rootar våra telefoner bara för att vi kan. Vi kanske gillar den extra kontrollen, vill testa hårdvarans gränser genom att installera en anpassad kärna, eller bara vill prova något nytt. Om detta stämmer in på dig, och upplåsning av starthanteraren är det första du gör när du packar upp en ny telefon, kommer nästa avsnitt inte att spela någon roll för dig.

Varför Du Inte Bör Roota En Android-Enhet

Oavsett vad man tycker, finns det risker med rootning. Processen öppnar för åtkomst till delar av systemet som normalt är blockerade av säkerhetsskäl. En felaktigt kodad applikation kan leda till att telefonen blir obrukbar. En skadlig applikation kan orsaka ännu större problem. Det är viktigt att vara kunnig och lita på alla applikationer som ges rootbehörighet.

Det Blir Allt Svårare

Möjligen på grund av riskerna, anstränger sig många tillverkare och operatörer för att låsa sina enheter.

Det är en växande trend att amerikanska operatörer skickar sina enheter med olåsbara starthanterare. Vissa telefontillverkare lägger till hinder för att försvåra processen – du kan behöva begära en kod, delta i ett program eller använda en specifik applikation. Allt beror på vilken enhet du har. Pixel- och OnePlus-telefoner är bland de mest root-vänliga.

Du Kommer Att Ha Problem Med Applikationer

Du kan också drabbas av applikationskompatibilitetsproblem. Android har en funktion som heter SafetyNet som avgör om en enhet har rootats eller om starthanteraren har låsts upp. Utvecklare kan använda SafetyNet för att avgöra om applikationer ska förhindras från att köras på enheter som anses vara osäkra.

Många bank- och andra finansiella applikationer fungerar inte på rootade telefoner, liksom plånboksapplikationer och Google Pay. Det finns en bra anledning till detta: rootning är i sig osäkert, så alla applikationer som kräver en viss säkerhetsnivå kan vara blockerade. Detta kan till och med gälla applikationer som behöver skydda det innehåll som de visar, som Netflix.

Allteftersom rootning och modifiering blir svårare och fler lösningar behöver hittas, blir processen mer komplex. Du kan nå en punkt där nackdelarna med att roota börjar överväga fördelarna. Dessutom ökar risken för att telefonen blir obrukbar.

Garantiproblem

Hur påverkar rootning din garanti? Det enkla svaret är att orelaterade problem inte borde påverka garantin alls. Så om din USB-port går sönder, ska inte ditt garantianspråk nekas enbart för att du använder en anpassad ROM.

Men garantin täcker inte programvaruproblem. Om du gör din telefon obrukbar medan du försöker installera eller använda en specifik modifiering, får du lösa problemet själv. Kom ihåg att modifieringar också kan orsaka hårdvaruproblem. Om din telefon startar om varje gång du startar kameran, kan den anpassade kärnan vara boven.

Oavsett vad, är det alltid en bra idé att återgå till standardprogramvaran innan du gör ett garantianspråk. Men bland annat Samsung-telefoner registrerar permanent det faktum att du har rootat eller installerat en anpassad ROM, och det finns inget sätt att dölja det.

Är Android Tillräckligt Bra Utan Rootning?

Vi har granskat några av fördelarna och nackdelarna, och det finns goda argument på båda sidor. Men kanske det viktigaste argumentet för att inte roota är att Android numera är tillräckligt bra utan det. Tidigare var Android bristfälligt och rootning kändes nödvändigt.

Men under det senaste decenniet har operativsystemet förfinats på alla sätt. Användargränssnittet har nu ett elegant och modernt utseende; du har större kontroll över appbehörigheter, vilket ökar systemets integritet; batteritiden förbättras i varje uppdatering tack vare att bakgrundsapplikationer regleras; och till och med uppdateringsprocessen är i princip löst.

Rootning var tidigare ett bra sätt att förlänga telefonens livslängd. Nu kan du, om du väljer rätt enhet, räkna med att ha den i minst fem år innan du behöver uppgradera igen.

Du Behöver Inte Längre Roota

Så, behöver du roota din Android-telefon? Vi skulle hävda att även om det en gång var nödvändigt, är det nu mest något som hobbyister och entusiaster sysslar med. Det är fortfarande kul att mixtra med enheten och testa dess gränser. Men för de flesta användare är Android numera tillräckligt bra direkt ur lådan.