Bästa 7 STL-filredigerare för att reparera eller redigera din 3D-modellfil

Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren 3D-designer, kommer du säkert att få din STL-fil redigerad och reparerad innan 3D-utskrift med ett av verktygen som vi har beskrivit här.

3D-utskrift har revolutionerat tillverkningsindustrin med hjälp av moderna applikationer. Alla som har en dator och 3D-skrivare kan förvandla sin digitala design till fysiska objekt. Men du behöver rätt 3D-renderingsprogram för att anpassa 3D-modellen (STL-fil).

Ett av de vanligaste filformaten inom 3D-utskrift är filen STL (StereoLithography). STL-filen beskriver ytgeometrin för ett 3D-objekt. Men även de bäst designade STL-filerna kan ibland innehålla fel eller defekter. Om du har rätt verktyg kan du enkelt ta bort skavanker innan du skriver ut din 3D-modell.

STL-filfelen kan vara hål i ytnätet, skärningar mellan trianglar och icke-grenrörskanter. Att åtgärda dessa problem kan vara tidskrävande och frustrerande, särskilt om du inte har rätt programvara. Det är där STL-filredigerare kommer in och låter dig öppna, visa och redigera STL-filer.

Det finns många STL-filredigerare tillgängliga, allt från enkla och gratis till komplexa och dyra. I den här artikeln kommer vi att presentera några av de bästa STL-filredigerarna på marknaden och hjälpa dig att välja den som är rätt för dig.

Vad är en STL-fil?

En STL-fil (förkortning för ”stereolithography”) innehåller en 3D-modell som används för 3D-utskrift. Det är ett vanligt filformat inom 3D-utskriftsbranschen som accepteras av de flesta 3D-skrivare.

En STL-fil representerar en 3D-modell genom att approximera dess yta med en serie trianglar. Ju mindre trianglarna är, desto mer detaljerad och exakt blir den resulterande 3D-modellen. Men en komplex struktur kommer att innehålla fler trianglar, och den kommer också att öka filstorleken.

Många program finns redan tillgängliga online för att skapa en perfekt 3D-modell. När du har skapat din 3D-modell och sparat den som en STL-fil kan du skicka den till en 3D-skrivare för att skapa en fysisk modell.

3D-skrivaren läser STL-filen och följer instruktionerna för att skapa objektet lager för lager. Den använder 3D-utskriftsprocesser som modellering av säkringsavsättning eller selektiv lasersintring.

En STL-fil är kort och gott en digital representation av ett 3D-objekt som kan användas för att skriva ut en fysisk version av objektet med en 3D-skrivare.

Vad är en STL-filredigerare?

En STL-filredigerare är en typ av programvara som används för att göra ändringar i en STL-fil och skapa en perfekt färdig 3D-modell. Det används ofta i 3D-utskriftsindustrin för att skapa ett fysiskt objekt.

Med hjälp av en STL-filredigerare kan användare göra ändringar i formen och storleken på modellen enligt deras preferenser. Dessutom kan de lägga till eller ta bort oönskade funktioner som hål eller andra detaljer.

En STL-filredigerare kan användas för att göra olika ändringar i en STL-fil, till exempel:

 • Lägga till eller ta bort trianglar för att ändra formen på 3D-modellen.
 • Ändra storlek på modellen
 • Dela upp modellen i mindre delar
 • Slå ihop flera modeller till en
 • Lägga till eller ta bort hål eller olika sektioner
 • Åtgärda eventuella fel eller defekter i filen

Utöver de grundläggande funktionerna kan vissa STL-filredigerare ha ytterligare funktioner, som att konvertera andra filformat till STL, exportera filer till andra format eller förbereda filer för 3D-utskrift.

Hur redigerar man en STL-fil?

När du har gjort ändringar eller reparerat din STL-fil med hjälp av STL-filredigeringsprogrammet kan du spara filen som en STL-fil och använda den för att skapa ett fysiskt objekt med en 3D-skrivare. Nedan finns mer detaljerade instruktioner om hur man redigerar en STL-fil:

 • Öppna STL-filen i en 3D-modelleringsprogramvara eller STL-filredigerare.
 • Använd verktygen och funktionerna i programvaran för att göra önskade ändringar i filen.
 • Spara den redigerade filen som en STL-fil.
 • Innan 3D-utskrift, se till att den är vattentät, har en korrekt orientering och inkluderar en stödstruktur.
 • Skicka sedan den redigerade STL-filen till en 3D-skrivare för att skapa ett fysiskt objekt.
 • Kom ihåg att de specifika stegen och verktygen som är involverade i att redigera en STL-fil beror på vilken programvara du använder. Vissa program kan ha ett mer intuitivt eller användarvänligt gränssnitt, medan andra erbjuder mer avancerade funktioner för mer komplexa ändringar.

  Att utforska olika STL-redigeringsprogram och lära dig om tillgängliga verktyg och funktioner kan hjälpa dig att hitta det bästa arbetsflödet för dina behov.

  Två stora STL-filredigerare

  Som vi nämnde tidigare finns många olika STL-filredigerare tillgängliga. Men generellt kan STL-filredigerare delas in i två huvudkategorier: CAD-programvara och Mesh-redigeringsverktyg.

  #1. CAD-programvara

  CAD-programvaran (Computer Aided Design) var ursprungligen avsedd för konstruktion. Dessutom erbjuder den solid modellering och exakta mätningar. Även om CAD-programvara inte är avsedd att skriva ut 3D-animerade modeller, kan den fortfarande användas för att redigera STL.

  #2. Mesh redigeringsverktyg

  Mesh-redigeringsverktyg, å andra sidan, är speciellt utformade för att modellera objekt med en 2D-yta och inkluderar inte en solid fyllning. Det används ofta för maskrensning och reparation, hålfyllning och manipulering av vertex och kant.

  Vissa användare kanske föredrar de mer exakta mätningarna och solida modelleringen som erbjuds av CAD-programvara. Däremot kanske andra användare föredrar specialiserade verktyg och funktioner för mesh-redigeringsverktyg. Det bästa alternativet för dig beror på dina specifika behov och preferenser.

  Det finns flera STL-filredigeringsverktyg tillgängliga för 3D-modellering, anpassning och utskrift. Men vi har listat några av de bästa gratis, användarvänliga och webbläsarbaserade lösningarna. För att modifiera och fixa din STL 3D-modell, kolla in verktygen nedan och välj ett för ditt nästa projekt.

  Blandare

  Blender är en välkänd och högt ansedd 3D-modelleringsapplikation som erbjuder många verktyg och funktioner. Med denna applikation kan användare enkelt skapa 3D-utskrivbara modeller från grunden. Att redigera eller reparera en befintlig STL-fil är ganska enkelt med Blender.

  Den kan dock ha en brant inlärningskurva på grund av dess omfattande uppsättning kommandon. Det kan också kräva en kraftfull PC-installation för att visa vissa komplexa modeller. Men det bästa är att det är ett gratis verktyg för att arbeta med en 3D-modell. Blender är tillgänglig för nedladdning på Windows, macOS och Linux.

  Redigera 3D-modell med Blender:

  • Först, ladda ner, installera och kör Blender på din PC.
  • Högerklicka sedan på standard 3D-kuben och tryck på ta bort för att ta bort den.
  • Öppna Blender och importera din STL-fil. Du kan göra det genom att gå till Arkiv > Importera > Stl.

  • Efter att ha importerat STL-filen, använd olika verktyg och funktioner för att anpassa 3D-modellen.
  • Du måste först växla objektet till redigeringsläge för att redigera din STL-fil. Nu kommer alla kanter att synas.

  • Välj alla element i din 3D-modell och tryck på ”A”-tangenten. Du kan välja önskade punkter, kanter eller plan genom att rita en ruta runt dem med vänster musknapp.

  • Nu kan du lägga till eller ta bort trianglar för att ändra formen på 3D-modellen, ändra storlek på den, dela upp den i mindre delar, slå samman flera modeller till en och lägga till eller ta bort hål eller andra funktioner.

  GratisCAD

  FreeCAD är ännu en datorstödd design (CAD) programvara med öppen källkod som du får gratis. Både nybörjare och erfarna 3D-designers kan använda denna programvara för att skapa enkla eller exklusiva mönster. Den erbjuder funktioner som är idealiska för maskiningenjörer som skapar olika 3D-modeller.

  Eftersom FreeCAD tillåter parametrisk 3D-modellering kan du enkelt anpassa din modell genom att granska de tidigare redigeringarna. Den enda begränsningen du kommer att möta när du använder den här programvaran är att fånga upp elementstrukturer. Denna programvara är kompatibel och redo att laddas ner på Windows, macOS och Linux.

  Redigera STL-filer med FreeCAD:
  Ladda ner, installera och öppna FreeCAD på din PC och klicka på Arkiv > Ny.

  • Klicka nu på Arkiv > Importera och välj din STL-fil. STL-filen kommer att vara synlig i FreeCAD-programvarans gränssnitt.

  • Du kan ställa in din arbetsbänk genom att klicka på rullgardinsmenyn och välja Del.
  • Välj din importerade 3D-modell och klicka på Del > Skapa Sape från Mesh för att få din importerade modell förvandlad till små trianglar. Markera Sy-formen och behåll toleransvärdet som det är.

  • Nu kan du ta bort ditt importerade nätobjekt. Ditt objekt består för närvarande av ett triangelformat.

  • Klicka på Uppgift för att få Advanced Utility att konstruera formen. Vid det här laget väljer du Solid från skalet. Välj valfri triangel på din 3D-modell, klicka på Skapa och stäng fönstret.
  • Slutligen får du det solida objektet från din importerade 3D-figur, som du kan redigera.

  3D Slash

  Nästa 3D-modelleringsprogram på vår lista är 3D Slash, som du kan använda online och offline. Du kan skapa 3D-modeller med den klassiska byggstensteorin som liknar Minecraft. Det är ett gratis verktyg som tillåter webbläsarbaserad 3D-modellredigering.

  För avslappnad redigering av 3D-modeller är det det bästa alternativet att utforska. Du kan undvika komplexiteten hos alla traditionella STL-filredigerare och använda detta verktyg för att arbeta med din STL-fil. 3D-slash är kompatibel och redo att laddas ner på Windows, macOS, Linux och Raspberry Pi.

  Redigera STL-fil med 3D Slash:

  • För webbläsarbaserad drift, gå till den officiella webbplatsen för 3D slash och logga in på ditt konto.
  • Klicka på mappikonen och sedan Skapa en ny modell.

  • Skapa nu en ny modell och klicka på alternativet Skapa en 3D-fil för att fortsätta. Du kan antingen dra och släppa eller ladda upp din STL-fil.
  • Den uppladdade STL-filen kommer automatiskt att ändras och omvandlas till ett pixlat objekt. Du kan redigera din uppladdade 3D-modell med 3D-slash-programvaran.
  • Du kommer att få olika verktyg i det övre vänstra hörnet av gränssnittet. Du kan använda dessa verktyg för att redigera 3D-objektet enligt dina preferenser.

  SelfCAD

  SelfCAD är ett gratis verktyg som erbjuder ett praktiskt användargränssnitt som gör det lättare att redigera STL-filer än andra redigerare. Du får enkelt avancerade funktioner och verktyg för att skapa och anpassa 3D-modeller. Om du är ny på 3D CAD-programvara kan detta vara ditt bästa alternativ för att skapa komplexa 3D-modeller.

  En annan nämnvärd egenskap hos detta verktyg är ”Magic Fix”, som är bäst för att reparera dina mesh-filer. Verktyget innehåller också en förbyggd slicer som hjälper dig att förbereda din STL-fil för 3D-utskrift. Så det här verktyget kan skapa en mycket mer realistisk 3D-modell med mindre ansträngning. Du kan ladda ner SelfCad från den officiella webbplatsen, som är kompatibel med macOS och Windows.

  Redigera STL-filer med SelfCAD:

  • Gå över till SelfCADs officiella webbplats och logga in på ditt konto (om du har ett).
  • Klicka nu på Nytt projekt för att börja arbeta med ditt projekt.
  • Klicka sedan på Skapa

  • Importera sedan din STL-fil genom att klicka på Arkiv > Importera.
  • Nu kan du redigera din STL-fil enligt dina preferenser. Du kan skala objektet, skapa hål, lägga till och skala former, rotera formen och göra mycket mer.

  MeshLab

  Meshlab förenklar skapande, justering och redigering av komplicerade 3D-mesh-filer. Denna app innehåller alla nödvändiga funktioner för att anpassa, visa och reparera din STL och andra filtyper.

  Även om du inte kan skapa ett nytt nät med den här appen, låter den dig kombinera och reparera din STL-fil utan ansträngning. Meshlab fungerar på Windows (64x), macOS och Linux, som du kan ladda ner från deras officiella webbplats.

  Redigera 3D-modeller med MeshLab:

  • Först måste du kombinera två olika maskor av en 3D-modell. Sedan kan du ta bort de oönskade delarna av nätet och reparera 3D-modellen.
  • Ladda båda 3D-modellerna du vill kombinera genom att klicka på Arkiv > Importera nät.

  • I verktygsfältet klickar du på Visa lager och väljer dina 3D-modeller.
  • Välj nu modellerna i lagermenyn och klicka på Manipulatorverktygen.
  • Förvandla modellen genom att trycka på T, rotera den med R och skala den med S.
  • Du kan flytta eller rotera objektet i en annan riktning. Rotera objektet genom att trycka på Escape. När du är nöjd med placeringen trycker du på Escape igen och transformerar.
  • Bekräfta placeringen genom att trycka på Enter.
  • När alla delar är korrekt placerade högerklickar du i din kombinerade mesh och klickar på Platta ut synligt lager. Markera sedan de tre första alternativen och klicka på Verkställ.

  SketchUp

  SketchUp, tidigare känt som Google SketchUp, ägs nu av Trimble Buildings. Den kostnadsfria versionen av denna 3D-modelleringsprogramvara heter SketchUp make.

  Det är det mest kända verktyget du kan använda för att starta din CAD-design. Sketchup är ett Windows-kompatibelt program som du kan ladda ner eller använda i din webbläsare.

  SketchUp är packad med olika funktioner för att enkelt skapa en 3D-modell. Även om du inte kan bygga ett fast objekt direkt eller konvertera trianglarna i din STL-fil till rutor. Du kan dock inkludera tillägg för att göra det här verktyget mer effektivt för anpassning och utskrift av 3D-modeller.

  Redigera STL-fil med SketchUp:

  • Gå först till SketchUp gratis, klicka på Starta modellering och logga in med ditt Google-konto.
  • Klicka sedan på Skapa nytt.
  • Högerklicka nu på den förbyggda modellen och ta bort den.

  • Klicka på knappen Brödsmula i det övre vänstra hörnet och klicka på Importera. Importera nu din STL-fil.
  • Nu kan du redigera din STL-fil med hjälp av verktygen som finns tillgängliga på höger och vänster sida av användargränssnittet.

  SkulptGL

  SkulptGL är en webbläsarbaserad applikation som är utmärkt för att komma igång med 3D-modellering. Du kan ta dina första steg mot STL-filändringsverktyget, som är gratis att använda.

  SkulptGL innehåller inte komplexa funktioner och innehåller endast viktiga verktyg för redigering och reparation av STL-filer. Som nybörjare kan du börja ditt projekt med det här verktyget framför andra alternativ för ditt framtida 3D-skulpturprojekt.

  Redigera STL-filer med SuptGL:

  • Gå till SkulptGL-webbplatsen och klicka på Scene > Rensa scen för att ta bort standard-3D-objektet.
  • Klicka på Arkiv (Importera/Exportera) > Lägg till (obj, SGL, PLY, STL)
  • Använd verktygen och alternativen på höger sida för att redigera din STL-fil.

  • Du kan aktivera Symmetry-knappen för att minimera din arbetsbelastning.
  • För att lägga till små detaljer till din modell kan du öka upplösningen. Du kan antingen välja Topology > Multiresolution > Subdivide or Reesh modellen genom att välja upplösningen vid Topology > Voxel Remeshing > Resolution och klicka på Reesh.

  Slutord

  Eftersom de flesta 3D-skrivare stöder STL-filer är det ett viktigt format för 3D-utskriftsindustrin. Att redigera och reparera STL-filen kommer inte att vara enkelt om du använder ett komplext verktyg. Endast rätt verktyg gör att du kan få en felfritt byggd 3d-utskriven modell från en STL-fil.

  Vi har rekommenderat några av de bästa STL-filredigeringsverktygen i den här artikeln för att hjälpa dig att förbereda STL-filer för 3D-utskrift. Dessa verktyg är både användarvänliga och kostnadsfria. Så låt oss komma igång med ditt nästa 3D-utskriftsprojekt.

  Du kan också utforska den bästa programvaran för 3D-rendering för proffs.