Varför är min Chromebook så långsam? 6 korrigeringar att prova!

Chromebooks saktar sällan ner med tiden, men om din Chrome OS-enhet inte fungerar bra, oroa dig inte. Det finns flera sätt du kan försöka förbättra en Chromebooks prestanda och åtgärda problemet. Ett alternativ är att återgå till en tidigare version eller uppdatera till den senaste versionen, eftersom detta kan lösa problem som orsakats av en nyligen genomförd uppdatering. Du kan också identifiera appar som kan orsaka nedgången och stänga eller avinstallera dem på din Chromebook. Om du inte är säker på vilka appar som kan orsaka problemet, använd den inbyggda aktivitetshanteraren för att identifiera dem. Med det sagt, låt oss titta på stegen för att felsöka och åtgärda en Chromebook som går långsamt.

Går din Chromebook långsamt? Prova dessa korrigeringar (2023)

Om din Chromebook har blivit långsammare med tiden, oroa dig inte, eftersom vi har lagt till sex olika sätt att lösa problemet med avmattning. Du kan utöka tabellen nedan och gå till metoden du vill testa först.

Öppna Aktivitetshanteraren på din Chromebook

För att ta reda på varför din Chromebook går långsamt, öppna Aktivitetshanteraren på din Chromebook och kontrollera apparna eller tilläggen som samlar viktiga resurser. Detta hjälper dig att upptäcka problemet bakom den långsamma prestandan. Så här är hur den här metoden fungerar:

1. Tryck först på kortkommandot ”Sök + Esc” på din Chromebook för att öppna Aktivitetshanteraren.

2. Här kan du klicka på ”Memory footprint” och kolla vilka appar och tillägg som äter upp mest RAM. Därefter kan du klicka på ”CPU” för att hitta appar som använder CPU-resurser. Sedan kan du också klicka på ”Nätverk” för att sortera applistan och hitta appar som aktivt använder en internetanslutning i bakgrunden. I grund och botten kan du hitta de skyldiga apparna beroende på CPU, minne och nätverksanvändning här. Du kan också välja att avinstallera dessa appar om du vill genom att gå till nästa avsnitt.

3. Tills vidare högerklickar du på appen och trycker på knappen ”Avsluta process” längst ner till höger för att avsluta processen. Upprepa detta för andra appar eller tillägg som äter resurser onormalt. Den här metoden kommer att påskynda din långsamma Chromebook avsevärt.

Avinstallera onödiga appar och tillägg på Chromebook

Om du permanent vill avinstallera appar som orsakar processor- och minnestoppar på din Chromebook, hjälper den här guiden dig med det. Bortsett från det bör du också ta bort onödiga appar och tillägg från din Chromebook för att påskynda saker. I allmänhet förblir dessa appar aktiva i bakgrunden och kör aktivt några tjänster, vilket saktar ner Chromebook. Så det är bäst att ta bort appar/tillägg på din Chromebook som du sällan använder. Här är hur:

1. Fortsätt och öppna Chromebook App Launcher från det nedre vänstra hörnet.

2. Högerklicka nu på appen som orsakar långsamma problem på din Chromebook och välj ”Avinstallera” från snabbmenyn. Upprepa detta för alla andra appar som du inte använder regelbundet. Detta frigör inte bara lagringsutrymme på din Chromebook utan gör också enheten snabbare.

3. För att avinstallera Linux-appar på din Chromebook, öppna mappen ”Linux-appar” i appstartaren. Här högerklickar du på appen och väljer ”Avinstallera”. Om knappen ”Avinstallera” inte visas kan du följa vår avancerade guide för att ta bort appar som är länkade ovan.

4. Och för att ta bort irrelevanta tillägg, öppna Chrome och klicka på ikonen ”Tillägg” bredvid adressfältet. Klicka sedan på ”Hantera tillägg” i popup-menyn.

5. På tilläggssidan klickar du på ”Ta bort” för att avinstallera ett tillägg direkt.

Frigör lagringsutrymme om din Chromebook går långsamt

Vi vet redan att budget-Chromebooks har lite lagringsutrymme, och det fylls snabbt. Om du har mindre utrymme på din Chromebook fungerar inte systemet korrekt, vilket gör din maskin långsammare. Så för att frigöra lagringsutrymme på en Chromebook följer du stegen nedan.

1. Först måste vi kontrollera tillgängligt utrymme på din Chromebook. För det, öppna appen Filer och klicka på menyn med tre punkter i det övre högra hörnet. Längst ner ser du tillgängligt diskutrymme.

2. Öppna nu appstartaren och skriv ”lagring” i sökfältet högst upp. Klicka sedan på ”Storage management”.

3. Här kan du hitta alla appar och tjänster som tar upp plats på din Chromebook. Klicka på ”Mina filer” här så öppnas appen Filer.

4. Ta sedan bort de filer du inte längre behöver. Om du vill behålla några av filerna flyttar du dem till Google Drive eller ett microSD-kort.

5. När du väljer alternativet ”Bläddradata” kan du rensa all din webbhistorik, cacheminne och cookies i Chrome. Välj här ”Cachade bilder och filer” och ändra tidsintervallet till ”Alla tider” överst. Därefter klickar du på ”Rensa data” för att frigöra betydande lagringsutrymme på din Chromebook.

6. När du har gjort det klickar du på ”Appar och tillägg” i inställningsfönstret för ”Lagringshantering”. Detta listar alla webbappar, Android-appar och tillägg på din Chromebook. Du kan avinstallera dem direkt härifrån. Klicka bara på appen du vill ta bort för att hitta knappen ”Avinstallera” och fixa din långsamma Chromebook.

Minska diskutrymmet för Linux på din Chromebook

Du kan minska Linuxs fotavtryck eller helt enkelt ta bort installationen om du inte använder behållaren alls. Detta kommer att spara massor av utrymme på din Chromebook, utan att några processer körs i en VM-behållare. Så om du sällan använder Linux på din Chromebook, följ dessa steg för att minska diskutrymmet eller ta bort den virtuella datorn helt.

1. Under “Storage management”, klicka på “Linux (Beta) storage“.

2. Det öppnar Linux-konfigurationssidan. Klicka här på knappen ”Ändra” bredvid alternativet ”Diskstorlek”.

3. Efter det minskar du lagringsutrymmet som är tilldelat till Linux med hjälp av skjutreglaget. Om du inte använder Linux ofta kan du minska lagringsutrymmet som det tar upp till 8 GB utan problem.

4. Och om du inte använder Linux alls, klicka bara på knappen ”Ta bort” bredvid alternativet ”Ta bort Linux för Chromebook”. Det frigör massor av utrymme och fixar din långsamma Chromebook direkt.

Uppdatera eller nedgradera din Chromebook

Om du inte har uppdaterat din Chromebook på ett tag föreslår vi att du fortsätter med det. Google släpper ofta Chrome OS-uppdateringar som kommer med prestandafixar. Så om en ny uppdatering försämrade prestandan på din Chromebook kan den senaste uppdateringen fixa det åt dig. Om du fick bra prestanda på en tidigare version och vill återgå till en äldre version av Chrome OS, kan du följa vår guide som är länkad här. När det gäller uppdatering av Chromebook följer du stegen nedan.

1. Öppna panelen Snabbinställningar i det nedre högra hörnet och klicka på ikonen ”kugghjul” för att öppna sidan Inställningar.

2. Gå sedan till ”Om ChromeOS” i det vänstra sidofältet och klicka på ”Sök efter uppdateringar” i den högra rutan.

3. Din Chromebook kommer nu att leta efter nya uppdateringar och den kommer att ladda ned och tillämpa uppdateringen automatiskt om det finns en väntande. Du behöver bara starta om Chromebook för att återspegla ändringarna.

Powerwash din laggy Chromebook

Ibland, oavsett vilken fix du följer, fungerar det helt enkelt inte för att fixa en långsam Chromebook. I sådana fall har du möjlighet att hårdåterställa din Chromebook (även kallad powerwash). Den här processen installerar om den senaste versionen av Chrome OS och tar bort alla appar, tillägg, lokala filer och mappar från din Chromebook. Så se till att synkronisera dina viktiga filer med Google Drive innan du powerwasdar din Chromebook.

1. Öppna panelen Snabbinställningar i det nedre högra hörnet och klicka på ikonen ”kugghjul” för att öppna sidan Inställningar.

2. Klicka på ”Avancerat” i det vänstra sidofältet för att expandera menyn och öppna sedan ”Återställ inställningar”.

3. I den högra rutan klickar du på ”Återställ” för att börja powerwashing din Chromebook. Efter omstarten konfigurerar du din Chromebook för att åtgärda problem med långsamma hastigheter. Förhoppningsvis kommer du inte att möta några prestandaproblem den här gången.

Är din Chromebook långsam och fryser? Lös nu!

Det här är sex sätt att förbättra prestandan för din Chromebook och åtgärda problemet med långsammare. Till att börja med, bli av med alla tvivelaktiga appar och tillägg som kan använda mycket resurser. Frigör dessutom lagringsutrymme för bättre prestanda. Om din Chromebook inte slås på kan du läsa vår detaljerade guide för en omedelbar lösning. Och om du funderar på att ersätta din åldrande maskin med den bästa spel-Chromebooken kan du hänvisa till en utvald lista. Om du har några problem får du gärna meddela oss i kommentarsfältet nedan.