Grundläggande om autentiserings- och krypteringsprogramvara
Utforska de grundläggande principerna för autentiserings- och krypteringsprogramvara, deras likheter och skillnader. Denna kunskap är avgörande för att skydda dina affärsdata genom att implementera adekvata säkerhetssystem.
För företag och deras tjänsteleverantörer är det nödvändigt att förstå de centrala säkerhetsfunktionerna som autentisering och kryptering erbjuder. En sådan förståelse är avgörande för att effektivt skydda sig mot hackare och ransomware-attacker.
Läs vidare för en grundläggande genomgång av kryptering och autentiseringsprogram.
Vad är ett autentiseringsprogram?
Ett autentiseringssystem använder olika digitala protokoll för att verifiera användare eller enheter som försöker få tillgång till systemet. Programvaran innehåller vanligtvis en databas med godkända profiler, enheter och andra identifierare. Denna databas kan uppdateras med jämna mellanrum för att lägga till nya användare och enheter.
Huvudsyftet med denna process är att skydda företags- och kunddata från obehörig åtkomst. Autentiseringsprogramvara används därför i en mängd olika system, inklusive stordatorer, servrar, arbetsstationer, Wi-Fi-routrar och till och med fysiska åtkomstpunkter.
Autentiseringsverktyget identifierar inkommande anslutningar när någon försöker komma åt företagets information online. Det kontrollerar att användaren är den de utger sig för att vara, etablerar förtroende och loggar även aktiviteten för spårbarhet.
Funktionerna hos en autentiseringsprogramvara
En databas med användar-ID och lösenord
Ett autentiseringssystem kräver tillgång till en aktuell lista över användar-ID och lösenord.
Förmåga att läsa biometriska data
Avancerade autentiseringsprogramvaror är utrustade med sensorer och skannrar för att läsa biometriska data som irisavtryck, fingeravtryck, röstigenkänning och liknande.
Loggning av autentiseringshistorik
Verktyget dokumenterar varje åtkomstförsök, oavsett om det godkänns eller nekas. Cybersäkerhetsteam kan använda dessa loggar för att analysera och bedöma potentiella säkerhetsrisker.
Kunskapsfaktor
Detta är information som både autentiseringssystemet och den anslutande parten känner till, till exempel en PIN-kod eller ett lösenord.
Inherensfaktor
Autentiseringsmoduler använder denna faktor för att identifiera användaren. Biometriska data bekräftar till exempel att du är den du utger dig för att vara.
Besittningsfaktor
Autentiseringsprogram använder denna faktor för att verifiera användaren baserat på något de äger, till exempel en säkerhetsbricka, engångslösenord (OTP), RFID-bricka eller säkerhetsnyckel.
Hur fungerar ett autentiseringsprogram?
Ett autentiseringsverktyg erbjuder vanligtvis ett gränssnitt där användare kan ange sina kontouppgifter. Företag kan integrera alla sina applikationer och tjänster under ett enda inloggningsgränssnitt för att underlätta för de anställda.
Ibland använder organisationer med höga säkerhetskrav flera autentiseringssystem för att skydda olika digitala och fysiska tillgångar. I sådana fall kan användaren behöva hantera flera uppsättningar av inloggningsuppgifter.
När användaren anger sina autentiseringsuppgifter jämför programvaran dessa med en lokal eller molnbaserad autentiseringsserver. Om uppgifterna matchar beviljas åtkomst.
Onlinetjänster som HTTPS, som skyddar webbplatsdata, följer strikta säkerhetsrutiner. Användaren måste autentisera sig på nytt varje gång de vill komma åt en lösenordsskyddad webbplats. Vissa autentiseringssystem utfärdar en autentiseringstoken för varje användare.
När klientprogramvaran på användarens sida skickar en anslutningsbegäran med denna token, sker autentiseringen i bakgrunden, vilket eliminerar behovet av att upprepa verifieringen av inloggningsuppgifterna.
För- och nackdelar med autentiseringsprogramvara
Fördelar
- Autentiseringsverktyg och deras användargränssnitt för åtkomst till data eller applikationer är intuitiva.
- Ett sådant säkerhetssystem är avgörande för att möjliggöra fjärråtkomst till resurser som virtuella maskiner och webbaserade applikationer.
- IT-administratören kan snabbt bevilja kontoåtkomst för nya anställda och även återkalla åtkomst lika snabbt när en anställd avslutar sin anställning.
- Autentiseringsprogramvara är kostnadseffektiv i det långa loppet.
- Nästan alla anställda kan enkelt använda dessa åtkomstgränssnitt eftersom de är visuella och inte kräver omfattande utbildning.
Nackdelar
- Den initiala installationen av ett autentiseringssystem, inklusive sensorer, kameror och autentiseringsservrar, är kostsam.
- Data i ett sådant system skyddas av en ”gatekeeper” (autentiseringsalgoritm). Angripare kan kringgå denna kontroll och komma åt information. Ett exempel är när någon stjäl eller hackar serverdiskar.
- Ett autentiseringsverktyg överför användarverifieringsdata via internet, vilket gör det möjligt för erfarna hackare att avlyssna denna information och få tillgång till systemet.
- Flerfaktorsautentisering kräver att användaren lämnar ut en stor mängd detaljer. Nya kunder kan avbryta registreringsprocessen om de upplever den som för krånglig.
Exempel på autentiseringsprogram
Några populära autentiseringsverktyg för företag inkluderar:
- Microsoft Azure Active Directory
- Duo Access
- Google Authenticator
- Microsoft Multi-Factor Authentication
- Symantec VIP
- Okta Adaptive Multi-Factor Authentication
- SecureAuth
- OneSpan Mobile Authenticator Studio
Vad är en krypteringsprogramvara?
Kryptering handlar om att omvandla data till oläsbara koder och symboler, och att generera en dekrypteringskod. Både dekrypteringskoden och den krypterade datan transporteras över internet till klientens dator. Där används dekrypteringssystemet för att återställa den kodade informationen till ett läsbart format.
En programvara som utför dessa uppgifter kallas för krypteringsmjukvara.
Kryptering har länge använts i digitala system. Okrypterad data är som ”klartext”, och vem som helst kan avlyssna och läsa informationen om de har rätt verktyg och kunskap. Krypterad data, eller chiffertext, är däremot svår att tolka, eftersom det är i grunden obegriplig text.
Hackare behöver tillgång till krypteringsalgoritmen eller chifferet för att kunna dekryptera krypterad data till klartext.
Funktionerna hos en krypteringsprogramvara
Krypteringsalgoritm eller chifferprogram
Ett krypteringsverktyg kommer med ett program för att transkribera klartext till krypterad data. Avancerade krypteringssystem använder svårlösta algoritmer som RSA, Triple DES, Blowfish, AES och Twofish.
RSA är den äldsta men mest robusta krypteringsalgoritmen som används för dataöverföringar. AES är en nyare algoritm och är populär inom B2B SaaS-programvara.
Säker radering
Ett krypteringsverktyg måste också stödja säker radering av data från databaser eller fillagring. Programvaran har system för att radera data, formatera utrymmet, radera filkrypteringsnyckeln (FEK) och radera huvudkrypteringsnyckeln (MEK).
Kryptering av filnamn
Dessa säkerhetsverktyg krypterar även filnamn och tillhörande metadata för att förhindra obehörig insyn i filinnehållet. Om angripare inte kan identifiera filnamnen i din fillagring kan det minska risken för dataintrång.
Filnyckeldelning
Ett bra krypteringssystem ska möjliggöra säker filnyckeldelning för samarbete kring filer. Detta görs enkelt genom att ägaren inte behöver dela kontolösenord och användar-ID, utan istället kan dela ut individuell läs-/skriv-/redigeringsåtkomst.
Tvåfaktorsautentisering (2-FA)
Krypteringsprogramvara har också ett inloggningsgränssnitt och ett autentiseringsverktyg, som använder 2-FA eller multifaktorsautentisering för att maximera säkerheten för krypteringsalgoritmer.
Hur fungerar en krypteringsprogramvara?
De tre huvudkomponenterna i ett krypteringsverktyg är data, nyckelhantering och krypteringsmotorn. Användaren väljer den lämpligaste krypteringsalgoritmen för datan. En variabel nyckel används också för att säkerställa att varje krypterad data är unik. Idag automatiserar krypteringssystem det mesta av denna process.
Symmetrisk kryptering använder en hemlig nyckel för att både kryptera och dekryptera informationen. Denna nyckel delas mellan avsändaren och mottagaren. Dekrypteringsmodulen använder nyckeln för att återställa chiffertexten. AES är en populär symmetrisk krypteringsalgoritm.
Alternativt kan man använda asymmetrisk kryptering. Denna teknik använder två nycklar – en publik nyckel och en privat nyckel. Den publika nyckeln kan användas för att kryptera data, medan den privata nyckeln krävs för att dekryptera den. RSA är ett vanligt exempel på ett asymmetriskt krypteringssystem.
För- och nackdelar med krypteringsmjukvara
Fördelar
- Ägaren av krypterad data kan överföra information över osäkra kanaler utan risk för att den avlyssnas. Detta snabbar upp dataöverföringarna.
- Kryptering skyddar företagsdata genom att göra den oläslig både under överföring och lagring.
- Dataägaren kan välja vilken leveransmetod som helst, eftersom krypteringen är knuten till informationen.
- Datakryptering säkerställer att ett företag uppfyller gällande lagar om dataskydd.
- Kryptering hjälper till att säkerställa dataintegriteten.
Nackdelar
- Krypterad data kan inte återskapas utan dekrypteringsnyckeln. Nyckelhantering kan därmed vara utmanande.
- Det är inte möjligt att återställa eller återskapa en förlorad krypteringsnyckel.
- Kryptering av data är en tidskrävande process. Det tar också tid att dekryptera information på klientens sida.
Exempel på krypteringsprogram
Här är en lista över några av de bästa krypteringsverktygen som finns på marknaden:
- Folder Lock
- AxCrypt
- CryptoForge
- Secure IT
- VeraCrypt
- CryptoExpert
- Boxcryptor
- SureCrypt
- NordLocker
Likheter mellan autentisering och krypteringsprogram
Datasäkerhet
Båda teknikerna används för att skydda företags- och kunddata. Autentiseringsprotokoll skyddar data genom att begränsa åtkomsten till en databas eller fillagring. Krypteringsprogramvara skyddar mot att obehöriga personer ska kunna läsa överförd data.
Åtkomstbehörigheter/kontroller
Autentisering och kryptering arbetar tillsammans för att styra flödet till affärsdata. De används både för att bevilja och återkalla åtkomst till företags- och kundinformation.
Autentiseringsverktyget ger inte åtkomst om du inte har rätt inloggningsuppgifter. På samma sätt har du inte nödvändiga privata nycklar för att dekryptera ett krypterat meddelande om du saknar rätt behörighet i företaget.
Hantera datapolicyer
Team för datakvalitet och policyhantering använder krypterings- och autentiseringsprotokoll för att upprätthålla säkerhetsprotokoll, riktlinjer och rutiner. Data skyddad genom kryptering och autentisering erbjuder fullständig integritet.
Hantera inloggningsuppgifter
Ett autentiseringsverktyg hjälper dig att skapa användar-ID och lösenord. Du behöver också krypteringsprogramvara för att lagra dessa referenser i ett kodat format som ingen kan läsa.
Autentiseringsprogram vs. Programvara för kryptering
Kärnattribut
Ett autentiseringsverktygs främsta uppgift är att verifiera användarens identitet.
En krypteringsapplikation omvandlar data till obegripliga tecken som bara kan läsas med rätt dekrypteringsnyckel.
Säkerhet
Autentiseringsprogramvara kan inte säkerställa dataskydd utan kryptering, eftersom någon kan stjäla okrypterade användaruppgifter från en server och använda dem för att logga in. Dessutom kan erfarna hackare avlyssna och använda okrypterad data.
Krypteringsmjukvara kan skydda data på egen hand.
Användning av lösenord
Autentiseringsprogramvara använder lösenord för att verifiera användaren och bestämma åtkomstbehörigheter baserat på deras roll.
Ett krypteringsverktyg använder användarens lösenord för att generera en krypteringsnyckel som kan användas för att dekryptera information.
Låsa upp
I autentiseringsprotokoll betyder upplåsning att identitetsverifieraren beviljar åtkomst. Inom kryptering betyder upplåsning att kod omvandlas till läsbar information.
Nyckel
Ett autentiseringsverktyg ser en nyckel som en hemlighet, till exempel ett lösenord, som beviljar åtkomst.
Ett krypteringsverktyg använder en publik eller privat nyckel för att omvandla chiffertext till klartext.
Återkallelse av åtkomst
IT-administratören kan omedelbart återkalla en användares konto från att komma åt data. Autentiseringsappen stänger då av alla pågående sessioner och hindrar användaren från att logga in igen.
I krypteringssystem är det inte möjligt att återkalla en mottagare från att läsa data efter att de har fått den krypterade informationen och nyckeln. Dock kan du hindra dem från att komma åt ny data genom att ändra krypteringsnyckeln.
Användarkontroll av data
Autentiseringsverktygsbaserad datadistribution säkerställer att användare inte kan kopiera information till exempelvis ett USB-minne eller molnlagring utan rätt behörighet.
När mottagaren har fått det krypterade meddelandet och den hemliga nyckeln är det upp till dem att skydda informationen.
De sista orden
Krypterings- och autentiseringsprogram utför olika uppgifter, men deras huvudmål är detsamma: datasäkerhet. Både kryptering och autentisering används inom områden som kundhantering, affärsplanering, bokföring och betalningshantering.
Som företagare är det viktigt att välja ett säkerhetssystem som erbjuder båda dessa protokoll för ökad säkerhet.