Är gratis VPN långsammare än betalda VPN?

Viktiga takeaways

  • Gratis VPN har ofta begränsningar och potentiellt lägre anslutningshastigheter jämfört med betalda VPN.
  • Testresultat visar dock att gratis- och betalversionerna av Tunnelbear VPN har liknande anslutningshastigheter.
  • Det kanske inte är nödvändigt att uppgradera till en betald VPN för bättre hastigheter, eftersom vissa gratis VPN erbjuder jämförbar prestanda.

Det är alltid frestande att välja en gratis VPN för att spara pengar, men dessa tjänster har ofta nackdelar. Men är betalda VPN: er snabbare än deras gratis motsvarigheter, eller är det liten eller ingen skillnad här?

Gratis kontra betalda VPN: Vilket är snabbare?

Gratisversioner av en freemium-app kommer med vissa nackdelar och begränsningar, som införs för att uppmuntra prenumerationer. VPN-appar är inget undantag från denna regel.

Vissa VPN-appar är helt gratis, vissa är endast betalda och vissa erbjuder båda alternativen. Om VPN du använder erbjuder det senare alternativet, är det troligt att gratisversionen kommer med ett relativt lågt datatak och begränsade serverplatser. Andra funktioner, såsom en VPN-kill switch eller VPN-protokollalternativ, kan också vara otillgängliga för gratismedlemmar.

Det finns ytterligare farhågor relaterade till användningen av gratis VPN, särskilt kring dataloggning. Men här kommer vi att diskutera om gratis VPN är långsammare än betalda VPN.

För att jämföra anslutningshastigheterna för gratis och VPN, jämför vi gratis- och betalversionerna av en välkänd tjänst: Tunnelbear.

En snabb översikt över mottagna resultat kan ses nedan. Både nedladdnings- och uppladdningshastighetsresultaten för varje test visas.

Inget VPN

Gratis Tunnelbear VPN

Betald Tunnelbear VPN

Medan du surfar

Ladda ner: 74,16 Mbps Uppladdning: 17,87 Mbps

Ladda ner: 71,57 Mbps Uppladdning: 10,01 Mbps

Ladda ner: 73,72 Mbps Uppladdning: 18,22 Mbps

Under streaming

Ladda ner: 73,53 Mbps Uppladdning: 17,84 Mbps

Ladda ner: 69,79 Mbps Uppladdning: 16,23 Mbps

Ladda ner: 73,64 Mbps Uppladdning: 17,14 Mbps

Medan du spelar

Ladda ner: 74,48 Mbps Uppladdning: 17,21 Mbps

Ladda ner: 73,63 Mbps Uppladdning: 17,02 Mbps

Ladda ner: 72,30 Mbps Uppladdning: 17,48 Mbps

Låt oss nu gå in på lite mer detaljer, börja med Tunnelbears gratis VPN.

Testa hastigheter utan VPN

Innan vi testar om gratis VPN är långsammare än betald VPN måste vi mäta vår internetanslutningshastighet utan VPN.

Ingen VPN, surfning

Inget VPN, streaming på YouTube

Ingen VPN, spel på Steam

Låt oss nu kolla in hastigheten på Tunnelbears gratis VPN under samma omständigheter.

Tunnelbears gratis VPN-hastigheter

Det finns några uppenbara begränsningar som gratisanvändare av Tunnelbear VPN kommer att möta. Dessa inkluderar en datagräns på 2 GB, begränsad enhetsanvändning och begränsade serverplatser. Men hur är det med hastigheten?

Tunnelbears gratis VPN var ansluten till en fjärrserver i Frankrike för varje hastighetstest. Här är vad vi hittade.

Gratis VPN aktiv, surfar

Uppenbarligen har aktivering av VPN en negativ effekt på både nedladdnings- och uppladdningshastigheterna. Medan nedladdningshastigheten sjönk med 2,82 Mbps, sjönk uppladdningshastigheten med 7,71 Mbps. Men vad händer om vi går längre än att surfa?

Gratis VPN Active, Streaming på YouTube

Gratis VPN Active, Gaming på Steam

Uppenbarligen påverkas nedladdningshastigheterna något negativt av aktiveringen av VPN, men inte i en hård grad. Så, hur mäter sig den betalda VPN?

Tunnelbears betalda VPN-hastigheter

Så, ändras anslutningshastigheterna med ett betalt Tunnelbear VPN-abonnemang?

Betald VPN aktiv, surfar

Betald VPN Active, Streaming på YouTube

Betald VPN Active, Gaming på Steam

Nedladdnings- och uppladdningshastigheterna när gratis och betalda VPN var aktiva skiljer sig inte så mycket åt. Medan den betalda VPN gav en något högre nedladdningshastighet när du surfade och streamade, gav gratis VPN en högre spelhastighet. Dessa variationer är bara några få Mbps, vilket inte borde påverka laddningstiderna mycket.

I alla tester gav betald VPN högre uppladdningshastigheter än gratis VPN, men återigen var dessa variationer minimala.

Är betalda och gratis VPN-hastigheter olika?

I detta exempel, nej. Tunnelbear använder samma VPN-tjänst i sina betal- och gratisversioner.

Tunnelbears hjälpsida säger, ”Alla TunnelBear-planer, gratis och betalda, har samma prestandanivåer.” Våra testresultat återspeglar detta uttalande, eftersom det inte fanns några större skillnader i anslutningshastigheter mellan gratis och betalda VPN.

Nu, även om detta test är begränsat till en VPN-leverantör, visar det att du kanske inte behöver uppgradera från din gratis VPN till dess betaltjänst för att uppnå bättre hastigheter. Innan du betalar några pengar, kontrollera om dina valda leverantörers gratis och betalda planer använder samma hårdvara och mjukvara, eftersom det troligen innebär att båda versionerna erbjuder liknande hastigheter. Dessutom, om VPN-leverantören erbjuder en gratis provversion av sin premiumtjänst, varför inte ta det en sväng och jämföra hastigheterna själv med ett liknande testsystem som vårt?