Är din Snapchat-data säker och använder Snapchat kryptering?

Nyckel takeaways

  • Kryptering och kortvariga meddelanden är inte samma sak: kryptering skyddar data, medan kortvariga meddelanden raderar dem efter att de har lästs.
  • Snapchat använder end-to-end-kryptering för foton och videor, men textmeddelanden skyddas av Transport Layer Security.
  • Snaps kanske inte är helt säkra eftersom mottagare kan ta skärmdumpar eller spela in sina skärmar medan de tittar på dem. Var försiktig med vad du skickar på Snapchat.

Älskar du Snapchat? Dess läckra filter och självförstörande meddelanden är väldigt roliga. Men även med dessa roliga funktioner behöver du skydd och vill att dina data ska vara säkra.

Så, hur håller Snapchat din data säker? Använder den kryptering? Eller ger Snapchats tillfälliga meddelanden en falsk känsla av säkerhet?

Kryptering är inte detsamma som efemär (och vice versa)

Vid första anblicken kan kryptering och tillfällighet tyckas vara tjusiga sätt att säga samma sak – att din data hålls privat. Dessa begrepp är dock ganska olika.

Kryptering förvränger dina data (texter, bilder, videor, röstanteckningar, etc.) så att endast auktoriserade parter kan förstå dem. Det förvandlar dem till ett kodat format som ser obegripligt ut, en röra av siffror, bokstäver och symboler som liknar digitalt struntprat.

End-to-end-kryptering innebär att krypteringsprocessen sker på din enhet innan den sänds och avkodas först när den når den auktoriserade mottagarens enhet i andra änden. Detta beror på att dekrypteringsnyckeln som behövs för att dekryptera data endast finns på dina enheter i vardera änden av konversationen.

Så ingen kan fånga upp det och läsa ditt privata chatt – inte hackare, regeringen eller ens företagen som byggde meddelandeapparna.

Nu handlar kortvariga meddelanden inte om att dölja eller maskera innehållet i din kommunikation. Istället handlar det om att se till att allt du skickar – texter, bilder etc. – försvinner ut i tomma intet ögonblick efter att de öppnats för läsning eller visning. Så dina konversationer är off-record och slutar ur permanent lagring i mottagarens slut.

Nu när vi förstår skillnaden mellan kryptering och tillfälliga meddelanden, låt oss se hur Snapchat omsätter dessa koncept i praktiken för att hålla din Snapchat-data säker och säker.

Hur använder Snapchat kryptering?

Företag lager/Ljusfjäder/Shutterstock

Snapchat säger inte om det använder kryptering för att skydda dina meddelanden på något sätt. Dock, enligt NordVPN, använder Snapchat end-to-end-kryptering för att skydda de foton och videor (Snaps) du delar. Endast du och personen du skickar Snap till kan se den. Snapchat själv eller någon tredje part kan inte kika in i dina Snaps.

Den här krypteringen täcker dock inte textmeddelanden och interaktioner i chattar. De är skyddade av Transport Layer Security (TLS) medan de är på väg från din telefon till Snapchats servrar. Det är bra, men inte det bästa.

TLS är ett säkerhetsprotokoll som alla appar, webbplatser och tjänster använder. Det hindrar hackare från att stjäla din data. Men när dina meddelanden når Snapchats servrar kan de dock lagras eller läsas av Snapchat eller regeringen. Och de kan ha en anledning att göra det, speciellt om du lägger upp något skissartat eller olagligt.

Vi vet inte säkert, men det verkade vara fallet med Aditya Verma, som, som enligt BBCskickade ett Snapchat-meddelande till sina vänner som skämtade om att spränga ett plan.

Meddelandet skickades till en privat Snapchat-grupp och löd: ”På väg att spränga planet. Jag är medlem i talibanerna”. Även om det var tänkt att vara ett privat meddelande, togs Vermas meddelande upp av brittiska säkerhetstjänster, som flaggade det till spanska myndigheter medan easyJet-planet fortfarande var i luften.

Detta stämmer också lite överens med Snapchats sekretesspolicysom säger att…

"When unlawful content is posted on our Services, we may need to enforce our Terms and other policies. In some cases, we may also use or share your information to cooperate with law enforcement requests, escalate safety issues to law enforcement, industry partners, or others, or comply with our legal obligations."

I vilket fall som helst, håll dina privata meddelanden borta från Snapchat bara för att vara säker!

Så, är din Snapchat-data säker?

Du kanske undrar om dina Snaps (och andra meddelanden) är säkra från att snoka eller hacka. Tja, dina Snaps är säkrare (krypterade) än dina texter, men de är inte idiotsäkra.

Även om Snaps ska försvinna efter att någon har sett dem, kan personen du skickar dem till:

  • Ta en skärmdump innan de försvinner. Om de gör det kommer Snapchat att skicka ett meddelande till dig, men de kan fortfarande dela skärmdumpen med andra efteråt.
  • Spela in deras skärm medan du tittar på din Snap. Du skulle inte bli meddelad alls om de gör detta.
  • Använd en annan enhet för att fånga din Snap (som att ta ett foto av deras telefonskärm med en andra telefon.)

Så anta inte att dina Snaps verkligen försvinner spårlöst. Mottagaren kan spara och dela dem om de vill.

Snapchat har också upplevt dataintrång och säkerhetsincidenter genom åren, som 2014 års säkerhetsintrång där hackare läckte 4,6 miljoner Snapchat-användarnamn och telefonnummer.

Den senaste var 2019, när Snapchat-anställda missbrukade ett internt verktyg, SnapLion, för att komma åt användardata som platser, meddelanden och telefonnummer. Även om det var länge sedan, finns det ingen garanti för att en liknande händelse inte kommer att hända igen.

Så i ljuset av allt detta bör du vara försiktig med vad du skickar och vem du skickar det till på Snapchat. Anta aldrig att dina Snaps kommer att vara borta för alltid eller att de bara kommer att ses av den avsedda mottagaren. Vi har också en guide med tips för att förbättra din säkerhet och integritet på Snapchat.

Som med alla saker i den digitala världen, det finns inget sådant som 100 % integritet och säkerhet. Så tänk alltid efter innan du snappar och var medveten om ditt digitala fotavtryck.