Är detta Windows MacBook?

Viktiga takeaways

  • ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405) är en högpresterande, ultraportabel bärbar Windows-dator som matchar blandningen av prestanda, batteritid, portabilitet och effektivitet som finns i Apples MacBook-serie.
  • Zenbook 14 OLED har en fantastisk 14-tums OLED-skärm, en slimmad och snygg design och en ny processor som ger betydande prestanda och effektivitetsvinster.
  • Medan webbkameran och högtalarsystemet har mindre nackdelar, erbjuder Zenbook 14 OLED ett omfattande paket som markerar en betydande milstolpe inom produktivitetsbärbara datorer, vilket gör den till ett övertygande alternativ till Apples MacBook-serie.

Sedan introduktionen av Apple Silicon MacBooks i slutet av 2020, är ​​det rimligt att säga att det inte har funnits några likvärdiga bärbara Windows-datorer som kan konkurrera på prestanda, batteritid, portabilitet och effektivitet. Medan många bärbara datorer konkurrerade ut MacBooks på ett av dessa fyra områden, verkade ingenting matcha de totala fördelarna med Apples Mac-datorer i M-serien. M2 MacBook Air-serien är en av de mest sålda bärbara datorerna av goda skäl.

Gå in i Asus Zenbook 14 OLED (UX3405), företagets ultraportabla produktivitetsbärbara dator med Intels nya Core Ultra-chipset. Med sin fantastiska skärm, lågprofilerade design och imponerande batteritid, erbjuder Zenbook 14 OLED det närmaste vi någonsin varit att matcha Apples MacBook Air.

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405)

MacBook för Windows

Sedan debuten av Apple Silicon MacBooks har sökandet efter en likvärdig Windows-dator som matchar deras blandning av prestanda, batteritid, portabilitet och effektivitet inte uppfyllts förrän introduktionen av Asus Zenbook 14 OLED. Med Intel Meteor Lake-arkitekturen närmar sig denna bärbara dator inte bara utan överträffar förväntningarna som ställs av tunna bärbara datorer med Windows-produktivitet i många aspekter.

Med en fantastisk 14-tums OLED-skärm, en design som balanserar smalhet med stil, och en ny processor som stoltserar med betydande prestanda och effektivitetsvinster, är Zenbook 14 OLED ett övertygande val för dem som letar efter en högpresterande, ultraportabel bärbar dator. Trots mindre nackdelar med webbkameran och högtalarsystemet, presenterar den ett omfattande paket som markerar en betydande milstolpe inom produktivitetsbärbara datorer.

Operativsystem Windows 11

CPU Intel Core Ultra 7 155H

GPU Intel Arc Graphics

RAM 16GB LPDDR5

Lagring 512 eller 1TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD

Batteri 75Wh

Skärm (storlek, upplösning) 14,0 tum, 3K (2880 x 1800) OLED, 16:10 bildförhållande, 120Hz uppdateringsfrekvens, 400nits, 500nits HDR toppljusstyrka

Kamera FHD-kamera

Högtalare Harman Kardon högtalare

Portar 1x USB 3.2 Gen 1, Type-A, 2x Thunderbolt 4, 1x HDMI 2.1, 1x 3,5 mm Combo Audio Jack

Vikt 1,28 kg (2,82 lbs)

Märke ASUS

Modell UX3405

Fördelar

  • Ultratunn profil
  • Utmärkt display
  • Bra batteritid

Nackdelar

  • Hörbara fläktar kommer på ganska ofta
  • Svag webbkamera
  • Högtalarna blir tunna vid höga volymer

En bekant chic design

Designmässigt är Asus Zenbook 14 OLED (UX3405) ganska lik sin föregångare, men det är inte dåligt. Den här bärbara datorn är otroligt välbyggd och lätt med en förvånansvärt smal profil; den väger endast 1,2 kg (2,65 lbs) och har en sidoprofil på mindre än 14,9 mm (0,59 tum), vilket gör den extremt bärbar.

Locket till den bärbara datorn har ett distinkt Asus-monogram, vilket gör att enheten ser unik ut bland andra bärbara datorer i aluminium, även om den tar fingeravtryck ganska lätt, särskilt i denna mörkare Ponder Blue-färg.

Zarif Ali / MakeUseOf

En display att blända

När du öppnar upp den bärbara datorn möts du av en stor 14-tums OLED-skärm, ett tangentbord i full storlek och en stor styrplatta. Zenbook 14 har en 14-tums 3K Asus Lumina OLED-pekskärm med en 120Hz uppdateringsfrekvens, och den är fantastisk; skärmen täcker 100 % DCI-P3 färgomfång, stöder HDR och har ett kontrastförhållande på 1 000 000:1.

Zarif Ali / MakeUseOf

Asus väljer en OLED-panel i sitt sortiment återigen ger vad som utan tvekan är en av de bästa bärbara datorskärmarna du hittar; bildförhållandet 16:10 är perfekt för produktivitetsappar som Word och PowerPoint men är inte så högt att det hindrar innehållsvisning. Det hjälper också att ramarna är väldigt smala och inte drar för mycket uppmärksamhet, även om jag önskar att kamerahöljet på den bärbara datorn var mörklagt istället för att vara en orange nyans, vilket kan vara distraherande.

Det är värt att notera att skärmen också har stöd för pennan, men med tanke på att den bara kan artikulera till 180 grader, och inte hela 360 grader, kommer den inte att vara lika praktisk för penninmatning.

En kombination av tangentbord och styrplatta som inte kommer att göra dig besviken

När det kommer till Zenbook 14:s tangentbord och styrplatta, erbjuder den bärbara datorn en utmärkt upplevelse. Chiclettangentbordet i full storlek med 1,4 mm färdavstånd är utmärkt när det gäller tangentkänsla och är bakgrundsbelyst, vilket gör det idealiskt för att skriva under olika ljusförhållanden. Som sagt, tangenterna känns något mushigare än Microsofts eller Apples erbjudanden.

Zarif Ali / MakeUseOf

Liksom de flesta andra bärbara datorer i sin kategori, för att passa tangentbordet i full storlek, utelämnar Zenbook en numerisk knappsats, men den kompenserar för det genom att integrera en virtuell inbyggd i styrplattan. Den är inte i den mest naturliga positionen, och den har inte samma taktilitet som en fysisk pad, men den finns där om du behöver ett marginellt snabbare sätt att skriva in dina siffror.

Anständigt portval

Zarif Ali / MakeUseOf

När den flyttas till sidorna av Zenbook 14 har den ett anständigt utbud av portar, inklusive två Thunderbolt 4 (som både stöder display och strömförsörjning), en fullstor HDMI 2.1, en USB 3.2 Gen 1 Type-A och ett ljud kombojack. Ungefär som Asus andra bärbara datorer är denna blandning av både äldre och snabba moderna portar bra för den här bärbara datorns mångsidighet, särskilt i situationer som kräver tillbehör eller skärmar som kanske inte är USB-C-kompatibla.

En webbkamera och ett högtalarsystem med utrymme för förbättringar

Zenbook 14 OLED:s webbkamera och högtalarinställningar, precis som andra bärbara datorer från Asus, lämnar utrymme för förbättringar. Den bärbara datorn kommer med en grundläggande FHD-webbkamera och IR-funktion som stöder Windows Hello, och högtalarna är inställda av Harman Kardon.

Zarif Ali / MakeUseOf

Webbkameran är förmodligen driven av AI som erbjuder förbättringar på enheten för snabbare inloggning genom ansiktsskanning och ”3D” brusreducering för videosamtal, men kvaliteten på denna kamera är helt ok; bilder ser mjuka och korniga ut och faller snabbt av vid försämrade ljusförhållanden.

Ljudmässigt låter den bärbara datorns högtalare klart vid låga till medelstora volymer, och om du trycker på den högre resulterar det i en förlust av klarhet.

För allmänt bruk, som att titta på videor, delta i onlinemöten eller lyssna på musik med måttliga volymer, gör Zenbook 14 OLED jobbet. En extern webbkamera kan dock vara nödvändig för uppgifter som kräver högkvalitativt ljud eller video. Sammantaget, även om webbkameran och högtalarna är funktionella, är dessa områden där Zenbook 14 OLED inte leder paketet.

Ny processor, nya prestandavinster

Zenbook 14 OLED:s största förändring i år är dess processor, den nya Intel Core Ultra 7-155H, en del av Intels Core Ultra-serie baserad på Intel Meteor Lake-arkitekturen. Vår enhet har 16 GB LPDDR5x-minne och en 1TB PCIe 4.0 NVMe SSD; resultaten talar för sig själva.

Zarif Ali / MakeUseOf

Intels Core Ultra 7 155H CPU markerar ett betydande framsteg i prestanda, men ännu viktigare, effektivitet. Benchmarking av denna bärbara dator på Geekbench 6 gav poäng på 2194 för enkelkärniga och 11121 för flerkärniga uppgifter. För att sätta detta i perspektiv är det ungefär samma som baslinjen M3 14-tums MacBook Pro.

På 3DMarks Time Spy uppnådde den en totalpoäng på 2 800, där CPU:n fick 3 049 och GPU:n 2 761. Detta borde innebära att Zenbook 14 kan hantera mer grafiskt intensiva uppgifter.

I praktisk användning speglar dessa riktmärken verkliga prestanda. Min erfarenhet av Zenbook 14 OLED sträckte sig över en rad aktiviteter, inklusive webbsurfning, multimediakonsumtion, kodning på PyCharm och fotoredigering i Adobe Photoshop och Lightroom. Den bärbara datorn klarade dessa uppgifter ganska bra, med mycket lite stamning eller fördröjning. Men jag kommer att säga att mjukvaruoptimering fortfarande har en lång väg kvar att gå på Windows-sidan. Den bärbara datorn kan fortfarande bli ganska varm även med webbsurfning, och fläktarna slår in ofta och hörbart.

Som sagt, batteritiden får fortfarande en stor fördel med denna nya styrkrets.

Överraskande bra batteritid

Zenbook 14 OLED är utrustad med ett 75Wh batteri, vilket ger en angivna 15 timmars batteritid. Vid faktisk användning kommer du att i genomsnitt ha närmare nio timmars skärmtid för daglig användning, vilket är ganska bra enligt standarden för de flesta andra bärbara Windows-datorer i denna formfaktor. Den bärbara datorn stöder även USB-C Easy Charge, och den medföljande laddaren kan ladda den bärbara datorn på ungefär en timme.

Zarif Ali / MakeUseOf

Den enda nackdelen med batterisituationen är att den bärbara datorn med största säkerhet kommer att strypa dess prestanda när den inte är ansluten. Genom att köra samma GeekBench 6-riktmärken utan att vara inkopplad fick den bärbara datorn 1 500 på enkärnig och 9 102 på flerkärnig, ungefär 32 % minskning av prestanda med en kärna och cirka 18 % minskning av prestanda för flera kärnor. Kommer detta att översättas till mest verklig användning? För spel och innehållsskapande absolut, men för mer avslappnade användningsfall som webbsurfning, kommer du förmodligen inte att uppleva det. Som sagt, det är ett pris att betala för att uppnå den bärbara datorns batteritid i denna formfaktor.

Sammantaget utmärker sig ASUS Zenbook 14 OLED som en högpresterande ultraportabel bärbar dator. Den uppfyller inte bara utan överträffar i många avseenden förväntningarna på dessa tunna bärbara datorer med Windows-produktivitet. Oavsett om det handlar om att hantera dagliga uppgifter eller mer intensiva datorkrav är Zenbook 14 OLED ganska pålitlig och effektiv, och det är ett lovande tecken på hur Intels nya Meteor Lake-arkitektur på Windows kan konkurrera med sådana som Apple Silicon och ge fantastiska resultat resultat.

Ska du köpa ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405)?

Asus Zenbook 14 OLED känns som en annan typ av Windows-bärbar dator. Genom en blandning av Intels senaste Core Ultra-chipset och den bärbara datorns mycket chica design, balanserar Zenbook 14 OLED fint prestanda och batteritid i ett Windows-paket som inte känns som att det spelar ikapp Apples MacBooks.

Med sin slående 14-tums OLED-skärm erbjuder Zenbook 14 en kompromisslös upplevelse när det gäller mediekonsumtion och produktivitet. Alla större kryssrutor du kan tänka dig är avmarkerade, och prestandamässigt går Zenbook 14 inte lättvindigt.

Med prestanda menar jag det i kombination med batteritid, vilket för första gången känns som att det inte är en förbisedd aspekt av en tunn och lätt Windows-laptop. För studenter är detta en av de bästa bärbara datorerna du kan plocka upp som räcker till dig en hel dag på campus utan att verkligen lägga till mycket bulk till din ryggsäck.

Därmed inte sagt att den är utan sina smärre fel. Webbkameran och högtalarsystemet, även om det knappast är en fullständig tvätt, är lite bristfälliga när de mäts mot några av sina konkurrenter. Det är dock en liten kompromiss i denna större bild av en utmärkt bärbar dator.

Sammantaget känns Zenbook 14 OLED som en bärbar dator med Windows-produktivitet som äntligen kommit ikapp Mac, och den är i ett mycket elegant paket.

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405)

MacBook för Windows

Sedan debuten av Apple Silicon MacBooks har sökandet efter en likvärdig Windows-dator som matchar deras blandning av prestanda, batteritid, portabilitet och effektivitet inte uppfyllts förrän introduktionen av Asus Zenbook 14 OLED. Med Intel Meteor Lake-arkitekturen närmar sig denna bärbara dator inte bara utan överträffar förväntningarna som ställs av tunna bärbara datorer med Windows-produktivitet i många aspekter.

Med en fantastisk 14-tums OLED-skärm, en design som balanserar smalhet med stil, och en ny processor som stoltserar med betydande prestanda och effektivitetsvinster, är Zenbook 14 OLED ett övertygande val för dem som letar efter en högpresterande, ultraportabel bärbar dator. Trots mindre nackdelar med webbkameran och högtalarsystemet, presenterar den ett omfattande paket som markerar en betydande milstolpe inom produktivitetsbärbara datorer.