Är det säkert att aktivera Android-utvecklaralternativ?

Viktiga takeaways

  • Utvecklaralternativ är främst för Android-apputvecklare och kan vara användbara för uppgifter som USB-felsökning eller övervakning av appprestanda.
  • Att aktivera utvecklaralternativ kan leda till oväntade beteenden, som ökad batterianvändning, trög enhetsprestanda eller ljudproblem.
  • Även om aktivering av utvecklaralternativ kanske inte utsätter dig för fjärrattacker eller skadlig programvara, är det viktigt att ha en god förståelse för vad varje inställning gör innan du gör några ändringar för att undvika potentiella risker.

De flesta människor har ingen anledning att någonsin aktivera utvecklaralternativ, men det kommer en punkt när några av oss blir knuffade i den riktningen. Android döljer utvecklaralternativ som standard. Det väcker frågan: finns det någon nackdel med att slå på dem?

Vilka är Androids utvecklaralternativ?

Utvecklaralternativ är inställningar som för det mesta är av intresse för Android-apputvecklare. Detta inkluderar funktioner som att hålla telefonens skärm på på obestämd tid medan enheten är ansluten så att du kan övervaka hur en app presterar under en längre tidsperiod.

En av de vanligaste anledningarna till att människor söker efter utvecklaralternativ är att aktivera USB-felsökning, vilket är nödvändigt för att installera Android-appar från en PC eller flasha en anpassad ROM. Du kan lära dig hur du aktiverar utvecklaralternativ genom att kolla in de bästa Android-utvecklaralternativen som är värda att justera.

Vilka är riskerna med att aktivera utvecklaralternativ?

Det finns en anledning till att utvecklaralternativ är undangömt som en hemlig funktion. När de väl är aktiverade orsakar funktionerna beteende som kan verka buggigt eller till och med hämma din förmåga att använda telefonen på ett normalt sätt.

Här är några sätt saker kan gå fel på:

  • Du kan ställa in din telefon så att den förblir ansluten till LTE och Wi-Fi samtidigt. Detta resulterar i ökad batterianvändning, vilket gör att du undrar varför din telefon inte håller så länge som du förväntade dig.
  • Du kan växla appanimeringshastigheter, få en enhet att se alltför trög ut eller som om den inte visar animationer alls.
  • Du kan ändra ljudinställningar som gör att ljudet blir stammande, för mjukt eller för högt.
  • Du kan inaktivera codecs som krävs för videouppspelning i olika appar.

Det här är några av de inställningar du kan glömma att du ändrade med tiden. Och de är sådana som en vän eller en verkstad kanske inte tänker på för att kontrollera om din telefon på ytan ser ut att fungera felaktigt.

Varför utvecklaralternativ är säkra att aktivera

Om du är en avancerad användare som tycker om att mixtra med dina prylar, har du förmodligen en bra idé att fixa din telefon själv. Och när du trycker på kommer en fabriksåterställning att ta hand om de flesta programvaruproblem. Du är förmodligen mer oroad över huruvida aktivering av utvecklaralternativ utsätter dig för fjärrattacker, skadlig programvara och andra hot.

Alla typer av skadlig programvara och andra säkerhetshot riktar sig mot Android-enheter, men de kontrollerar i allmänhet inte om dina utvecklaralternativ är aktiverade. Om inte en angripare riktar sig specifikt mot dig, designar de sin kod så att den går efter den minsta gemensamma nämnaren. Det betyder enheter som vanliga människor använder, där utvecklaralternativ är inaktiverade.

Sådan skadlig programvara riktar sig till äldre hårdvara, med föråldrade versioner av Android som innehåller sårbarheter i programvara som inte har åtgärdats. Eller så är de beroende av att du installerar en APK från en opålitlig källa – knäckta versioner av betalappar är till exempel ett tilltalande sätt att smyga in smutsig kod. Att hålla utvecklaralternativ inaktiverade kommer inte med i listan med tips för att undvika farlig skadlig programvara på Android.

Aktivering av USB-felsökning gör det möjligt att överföra programvara från en dator till din telefon via en trådbunden anslutning, men du måste fortfarande godkänna anslutningen. Detsamma gäller för trådlös felsökning. I båda fallen behöver en angripare fysisk åtkomst till din enhet, eller så måste en app lura dig att godkänna anslutningen. Din telefon flyter inte runt sårbar som den skulle vara om du låste upp starthanteraren.

Använd endast utvecklaralternativ om du vet vad du gör

Utvecklaralternativ är inte enbart för utvecklare. de är också för entusiaster med en djupare kunskap om hur deras Android-enheter fungerar. Om du inte vet vad en inställning gör efter att ha läst dess namn eller efterforskat på webben, vill du förmodligen låta den vara. Du är den största risken för din enhet när du leker med utvecklaralternativ, inte någon annan.